Installation af vaskemaskine – pris på Gør det selv vs. Installatør

En del husholdningsapparater og hårde hvidevarer har du selv lov til at sætte op uden hjælp fra VVS-folk og elektrikere. Vaskemaskiner bør dog ikke installeres hvor som helst i huset, og tapstedet og afløbene skal være i orden.

Læs med i dette indlæg og lær hvordan du bør håndtere tilslutning af en vaskemaskine.

Tilslutning af vaskemaskine

Her giver vi et par gode råd: både til dig, der vil foretage installationen selv og til dig, der ønsker en installatør.

Hvis du er i tvivl eller ikke føler dig sikker, så få en installatør til at hjælpe dig.

Det koster lidt, men du er til gengæld sikker på, at tingene er lavet korrekt og at der ikke opstår problemer.

Skal vi installere din vaskemaskine? – Få et godt tilbud i dag- 100% uforpligtende.

Få en VVS-installatør til at lave tapstedet

Selvom du har lov til at installere din vaskemaskine på egen hånd, skal du have en VVS-installatør til lave selve tapstedet. Ved dette skal der være en slangetilslutning og en afspærringsventil.

Som regel følger der en slange med vaskemaskinen. Slangen, en skiftenøgle (8 – 12″) og evt. et fastnøglesæt er stort set det eneste, du behøver for at få apparatet på plads og i gang.

Har du ikke et tapsted, eller skal det flyttes, så skal det laves af en VVS’er. Det er heldigvis ikke så dyrt at få lavet, hvis du sørge for at indhente priser de rigtige steder.

Jeg indhenter altid VVS-priser fra 3byggetilbud.dk, her ved håndværkerne at der er flere der skal give tilbud, så prisen er nødt til at være fair og helt i bund.

Tilslutning af vaskemaskine – Fremgangsmetode

 1. Placer apparatet i et vådrum med gulvafløb og et tapsted, der er lavet og godkendt af en professionel VVS’er. Et bryggers eller badeværelse er det mest normale.
 2. Den medfølgende slange sættes på tapstedets aftapningsventil ved hjælp af skiftenøglen.
 3. Afløbsslangen kan du enten føre op til en håndvask eller langs gulvet til det nærmeste afløb. Gulvafløbet er også et af de elementer i vådrummet, som kun VVS-installatøren må ordne.
 4. Læs brugsanvisningen: De fleste apparater leveres med transportsikringer, der holder tromlen i ro under transport. Disse skal fjernes, inden apparatet tages i brug for ikke at beskadige tromlen.

På sikkerhedsstyrelsens hjemmeside finder du en tegning over de områder, du selv har lov til arbejde med.

Drypbakke og Water-blocker

VVS-installatører nævner altid to vigtige forhold udover et VVS-godkendt tappested: drypbakke og water-blocker. Førstnævnte placeres under apparatet.

Sidstnævnte – water-blockeren – er også vigtig, idet den sikrer, at der blokeres for vandtilstrømning, hvis der skulle sprænge en slange eller pakning i apparatet.

Få professionel rådgivning og husk jordstikket

Det er ikke alle som ved hvad de taler om – Se nedenstående eksempel fundet på et forum, hvor en person har modtaget helt forkert rådgivning omkring installation.

Jeg er lige flyttet ind i en ny lejlighed. På badeværelset er der rør, så der kan tilsluttes en vaskemaskine, men der er ingen el-installationer. Varmemesteren sagde, at vi bare kunne trække en forlængerledning til soveværelset og bruge en af kontakterne i dette rum. Kan det virkelig passe? Jeg har meget lidt forstand på sådanne ting, men er det ikke noget med, at en vaskemaskine skal tilsluttes jordforbindelse, og skal den ikke tilsluttes et specielt stik?

Hvis du er meget i tvivl om, hvordan du foretager monteringen korrekt, bør du søge professionel rådgivning. Det gælder ikke mindst ved brug og tilslutning af diverse stik. Det råd, som varmemesteren gav brugen i ovenfor anførte citat, må du under ingen omstændigheder følge.

