Rensning af tag – Pris, krav & muligheder

Der er mange måder at passe godt på sit tag. Tagrensning, algebehandling og maling af taget er værd at overveje, hvis du vil give et ældre tag nyt liv.

Tagrensning
Få et flot nyt tag med tagrensning, maling og algebekæmpelse

Vil du selv rense dit tag, er det en god idé at starte med en algebehandling, før du højtryksrenser taget. Når taget er blevet højtryksrenset, er det klar til at blive malet.

Der er flere ting, som du skal vide, hvis du overvejer at give dit tag en algebehandling, eller en tagrensning og maling.

Algebehandling må kun ske med godkendt middel

algevækst
Algevækst på taget

Miljøstyrelsen anbefaler, at du grundigt overvejer, om det er nødvendigt at få fjernet algevæksten på dit tag. De har nemlig ikke fundet dokumentation for, at algevækst skader taget. Ofte kan algerne fjernes med en børste og vand.

Synes du, at algevæksten har taget overhånd, skal du være opmærksom på, at miljøstyrelsen kun har godkendt et eneste algebekæmpningsmiddel, og at det er ulovligt at bruge andre midler til algebehandling.

Det er Algefri N, som er blevet godkendt, og det betyder at miljøstyrelsen har vurderet, at det er effektivt over for alger, samtidig med at det er sikkert at bruge både af professionelle og privatpersoner.

Skal dit tag algebehandles af en professionel, så husk og spørg, om de bruger Algefri N. Miljøstyrelsen har undersøgt markedet, og set at det slet ikke er alle algebekæmpningsfirmaer, som er klar over reglerne på området. Der er derfor mange firmaer, der bruger andre midler, der ikke er godkendt.

Priserne starter ved ca. 600 kr. for at få taget på et hus på 100 m2 algebehandlet, og koster ca. 1000 kr. for huse op til 250 m2.

Skal du selv algebehandle taget, så kan du købe Algefri N i byggemarkeder for 160 kr. for 1 liter.

Du sprøjter det på taget, og lader det sidde op til en uge eller 14 dag. Det slår algerne ihjel, og du kan derefter børste de døde alger af taget. Det virker bedst ved temperaturer over 10 grader.

Få et gratis tagtjek og tilbud på tagresning

Udfyld vores formular og få et tilbud fra erfarne tagmænd i dit område, hvor prisen er billig og kvaliteten i top!

 • 100% gratis og uforpligtende
 • Spar op til 34% på din tagopgave
 • Dk’s bedste service, ingen besvær
 • Entreprisegaranti (Dækning på 35.000 kr).
 • Få tilbud indenfor 24 timer.

Uanset om du vælger at tage imod tilbuddet eller ej, så vil du finde ud af hvad du kan spare ved selv at rense dit tag.

Skal taget højtryksrenses skal det også males

Før og efter
Før og efter rensning

Er dit tag af eternit, beton, eller skiffereternit, anbefales det ikke at højtryksrense det, uden at få det malet bagefter.

Overfladen på taget bliver lidt ødelagt, og derfor meget modtagelig overfor fugt, når den bliver højtryksrenset. Det er derfor vigtigt at overfladen males lige bagefter, at den er blevet renset, så der ikke når at trænge fugt ned i taget.

Har du et eternittag med asbest, kan du ikke selv højtryksrense det, da der er strenge krav til at arbejde udendørs med asbest. Det anbefales at kontakte et professionelt firma, der bruger særligt udstyr, der lukker asbesten inde, når det frigives.

Det frarådes at højtrykrense et tag med tegl, da der er stor chance for at ødelægge taget. Da flere af stenene ligger løst, kan du komme til at skubbe til dem, så de flytter sig, og du får huller i taget. Derudover kan det yderste lag af tagstenen skylles af, så tagstenene bliver yderst modtagelige over for fugt og alger.

Et tag af tagpap bliver ødelagt, hvis du renser det med en højtryksrenser. Det skal i stedet for rensning og maling, vedligeholdes med klæbeasfalt og tagasfalt.

Du kan højtryksrense et metaltag, og male det bagefter.

Rens selv taget

taget renses
Rensning af tag

Du kan bruge en blød børste og haveslange til at gøre dit tag rent med, så er du sikker på ikke at skade det. Selv tag med asbest tåler denne behandling, så vil du friske taget en smule op, kan du overveje denne nænsomme rengøring. Du må blot ikke bruge metal på et asbesttag.

