Installation af komfur – Montering af elkomfur og gaskomfur

Installation af komfur

Installation af komfur skal foretages af fagfolk

I diverse fora på nettet er der masser af private gør-det-selv folk, der spørger, hvordan man installerer og monterer et komfur.

Men hvad er egentlig lovligt og ikke lovligt?

Få svar på dette i nedenstående artikel, hvor vi også giver priseksempler på professionel montering.

Herudover guider dig i forhold til den mest hensigtsmæssige placering af apparatet og giver et par råd vedrørende vedligeholdelse af komfuret, så du kan være sikker på at det holder i mange år.

Installation af komfur – praktisk arbejde, du selv må foretage

Du kan spare mange penge ved at foretage alt det praktiske forarbejde selv. Til dette hører klargøringen af den plads, hvor varmeenheden skal monteres. Det kan være udskæring af et passende hul i pladen til en kogeø.

Eller fjernelse eller tilpasning af skabe og andre køkkenelementer, så den samlede køkkenløsning bliver helt perfekt.Den endelige tilslutning skal foretages af fagfolk

Det kan umiddelbart også være fristende selv at tilslutte sit gas- hhv. elkomfur. I realiteten drejer det sig bare om at sætte en slange på en gashane hhv. tilslutte et par ledninger til el-nettet.

Sagen er bare, at det ikke er lovligt at gøre det selv. Hvis du ikke får monteret gasslangen korrekt, kan du risikere gasudslip med alvorlige ulykker til følge. Forkerte eltilslutninger, fejlplacerede jordstik med videre kan give stød og kortslutninger.

Set i forhold til forsikringsmæssige forhold er det også helt essentielt, at du benytter dig af en autoriseret elektriker eller VVS-installatør. Trods en meget stærk gør-det-selv trang er der bare visse vigtige installationsprojekter i huset, du skal holde dig fra.

Hvad koster en professionel tilslutning?

Tilslutning af et gaskomfur til eksisterende installation koster typisk i omegnen af 1.500 kr. Nørrebros VVS har eksempelvis en fast grundpris på 1.600 kr.

For opsætning af ny gasmåler plus installation af komfur tager det pågældende VVS-firma 4.500 kr. (også en fast grundpris). Selvfølgelig kan priserne variere fra firma til firma. Og mange VVS’ere opererer med en timepris i stedet for en fast grundpris.

Så her kan vi kun anbefale dig at ringe til det, firma der ligger tættest på din bopæl. Eller til et firma, du kender godt, og hos hvem du eventuelt vil kunne få et godt tilbud.

Montering af komfur

Montering af komfur behøver ikke være dyrt med mindre der skal foretages ekstra arbejder.

Montering som tillæg til køb af nyt udstyr

Mange forhandlere af hårde hvidvarer (som Skousen og lignende) tilbyder montering til omkring 700 kr. ved køb at nyt udstyr. Vær opmærksom på, at tilslutningen kun foretages til bestående og tilgængelige lovlige el-installationer.

Vurderer montøren, at installationen ikke er mulig på grund af manglende, ulovlige eller defekte installationer, kan du ikke regne med at få refunderet tillægsbeløbet for installationen.

Apparatets placering i køkkenet

Er du ved at lave et nyt køkken helt fra bunden, kan det godt betale sig at overveje nøje, hvordan køkkenelementerne skal stå i forhold til hinanden. Også når det kommer til placering af varmeenheder.

Afstanden mellem vand, varme og køleskab må helst ikke være for lang. Har du et forholdsvis smalt køkken kan du med fordel vælge en ensidig disponering af køkkenpladsen, således at varme, vand og køleskab kommer til at ligge i forlængelse af hinanden op mod en endevæg.

Har du masser af plads er der mulighed for et fritstående komfur, der giver masser bevægelsesfrihed.

Bedste udnyttelse af arbejdspladsen

Den bedste udnyttelse af arbejdspladsen giver et korridorkøkken i form af et arbejdsrum mellem to parallelle bordplader med 1,2m mellem de tre elementer. Typisk vil varmeenheden være indbygget – f.eks. som del af en ovn.

Arbejdshøjde i forhold til emhætte

Alle komfurtyper bør placeres under en emhætte, der passer til køkkenrummets dimensioner. Sugestyrken skal altså hverken være for stor eller for lille.

Med hensyn til arbejdshøjde skal du regne med en afstand på 50 – 60 cm mellem elkomfur og emhætte. Ved gaskomfurer kan afstanden godt være lidt større – det vil sige op til 70 cm.

Vedligeholdelse – undgå kortslutninger og andre fejl

Mange brugere oplever kortslutning og andre fejl ved brug af gamle elkomfurer. Så vær varsom ved køb af brugt udstyr. I de fleste tilfælde opstår problemerne, fordi ledningerne til varmenheden er blevet beskadigede.

Du kan eventuelt selv tage apparatet ud for at studere bagsiden. Husk endelig at slå strømmen fra først. Vi vil ikke anbefale, at du rører ved noget. Men ved at tjekke bagsiden af apparatet vil du for syn for sagen, og du vil bedre kunne forklare en pågældende el-installatør, hvor problemet eventuelt er opstået.

Tjek din HPFI- eller HFI-afbryder

Som et sidste fif vil vi anbefale, at du prøvetester din HPFI/HFI-afbryder to gange om året. Afbryderen sidder normalt sammen med sikringerne og er mærket med et “T”.

Som Sikkerhedsstyrelsen påpeger “smører” du afbryderen ved at teste den og sikrer dig dermed en større garanti for, at den virker, når der er brug for det. Virker afbryderen ikke bør, du under alle omstændigheder kontakte en elinstallatør.


Godt at huske…

Gør gerne forarbejdet selv: Det vil sige alt det, der ikke inkluderer den endelig tilslutning af apparatet.

Det giver god mening at overveje, hvor apparatet skal stå, så du opnår den bedst mulige udnyttelse af køkkenarealet. Husk at afstanden mellem varmeenhed og emhætte skal være mindst 50 cm.

Hvad enten der tale om et gas- eller el-apparat skal den endelige tilslutning foretages af en professionel elektriker eller VVS’er. Priserne kan svinge. Montering som tillæg til køb af nyt udstyr er som regel det billigste.

TAGS: Installation af elkomfur , Installation af gaskomfur , Montering af komfur

Mikael er i gang med en gennemgående renovering og modernisering af sit 4 hus (og et sommerhus). Er Gør-Det-Selv person til fingerspidserne og elsker processen fra gammelt bras til renoveret og lækkert. Med en kæmpe have og en masse projekter, så sker der altid noget nyt.

Kommentarer

3 Kommentarer på Installation af komfur – Montering af elkomfur og gaskomfur

 1. Matilde norsker siger:

  Nogle der ved om prisen for afmontering + montering af el-komfur er den samme som ved gas eller?
  Tak for en god artikel !

 2. Biljana Schmidt siger:

  Hvor er prisen for montering af gas komfur , hvis jeg køber fra skousen?
  Tak for en god artikel !

  • Mikael siger:

   Hej Biljana,

   Jeg vil anbefale at du ringer til din lokale Skousen forretning. Det er meget muligt at priser varierer efter lokation og forholdene på stedet.

   mvh.
   Mikael