Der er flere eksempler på vaskemaskiner, der går i stykker eller giver elektrisk stød, fordi de af den ene eller anden grund er blevet monteret forkert. Meget ofte drejer det sig om et manglende jordstik.

Få 3 gratis tilbud på installation af din vaskemaskine – 100% uforpligtende.

Spar op til 35%!

Indbygning og sammenbygning af vaskemaskiner

I visse tilfælde har du brug for at montere apparatet under en bordplade. Her er det selvfølgelig en god ide at tjekke apparatets mål inden et eventuelt. køb. Dybden især er vigtig.

Er pladsen trang, skal du måske ned i en specialmodel med en dybde på omkring 44cm. De fleste modeller kan heldigvis justeres i højden – f.eks. ved at toppladen tages af.

Monterer du apparatet bag en låge, skal du tage hensyn til hvilken vej, apparatets egen låge åbner. På grund elektronik m.v. er de færreste vaskemaskine-låger vendbare.

Du kan også sammenbygge vaskemaskine og tørretumbler i et såkaldt “vasketårn”. Her skal du blot huske at stille vaskemaskinen nederst, da den vil være tungest, og fordi et evt. vandudslip vil være mindst katastrofalt tættest ved gulvet. Endvidere skal du sikre dig, at apparaterne passer til sammenbygning, og at du har de rette sammenbygningsbeslag.

Gør det selv installation af vaskemaskine
Er du fiks på fingrene er det ikke svært at installere vaskemaskinen selv

Hvad koster montering af en vaskemaskine?

Du kan selvfølgelig altid få en professionel installatør til at gøre arbejdet for dig, hvis du ikke kan lide at rode med ledninger og slanger. De enkelte VVS-firmaer og elinstallatører opgiver ikke priser men opererer typisk med en fast timetakst. Her må du ringe og få et tilbud, så du ikke bliver overrasket over den efterfølgende regning.

Ved køb hos diverse forhandlere af hårde hvidevare, vil du næsten altid kunne købe dig til et ekstra tillæg i form af montering. Priserne kan variere lidt, men hos store hvidvareforhandlere som ELgiganten koster det typisk omkring 1000 kr.

Normalt leverer de kun til kantsten. Andre tillæg udover montering kan være opbæring, lørdagslevering eller afskaffelse af gammelt udstyr.

Jeg kan anbefale at du udbyder din opgave på 3byggetilbud.dk, så får du meget bedre priser på monteringen end hos fx Elgiganten.

Få 3 gratis tilbud på installation af din vaskemaskine – 100% uforpligtende.

Spar op til 35%!

Installation af vaskemaskine
Du kan godt selv klare installation af vaskemaskine i hjemmet

Enkel tilslutning af vaskemaskine

Du kan næsten altid vælge montering som et tillæg til din nye vaskemaskine. Vil du spare de ca. 1000 kr, det typisk koster, kan du dog også forholdsvis let foretage monteringen selv.

Du har nemlig ikke brug for så meget andet end den slange, der leveres sammen med apparatet, en drypbakke, en waterblocker og en skiftenøgle. Og er dit tapsted lavet af professionelle fagfolk (lovpligtigt), behøver den samlede montering ikke tage så lang tid.

FAQ

Kan man selv installere en vaskemaskine?

Du kan godt selv installere din nye vaskemaskine, men du skal have en VVS-installatør ud og lave selve tapstedet. Installation af VVS eller elektricitet kræver altid arbejde af professionelle. Prisen kan variere alt efter, om du selv kan få maskinen på plads, eller om du skal have hjælp til hele processen.

Hvordan fjernes en gammel vaskemaskine?

Træk stikket ud og afinstaller din gamle vaskemaskine ved at slukke for vandtilførslen, fjerne afløbsslangen og send maskinen til genbrugspladsen. Genbrugspladsen kan afskaffe din vaskemaskine miljøvenligt – kan du ikke selv komme ud med den, kan du få den hentet for nogle få hundrede kroner.

Hvad koster installering af vaskemaskine?

