Billig træbeskyttelse – Myter og fakta

Træbeskyttelse bruges for at beskytte alle former for træværk udenfor. Du kan få vandbaseret eller oliebaseret træbeskyttelse, og du kan vælge imellem mange forskellige mærker og prisklasser.

traebeskyttelse-paafoeres
Træbeskyttelse forlænger træets levetid og beskytter det mod svamp og råd

Der eksisterer flere almindelige myter omkring træbeskyttelse, såsom at trykimprægneret træ ikke har brug for træbeskyttelse, og at kvaliteten afhænger af prisen. Hvad er myte og hvad er fakta omkring træbeskyttelse?

Myte 1: Træbeskyttelse er ikke nødvendigt for alle typer af træ

trae-malesSelvom det kunne være fantastisk at købe træ, der bare ikke skulle behandles, så forholder det sig desværre ikke sådan – det er en myte.

Det gælder også trykimprægneret træ, selvom mange fabrikanter påstår at det ikke er så nødvendigt.

De eneste undtagelser er de meget dyre træsorter såsom teak, mahogni og eg. Denne slags træsorter anvendes ofte til møbler, men sjældendt til andre konstruktioner af træ.

Til cedertræ og lærk anbefaler jeg ikke at bruge træbeskyttelse, men i stedet at benytte en olie baseret til formålet.

Det vil gøre, at du skal behandle træet lidt oftere (ca. hvert andet år), men resultatet bliver også bedre.

Du skal derfor altid bruge træbeskyttelse på skure, terrasser, træhuse, hegn og de andre småbygninger, som du har i haven.

Vælger du alligevel at benytte træbeskyttelse til lærketræ og cedertræ, så anbefaler jeg, at du benytter en oliebaseret og heldækkende træbeskyttelse.

Du skal igennem de følgende trin, når du bruger træbeskyttelse:

  • Du starter med at rense træet . For trykimprægneret træ kan du bruge en højtryksrenser. For andre slags træ bruger du en grundrens, og fjerner gammel løs træbeskyttelse med et skrabejern.
  • Brug dernæst en olie eller en primer for at klargøre træet til træbeskyttelsen.
  • Til slut males det med 2-3 lag af den valgte træbeskyttelse.

Du kan vælge imellem flere forskellige slags træbeskyttelse. Vælger du en transparent træbeskyttelse, er holdbarheden som regel kun under et år, og det er meget mindre end den er ved en halvdækkende eller heldækkende træbeskyttelse.

Vælger du en dækkende træbeskyttelse, beskyttes træet mod UV-stråler og nedbrydning samt svamp og råd lidt bedre end en transparent træbeskyttelse kan gøre, og den holder som regel i ca. 8 år.

Myte 2: Træbeskyttelse holder i over 15 år

Det er også en myte, at træbeskyttelse kan holde i over 15 år, selvom mange reklamerer for det. Eller rettere, det er sandt, hvis træværket overhovedet ikke udsættes for vind, vejr og andre påvirkninger.

Alt afhængig af hvor du bor og hvor kraftigt dit træværk er udsat, så kan du bestemt ikke regne med, at du kan nøjes med at behandle dit træ én gang hvert femtende år – desværre.

Ydermere skal du være opmærksom på, at der kan komme svampesporer uden varsel og de skal fjernes så hurtigt som muligt, hvorefter du skal gentage træbeskyttelsen på de områder, du har behandlet.

De fleste heldækkende træbeskyttelser holder i ca. 8 år, de halvdækkende i ca. 2-4 år, og de transperante i højst et år.

Myte 3: Oliebaseret træbeskyttelse er bedre end vandbaseret

Der findes to grundtyper af træbeskyttelse, én der er vandbaseret og én, der er oliebaseret, og mange tror at den oliebaserede er bedre end den vandbaserede, men det er ikke rigtigt.

