Tagrensning, algebehandling og maling af taget – Det skal du vide

Der er mange måder at passe godt på sit tag. Tagrensning, algebehandling og maling af taget er værd at overveje, hvis du vil give et ældre tag nyt liv.

Tagrensning

Få et flot nyt tag med tagrensning, maling og algebekæmpelse

Vil du selv rense dit tag, er det en god idé at starte med en algebehandling, før du højtryksrenser taget. Når taget er blevet højtryksrenset, er det klar til at blive malet.

Der er flere ting, som du skal vide, hvis du overvejer at give dit tag en algebehandling, eller en tagrensning og maling.

Algebehandling må kun ske med godkendt middel

algevækst

Algevækst på taget

Miljøstyrelsen anbefaler, at du grundigt overvejer, om det er nødvendigt at få fjernet algevæksten på dit tag. De har nemlig ikke fundet dokumentation for, at algevækst skader taget. Ofte kan algerne fjernes med en børste og vand.

Synes du, at algevæksten har taget overhånd, skal du være opmærksom på, at miljøstyrelsen kun har godkendt et eneste algebekæmpningsmiddel, og at det er ulovligt at bruge andre midler til algebehandling. Du kan læse mere på miljøstyrelsens hjemmeside her.

Det er Algefri N, som er blevet godkendt, og det betyder at miljøstyrelsen har vurderet, at det er effektivt over for alger, samtidig med at det er sikkert at bruge både af professionelle og privatpersoner.

Få 3 tilbud på tagmaling

Skal dit tag algebehandles af en professionel, så husk og spørg, om de bruger Algefri N. Miljøstyrelsen har undersøgt markedet, og set at det slet ikke er alle algebekæmpningsfirmaer, som er klar over reglerne på området. Der er derfor mange firmaer, der bruger andre midler, der ikke er godkendt.

Priserne starter ved ca. 600 kr. for at få taget på et hus på 100 m2 algebehandlet, og koster ca. 1000 kr. for huse op til 250 m2.

Skal du selv algebehandle taget, så kan du købe Algefri N i Silvan for 160 kr. for 1 liter. inkl. levering.

Du sprøjter det på taget, og lader det sidde op til en uge eller 14 dag. Det slår algerne ihjel, og du kan derefter børste de døde alger af taget. Det virker bedst ved temperaturer over 10 grader.Skal taget højtryksrenses skal det også males

Før og efter

Før og efter rensning

Er dit tag af eternit, beton, eller skiffereternit, anbefales det ikke at højtryksrense det, uden at få det malet bagefter.

Overfladen på taget bliver lidt ødelagt, og derfor meget modtagelig overfor fugt, når den bliver højtryksrenset. Det er derfor vigtigt at overfladen males lige bagefter, at den er blevet renset, så der ikke når at trænge fugt ned i taget.

Har du et eternittag med asbest, kan du ikke selv højtryksrense det, da der er strenge krav til at arbejde udendørs med asbest. Det anbefales at kontakte et professionelt firma, der bruger særligt udstyr, der lukker asbesten inde, når det frigives.

Det frarådes at højtrykrense et tag med tegl, da der er stor chance for at ødelægge taget. Da flere af stenene ligger løst, kan du komme til at skubbe til dem, så de flytter sig, og du får huller i taget. Derudover kan det yderste lag af tagstenen skylles af, så tagstenene bliver yderst modtagelige over for fugt og alger.

Et tag af tagpap bliver ødelagt, hvis du renser det med en højtryksrenser. Det skal i stedet for rensning og maling, vedligeholdes med klæbeasfalt og tagasfalt.

Du kan højtryksrense et metaltag, og male det bagefter.

Du kan købe eller leje en højtryksrenser

taget renses

Rensning af tag

Du kan bruge en blød børste og haveslange til at gøre dit tag rent med, så er du sikker på ikke at skade det. Selv tag med asbest tåler denne behandling, så vil du friske taget en smule op, kan du overveje denne nænsomme rengøring. Du må blot ikke bruge metal på et asbesttag.

Er taget meget beskidt selv efter en algebehandling, kan du overveje at rense det med en højtryksrenser. Du kan selv gøre det, eller du kan få en professionel til det.

Du kan købe en højtryksrenser som f.eks. en Nilfisk-ALTO højtryksrenser C 125.3-8 til 1350 kr. her.