En komplet og gnidningsfri installation af en ny vaskemaskine vil typisk koste dig omkring 1.500,- DKK og tager cirka 2 timer. De inkluderer arbejdsløn, men prisen kan stige, hvis der er problemer med slangen eller andre dele af maskinen.

Hvad er nødvendigt for installering af vaskemaskine?

Du kan ikke bare installere en vaskemaskine – der skal være gjort plads til den, så den kan få både vand og strøm. Hvis du bor i en gammel lejlighed, der ikke har dét, skal du have fat på både en elektriker og VVS-håndværker, som kan lave det for dig.

Hvordan sættes en vaskemaskine fast?

For at din vaskemaskine ikke ryster, når den er i gang, skal den være i vater og stå på sine fire, små ben. Vaskemaskinen skal være i balance og være hævet en smule over jorden, så den kan stå stabilt og ikke bevæger sig under vask.

Må vaskemaskine installeres i en lejlighed?

Medmindre din udlejer kan godtgøre, at kapaciteten af el og afløb i ejendommen ikke kan klare det, har du ifl. lejelovens paragraf 29 stk. 1 ret til at installere både opvasker og vaskemaskine i din lejlighed.

36 kommentarer til “Installation af vaskemaskine – pris på Gør det selv vs. Installatør”

 1. Når nu min tilslutningsslange på 3/4 tommer skal monteres på enten et indvendigt gevin af ? tommer eller et udvendigt der er lidt mindre? Hvad har jeg så brug for?

  Svar
 2. Hej..
  Da min kæreste er faglært elektriker og min svoger er faglært VVS’er, så tænkte jeg at få dem til at lave de installationer der skal til så jeg kan få vaskemaskine i min ejerlejlighed, men da ingen af dem er autoristerede så kan de jo ikke underskrive på at alt er gjort korrekt og efter gældende regler.. Så mit spørgsmål lyder: er det muligt at få en fagmand ud og underskrive at installationen er lovlig..? Og hvad ville det ca. koste..?

  Svar
 3. Hej Camilla,

  Det burde være muligt. Hvad det vil koste vil dog nok komme an på den enkelte håndværker du får fat i. Så det bedste råd er at ringe til et par forskellige.

  Alternativt kan det være at enten din kæreste eller din svoger kender en som er autoriseret og så de så kan lave en aftale med.

  Svar
 4. Hej,

  Jeg har købt en opvaskemaskine og har haft fagmand til at gøre klar til at tilslutte.

  Må jeg selv gøre resten af tilslutningen, altså skrue slangen fast på hanen og stikket i kontakten, og derefter være fuldt dækket ved uheld.

  Svar
 5. Hej.
  Når man man sætter en vaskemaskine tumbler eller opvasker op skal man huske at få tilsluttet maskine til jord. Eftersom de fleste maskiner bliver leveret med europæisk normal stik skal man selv sætte et jord stik til. Hvis ikke dette er gjort bortfalder garanti og andre skader ville ikke kunne dækkes af forsikring.

  Svar
 6. Jeg har en krybekælder med det jeg skal bruge for at installere vaskemaskine, pt har jeg en opvaskemaskine at kører på rørende dernede. Kan jeg på nogle måde tilslutte et T-stykke eller lign. så både opvaskemaskine og vaskemaskine kan kører på samme ind og ud løb? og kan man få nogle ekstra lange vandslanger til vaskemaskinen? da der er et godt stykke over til vandet i kælderen?

  Svar
 7. Hej
  Jeg har netop bestilt ny vaskemaskine samt levering og montering. Hjemmesiden anbefaler at man køber jordstik og gummifødder oveni. Er det nødvendigt?
  Med venlig hilsen
  Kristine

  Svar
 8. Hej Kristine,

  Du må altid have et stik med jord på din vaskemaskine. Så hvis den ikke kommer med det som standard, så bør du helt klart bestille det oveni.