Er taget meget beskidt selv efter en algebehandling, kan du overveje at rense det med en højtryksrenser. Du kan selv gøre det, eller du kan få en professionel til det.

Du kan købe en højtryksrenser som f.eks. en Nilfisk-ALTO højtryksrenser C 125.3-8 til 1350 kr.

Du kan også leje en højtryksrenser  100-150 kr. inkl. forsikring og moms for en lille højtryksrenser på 125 bar. En kraftig højtryksrenser med et tryk på 220 bar koster op til ca. 450 kr. at leje.

Professionelle tagrensere bruger en højtryksrenser på 400 bar, men sådan en maskine er svær at leje, og koster mellem 20.000 kr. og 40.000 kr.

Rensning af tag – Priser

Hvis du vælger at rense taget selv, kan du foretage en komplet rensning ganske billigt. Det kræver kun, at du køber Algefri N til det antal kvadratmeter, din tagflade udgør.

Du behøver ikke indkøbe specielt værktøj til opgaven. Algemidlet skal blot sprøjtes på taget, hvorefter det skal have lov til at virke. Efter nogle dage bliver algerne sorte, og du kan spule dem væk med en haveslange eller blot lade dem regne af over tid.

Det er naturligvis den billigste løsning, hvis du klarer opgaven selv. Men hvis du ikke har lyst til eller mulighed for at kravle rundt på taget, er der flere professionelle firmaer, der tilbyder at klare opgaven.

De fleste firmaer råder over lange slanger, der kan påføre algemidlet fra jorden. Der er altid en fare for at ødelægge tagsten og tagplader, når du går på dem, så derfor er løsningen med en lang sprøjte at foretrække.

I de tilfælde, hvor taget er hårdt angrebet, kan det være nødvendigt at spule fladen for at opnå det bedste resultat. Prisen beregnes efter størrelsen på din tagflade.

Det er en god idé at kontakte en professionel tagmaler, da de kan rense og male taget for dig for ca. 80-140 kr. pr. m2. Flere har også delvise gør-det-selv-løsninger, hvor de renser taget for dig, og du selv maler det.

Desuden vil et professionelt firma kunne råde og vejlede dig til den rigtige løsning for netop dit tag. Jeg kan anbefale at du indhente dit tilbud igennem 3byggetilbud her – Jeg fik et tilbud som var 25% billigere end hos en lokal tagmand.

Rensning af tag med asbest

Fra 1960’erne og op til 1984 blev der opført et stort antal huse med eternittage, der indeholdt asbest. Asbest er kendt for at kunne give lunge- og lungehindekræft, og det blev derfor forbudt at bruge i produktionen af bl.a. byggematerialer.

Hvis taget får lov til at ligge i fred, er der ingen fare ved asbestpladerne, men hvis du begynder at skære og bore i tagpladerne eller spule pladerne med højtryksrenser frigives asbesten.

Asbestpladerne har en forventet levetid på ca. 40 – 60 år, så derfor er mange af de gamle tage allerede udskiftet. Hvis dit tag er fra før 1984, kan du dog være sikker på, at det indeholder asbest, og derfor skal du tage en del forholdsregler ved rensning af taget. Hvis du er i tvivl, så kan du kontrollere produktionsnummeret, der står på oversiden af pladerne. Produktionsnumre, der starter med 4 eller 5, betyder, at pladerne er fremstillet uden brug af asbest.

Selvom dit tag indeholder asbest, kan du dog godt rense det alligevel. Rensningen skal blot foretages med håndkraft – dvs. en haveslange og en almindelig gadekost. Du må under ingen omstændigheder bruge stålbørster eller andet værktøj, da det vil frigive asbestfibre fra tagpladerne.

Hvis det er nødvendigt at gå på taget for at foretage rensningen, så skal du være meget forsigtig. De gamle tagplader kan være sprøde, og det er let at komme til at knække en plade.

Hvis du er i det mindste i tvivl, så brug altid en professionel fagmand til rensning af asbestpladerne. Husk at sikre dig, at virksomheden er vant til at rense asbesttage, og at de kender sundheds- og miljørisikoen ved arbejdet.

Prisen for en behandling med Algefri N er ikke dyrere, blot fordi du har et asbesttag.

Vil du have et gratis tilbud på rensning af dit tag? – 100% uforpligtende.

Få svar indenfor 24 timer

Rensning af eternittag

Hvis dit eternittag er uden asbest, skal du ikke være opmærksom på sundhedsrisikoen ved at foretage rensningen. Generelt er holdningen dog, at rensning og maling ikke forlænger levetiden på et eternittag, så en rensning har udelukkende et æstetisk formål.