Du kan også leje en højtryksrenser her for 107 kr. inkl. forsikring og moms for en lille højtryksrenser på 125 bar op til ca. 450 kr. for en kraftig højtryksrenser med et tryk på 220 bar.

Professionelle tagrensere bruger en højtryksrenser på 400 bar, men sådan en maskine er svær at leje, og koster mellem 20.000 kr. og 40.000 kr.

Det er en god idé at kontakte en professionel tagmaler, da de kan rense og male taget for dig for ca. 80-140 kr. pr. m2. Flere har også delvise gør-det-selv-løsninger, hvor de renser taget for dig, og du selv maler det.


Mal taget med maling af høj kvalitet

Maling af taget

Taget males

Når taget er renset, kan det males. De fleste professionelle firmaer bruger Iso Paint tagmaling, der er af rigtig høj kvalitet.

Du får også andre slags maling til taget af samme gode kvalitet. Prisen er typisk ca. 1000 kr. for 10 L. Du kan læse mere om maling til taget i denne artikel.

Det trænger helt ned i taget, og giver det en modstandsdygtig overflade, der gør at taget kan holde i ca. 15 år efter det er blevet malet.

Taget males først med en grunder, som blandes af tagmalingen samt vand. Når det er tørt, males taget mindst én, og gerne 2 gange.

Tjek altid lovgivningen før du renser og maler taget

Det er vigtigt altid at undersøge loven, før du foretager større vedligeholdelse på dit hus. Det er meget vigtigt at vide, om dit tag er af asbest, da du hæfter for rengøringen, hvis du kommer til at skylle asbestholdigt vand ud i miljøet. Du kan se at sammendrag af lovgivningen her og hele lovgivningen her.

Da algebekæmpningsmidler kan skade både miljøet og de personer, der arbejder med det, er det ulovligt at bruge ikke-godkendte midler til algebekæmpelse. Du kan se, hvilke midler som miljøstyrelsen har godkendt til algebekæmpelse her.

Få 3 tilbud på tagmaling

Overtrædelser kan i begge tilfælde betyde en stor bøde og udgifter til rensning af det forurenede område, og i svære tilfælde fængsel op til 2 år.

TAGS: algebehandling , alger , tagmaling , tagrensning

Karen interesserer sig for alt, som gør hjemmet smukkere, sjovere og mere funktionelt at være i. Hun foretager indgående research af nye smarte maskiner og redskaber, og finder ud af, hvor de kan købes billigst. Dybdeborende undersøgelser af, hvordan huset og haven bedst forbedres og vedligeholdes, bliver viderebragt i tilbundsgående og læsevenlige guides.

Kommentarer

4 Kommentarer på Tagrensning, algebehandling og maling af taget – Det skal du vide

 1. Verner Madsen siger:

  Kan et gammelt teglstenstag behandles / coates så porøse sten bliver tætte? Og kan det anbefales hvis?

 2. Mikael siger:

  Hej Verner,

  Det er et rigtig godt spørgsmål og også et der er rigtig svært at svare på. Det kommer nemlig helt an på den konkrete stand af de pågældende tegl.

  Så hvis jeg var dig, så ville jeg bede om at få et tilbud fra 2-3 firmaer som gør sig i den slags. Vær dog på vagt hvis firmaet samtidig sælger nye tage… Så kan du godt risikerer, at de ikke er helt uvildige i deres vurdering.

  Mvh
  Mikael

 3. Malene Otzen siger:

  Jeg har et tegltag fra beg. af 1900-tallet og nu skal have fjernet alger på hele mit gamle hus, fordi det skal males. “Algefjernermanden” har tilbudt også at fjerne alger på mit tag, men jeg har på fornemmelsen at det er en dårlig idé. Taget er gammelt og lappet hist og her, men ligger ellers godt. Jo, jeg kan godt se der er noget “lav”, tror jeg det hedder, men er det godt at begynde at rode med det?

 4. Mikael siger:

  Hej Malene,

  Det ville jeg også være meget påpasselig med. Et tag med mere end 100 år på bagen burde nok have været skiftet, så at begynde at udsætte det for yderligere slid vil nok være at presse citronen.

  Det vil være så ærgerligt, at få huller i taget fordi der skal fjernes alger.

  Med venlig hilsen
  Mikael