  Gummifødder kan være en god ide, da vaskemaskinen ellers kan larme når den centrifugerer. Men det kommer an på det underlagt den står på, rummets beskaffenhed osv. Hvis du gerne vil have at den larmer mindst muligt, så er det nok en god ide at gøre som sælgeren anbefaler.

  mvh
  Mikael

  Svar
 9. Hej jeg har lige istalleret min vaskemaskine men der kommer meget lidt vand i maskinen hvad gør jeg ? Der er tryk nok på vandet inden

  Svar
 10. Hej Linda,

  Umiddelbart er der to muligheder:

  1) Vær sikker på at der er åbnet for vandet til maskinen
  2) Vær sikker på at der ikke er et knæk på tilløbsslangen

  Mvh
  Mikael

  Svar
 11. Hej Mikael
  Vores vaskemaskines afløb er monteret direkte på afløbsrøret (ikke faldstamme) i vores bad.
  Slangen er en slags harmonika slange der kan udvides. Der er desværre gået hul på den. Jeg har forsøgt at montere montere et 3/4 (mener jeg det var) rør med spændebånd, men det er desværre ikke tæt.
  Er det lovligt for mig, at skifte hele slangen selv og montere på afløbsrøret?

  Tak for hjælpen.
  Mvh.

  Jonathan

  Svar
 12. Hej Jonathan,

  Der er ikke noget galt i at du anskaffer en ny slange og udskifter den gamle. Du vil sikkert kunne finde en hos din lokale VVS’er eller i dit lokale byggemarked. Det er en god ide, at tage den gamle slange (inkl. alt) med dig, så du er sikker på at få det rigtige med hjem fra butikken.

  Mvh
  Mikael

  Svar
 13. Hej Jonathan,

  Det handler om hvorvidt du kan montere det ordentligt. Kan du ikke det, så er det jo dig der ender med en skade hvor vandet render hen et sted hvor det ikke må komme. Har du selv monteret det, så kan du kun kigge dig selv i spejlet. Får du en fagmand til det, så kan du lettere komme efter vedkommende hvis det ikke er gjort ordentligt.

  Så hvis du er i tvivl om hvorvidt du selv kan gøre det godt nok til at du tør løbe risikoen, så vil jeg anbefale at du får en VVS’er til at gøre det for dig.

  Beklager at jeg ikke kan give dig et mere konkret svar.

  Svar
 14. Tak igen.
  Jeg tænker på det ift. forsikring, hvis der skulle gå noget galt.
  Så længe det er lovligt at montere, dækker forsikringen vel?

  Svar
 15. Vi er igang med at planlægge en større renovering af min kærestes ejerlejlighed, så vi begge kan bo der. I den forbindelse skal vi ha indrettet et lille værelse/kammer til tøj/sko/vaske rum.
  Værelset støder op mod køkkenet og det vil derfor være muligt at føre vand ind i værelset, samt naturligvis få udført korrekte el installationer (vi får aut. håndværkere til det) Vi har tænkt at vi oven på de gamle trægulve (som ikke er pæne) vil få lagt klinker i kammer/gang og køkken. Mit spørgsmål er om det er lovligt at have vaskemaskine i et værelse på den måde, når gulvet ikke er vådrumsikret? Naturligvis med drypbakke og vandstopsikring…….

  Vh

  Emmelli

  Svar
 16. Hej Emmelli,

  Som udgangspunkt vil der ikke være tale om et vådrum hvis der hverken er gulvafløb, bruser eller anden i den stil.

  Når det så er sagt, så vil jeg da absolut anbefale at I alligevel vådrumssikre når der alligevel renoveres. Ekstra omkostningen er til at overskue og så er I sikre hvis uheldet skulle være ude.

  Det vil kun være gulv + 10cm op ad væggene der skal sikres.

  Mvh
  Mikael

  Svar
 17. Har netop købt en ny Whirlpool topbetjent vaskemaskine. Da jeg tidligere havde en topbetjent maskine stående nøjagtigt det samme sted, som den ny bliver placeret, skønnede jeg, jeg ikke behøvede den såkaldte montering. Til opsætning af den tidligere maskine (anskaffet i august 2004) fik jeg lavet kabeltrækning fra HFI-relæ i gangen ud til badeværelset samt opsat jordstik på væggen – af aut. elinstallatør. Denne maskine var i øvrigt leveret med et almindeligt jordstik, og kunne således let sættes i kontakten på væggen.

