Facaderenovering (Ny facade) – Pris & regler

Ny facade
En ny facade kan give dit hjem et helt nyt look. Samtidig kan du forbedre isoleringen, så du sparer på varmeregningen fremover.

Hvis du drømmer om en ny facade på dit hus og ikke mindst at få isoleret ordentligt samtidig, så læs i denne artikel om flere forskellige muligheder.

Vi forklarer dig både den håndværksmæssige mulighed, hvor alt bygges op fra bunden og et rigtig smart system, der er forholdsvist enkelt at sætte op.

Overvejelser før du renoverer facaden

Du kan have mange grunde til at ønske dig en ny facade på dit hus. Måske har du købt et gammelt hus, der ikke ser pænt ud længere, selvom selve ydermurene ikke fejler noget? Eller måske har du bare lyst til at ændre stil på dit hus?

Med en facaderenovering kan du forvandle dit hus radikalt, uden at ændre en eneste væg indenfor.

Du kan også have mange grunde til at ville efterisolere dit hus, men her taler vi først og fremmest om økonomi, både varmeøkonomi og konkrete beløb på din varmeregning.

Og du kan spare mange penge på din varmeregning, hvis du efterisolerer dit hus, selvom der er tale om en rimelig stor investering til at begynde med.

Vil du have en præcis pris på hvad en facaderenovering kan løbe op i, så kan vi hjælpe dig – indhent en pris i her.

Få en præcis pris på dit facadeprojekt – Beskriv dit projekt og få tilsendt en pris – 100% uforpligtende

Få svar inden 24 timer

Hvornår på året bør man renovere sin facade

Du kan lave en facaderenovering året rundt, selvom det naturligvis bliver yderst besværligt om vinteren med flere meter sne.

Det gode ved en udvendig facaderenovering og -isolering er nemlig at du ikke behøver at vælte nogen vægge, idet du lægger både isolering og facade udenpå dit eksisterende hus.

Således kan du forsætte dit liv indenfor uden nogen som helst ændring (før til sidst, hvor du skal flytte nogle vinduer og døre, men det behøver ikke tage mange dage).

Fordele og ulemper ved facaderenovering

Du vil sandsynligvis kunne se forandringen på din varmeregning og det mere eller mindre med det samme. Med den rigtige isolering vil du nemlig hurtigt nedsætte dit varmeforbrug, da huset hurtigere varmes op og varmen ikke slipper ud af huset.

Du vil selvfølgelig også kunne se forandringen i form af den nye facade og alt efter hvor radikal du laver den, vil forandringen være mere eller mindre stor.

Endelig vil du hæve husets værdi betydeligt, alt afhængig af husets alder og facaderenoverings omfang (naturligvis).

Ulemperne er først og fremmest økonomi og tid.

Det koster selvfølgelig penge at lave ny facade med en ordentlig isolering, men kan du selv afsætte tid til at lave arbejdet, så sparer du pengene til løn.

Så er der tiden, for det kan hurtigt tage op til en måneds tid at udføre en komplet facaderenovering, hvis du ikke er uddannet håndværker. Men måske har du et par naboer, der kan give en hjælpende hånd engang imellem.

Ny facade fra bunden

I virkeligheden er det en ret enkelt proces, du skal i gang med, hvis du vil lægge ny facade uden på dit hus og den processen kan – groft sagt – deles op i fire forskellige faser.

  1. Ny sokkel skal bygges og der skal laves et træskelet udenpå huset.
  2. Der skal isoleres udenpå hele huset.
  3. Der skal ny beklædning ovenpå træskelettet og isoleringen.
  4. Vinduer og evt. døre skal flyttes ud i den nye facade.
Facade isolering
Facade isolering

Der er klart at arbejdsprocessen er langt mere kompliceret end som så og det kan også være at du slet kan overskue alle disse faser. Men måske kan du overskue nogen af dem og så kun få håndværkere til en enkelt af dem?

Den sværeste fase er klart at lave ny sokkel og at bygge et træskelet, der passer.

Soklen og skelettet skal være meget præcist, for ellers fungerer ingen af de næste faser ordentlig og du vil ende op med et hus, hvor tingene ikke rigtigt passer sammen.