Du kan male med en vandbaseret træbeskyttelse oven på en oliebaseret, men du kan ikke male med en oliebaseret oven på en vandbaseret.

Den vandbaserede er normalt lettere at arbejde med, og det er lettere at rense penslerne. Den er især velegnet til  nyere træværk, som ikke er skadet. Den beholder sin elasticitet i længere tid end oliebaseret træbeskyttelse, som med tiden skalder af.

Den oliebaserede træbeskyttelse trænger længere ind i træet og mætter det mere.

Den oliebaserede tørrer relativt hurtigt, i løbet af et par timer, men den vandbaserede skal bruge 8 timer eller mere.

Så har du travlt, så skal du vælge den oliebaserede.

Du skal blot være klar over, at den oliebaserede belaster miljøet væsentlig mere end den vandbaserede og at du skal rense dine pensler i terpentin i stedet for under vandhanen.

Myte 4: Træbeskyttelse er bare dyrt

traebeskyttelse-terrasse
Træbeskyttelse beskytter træet i mange år.

Der findes rigtig dyrt træbeskyttelse og der kommer hele tiden flere og nye typer, der kan noget mere.

En anden dyr træbeskyttelse er Wolfs BioXtrem, som koster ca. 2.280 kr. pr. 10 L. Den er testet af Teknologisk institut i Borneos Jungle, og det anslås at den kan holde 20-25 år i alt miljø. Den er baseret på lindolie.

Det er imidlertid en myte, at det ikke kan fås meget billigere, for det kan det. Bilka sælger mærket Solignum. Det koster ca. 900 kr. for 10 liter.

Flügger er et andet godt mærke, og det koster ca. 1270 kr. for 10 liter dækkende træbeskyttelse.

Dyrup/Gori har for nylig udviklet en ny miljøvenlig træbeskyttelse i samarbejde med Teknologisk institut. Denne træbeskyttelse GORI Nature er så miljøvenlig at den har fået både Svanen og Blomsten.

Du kan få den i farverne grøn, rød, sort, kridt og grå, og den koster ca. 750 kr. pr. 4 L.

Brug den rigtige træbeskyttelse ofte

Det vigtigste er at du behandler dit udendørs træværk med træbeskyttelse så tit, at det altid er beskyttet. Imprægneret træ skal som regel tørre et år, før at det tørt nok til at blive træbehandlet.

De dækkende træbeskyttelser holder i længst tid, så du kun skal gentage behandlingen ca. hvert 8. år.

Der er mange gode grunde til at vælge en vandbaseret træbeskyttelse, da den er bedre for miljøet, nemmere at arbejde med, og det er lettere at skylle penslerne.

Priserne starter ved ca. 600 kr. for 10 L i Jem og Fix, men du kan også betale ca. 900 kr. for Soligonum, som forhandles af Bilka og anbefales af mange.

Vil du gerne have en træbeskyttelse i mellemkvaliteten, koster Flüggers gode kvalitet ca. 1.300 kr. for 10 L og Jotun Demidekk koster ca. 1500 kr. for 9 L.

Lægger du vægt på, at din træbeskyttelse skal være så giftfri som muligt kan du vælge Gori Nature eller BioXtrem, som begge er miljørigtige træbeskyttelser.

FAQ

Er træbeskyttelse nødvendigt?

Træbeskyttelse er nødvendigt, hvis du vil holde træet sundt, stærkt og pænt. Det sørger for at beskytte mod råd og forfald, så træværk kan stå flot i lang tid. Uden træbeskyttelse vil et stakit, fx, ikke holde i særlig lang tid, og du vil være nødt til at udskifte det hurtigt.

Hvordan får man billig træbeskyttelse?

Du kan typisk finde billig træbeskyttelse i løbet af foråret, hvor det er en efterspurgt vare. Hold øje med byggemarkeder eller find gode tilbud på nettet, for at få et godt tilbud. Sørg også for at bruge den korrekte form for træbeskyttelse, altså enten olie- eller vandbaseret.

