Udskiftning af tag – Hvordan gør du lettest, bedst og billigst?

Udskiftning af tag

Udskiftning af tag er ikke nemt, men har du hænderne skruet rigtigt på, så er der mange penge at spare ved at gøre det selv.

Selvom det er noget af en udskrivning at udskifte dit tag, så er der masser af penge at spare, hvis du følger vores råd.

tilbud på tagrenovering

Derudover vil investeringen øge værdien af dit hus, hvis du skal sælge det en dag og så har vi slet ikke nævnt den energimæssige besparelse, som du vil opnå, hvis du udskifter dit gamle tag.

Der er derfor ingen grund til at tøve – læs videre og bliv klogere på, hvordan du udskifter dit gamle tag lettest, bedst og billigst.

Hvornår skal du udskifte dit gamle tag?

Der er i princippet to forskellige grunde til, at du synes dit gamle tag trænger til udskiftning.

1. Taget er utæt og der er måske endda røget nogle tagsten af

Hvis det er rigtig slemt, oplever du sikkert fugt på loftet, som sandsynligvis stammer fra slagregn eller fygesne.

Er det tilfældet, kan det kun gå for langsomt med at få skiftet dit tag, da du for det første er i gang med at ødelægge dit undertag (altså det, der er under tagstenene) og for det andet mister en masse varme, der suser ud gennem taget.

Ødelagt tegltag

Hvis dit tegltag har store skader, så er det en god ide at få skiftet de ødelagte dele hurtigst muligt.

2. Tagstenene har mistet deres farve eller deres “glød”

Her er der tale om en kosmetisk forringelse af dit tag (og dermed hele dit hus), men det behøver ikke nødvendigvis betyde, at du skal skifte hele taget.

Måske kan du afhjælpe problemet, hvis du får renset dit tag grundigt. Under alle omstændigheder skal du undersøge dit undertag og isolering grundigt, for at fastslå om det ’kun’ handler om en rensning af de eksisterende tagsten.

Man kan ikke sætte præcis levetid på et tag, da det i den grad handler om, hvor udsat huset er og hvordan vejret har været. Et hus fra 1930 kan have et rigtig flot tag, mens en ejendom fra 1980 trænger til at få udskiftet taget.

Det handler om at bedømme behovet og få endelig en god ven (gerne håndværker) til at give sit besyv med, inden du kaster dig ud i investeringen.Tre forskellige måder at udskifte dit tag på

Når du har konstateret, at taget skal udskiftes, så skal du tage en vigtig beslutning, der i høj grad handler om, hvor aktiv, du selv kan/vil være. Jo mere arbejde, du selv kan lægge i det, jo billigere kan du gøre det.

Her skal du dog veje op, hvor lang tid du ønsker at bruge på det, for der er ingen tvivl om, at erfarne håndværkere kan gøre det hurtigere end dig selv.

Du har således tre måder/arbejdsmetoder, når du skal i gang med at lægge nyt tag.

1. Bestilling af nyt tag

Der er ingen tvivl om, at det letteste er at ringe efter nogle håndværkere, som så udfører opgaven. Her har du intet ansvar selv og du skal i princippet ikke foretage dig andet end at vælge tagsten (og i øvrigt nyde at taget bliver lavet).

Ulempen er naturligvis prisen, for den kan blive høj, alt afhængig af størrelsen på dit hus. Men husk at forhandle om prisen og indhent endelig flere tilbud, så du har noget at sammenligne med.

Vi har fundet et enkelt firma, som vi lige vil fremhæve på grund af deres lave priser, men de er først og fremmest specialister i huse fra 1970’erne og 1980’erne.

De giver dog også gerne tilbud på andre huse og som priseksempel nævner de selv et rækkehus på 180 kvadratmeter til kun 99.000 kroner.

2. Medbyg

Gør-det-selv tag

Medbyg af eget tag

Har du selv mod på at lave en del af arbejdet, så skal du vælge medbyg. Her kan du vælge f.eks. at lave det letteste arbejde og så lade håndværkerne om præcisionsarbejdet.

Det letteste arbejde ved udskiftning af dit gamle tag, er så afgjort nedrivningsarbejdet.

Det er der, hvor du fjerne alle de gamle tagsten, isoleringen og måske nogle enkelte spær. Det tager tid, men det er til at gå til.

Du kan tale med den enkelte håndværker om muligheden for selvbyg og for besparelsen på de timer, det vil tage at pille det gamle tag ned.

3. Selvbyg

Endelig er der selvbyg, hvor du selv står for det hele – fra nedrivning til opsætning.

Det er et tidskrævende arbejde og det skal ikke være nogen hemmelighed, at det også kræver en god portion håndelag, men har du mod på det, så er der mange penge at spare.

Du kan (sandsynligvis) ikke spare ret mange penge på materialerne, men du kan spare rigtig meget på timelønnen. I hobbymagasinet Gør Det Selv har de en komplet anvisning til, hvordan du kan udskifte dit gamle fra bunden af.

Anvisningen kan du hente på nettet, hvis du vel og mærket er abonnent på magasinet.

Hvad kan jeg spare?

Hobbymagasinet Gør Det Selv har et priseksempel på et hus, der har 230 kvadratmeter tag. Her skal der købes materialer for godt 150.000 kroner, mens du sparer cirka 74.000 kroner i lønninger.

Det er naturligvis kun et eksempel og det afhænger som sagt af størrelsen på dit hus og hvor meget, der endelig skal gøres og skiftes.


Vores anbefalinger

Tænk dig om, inden du går i gang. Vær omhyggelig med at undersøge dit tag, inden du kaster dig ud i noget.

Indhent tilbud fra forskellige håndværkere, for at se, hvor meget du kan spare. Og nyd dit nye tag, når det er på plads, uanset om du selv har lavet det eller har bestilt det ’færdigt’.

tilbud på tagrenovering

TAGS: Hvad koster et nyt tag , Skift selv taget , Udskiftning af tag

Mikael er i gang med en gennemgående renovering og modernisering af sit 4 hus (og et sommerhus). Er Gør-Det-Selv person til fingerspidserne og elsker processen fra gammelt bras til renoveret og lækkert. Med en kæmpe have og en masse projekter, så sker der altid noget nyt.

Kommentarer

En kommentar på Udskiftning af tag – Hvordan gør du lettest, bedst og billigst?

  1. Werner rasmussen siger:

    Kan jeg udskifte det gamle eternittag med stålpladetag. Der er ingen beboelse og det gamle er uden isolering i taget, men godt isoleret i i gulvhøjde , hvor der kun er gangbro.