Isolering og beklædning er ikke svært, men det tager tid.

Endelig er der flytning af vinduer og døre, som også kan være lidt kompliceret.

Facaderenovering med indbygget isolering

Det er som sagt meget fordelagtigt at isolere i forbindelse med en facaderenovering, og der findes løsninger, som gør det utrolig let.

Isover - facade isolering
Isover – facade isolering

Er du til noget, der er lidt nemmere, så skal du overveje et system, der netop er udviklet med henblik på facaderenovering.

Systemet hedder ISOVER Plus System og består af en række forskellige moduler, som du skruer fast i din eksisterende væg uden stort besvær.

Det ganske særlige ved disse moduler er, at der er indbygget isolering. Således består et modul af to træplader med isolering imellem. Du monterer træpladerne direkte på din mur og så har du klaret både bygning af træskelet, isolering og beklædning på en gang.

Selvfølgelig skal du foretage en omfattende opmåling og du kommer nok heller ikke uden om at skulle justerer nogen af modulerne, men det er rigtig nemt at gå til.

Prisen på ISOVER Plus System er dyrere end en ren gør-det-selv løsning, men til gengæld er det nemmere.

Må vi give et gratis tilbud på din facaderenovering med ISOVER System? – 100% uforpligtende

Få svar inden 24 timer

Ny facade på gasbeton

Gasbeton er et materiale, der både er billigt og let at bygge med. Det er nogle af årsagerne til, at der tidligere blev opført en del boliger i gasbeton.

En facade der er muret i rå gasbetonblokke, ser mildest talt både trist og billig ud. Ved at renovere facaden kan du shine huset op, så det ser nyt og lækkert ud, og samtidig har du mulighed for at få efterisoleret væggene, hvis det er nødvendigt.

Mange huse blev bygget i massive gasbetonblokke, hvilket giver en meget dårlig isoleringsevne. Ved at facaderenovere gasbetonhuset kan du skabe en bedre varmeøkonomi, samtidig med at husets værdi kan forøges betragteligt.

Når facaden af gasbeton skal renoveres, kan du vælge begge de to løsninger, der er nævnt herover. Hvis facaderne er godt isolerede og ikke kræver ekstra isolering, så kan du også vælge at pudse facaderne.

Flere moderne huse bygges efter princippet med en moderne hulmur med isolering og en gasbeton formur, der er flot pudset. Du kan vælge, om det yderste pudslag skal blandes med farve, eller du kan male facaderne med en egnet murmaling.

Ny facade på mursten

Murstens huse kan med årene blive kedelige at se på. Desuden er der risiko for, at fugerne mellem murstenene revner, og at de enkelte sten frostspringer eller på andre måde tager skade.

Det kan være svært at reparere en murstensfacade, uden reparationerne bliver synlige. Her vil en vandskuring eller pudsning af muren være den letteste metode til facaderenovering.

Fordelen ved et murstenshus er bl.a., at huset altid vil have en hulmur, som kan isoleres. Det betyder, at du ikke behøver at bygge uden på huset for at energirenovere samtidig med, at du renoverer facaderne.

Hulmursisoleringen udføres ved at pille nogle enkelte mursten ud af facaden og blæse isoleringsmateriale ind i hulmuren. Når stenene mures på plads igen, vil du kunne se reparationen. Det betyder dog ingenting, hvis du vælger at pudse facaden. Samtidig kan du udføre de øvrige reparationer, som murene kræver, så de bliver bragt i god stand.

Også her kan du vælge en farvet puds eller en malet facade – alt efter smag og behag.

Facaderenovering priser

Prisen for en facaderenovering afhænger i høj grad af, hvilken af de nævnte løsninger du vælger. Her vil en fagmand kunne give dig den nødvendige vejledning.

En professionel håndværker vil se på husets nuværende opbygning, hvilke materialer der er brugt og facadernes nuværende tilstand. Ud fra disse fakta kan der beregnes en pris for den samlede efterisolering og facaderenovering.