Hvordan bruges træbeskyttelse?

Træbeskyttelse males på lodrette overflader med en pensel og beskytter mod vind, vejr og slid. Træbeskyttelse er ikke det samme som maling eller olie, og du vil typisk ikke kunne se den store forskel før og efter. Mal ikke træbeskyttelse på med malerrulle – brug pensel.

Er der forskel på træolie og -beskyttelse?

Træolie bruges til at give træet et naturligt udseende og fremhæver årer og struktur, mens træbeskyttelse gør træet mere modstandsdygtigt overfor både naturligt slid og vejret. Olie bruges typisk til vandrette overflader som terrasser og møbler, mens beskyttelse er mere velegnet til stakitter og vægge.

Hvornår skal træbeskyttelse bruges?

Udendørs træbeskyttelse bør gives fra slut-april til slut-september, så over sommerhalvåret. Det fungerer bedst muligt når luften er moderat fugtig, og når temperaturen ligger mellem 10 og 25 grader. Efter påmaling af træbeskyttelse skal der helst være tørvejr i cirka en uge.

Skal jeg bruge vandbaseret eller oliebaseret træbeskyttelse?

Vandbaseret træbeskyttelse kan bruges på træ, der tidligere er blevet behandlet med oliebaseret træbeskyttelse, men du kan ikke gøre det omvendte. Det gælder også maling; hvis du har malet et stakit med oliebaseret maling, skal det behandles med oliebaseret træbeskyttelse.

28 kommentarer til “Billig træbeskyttelse – Myter og fakta”

  1. Hej Anni. Det er svært at sige noget konkret om. Det lette svar vil være “prisen”, for i bund og grund handler det om den avance sælger tager. Derudover kan der naturligvis også være noget omkring produktionsomkostningerne det sted hvor den er fremstillet… og som der så også er beskrevet i artiklen, så kan der være forskel i kvaliteten.

    Svar
  2. Jeg har et kolonihave hus, der skal have en gang malig, og Aldi har heldækkende træbeskyttelse til 79,95 kr for 2,5 L. Der er tørstofindhold på 40-45 %……. ved så ikke lige hvad der betyder….., er der noget i vejen for at vælge det?
    Hilsen Anni

    Svar
  3. Maling med et højt tørstofindhold er normalt regnet for en god maling, men jeg kender ikke den specifikke maling fra Aldi. Så min bedste anbefaling er at købe en enkelt bøtte og lave en prøvemaling på et sted hvor du kan “tillade dig at teste”. Alternativt bør du gå til en malerforretning og få dem til at komme med en anbefaling… så er prisen nok bare en anden.

    Svar
  4. Jeg ved jo, at inden for en del produkter, findes der en billig og en dyr model, men indenholdet er det samme. Den ene bliver solgt med et kendt mærke, den anden som diskount.
    Derfor søger jeg en grund til, at jeg skal vælge en malig til 5-6oo kr fremfor den til under 200 kr.

    Synes ikke helt jeg kan finde grunden ;0))

    Er det eks. lavet en “Tænk” test med træbeskyttelse?

    Svar
  5. Der er ingen tvivl om, at det ville være dejligt hvis man altid kunne vide hvilket “dyr maling” der bliver solgt billigt under et andet mærke, men af gode (forretningsmæssige) grunde bliver det holdt hemmeligt. Ellers ville ingen jo købe den dyre maling.

    Umiddelbart har TÆNK ikke lavet nogen test af træbeskyttelse. På FPN.dk skrev de i 2009 om en stor svensk undersøgelse der var foretaget, men det er umiddelbart nok det bedste jeg kan hjælpe dig med. Jeg kender som sagt ikke træbeskyttelsen fra Aldi.

