Omfangsdræn – priser og guide

Står du i en situation, hvor det er blevet nødvendigt at lægge et omfangsdræn omkring dit hus? Så spekulerer du måske også på, hvor meget det vil komme til at koste dig.

Her kan du kan læse mere om omfangsdræn, priseksempler, hvordan du får installeret omfangsdræn billigst muligt og meget mere.

priser-omfangsdræn
Det er ikke billigt at etablere et omfangsdræn

Et omfangsdræn består af drænrør, rensebrønde samt pumpebrønd. De tilsluttes kloaknettet og er et stort arbejde, som derfor kun må udføres af en autoriseret kloakmester.

Få en gratis prisberegning på dit omfangsdræn-projekt – 100% uforpligtende.

Er et omfangsdræn nødvendigt?

kloakmester-omfangsdræn
Kontakt en kloakmester

Om du skal have etableret et omfangsdræn, kan være en stor beslutning, da det ofte koster 175.000 kr. eller mere. Det er derfor vigtigt, at du får udelukket andre billige løsninger på en fugtig kælder, og her har du brug for hjælp fra en ekspert.

Anlæggelsen af et omfangsdræn skal udføres af en autoriseret kloakmester, og han kan tjekke både indenfor og udenfor, hvorfor du har en fugtig kælder.

I nogle tilfælde skyldes en fugtig kælder blot kondens, hvis du bruger kælderen til at tørre tøj i, eller hvis kælderen er meget kold. Det kan ofte klares med bedre udluftning, og du kan f.eks. prøve at installere ventiler, sætte varme på eller en punktudsugning.

En fugtig kælder kan også skyldes, at terrænet skråner ind mod huset i stedet fra væk fra huset. Det kan også være at tagbrønde eller nedløbsrør er gået i stykker, eller trænger til at blive renset.

Dine kældervægge kan også være utætte, og de trænger måske til at blive isoleret. Det bedste er at isolere dem udefra, og mange vælger at få kældervæggene isoleret samtidig med at de får etableret omfangsdræn.

Få flere bud på omfangsdræn priser

kloakmester priser omfangsdræn
Forundersøgelse af kloakmester

Da etablering af et omfangsdræn er en stor investering, er det en god idé at få flere kloakmestre til at vurdere, om du har brug for et omfangsdræn, og hvordan det etableres bedst og billigt.

Prisen på etableringen af et omfangsdræn vil afhænge af mange ting:

  • Hvor langt, der skal graves ned
  • Hvor mange meter omfangsdræn, der skal lægges
  • Hvordan og med hvilke materialer skal kældervæggene isoleres
  • Om fundamentet skal understøbes for at man kan grave forsvarligt langt nok ned
  • Størrelsen på pumpebrønden

Det er derfor en god idé at kontakte mere end én kloakmester, for at se om der er mere end én løsning, når omfangsdrænet skal etableres. Her kan platformen 3byggetilbud.dk klart anbefales, da kloakmesteren herigennem ved at han ikke er den eneste som afgiver tilbud, hvilket selvfølgelig afspejler sig i prisen.

Få 3 gratis tilbud på installation af omfangsdræn – 100% uforpligtende.

spar op til 34%!

Omfangsdræn priser starter ved 3.500 kr. pr meter

udgraning til omfangsdræn priser
Omfangsdræn etableres

Skal du have lagt omfangsdræn, er det naturligvis rart at vide, hvad etableringen af et omfangsdræn max må koste. Men det er svært at sige, da det afhænger af så mange variabler.

Omfangsdræn priser starter ved minimum 3.500 kr. pr. løbende meter, og du kan selv måle hvor mange meter, der er rundt om dit hus.

Et parcelhus med et grundareal på 150 m2 vil typisk have brug for et omfangsdræn på ca. 50 m. Prisen på et omfangsdræns bliver dermed minimum 175.000 kr., hvis du skal have et omfangsdræn rundt om hele huset.

3.500 kr. er dog en meget lav pris på et omfangsdræn, og inkluderer udgravning til 1,5 meters dybde. Ved langt de fleste huse, skal der graves meget længere ned, og du kan godt regne med at betale 10.000 kr. pr. løbende meter.
Derved bliver prisen på et omfangsdræn let op mod 500.000 kr. og det er rigtig mange penge for de fleste. Tager du et 30-årslån i huset bliver det ca. 2000 kr. ekstra om måneden.