Hvis du selv har lyst til at udføre en del af arbejdet, kan det sagtens lade sig gøre. Her kan du aftale det nærmere forløb med håndværkeren, så I er enige om, hvem der udfører de enkelte opgaver.

Få en præcis pris på dit facadeprojekt – Beskriv dit projekt og få tilsendt en pris – 100% uforpligtende

Få svar inden 24 timer

Regler ved renovering af facade

Når du skal renovere facader, skifte tag og lave lignende større renoveringer på dit hus, skal du være opmærksom på kravet om ”rentable energibesparelser”.

I Bygningsreglementet stilles der krav til, at du skal efterisolere ved større renoveringer – hvis det er rentabelt. Rentabiliteten udregnes ved at holde den årlige energibesparelse og den samlede levetid på renoveringen op imod den samlede investering.

Hvis det vurderes, at en efterisolering er rentabel, skal den derfor altid foretages. Dette regnestykke kan du ikke selv udføre, så her skal du søge vejledning hos en byggesagkyndig. Det kan være et håndværkerfirma, en arkitekt eller en bygningsingeniør.

Dernæst skal du altid overholde reglerne i bygningsreglementet. Hvis der er særlige bestemmelser eller servitutter i dit område, har du også pligt til at overholde dem. Det kan dreje sig om facadernes farve, eller hvilket materiale de er udført i.

Er det tilskud til facaderenovering?

Som med mange andre tilskudsordninger har det gennem tiden været muligt at opnå forskellige former for tilskud til renoveringer.

I forhold til de nuværende regler er der mulighed for at få tilskud, hvis renoveringen forbedrer boligens energibehov. Det betyder, at du med en facaderenovering kan slå flere fluer i ét smæk. Her kan du nemlig få en superflot og lækker facade og samtidig opnå tilskud til renoveringen.

Ud over tilskud og ny facade kan du se frem til en markant lavere varmeregning i fremtiden. Du kan også glæde dig over, at du har foretaget et aktivt valg i nedbringelsen af den samlede CO2-udledning fra din bolig – en ren win-win-win.

Vi anbefaler

At du vælger ud fra din håndværksmæssige formåen (og her er vilje desværre ikke nok) og så selvfølgelig din økonomi.

Den første mulighed, vi har nævnt, er den billigste, men også den sværeste, hvorimod den sidste er den nemmeste, men også den dyreste. Det er op til dig.

FAQ

Hvad koster en ny facade?

Alt afhængig af materialet og kvadratmeter, kan en ny facade koste mellem 10.000 og 40.000 kroner, hvis der er tale om hele huset. Det er ofte en god investering at hyre en professionel, så du er sikker på at arbejdet udføres korrekt

Hvilke typer af facader findes der?

Der findes rigtig mange forskellige typer af facade. Det meste brugte materiale er tegl. Herudover er der også naturskifer og træ. Facaden er det kosmetiske valg på huset, og derfor skal du vælge det udtryk, du helst vil have. Materialet, der bruges til facaden, vil selvfølgelig også variere i pris.

Hvad er vigtigt, når der vælges facadetype?

Det er vigtigt, at facaden og regnskærm er udført korrekt jf. bygningsreglementet. Her tænkes især på brandkravene.

Kan jeg selv opsætte en ny facade?

Du kan godt selv opsætte en ny facade, men det anbefales, at du hyrer en professionel, hvis du ikke har erfaring med det. Fagfolk vil nemlig sørge for, at facaden sættes op præcis som foreskrevet og efter gældende regler.

Hvordan vedligeholdes en facade?

Vedligeholdelse af dit hus’ facade afhænger af materialet. En træfacade kræver fx ofte olie med jævne mellemrum, men der findes sorter, der ikke har behov for det. Sten kan trænge til årlig vask eller rengøring, og det er vigtigt, du forstår, hvordan du bærer dig ad, inden du sætter facaden på, så du er forberedt på arbejdet.

2 kommentarer til “Facaderenovering (Ny facade) – Pris & regler”

  1. Jeg leder forgæves efter en beskrivelse af sokkel-efterisolering, der ikke omfatter en vanskelig pudsning i en mudret grøft. Hvad gør man ved en støbt trappesten?

    Svar

Skriv en kommentar