    Svar
  6. Hej har du et godt råd. Vi har et stort sædertræshus som har fået olie. mendet er angrebet af svamp. dvs at det bliver sort. og vi orker ikke heletiden af rense det……. kan man give det heldækkende træbeskyttelse (sort) ? så skal det vel være med olie i ? mvh Lotte

    Svar
  7. Hej Lotte,

    Cedertræ er (som du sikkert har gættet) meget glad for svampesporer, så det lyder som en god løsning du er på udkig efter.

    Det du skal gøre er at sørge for at rense træet af før du maler. Brug en god facederens og sørg for at være grundig så flest mulige svampesporer bliver dræbt.

    Når det er tørt skal du så male det med træbeskyttelse specielt beregnet til cedertræ. Det først som standard i sort og hvid, men kan også tones i alle mulige andre farver. Det er altid en god ide at male to gange (også selvom det dækker efter én gang).

    Den type træbeskyttelse du bør bruge er eksempelvis denne som sælges hos Malerkompagniet.

    Svar
  8. Hej Mikael,
    Vi har købt et Amerlog træhus fra 2008. Huset trænger til maling. Det er tidligere malet i sort Gori. Det har haft en ok holdbarhed. Dog er træet revnet flere steder på syd og vest siden, hvor malingen også er skallet af knasterne. Hvilken sort maling skal vi vælge? Kan vi anvende både olie og vandbaseret maling? Og hvad er bedst? Kan vi anvende demidekk, som I roser?
    Hvad gør vi ved revnerne? Renser med luftkompressor og dækker med et tykt lag maling?
    Kan vi gøre noget så malingen ikke så let skaller af knasterne?
    Vi ser frem imod kyndig rådgivning.
    Mvh, Dorthe

    Svar
  9. Hej Dorthe,

    Jeg kan ikke sige hvilken maling I skal vælge, for der findes mange gode. Min anbefaling er, at I vælger en “mellemvare” som der også er beskrevet ovenfor. Både Flügger og Jotun’s Demidekk er gode produkter.

    Derudover vil det være en god ide, at benytte oliebaseret maling. Det er lidt mere besværligt, men holder bedre.

    Inden I går i gang er det en god ide at bruge noget tid på at rense løs maling af, så I har en god overflade at male på. Det er også en god ide at rense evt. revner for snavs.

    Benytter I en kompressor, så pas på I ikke kommer så tæt på at træet begynder at splintre.

    Svar
  10. Hej Mikael
    Det er tid til at vores spær og udhæng på huset skal males. Vi vil dog hellere lukke spærrene inde bag nogle træbrædder, da tidligere ejer har malet alt ( spær, vinduer, nedløbsrør etc ) med en brun skibsmaling. – Og jeg kan ikke få det af. Det skaller af nogen steder, men det som sidder fast, kan jeg bare ikke få af. Hvad gør jeg? Kan jeg male ovenpå ? Og skal det grundes først ?

    Nogen siger det er en dårlig ide, at lukke spærrene inde. Men det ville være noget mere enkelt og pænere, men skal jeg så stadig behandle træværket med grunder eller træbeskyttelse, inden jeg lukker det inde?

    På forhånd tak
    Mvh Berit

    Svar
  11. Hej Mikael, Jeg har ca. 100 busskure der skal have en opfrisker samt ny farve. Kan jeg bruge en billig grunder og farve til det?
    Hvor længe kan de billige malinger holde?
    Kan du evt. anbefale noget mærke, eller firma?
    Kan jeg bruge en havesprøjte, eller skal jeg have fat i en generator og profesionelt sprøjtepistoler?

    Svar
  12. Hej Svend,

    Jeg antager at vi taler om busskure i træ? Hvilken stand er de i lige nu og har du tænkt dig at gøre noget ved dem inden de bliver malet?

    Mvh
    Mikael

    Svar
  13. Hej Michael,

    Jeg skal lave en terrasse i træ og planlægger at lave den i lærk pga holdbarheden. Den skal efterfølgende behandles med sort heldækkende træbeskyttelse, men er der noget om at det ikke rigtigt dur til lærk (har læst at træet er ‘surt’ og kan afstøde træbeskyttelsen)?