Nogle huse kan nøjes med at få lagt et omfangsdræn omkring en af siderne på huset, og da bliver det naturligvis billigere. Men det er kun en kloakmester, der kan vurdere om det er en god idé, at nøjes med den ene side.

Prisen på omfangsdræn ved nyt hus

Er du i gang med at bygge nyt hus og overvejer i at etablere et omfangsdræn, så er der nogle ting i bør overveje.

Det er meget billigere at installere et omfangsdræn ved nybyg sammenlignet med installation ved et gammelt hus. Det giver lidt sig selv, da man slipper for at grave mange tons jord væk og risikoen for sætningsskader ikke er tilstede.

Når soklen er sat på jeres nye hus kan man allerede begynde at lægge rørene til omfangsdrænet. Man skal mere eller mindre kun betale for materialerne og en lille smule gravearbejde.

Prisen for at lave et omfangsdræne afhænger af husets størrelse, men du kan forvente at det koster mellem 20.000 og 40.000 kroner ved nybyg.

Der kan være flere årsager til at man bør installere et omfangsdræn som nybygger, men har man luft i budgettet, er det noget mange anbefaler. Det kan tage flere uger at lede vandet væk, når vi rammes af skybrud og det kan give gener i form af lange perioder med våde haveområder og græsplæne.

Mange prognoser siger desuden at vi i fremtiden godt kan forventer mere nedbør pga. ændringer i klimaet. Uanset hvad man tror fremtiden byder på, så er der mange penge at spare ved at installere et omfangsdræn inden problemerne opstår.

Der er mange fordele ved et omfangsdræn

våde-kældervægge
Slip for en fugtig kælder

Vælger du at investere 175.000 kr. eller mere i et omfangsdræn og efterisolering af kældervæggene er der mange fordele.

Først og fremmest afhjælpes fugtproblemerne i kælderen, så du får et langt bedre indeklima. Du skal dog være opmærksom på, at det kan tage et par år, før at kældervæggene ikke er fugtige længere, så bliv ikke skuffet, hvis du ikke kan mærke forskel med det samme.

Du vil også kunne spare noget på varmeregningen, men dog ikke så meget, at etableringen af et omfangsdræn tjener sig selv hjem de første mange år.

Det kan godt skræmme fremtidige købere, at der er fugtige kældervægge. Et omfangsdræn øger husets værdi, og kan gøre det lettere at sælge.

Men anlæg ikke et omfangsdræn, hvis du snart vil sælge, da udgiften til det ikke vil reflekteres i salgsprisen. Gør det for din egen skyld, og så se det som en bonus, at det evt. bliver lettere at sælge i fremtiden.

Indhent tilbud fra flere kloakmestre på omfangsdræn

tilbud på omfangsdræn fra flere kloakmestre
Få tilbud på omfangsdræn fra flere kloakmestre

Gallup har lavet en stor undersøgelse, der viser at kun hver femte indhenter tilbud fra flere fagmænd, når de skal have lavet noget ved huset. Derved har de slet ikke noget sammenligningsgrundlag, når de skal beslutte sig for, om det er et godt tilbud.

De fleste prøver heller ikke at forhandle prisen ned, selv om det ofte kan lade sig gøre, at få forhandlet sig frem til en bedre pris.

Det er derfor en god idé at indhente tilbud fra flere kloakmestre, når du skal have installeret et omfangsdræn.

Indhenter du et tilbud fra mindst 3 kloakmestre, har du flere fordele:

  • Du kan sammenligne tilbuddene, og vælge det billigste
  • Du kan se, om de alle er enige om den samme løsning
  • Du kan prøve at handle prisen ned ved de forskellige kloakmestre

Derved står du meget stærkere, end hvis du blot kontakter din nærmeste kloakmester og accepterer hans tilbud på at få etableret et omfangsdræn. Det nemmeste er at indhente tilbuddet igennem 3byggetilbud.dk, hvilket du kan gøre herunder:

Få 3 gratis tilbud på installation af omfangsdræn – 100% uforpligtende.

spar op til 34%!

Husk at skriv en grundig kontrakt med kloakmesteren, hvor der er fokus på tidsfrister og arbejdsprocessen, da det kan spare dig mange penge i sidste ende.

Det betaler sig at forhandle om prisen

udgravning til omfangsdræn
Der graves ud til omfangsdræn

Når du vælger, hvilken kloakmester, der skal anlægge dit omfangsdræn, skal du først sikre dig, at han er autoriseret.