  Den nye maskine var forsynet med et såkaldt Schuko-stik, som viser sig at være fuldt lovligt – men kræver en adapter med et ‘ekstra ben’. Da jeg vil sætte stikket i kontakten, er ledningen fra vaskemaskinen ca. 4 mm for kort. Da det er oplyst i brochuren, man ikke må sætte en forlængerledning på jordstik, henvendte jeg til min vicevært, som igen kontaktede en aut. elektriker.
  Svaret var, det kunne jeg godt – selvfølgelig med jordstik. Den skulle jo ikke være så lang, som de ledninger, der sælges på nettet. Jeg henvender mig derfor til en El-forretning og beder dem sørge for en kortere ledning. Her afviste man totalt at lave en sådan ledning, fordi det var mod loven!!!!???

  Jeg ringede derefter til den aut. elektriker og forklarede situationen. Da han hørte, vaskemaskinen var placeret i badeværelset tæt ved badekarret – ligesom i øvrigt det opsatte jordstik i væggen vender ud mod badekarret – sagde han afgjort nej. Jeg kunne få stød, hvis jeg var i bad. Nu bader jeg aldrig, mens vaskemaskinen er sat til, så kan dette være rigtigt? Det var i alle tilfælde ikke på tale, da jeg fik opsat stikket i 2004, for det var gjort af aut. elektriker, som vidste, hvor maskinen blev opstillet. Er der kommet nye love siden om vådrum?

  Afløbsslangen føres ind over badekarret og vandet føres ud gennem badekarrets afløb. Slangen er ophængt ca. 10 cm over monteringshullet i bunden, og det er ligeledes lovligt iht. leverandøren. Men at jeg nu pludselig slet ikke må have vaskemaskinen på badeværelset nær badekarret, har jeg noget svært ved at forstå, når alt var godkendt både af Ejendommen og aut. elektriker i 2004. Kan I hjælpe med et andet svar. Jeg mener, de fleste har deres vaskemaskiner på badeværelset – ikke langt fra badekar og bruser. Og hvis ellers bad og vask ikke foregår på samme tid, hvad er så problemet?

  Svar
 18. Har to spørgsmål.

  1. Er det et lovkrav at der er afløb i gulvet, ved installation af vaskemaskine?

  2. Er det et lovkrav at tappe og afløbssted, forefindes i samme rum hvor vaskemaskinen er installeret?

  Jeg har installeret vaskemaskinen ude i køkkenet, i et lille indhug i væggen, der grænser op til toilet væggen.

  Men eftersom der ikke er direkte afløbssted eller tappested, hvor maskinen står, har jeg lavet et lille hul i væggen ind til toilettet, hvor jeg så tapper vand, og også benytter gulvristen som afløbssted. Det har fungeret fint i mange år, men vi havde en VVS på besøg i dag, der påstår at vi ikke lever op til mit spørgsmål #2

  Svar
 19. Hej.
  Vi har kig på et hus hvor der er rør til vaskemaskine på badeværelset. Dette ønsker vi dog ikke fremadrettet og vil i forbindelse med at der etableres nyt badeværelse flytte disse i rummet lige ved siden af så de kommer til at være i en ny bryggers?
  Er dette meget dyrt at få flyttet. Vi kan ingenting selv:)
  På forhånd tak. Mvh julie

  Svar
 20. Hej Julie,

  Prøv at tage kontakt til 2 VVS’ere og få dem til hver at komme med et tilbud. Det er svært at sige konkret om det vil være “dyrt”.

  Mvh
  Mikael

  Svar
 21. Hej.
  Skal vaskemaskinen være tilsluttet en separat strømkreds med egen sikring? Eller kan jeg bruge hvilken som helst stikkontakt i huset (badeværelset)?