    Hvad skal jeg bruge?

    Mvh // Lars.

    Svar
  14. Hej Lars,

    Tak for det gode spørgsmål.

    Du har helt ret i det du har læst. Lærketræ og andet ædeltræ har et højt olieindhold, så træbeskyttelse vil ikke være den rigtige løsning.

    Det vil ende med at skalle af og blive grimt. I det hele taget er træbeskyttelse på vandrette flader (hvor vandet står), ikke en særlig god løsning.

    Det bedste du kan gøre er, at købe noget ædeltræsolie til dit lærketræ.

    Det er normalt transparent, men kan tones til at få en sortere nuance. Det bliver dog aldrig dækkende sort.

    Hvis det er vigtigere for dig at din terrasse bliver sort, end at det er lærketræ, så kan du lige så godt købe trykimprægneret træ og give den sorte træbeskyttelse.

    Men igen… træbeskyttelse på vandrette flader er ikke optimalt. Det kan dog fungerer, men vil nok kræve at du jævnligt vedligeholder det for at bevare det pænt.

    Håber du kan bruge svaret.

    mvh
    Mikael

    Svar
  15. Hej Mikael

    Jeg er ved at gå fra en transparent “farve” til en heldækkende på mit træhus.

    Har brugt Gori 88 og gori 99 transparent pine.
    Har dog oplevet en del afskalning på sydsiden ved knaster (glatte pletter) på træet. dog ikke på den nord vendte side.

    Hvordan forholder det sig med Gori kvalitet mæssigt er det en mellemvare eller hvor er vi?

    Er blevet lidt i tvivl om jeg skal fortsætte med Gori, da der har været afskalning er det bedst at fortsætte i samme mærke eller er det lige meget?

    Kender du til Pp Træbeskyttelse Dækkende?

    Svar
  16. Hej Rasmus,

    Umiddelbart mener jeg at Gori er en ganske fin kvalitet.

    Har du forbehandlet inden du malede sidste gang? Og hvor længe har malingen holdt inden den begyndte at skalle af?

    Hvis du skal til at male med en heldækkende maling, så kan jeg personligt anbefale at benytte en god spærregrunder så du sikrer mod gennemslag.

    Jeg kender ikke Pp Træbeskyttelse Dækkende, så den kan jeg desværre ikke give dig input omkring.

    Mvh
    Mikael

    Svar
  17. Hej,
    Har en hoveddør af maghoni – der slet ikke passer til huset eller det øvrige træværk der er sort og hvidt. Tænker at det kan hjælpe på det visuelle hvis jeg ‘maler’ den sort. Kan jeg det – hvis ja – hvordan gør jeg? Afrensning og slibning? Hvilken type træbeskyttelse skal jeg vælge? Døren er ellers i fin stand.
    Vh
    Malene

    Svar
  18. Hej Malene,

    Tak for dit spørgsmål.

    Det er altid en god ide at rense af inden du maler, så det vil jeg klart anbefale.

    Om døren skal slibes må du selv vurdere. Hvis du mener at den er i god stand og ellers ikke er behandlet med noget man ikke kan male på, så er det ikke sikkert at du behøver slibe den.

    Hvis du gerne vil have døren helt dækkende sort, så kan du ikke bruge træbeskyttelse. Den vil altid være transparent (kan dog tones så den bliver mørkere).

    Så jeg vil anbefale at du blot besøger din lokale farvehandler og beder om noget til at rense døren med og en god kvalitet sort maling. Du skal sikkert ikke bruge ret meget da en dør jo ikke har et særlig stort areal.

    Hvis du har mulighed for det, så vil jeg også anbefale at du maler den når den ligger på et par bukke. Så undgår du nemmere “løbere”.

