Et anneks er blevet et super populært valg for de boligejere, der har behov for lidt ekstra plads på matriklen. Måske mangler du et ekstra depotrum til haveredskaberne, eller måske er teenageren ved at vokse ud af barndomsværelset. Annekset har et bredt anvendelsesområde og bliver kendetegnet som en fritliggende bygning, som typisk ligger i tæt forbindelse med stuehuset.
Når du står over for et anneksbyggeri, er et af de vigtigste spørgsmål: Er det nødvendigt at isolere mit anneks? Læs vores guide og få svaret på, hvornår du bør isolere dit anneks – og hvad du skal forvente dig af priser.
- Vi dækker hele Danmark.
- 100% uforpligtende og gratis.
- Få svar indenfor 24 timer.
- Ingen opgave er for stor eller for lille.
- Entreprisegaranti med dækning på op til 35.000 kr.
Hvilke krav er der til isolering af et anneks?
Der er stor forskel på, om det er obligatorisk at isolere sit anneks, eller om det er op til en selv at tage beslutningen.
Det hele afhænger af, hvilken type anneks du ønsker dig. Skal du udelukkende bruge annekset til fritidsaktiviteter, såsom atelier, træningsrum eller hobbyrum, er du ikke omfattet af de samme strikse regler, som hvis du inddrager annekset til beboelse eller længerevarende ophold. Det gælder bl.a. kravet til isolering.
Regler for annekser til beboelse
Når du bygger et anneks til beboelse, skal du være OBS på, at der først og fremmest skal indhentes en byggetilladelse hos kommunen.
I og med at du også ønsker at bruge annekset til beboelse, vil kommunen i henhold til Bygningsreglementet stille krav til, at det netop kan bebos på samme måde som en helårsbolig. Du skal derfor forvente, at der bl.a. skal være en optimal udsugning, ligesom det ”skal overholde en samlet maksimal energiramme, der omfatter forbruget af varme, ventilation, køling, belysning og varmt vand.” Det omfatter derfor også, at annekset bl.a. har brug for en optimal isolering.
LÆS OGSÅ: Byg af nyt anneks – pris & regler
Annekser til hobbyaktiviteter
Skal dit anneks udelukkende benyttes til hobbyformål, bestemmer du i princippet selv, hvordan du vil indrette annekset – du skal blot overholde lokalplanen samt Bygningsreglementets krav til placering og omfang.
Langt de fleste eksperter vil anbefale, at du isolerer dit anneks i et eller andet omfang, ligesom du kan vælge at holde det opvarmet. Det vil ikke alene føles mere behageligt at opholde sig i annekset, du beskytter også bygningen bedst muligt.
Et isoleret træanneks vil i langt højere grad kunne modstå fugt, så du undgår skimmelsvamp på sigt. Med tanke på det fugtige vejr her i Danmark og den som regel noget højere pris på bygningen, vil det i langt de fleste tilfælde kunne betale sig at isolere sit anneks. Det gælder i øvrigt ikke kun for nyopførte annekser, men også ældre annekser. Når du isolerer annekset, skal du også sørge for, at der kommer en god ventilation i annekset, så luften har mulighed for at cirkulere på optimal vis.
- Vi dækker hele Danmark.
- 100% uforpligtende og gratis.
- Få svar indenfor 24 timer.
- Ingen opgave er for stor eller for lille.
- Entreprisegaranti med dækning på op til 35.000 kr.
Hvad koster det at isolere et anneks?
Køber du dit anneks gennem en certificeret forhandler – og går du samtidig lidt op i pris – vil annekset enten være forberedt til isolering eller blive isoleret, alt efter om du planlægger selv at bygge annekset eller får professionelle konstruktører til at stå for monteringen. De billigere modeller sælges som regel uden nogen form for isoleringsløsning – og vælger du ikke at efterisolere, er det altafgørende, at du med jævne mellemrum tjekker efter, om der opstår skimmelsvamp med tiden.
Du kan isolere forskellige steder i annekset – gulvet, væggene og taget. Har du valgt et træanneks med en god godstykkelse, er det givetvis ikke nødvendigt at isolere væggene. Her kan du i stedet fokusere på gulvet og taget.
Den enkelte producent vil kunne give dig mere detaljerede oplysninger om mulige tilvalg af isolering. De enkelte løsninger afhænger også en del af, hvilken type anneksdesign du har valgt.
Et anneks vil for mange være en lidt større udskrivning. Det er svært at sætte konkrete beløb på byggeprojektet, da det afhænger af en lang række faktorer såsom størrelse, materiale og ekstra tilvalg.
Flere eksperter mener dog, at du bør arbejde ud fra en prisidé, der hedder 4.000-15.000 pr. m2, alt efter antallet af tilvalg. Isoleringsdelen er noget af det, der trækker annekset op i pris. Hvis annekset også skal være med integrerede vådrumsløsninger, kommer det op i en noget andet prisklasse og kan nemt koste flere hundrede tusinder. Så det mest sikre er, at du enten indhenter et skræddersyet tilbud eller vælger et typehus, hvor du selv står for selve monteringen og både kender pris, indretning og omfanget af ekstratilbehør.
- Vi dækker hele Danmark.
- 100% uforpligtende og gratis.
- Få svar indenfor 24 timer.
- Ingen opgave er for stor eller for lille.
- Entreprisegaranti med dækning på op til 35.000 kr.