Da taget er en stor del af husets udseende udefra, vil et rent tag uden mos og alger altid tage sig bedre ud end et grimt og begroet tag. Så uanset om levetiden forlænges eller ej, så er der fordele ved en rensning.

Den almindelige mos- og algebelægning fjernes bedst med behandlingen for alger, som er nævnt herover. Hvis taget er meget grimt, og det kræver rensning med højtryksrenser, bør du rådføre dig med et tagfirma. En tilbundsgående rensning vil fjerne tagpladernes beskyttende overflade, og efter en grundig rensning anbefales det, at taget males efterfølgende.

Pas på, når du renser tag med tagpap

Tage med tagpap er ofte enten helt flade eller har kun en ganske lille hældning. De vandrette flader gør det lettere for mos og alger at sætte sig fast på taget, og derfor kan det være nødvendigt at rense de flade tage oftere end tage med høj rejsning.

På de helt flade tage vil du som regel kunne fjerne mos og alger med en almindelig kost. Her skal du være meget opmærksom på, at du ikke fejer mos ned i afløbet, så det stopper til.

Rensning af tagpaptage med hældning foregår lettest med en algebehandling på linje med den, der bruges til andre tagtyper. Selvom taget er hårdt angrebet, bør du undgå at bruge højtryksrenser, da det kan skade tagpappen. Brug hellere en ekstra gang algefjerner, og hvis det ikke har effekt, så kontakt et firma med speciale i at rense tage med tagpap.

Mal taget med maling af høj kvalitet

Maling af taget
Taget males

Når taget er renset, kan det males. De fleste professionelle firmaer bruger Iso Paint tagmaling, der er af rigtig høj kvalitet.

Du får også andre slags maling til taget af samme gode kvalitet. Prisen er typisk ca. 1000 kr. for 10 L. Du kan læse mere om maling til taget og priser i denne guide.

Det trænger helt ned i taget, og giver det en modstandsdygtig overflade, der gør at taget kan holde i ca. 15 år efter det er blevet malet.

Taget males først med en grunder, som blandes af tagmalingen samt vand. Når det er tørt, males taget mindst én, og gerne 2 gange.

Tjek altid lovgivningen før du renser og maler taget

Det er vigtigt altid at undersøge loven, før du foretager større vedligeholdelse på dit hus. Det er meget vigtigt at vide, om dit tag er af asbest, da du hæfter for rengøringen, hvis du kommer til at skylle asbestholdigt vand ud i miljøet.

Da algebekæmpningsmidler kan skade både miljøet og de personer, der arbejder med det, er det ulovligt at bruge ikke-godkendte midler til algebekæmpelse. Du kan se, hvilke midler som miljøstyrelsen har godkendt til algebekæmpelse på deres hjemmesidde.

Overtrædelser kan i begge tilfælde betyde en stor bøde og udgifter til rensning af det forurenede område, og i svære tilfælde fængsel op til 2 år.

Fjernelse af mos på taget kan kræve en fagmand

Som du har læst herover, er der to muligheder når du skal have renset taget på huset – du kan gøre det selv, eller du kan hyre et professionelt firma til at udføre opgaven.

Påføring af Algefri N er temmelig simpelt og kan foretages af de fleste. Hvis denne behandling ikke er effektiv nok, så bør du rådføre dig med en fagmand.

Rensning af taget med højtryksrenser og lignende giver en stor risiko for at skade taget, mere end det gavner. En fagmand vil vide, hvordan rensningen af de forskellige tagmaterialer udføres bedst og på den mest forsvarlige måde både for dig og for miljøet.

Vil du have et gratis tilbud på rensning af dit tag? – 100% uforpligtende.

Få svar indenfor 24 timer

Forebyggelse af mos, alger og beskidt tag

Som bekendt er forebyggelse bedre end helbredelse. Det gælder også, når det drejer sig om vedligeholdelsen af taget på dit hus.

Det er dog meget svært at undgå mos og alger på taget. Især på tage med en hældning på mindre end 25 grader. Tagflader, der ligger i skygge, vil være ekstra eksponeret for algevækst. Hvis det er muligt, kan du fælde store træer i nærheden, som kaster skygge på taget. Ved nybyggeri kan du overveje en taghældning på over 25 grader, da det ligeledes vil have en forebyggende effekt.