    Mvh
    Mikael

    Svar
  19. Hej Mikael.

    Har oliebehandlet en bordplade med udendørs olie. Tænkte ikke videre over det, men blev gjort opmærksom på det kunne være et problem. Det er junckers havemøbelolie med mal kode 1-1.

    Hvis det er et problem, kan jeg evt.”redde” pladen på en eller anden måde?

    Svar
  20. Hej Adam,

    Det er et problem på den måde, at udendørs olie indeholder stoffer der kan være allergifremkaldende. Det kan bruges udendørs, da det “fordamper” over tid.

    Den bedste løsning vil være, at du prøver at fjerne så meget du kan med terpentin. Derefter sliber du pladen ned og giver den en omgang rigtig indendørs olie.

    En rigtig kedelig besked… beklager. 🙁

    Mvh
    Mikael

    Svar
  21. Hej,
    Vi har en lille overdækket terasse med ipe-planker, og resterne har vi lavet et have-bord af. Træet har fået en fin grålig og vejrbidt farve som vi gerne vil beholde. Træet sprækker lidt, virker tørt og trænger sikkert til noget behandling efter tre år. Hvad er bedst? Og hvordan sikrer jeg at det forbliver “gråt”?

    Mvh Charlotte

    Svar
  22. hejsa
    jeg har lige sat et trykimprægneret hegn op, som jeg gerne vil have malet sort,
    er meget i tvivl om hvad jeg skal bruge, den fra hjem og fix eller noget andet ??
    skal også have malet mine spær i garagen sort,
    overvejer meget den billige fra hjem og fix, men vil det være spil på lang banen
    claus

    Svar
    • Hej Claus,

      Med mindre du elsker at male hyppigt og kan leve med resultater som måske ikke er 100%, så vil mit råd være, ALDRIG at bruge billig maling. Livet er simpelthen for kort.

      Dermed ikke sagt, at du ikke kan købe maling til en god pris, men sørg altid for at købe god kvalitet.

      Mvh. Mikael

      Svar
  23. Jeg skal til at lægge en træterrasse med ipé-brædder i samarbejde med en tømrer.

    Som strøer har jeg købt nogle douglas-reglar i 45x95mm, som jeg skal have behandlet så de ikke rådner.

    Jeg er i tvivl om en del forskellige ting:

    – skal jeg kigge på specielle egenskaber ved grundingsolien når det er til Douglas? Jeg går ud fra at Douglas ikke i sig selv indeholder nok harpiks (som f.eks. lærk), og at jeg derfor er nødt til at behandle. Jeg har fravalgt lærk til strøer, fordi jeg er nervøs for at de vil vride for meget.
    – er det både nødvendigt med grundingsolie og almindelig træbehandling ovenpå, eller kan jeg nøjes med grundingsolien? Vil grundingsolien forsvinde/miste effekten, hvis der ikke kommer noget ovenpå?
    – vinder jeg noget holdbarhed ved at give dem en heldækkende farve ovenpå – f.eks. sort?
    – er vand- eller oliebaseret bedst?
    – hvilket produkt bør jeg kigge imod? Jeg har været omkring Harald Nyborg, men er i tvivl om kvaliteten på deres Droppen grundingsolie. Jeg har også kigget interesseret på Solignum, som man kan købe i Føtex og Bilka. Og så er der jo alle de dyre produkter.

    Jeg er helt rundtosset…

    Svar
  24. Efter at have prøvet alverdens dårlige behandlinger af mine fine teaktræ havemøbler, er de nu renset helt i bund og venter på den rigtige olie. Skal kunne holde et år, kunne sprøjtes på. Hvad skal jeg vælge

    Svar
  25. hej hvad skal træbeskyttelse skal jeg bruge til mit plankeværk, det er trykimprægneret træ og har nu siddet et år. Så tænker det er tid også da jeg genre vil have lidt farve på.

    mvh Henrik

    Svar

Skriv en kommentar