Du kan også se, om han er medlem af brancheforeningen af autoriserede Danske Kloakmestre her. De er dækket af en garantiordning, der dækker op 50.000 kr., hvis f.eks. kloakmesteren går konkurs.

Har du indhentet tilbud på omfangsdræn fra flere kloakmestre, kan du sammenligne priserne, og se hvor tilbuddene adskiller sig, og bruge de oplysninger til at få en bedre pris.

Måske den ene kun skal have 20.000 kr. til udgravningen, og de andre 30.000 kr. Du kan da spørge, hvorfor han skal have mere end de andre.

Det kan også være, at kloakmesteren er villig til at give en bedre pris, hvis du giver ham en længere tidsfrist. Eller du kan måske aftale, at du selv køber materialerne mod et afslag i prisen.

Gallup-undersøgelsen omkring forbrugerens adfærd ved håndværkeraftaler viste at kun 1 ud af 3 prøver at forhandle. Af dem, der prøvede at forhandle, var der til gengæld 90 %, der endte med en bedre pris. Du har derfor en stor chance for at spare mange penge, hvis du prøver at forhandle dig frem.

Det bedste udgangspunkt for succesfulde forhandlinger er, at du indhenter tilbud fra flere kloakmestre, hvilket du kan gøre her.

Hvad skal et tilbud på omfangsdræn indeholde?

aftale-med-kloakmester
Tilbud på omfangsdræn

Jo mere præcist, som du kan formulere, hvad et tilbud på omfangsdrænet skal indeholde, jo lettere er det for kloakmesteren at afgive et tilbud, og jo lettere er det at sammenlige de forskellige tilbud.

Da etablering af omfangsdræn ikke er noget, som de fleste har erfaring med, kan det være svært at formulere præcist, hvad tilbuddet skal indeholde.

Her er nogle af de ting, som de fleste tilbud på omfangsdræn bør indeholde:

  • Opgravning af jord rundt om huset til etablering af omfangsdræn.
  • Afvaskning af fundament
  • Pudsning af fundament
  • Sværtning af sokkel
  • Etablering af dræn og rensebrønde
  • Etablering af pumpbrønd
  • Etablering af kloakrør
  • Filterelement såsom ærtesten omkring drænrørene
  • Tildækning af rende
  • Alle arbejdstimer og materialer

Er der stor forskel på de forskellige tilbud, som du får af kloakmestrene, har du måske glemt at beskrive en vigtig del af det arbejde, som skal udføres i forbindelse med etablering af omfangsdrænet. Det er naturligvis vigtigt at kloakmesteren har været ude at lave en forundersøgelse før, at han afgiver et tilbud.

Vær omhyggelig når du indhenter tilbud

Aftale med kloakmester
Skriv kontrakt med kloakmesteren

Vær opmærksom på, når du snakker pris med kloakmesteren, at der er forskel på, om han giver dig et overslag, som ikke er bindende, eller et tilbud, som er bindende. Efter at en kloakmester har givet dig et tilbud på anlægningen af et omfangsdræn, vil han efterfølgende sende en ordrebekræftelse.

Modtager du en ordrebekræftelse, er det den, der er bindende og ikke tilbuddet. Det er derfor vigtigt at læse den meget omhyggeligt igennem.

Det er ligeledes vigtigt, at du skriver kontrakt med kloakmesteren, så I er helt enige om det arbejde, der skal foretages.

Det er især vigtigt, at I er enige om arbejdsprocessen, og omkring tidsfristerne, da det ofte bliver et stridspunkt.

Forundersøgelse af omfangsdræn bør være gratis!

kloakmester-forundersøgelse
Få en gratis forundersøgelse

Skal du have lagt et omfangsdræn, skal du først og fremmest have foretaget en forundersøgelse af en kloakmester. Han vil undersøge både jorden og dine vægge for at se, om et omfangsdræn er den rette løsning.

De fleste kloakmestre tilbyder en gratis forundersøgelse, og vil give dit et gratis tilbud på et omfangsdræn, herunder præcist hvad du skal have installeret og hvor meget det skal koste.

Der er dog nogle, der tager penge for at give dig et bindende tilbud, da det kan tage tid at lave en grundig forundersøgelse. Så husk at spørg kloakmesteren, om han afgiver gratis tilbud, eller om han har en fast pris.