Hvis du gerne vil holde dit tag pænt og rent, så bør du fortage en algebehandling med jævne mellemrum – f.eks. en gang om året. Ved at holde algevæksten i bund vil taget altid se flot ud, og du slipper for de store gennemgribende behandlinger.

FAQ

Hvor ofte skal taget renses?

Du bør ikke rense dit tag så ofte, men det er en god idé at algebehandle det årligt. Det sørger for, at algerne ikke vokser sig for talrige, og taget vil fremstå pænere og kræver mindre arbejde og vedligeholdelse. I nogle tilfælde kan der være behov for flere algebehandlinger om året.

Hvad er prisen på tagrensning?

Prisen på tagrensning kan variere mellem 100 og 140 kroner pr. kvadratmeter. Tagets hældning og højde kan også få prisen til at stige pga. risikotillæg, men generelt vil du få en grundig og flot rensning, og du slipper for selv at stå for arbejdet.

Kan man selv stå for tagrensning?

Du kan sagtens selv rense dit tag. Brug gerne en børste eller en kost til at fjerne alger og mos, og inddrag vand, hvis det er svært at komme af med. Sørg for at have sikkerheden på plads, og hav gerne nogen til at hjælpe dig, så I kan holde øje med hinanden.

Hvordan skal taget renses?

Rens taget forsigtigt, hvis det er nødvendigt, og start helst med algebehandling for at se, om det kan hjælpe dig af med de kosmetiske problemer. Hyr ellers specialister, hvis du er i tvivl.

Hvem kan udføre tagrensning?

Tagrensning kan udføres af specialiserede firmaer, der ofte også kan levere en god og grundig algebehandling. Du kan også selv stå for tagrensning, men sørg her for at læse godt op på emnet, så du ikke skader dit tag ved et uheld.

Er tagrensning skadeligt?

Tagrensning er ikke decideret skadeligt, hvis du ved, hvad du foretager dig. Mos og alger er ikke gode for de fleste tagtyper, men det er voldsom rensning heller ikke. Hvis hyrer professionelle fagfolk, og ikke forstyrrer taget for ofte, burde du ikke opleve problemer med tagets integritet efter rensning.

7 kommentarer til “Rensning af tag – Pris, krav & muligheder”

 1. Kan et gammelt teglstenstag behandles / coates så porøse sten bliver tætte? Og kan det anbefales hvis?

  Svar
 2. Hej Verner,

  Det er et rigtig godt spørgsmål og også et der er rigtig svært at svare på. Det kommer nemlig helt an på den konkrete stand af de pågældende tegl.

  Så hvis jeg var dig, så ville jeg bede om at få et tilbud fra 2-3 firmaer som gør sig i den slags. Vær dog på vagt hvis firmaet samtidig sælger nye tage… Så kan du godt risikerer, at de ikke er helt uvildige i deres vurdering.

  Mvh
  Mikael

  Svar
 3. Jeg har et tegltag fra beg. af 1900-tallet og nu skal have fjernet alger på hele mit gamle hus, fordi det skal males. “Algefjernermanden” har tilbudt også at fjerne alger på mit tag, men jeg har på fornemmelsen at det er en dårlig idé. Taget er gammelt og lappet hist og her, men ligger ellers godt. Jo, jeg kan godt se der er noget “lav”, tror jeg det hedder, men er det godt at begynde at rode med det?

  Svar
 4. Hej Malene,

  Det ville jeg også være meget påpasselig med. Et tag med mere end 100 år på bagen burde nok have været skiftet, så at begynde at udsætte det for yderligere slid vil nok være at presse citronen.

  Det vil være så ærgerligt, at få huller i taget fordi der skal fjernes alger.

  Med venlig hilsen
  Mikael

  Svar
 5. Har lige fået helt nyt eternit tag.
  Det ser jo så fint ud.
  Hvordan holder jeg det bedst gennem årene.
  På forhånd tak for svar

  Mvh René

  Svar
 6. Hej
  Vi har et tag af skiffer fra 1978.
  Kan en tagrensere og maling forlænge holdbarheden eller kræver det et nyt tag??

  Vh Merete Michelsen

  Svar
  • Hej Merete

   Det er et rigtig godt spørgsmål, som jeg desværre ikke kan svare på. Du skal have en fagmand ud og se på taget, så du kan få den helt korrekte vejledning. Jeg kan klart anbefale dig at booke en lokal fagmand igennem 3byggetilbud.dk her.

   Svar

Skriv en kommentar