  Mvh Helge

  Svar
  • Hej Inge,

   Som udgangspunkt vil jeg vove den påstand, at alle vaskemaskiner fra Danmark kommer med et jordstik.

   Med venlig hilsen
   Mikael

   Svar
 22. Jeg skal have flyttede mit komfur over på en anden væg, samt monterede en opvaskemaskine og en vaske/tørremaskine, i mit køkken. må man gerne gøre det selv? eller skal jeg have en faglært ud og gøre det? 🙂

  Svar
 23. HJÆLP !!!

  Jeg søger en VASKEMASKINE – gerne frontbetjent. Indtil videre kan alle være med.

  MEN her er PROBLEMET: MAX mål er 54 cm x 54 cm x 54 cm.

  Kender I løsningen?

  Svar
 24. Må jeg placere vaskemaskine i køkkenet og tilslutte afløbet i badeværelses afløb. Vaskemaskinen skal stå op Af væggen til badeværelset. Strøm tages fra køkken.
  Mvh Jørgen

  Svar
 25. Hej
  Min datter og svigersøn fik for en uge siden, leveret deres nye vaske / tørremaskine, der skulle stå i køkkenet. For at gulvet skulle være plant, var der lagt en plade hvor den skulle stå. Drypbakke og maskine blev leveret af firma og pakket ud og blev placeret ovenpå pladen. Næste dag kom VVS’eren og monterede slanger til vand og afløb… Det hele virkede fint, de første gange, men så i dag….. Dansede maskinen ned ad pladen og kom til at stå lidt på skrå, så en hel del vand var løbet ovenud af sæbeskuffen og ud på gulvet og centrifugeringen var kørt skævt, så maskinen nu lyder som en bil med kileremsproblemer. Videre brug af maskinen, tør de ikke, afventer teknikerbesøg….. Mit spørgsmål er, burde disse fagfolk der har været ind over, ikke have haft øje for om det var ok underlag maskinen blev sat på eller i det mindste have gjort opmærksom på en mulig problematik……almindelige mennesker har jo ikke forstand på disse ting… Det er jo derfor man gør brug af fagfolk. Kan man klage og i givet fald hvor?

  Svar
  • Hej Christel

   Det lyder som en sur oplevelse!

   Jeg vil mene at, hvis man arbejder med vaskemaskiner, så er det almen viden at en stabil opsætning er utrolig vigtig, da der altid er overraskende meget “skub” i en vaskemaskine.

   Først og fremmest ville jeg kontakte firmaet som har stået for opsætning og fortælle dem om situationen i håb om en ny opsætning og/eller kompensation.

   Svar
 26. Hej
  Hvad er standardmålene. Hvor højt skal der være mellem underside af bordplade til gulv?

  Vi har en vaskemaskine på 87 cm og er netop flyttet i lejebolig – hvor der er gjort klar til at stille vaskemaskinen indunder bordpladen i bryggers.
  Men der er ikke plads nok i højden.
  Så spørgsmålet – er der et minimumskrav på højden – som vi kan gøre krav mod udlejer på?

  Svar
  • Der er ikke nogen regler mht. højden på bordpladen i et køkken, som en udlejer er underlagt.

   Standardmålene er lyder typisk på 85-95 cm.

   Svar
 27. Hej. Min ekskæreste har fået nyt rækkehus. Hun fik at vide, at der var stik til montering af vaskemaskine og tørretumbler. Hun har så bestilt begge dele med levering og installation. De skriver så fra power, at stik m.m skal være opsat, da de ellers ikke vil installere. Nu har vi lige været ude og kigge på lejligheden og kan se, at der er til tilslutning af vand og til afløb, men på væggen er der kun en stikboks med ledninger og ingen stik.

  Er det nok til at dem, der kommer med vaskemaskine og tørretumbler monterer tingene, eller skal der være opsat en kontakt, de kan tilslutte? For ellers er det jo en ret dyr udskrivning for montering, hvis de ikke vil tilslutte. Men tænker at det må være i orden, så længe der er til at tilslutte strøm.

  Svar

Skriv en kommentar