Du kan også spørge, om du kan få et gratis klimatjek, som autoriserede kloakmestre udfører i samarbejde med Naturstyrelsen. Får du et klimatjek, gennemgås hele din bolig og matrikel for at vurdere, hvad der kan gøres for at undgå oversvømmelser i fremtiden. Under det gratis klimatjek vil kloakmesteren også vurdere, om du vil have gavn af et omfangsdræn.

Book en gratis forundersøgelser på installation af omfangsdræn

100% uforpligtende

Hvad er et omfangsdræn?

dræn om fundamentet
Omfangsdræn om fundamentet

Et omfangsdræn er et system af rensebrønde og drænrør, der graves ned i jorden rundt omkring hele huset. Rørene har små slidser, så vandet kan løbe ind i rørene, og blive ført væk via kloaksystemet.

Drænrørene tilsluttes en sandfangsbrønd samt en pumpebrønd, der tilsluttes kloaksystemet.

Der graves som regel ned til et par meters dybde, da rørene skal lægges 30 cm under det, som der skal holdes tørt. Har du problemer med fugtige kældervægge, skal der således graves 30 cm ned under kælderen.

Det er samtidig vigtigt at være opmærksom på, at der ikke må graves længere ned end fundamentet. Derfor kan det i nogle tilfælde være nødvendigt at foretage en understøbning af fundamentet, hvilket gør det betydeligt dyrere.

Rundt om rørene lægges et filter af småsten eller grus, og der kan lægges geotekstil under og over filterlaget.

Du må ikke selv anlægge et omfangsdræn, da rørene skal tilsluttes kloaksystemet. Det er kun en autoriseret kloakmester, som må gøre det. Vil du spare penge, kan du evt. lave en aftale om, at du selv graver ud til omfangsdrænet.

Følg loven når du lægger omfangsdræn

Der graves ud til omfangsdræn
Omfangsdrænet graves langt ned

Når du bygger, skal du følge den danske lovgivning omkring byggeri. Byggeloven hører under Energistyrelsen, og du kan læse hele bygningsreglementet BR10 på denne officielle hjemmeside.

Når du skal have anlagt et omfangsdræn, skal du følge Bygningsreglementet 4.6. stk. 3. Her står, at hvis der benyttes dræning, skal det udføres i overensstemmelse med DS 436 “Norm for dræning af bygværker m.v.”

Du skal også følge Bygningsreglementet 8.4.3.1, hvor der bl.a. står, at du skal følge DS 432, Norm for afløbsinstallationer.

DS står for Dansk Standard, som er Danmarks Standardiseringsorganisation, og du kan købe DS 436 og DS 432 på deres hjemmeside for hhv. 400 kr. og 800 kr. Det er de to Normer, som danske kloakmestre ifølge loven skal følge, når du får anlagt et omfangsdræn.
I disse normer står bl.a.:

  • Omfangsdræn er et dræn placeret udvendigt omkring et fundament for at opsamle overfladevand, og forhindre opsugning af grundvand i fundamentet.
  • Afledning af drænvand til et afløbssystem kræver både byggetilladelse og udledningstilladelse. Disse tilladelser søges der om ved din kommune, før man går i gang med at etablere omfangsdrænet. Det er som regel Teknik og Miljø afdelingen i din kommune, som du skal kontakte.
  • Dræn omkring bygninger må kun udføres af autoriserede kloakmestre.
  • Drænrøret skal være min. 30 cm under den konstruktion, som skal tørholdes. Der må dog ikke graves under fundamentets underkant, og det kan derfor være nødvendigt at understøbe soklen.
  • Drænrøret skal ligge i frostfri dybde – ved opvarmede huse er det minimum 60 cm i jorden.
  • Rørene skal have en diameter på minimum 70 mm og skal lægges med et minimumsfald 3 €° men gerne 5 €°.
  • Omkring drænrørene er der et filterlag som ærte- eller perlesten i fast lerjord eller velgraderet sand i blød lerjord.
  • Den sikreste form for tilslutning til kloakken er via en pumpebrønd – samt en sandfangsbrønd før pumpebrønden. Alternativt kan omfangsdrænet føres til en faskine.

Når der graves ud, må man endelig ikke grave op omkring hele huset på én gang, men gøre det lidt ad gangen – ikke mere end en side samt et hjørne ad gangen. Man kan risikere at hele huset synker sammen, eller at det får sætningsskader, hvis man graver for meget af gangen.

Det er en god idé at få efterisoleret kælderydervæggen, når der alligevel graves ud til omfangsdræn. Derved bliver kælderen mindre fugtig, og muren bedre beskyttet. Man vælger typisk at efterisolere kælderydervæggen med berapning samt asfaltering og et lag af stenuld.

