Lægning af fliser udendørs – Hvordan lægger man fliser

Lægning af fliser udendørt

Lægning af fliser udendørs er ikke svært, men det tager tid og kræfter

Man kan nemt fristes til at tro, at lægning af fliser i haven kan gøres i et snuptag. Mange tænker måske, at det “bare” er at lægge dem, og så er det overstået. Sandheden er, at det er en større opgave end man tror, og det bliver som regel også dyrere end forventet, så skab plads til en budgetoverskridelse eller tag alt det nedenstående med i regnskabet, så du undgår at gå i stå undervejs.

3 tilbud på lægning af fliser

Trin for trin – sådan lægger man fliser

 1. Evt. gamle fliser fjernes, og området ryddes helt op. Det er for besværligt at skulle gå og rydde op undervejs.
 2. I indkørsler skal du grave 40 cm. ned, men på stier og terrasser kan du nøjes med 30 cm. Den varierende dybde skyldes belastningen. Indkørslen skal naturligvis kunne holde til meget mere. Grav ca. 15 cm. bredere end stien skal være, ellers risikerer du, at kanterne skrider ud.
 3. Der køres stabilgrus på, og det glattes ud. For hvert lag stabilgrus skal det vibreres for at skabe så hård en bund som muligt, du kan leje en pladevibrator i dit lokale byggemarked.
 4. Husk det rigtige fald. Fliserne skal falde ca. 1 cm for hver meter, og det skal være væk fra huset. Du kan sætte pæle i hjørnerne og bruge stramme snore til at måle efter. Husk også et vaterpas, så du kan se, om der er nok fald på. Er det et stort område, skal faldet laves i stabilgruset. I et mindre område kan du nøjes med at gøre det i afrettergruset.
 5. Læg selv fliser

  Du kan sagtens selv lægge dine fliser

 6. Der ligges afrettergrus på. I gruset laves der en rille til et langt jernrør, som bruges, når du skal trække af. Det gør du ved at trække et bræt hen over gruset. Nu hjælper vandrørene i sandet dig med at holde den rigtige højde og sørger for, at du ikke få taget mere i den ene siden end i den anden. Husk at lægge et vaterpas på vandrørene inden du retter af, så du er sikker på, at hældningen er korrekt.
 7. Så er det blevet tid til at lægge fliser. Sæt et par snore i kanten, så du har noget at gå efter. Hver gang du har lagt et par rækker, så træd tilbage og brug dit øjemål, du kan ikke bare rette det op, hvis det bliver skævt. Sørg for, at der er et par mm. mellem fliserne, så der er plads til en “fuge”. I dette tilfælde er fugen grus.
 8. Når fliserne er lagt, drysses der fugesand eller afrettergrus over fliserne. Det fejes ud, så det ligger i et tyndt lag oven på fliserne. Du kan nu i de næste uger gå og feje terrassen, så gruset kommer godt ned.


Hvad skal du bruge

 • Trillebør eller motorbør
 • Pladevibrator
 • Skovl
 • Spade
 • Kost
 • Havehandsker
 • Rive
 • Jernrør
 • Metalbræt
 • Snor
 • Pæle
 • Stabilgrus
 • Afrettergrus
 • Fliser

Gode råd

Sørg for at dit stabilgrus ikke indeholder for store sten. Afrettergruset skal også være forholdsvis finkornet. Spørg, hvor du køber grus.


Skal du grave et stort område ud, så få hjælp af en minigraver. Det er utrolig hårdt at grave i hånden, og tager væsentlig længere tid, end du tror. Pengene er godt givet ud.

Tag dig tid til at gøre forarbejdet ordentligt, ellers skrider fliserne i løbet af et par år.

Det er hårdt arbejde, så har du ikke mod på at knokle, så få nogen til at lægge dem for dig. Masser af firmaer tilbyder fliselægning.

3 tilbud på lægning af fliser

TAGS: fliselægning , Hvordan lægger man fliser , lægge fliser

Mikael er i gang med en gennemgående renovering og modernisering af sit 4 hus (og et sommerhus). Er Gør-Det-Selv person til fingerspidserne og elsker processen fra gammelt bras til renoveret og lækkert. Med en kæmpe have og en masse projekter, så sker der altid noget nyt.

Kommentarer

6 Kommentarer på Lægning af fliser udendørs – Hvordan lægger man fliser

 1. Michael Toldbod siger:

  Hej

  Hvordan kan man minimere at der kommet ukrudt imellem fliser lagt som terrasse med græsplæne i forlængelse – kan man ligge noget filt under og i givet fald hvordan?

 2. Lis siger:

  Jeg ville ikke lægge noget under, men i stedet bruge ukrudtshæmmende fugesand. Det koster selvfølgelig lidt, men skulle til gengæld være godt. Man kan få noget, der skal fugtes efter det er fejet ned i fugerne og så hærder det. Det overvejer jeg selv at vælge næste gang vi lægger en terasse.

 3. Allan siger:

  Jeg valgte de ukrudtshæmmende fugesand. 1 år efter er der fuldt med ukrudt, så jeg tror der er ligemeget hvad du vælger.

 4. Hansen siger:

  Hej, hvor store skal vadnrørene være, hvor tykke og hvor lange.
  For nogle fliser anbefales at de lægges med 2-5mm mellemrum, hvordan kan man styre det?

 5. Mikael siger:

  Vandrørene skal være ca. 1/2 ” eller 3/4″ i tykkelse (eller hvad man nu har). Har man ikke runde rør er firkant rør helt ok, blot noget der er lige. Det gør ikke den store forskel da det blot gælder om at have noget at rette af efter.

  Længden er ikke afgørende, blot ikke så lange, at de begynder at “svaje” 3 – 4 m er fint. Bliver de længere er de sværere at styre. De lægges med ca. 2 meters mellemrum så man kan trække et bræt eller en retteskinne på dem. Hvis de ligger bredere end de 2 meter, så er det meget tungt at trække gruset af.

  Det med mellemrum kommer helt af sig selv, man kan ikke lægge dem helt tæt, så mellemrummet kommer naturligt. Hvis man prøver at lave 5 mm luft, skal man være MEGET påpasselig, det er næsten umuligt.

  En vigtig huskeregel er, at hvis du ikke mener det ligger “lige i øjet” så lav det om med det samme. At fortryde når man har lagt yderligere 10, 15 eller 20 rækker kan ikke anbefales 🙂

 6. Jens siger:

  Jeg har samme erfaring som Allan: Ukrudtshæmmende fugesand er spild af penge !