I diverse fora på nettet er der masser af private gør-det-selv folk, der spørger, hvordan man installerer og monterer et komfur.
Indholdsfortegnelse
ToggleMen hvad er egentlig lovligt og ikke lovligt?
Få svar på dette i nedenstående artikel, hvor vi også giver priseksempler på professionel montering.
Herudover guider dig i forhold til den mest hensigtsmæssige placering af apparatet og giver et par råd vedrørende vedligeholdelse af komfuret, så du kan være sikker på at det holder i mange år.
Skal vi installere dit komfur?
Få et gratis tilbud i dag – 100% uforpligtende.
Installation af komfur – praktisk arbejde, du selv må foretage
Du kan spare mange penge ved at foretage alt det praktiske forarbejde selv. Til dette hører klargøringen af den plads, hvor varmeenheden skal monteres. Det kan være udskæring af et passende hul i pladen til en kogeø.
Eller fjernelse eller tilpasning af skabe og andre køkkenelementer, så den samlede køkkenløsning bliver helt perfekt.
Den endelige tilslutning skal foretages af fagfolk
Det kan umiddelbart også være fristende selv at tilslutte sit gas- hhv. elkomfur. I realiteten drejer det sig bare om at sætte en slange på en gashane hhv. tilslutte et par ledninger til el-nettet.
Sagen er bare, at det ikke er lovligt at gøre det selv. Hvis du ikke får monteret gasslangen korrekt, kan du risikere gasudslip med alvorlige ulykker til følge. Forkerte eltilslutninger, fejlplacerede jordstik med videre kan give stød og kortslutninger.
Set i forhold til forsikringsmæssige forhold er det også helt essentielt, at du benytter dig af en autoriseret elektriker eller VVS-installatør. Trods en meget stærk gør-det-selv trang er der bare visse vigtige installationsprojekter i huset, du skal holde dig fra.
Hvad koster en professionel tilslutning?
Tilslutning af et gaskomfur til eksisterende installation koster typisk i omegnen af 800-1600 kr. Det afhænger naturligvis meget af hvor i landet man bor.
Må vi give et godt tilbud på montering af dit komfur? 100% uforpligtende
For opsætning af ny gasmåler plus installation af komfur tager det pågældende VVS-firma 4.500 kr. (også en fast grundpris). Selvfølgelig kan priserne variere fra firma til firma. Og mange VVS’ere og elektrikere opererer med en timepris i stedet for en fast grundpris.
Montering som tillæg til køb af nyt udstyr
Mange forhandlere af hårde hvidvarer (som Skousen og lignende) tilbyder montering til omkring 700 kr. ved køb at nyt udstyr. Vær opmærksom på, at tilslutningen kun foretages til bestående og tilgængelige lovlige el-installationer.
Vurderer montøren, at installationen ikke er mulig på grund af manglende, ulovlige eller defekte installationer, kan du ikke regne med at få refunderet tillægsbeløbet for installationen.
Apparatets placering i køkkenet
Er du ved at lave et nyt køkken helt fra bunden, kan det godt betale sig at overveje nøje, hvordan køkkenelementerne skal stå i forhold til hinanden. Også når det kommer til placering af varmeenheder.
Afstanden mellem vand, varme og køleskab må helst ikke være for lang. Har du et forholdsvis smalt køkken kan du med fordel vælge en ensidig disponering af køkkenpladsen, således at varme, vand og køleskab kommer til at ligge i forlængelse af hinanden op mod en endevæg.
Har du masser af plads er der mulighed for et fritstående komfur, der giver masser bevægelsesfrihed.
Bedste udnyttelse af arbejdspladsen
Den bedste udnyttelse af arbejdspladsen giver et korridorkøkken i form af et arbejdsrum mellem to parallelle bordplader med 1,2m mellem de tre elementer. Typisk vil varmeenheden være indbygget – f.eks. som del af en ovn.
Arbejdshøjde i forhold til emhætte
Alle komfurtyper bør placeres under en emhætte, der passer til køkkenrummets dimensioner. Sugestyrken skal altså hverken være for stor eller for lille.
Med hensyn til arbejdshøjde skal du regne med en afstand på 50 – 60 cm mellem elkomfur og emhætte. Ved gaskomfurer kan afstanden godt være lidt større – det vil sige op til 70 cm.