Hvordan dækker forsikringen?

Den autoriserede kloakmester bør have en forsikring, der dækker ved skader, der opstår under byggeriet. Men det er vigtigt at du sikrer dig, at han er forsikret ved at se kopi af hans forsikring eller evt. ringe til forsikringsselskabet og få det bekræftet.

Da der kan være huller i forsikring mellem kloakmesterens forsikring og din egen husforsikring, eller du evt. bruger flere håndværkere – f.eks. en autoriseret kloakmester til omfangsdrænet, og andre håndværkere til efterisolering af kælderværker, eller du selv udfører noget af gravearbejdet – kan du have brug for at tegne en entrepriseforsikring.

Det er derfor en god idé at ringe til din egen forsikring før arbejdet går i gang.

Få 3 gratis tilbud på installation af omfangsdræn – 100% uforpligtende.

spar op til 34%!

FAQ

Hvor meget af arbejdet på mit omfangsdræn må jeg selv udføre?

Der er meget lidt, du selv må pille ved, når det kommer til kloakering og VVS-arbejde generelt. Det gælder også nedlægning af dræn. Ifølge Sikkerhedsstyrelsen må du kun grave renden. Du må altså ikke lægge drænrørene, og så ringe efter en kloakmester for at få dem godkendt og tilsluttet. Rørene skal etableres og fikseres af en autoriseret kloakmester. Du kan måske få lov selv at dække rørene efterfølgende, men din kloakmester skal sige god for det.

Må man selv etablere en faskine?

Der er et alternativ til et omfangsdræn, som du selv må etablere, nemlig en faskine. Du må kun etablere faskinen, hvis den ikke skal tilsluttes kloakken, men du kan sagtens lave den uden at involvere kloaksystemet. En faskine er kasse eller et hulrum i jorden, som fyldes op med sten eller lignende. Vi drænrør i jorden leder man overskydende regnvand ind i faskinen, der fungerer som depot. Fra faskinen siver regnvandet langsomt ned i undergrunden. Faskinen kan købes færdiglavet eller du kan selv lave den.

Er der et billigere alternativ, hvis kælderen er fugtig?

En del firmaer sælger såkaldte osmoseanlæg, der skal fungere som alternativ til omfangsdræn. Anlægget er væsentligt billigere, du sparer omkring 70%, men desværre er der ikke enighed om, hvorvidt den såkaldte elektroosmose faktisk virker. Anlægget virker ved at der bores elektroder ind i kældervæggen, som derefter sender en svag strøm på 12 volt ind i væggen. Dette skulle give vand-ionerne en positiv ladning og derved få dem til at søge ud i den omgivende jord, som er negativt ladet. Før du investerer 45.000 i et osmoseanlæg bør du dog sætte dig grundigt ind i den begrænsede forskning der er på området.

3 kommentarer til “Omfangsdræn – priser og guide”

  1. Hvorledes er mulighederne og faldgruberne ved at få nedlagt omfangsdræn om et hus på en syldstenssokkel fra 1795. Igennem årene har diverse vejforbedringer på kommunevejen langs med huset ført til, at terrænet nu hælder fra vejen ind mod huset.

    Svar
  2. Jeg har en meget lille kælder (3 kvm), hvori står en varmepumpe. Da væggene var konstant fugtige lagde jeg for 3 år siden et omfangsdræn: Wavin drænrør i nøddesten med geotekstil over. Efter 3 år er hullerne i drænrørerne stoppet til og vandet driver igen fra væggene. Jeg har fået spulet drænrørene uden nogen effekt. Hvad kan man ellers gøre? Er det muligt at føre noget ind i drænrørene, som laver nye huller? Området omkring kælderen er flisebelagt og over drænrørene ligger et utal af kabler, kloakrør, slanger til jordvarme osv.

    Svar
    • Hej Bjarne

      Umiddelbart kender jeg ikke til en smart teknik, som kan udbedre problemet uden at man simpelthen skal have gravet op og identificeret problemet.

      Hvis det var et firma du havde til at installere omfangsdrænet, vil jeg anbefale dig at søge rådgivning/kompensation hos dem.

      Selvom det lyder til at blive vanskeligt at komme ned til omfangsdrænet, så gælder det om at få udbedret problemet hurtigst muligt, da det kan blive endnu mere omkostningsfuldt at vente.

      Svar

Skriv en kommentar