Vedligeholdelse – undgå kortslutninger og andre fejl
Mange brugere oplever kortslutning og andre fejl ved brug af gamle elkomfurer. Så vær varsom ved køb af brugt udstyr. I de fleste tilfælde opstår problemerne, fordi ledningerne til varmenheden er blevet beskadigede.
Du kan eventuelt selv tage apparatet ud for at studere bagsiden. Husk endelig at slå strømmen fra først. Vi vil ikke anbefale, at du rører ved noget. Men ved at tjekke bagsiden af apparatet vil du for syn for sagen, og du vil bedre kunne forklare en pågældende el-installatør, hvor problemet eventuelt er opstået.
Tjek din HPFI- eller HFI-afbryder
Som et sidste fif vil vi anbefale, at du prøvetester din HPFI/HFI-afbryder to gange om året. Afbryderen sidder normalt sammen med sikringerne og er mærket med et “T”.
Som Sikkerhedsstyrelsen påpeger “smører” du afbryderen ved at teste den og sikrer dig dermed en større garanti for, at den virker, når der er brug for det. Virker afbryderen ikke bør, du under alle omstændigheder kontakte en elinstallatør.
Godt at huske…
Gør gerne forarbejdet selv: Det vil sige alt det, der ikke inkluderer den endelig tilslutning af apparatet.
Det giver god mening at overveje, hvor apparatet skal stå, så du opnår den bedst mulige udnyttelse af køkkenarealet. Husk at afstanden mellem varmeenhed og emhætte skal være mindst 50 cm.
Hvad enten der tale om et gas- eller el-apparat skal den endelige tilslutning foretages af en professionel elektriker eller VVS’er. Priserne kan svinge. Montering som tillæg til køb af nyt udstyr er som regel det billigste.
Må vi give et godt tilbud på montering af dit komfur? 100% uforpligtende
Må man overhovedet bruge et gaskomfur i en lejlighed idag, uden udsugning til det fri?! Det er da ulovligt, hvis der netop ophober sig gasser, som der gør med recirkulations emhætte. Uden udsugning til det fri!?
Hej Michael. Super fin beskrivelse. Vi er ved at planlægge en køkkenrenovering, hvor vi skal skifte bordplade med gasblus i (gasblus udskiftes). Vi skal derfor lukke for bygassen og afmontere de gamle gasblus, når vi fjerner bordpladen. Dette skal ske nogle uger før den nye plader kommer, da der skal ændres i nogle ting under bordpladen. SPØRGSMÅLET er – må vi selv lukke for bygassen og skrue de gamle gasblus af. Der er ikke tale om en permanet lukning, de nye gasblus skal på de samme rør – og det får vi en VVS´er til. Måske det er lidt en gråzone at svare på..
Hej Inge
Jeg kan ikke anbefale at man selv begynder at frakoble/tilkoble et gaskomfur – konsekvenserne ved selv helt små fejl, er simpelthen for store. Dertil skal det siges at, hvis man er så uheldig at der sker noget, så dækker forsikringen kun hvis det er lavet af en Aut. VVS’er.
Ved du om man må afmontere et bygas komfur selv?
Hej Mikkel
Som udgangspunkt må man IKKE selv hverken montere eller afmontere et gaskomfur selv. Grunden til det er at risikoen for gasudslip er for stor.
Vi er lige flyttet fra hus til lejlighed. Her er der et komfur med keramiske kogeplader. Det er lidt for svært for os at håndtere (vi er midt i 70-erne. Hvem kan vi få til at afmontere komfuret og den keramiske kogeplade, som sidder fast i køkkenbordet. Med venlig hilsen Ditte Krag
Hej Ditte,
Har I taget kontakt til dem I har købt det nye komfur hos? Normalt har de fleste forretninger nogle personer/firmaer de samarbejder med.
Mvh. Mikael
Hvor er prisen for montering af gas komfur , hvis jeg køber fra skousen?
Tak for en god artikel !
Hej Biljana,
Jeg vil anbefale at du ringer til din lokale Skousen forretning. Det er meget muligt at priser varierer efter lokation og forholdene på stedet.
mvh.
Mikael
Nogle der ved om prisen for afmontering + montering af el-komfur er den samme som ved gas eller?
Tak for en god artikel !