Nyt Anneks – Priser, regler & gode råd

Kom der et barn mere end forventet? Har manden i huset kastet sin kærlighed på trommerne – til en vis frustration for resten af familien? Eller mangler I et gæsteværelse til familien, der kommer langvejs fra? Det er som bekendt en dyr fornøjelse at flytte, og hvis I allerede har fundet drømmebeliggenheden, er det værd at skue ud over haven og vurdere, om der er plads til et anneks.

anneks i haven

Et anneks kan løse rigtig mange pladsproblemer i hjemmet – og du kan bruge det til utroligt mange ting. Det kan nemt blive stedet, som giver flere familiemedlemmer den ekstra udfoldelsesplads.

Du skal dog være OBS på, at annekset kan være omfattet af forskellige byggeregler, alt efter hvordan du skal bruge det i hverdagen. Det er derfor en nødvendighed at overveje, hvad annekset skal bruges til, inden du sætter gang i byggeriet – så du overholder alle gældende regler.

+10.000 tilbud givet siden 2010
Få et gratis tilbud på et nyt anneks
  • Vi dækker hele Danmark.
  • 100% uforpligtende og gratis.
  • Få svar indenfor 24 timer.
  • Ingen opgave er for stor eller for lille.

Læs vores guide, så du bliver klogere på annekser og de ting, du skal være særligt opmærksom på i byggefasen.

Hvad er et anneks?

Annekser er efterhånden blevet en meget bred kategori i folkemunde. Når der bliver talt om annekser, kan det referere til alt fra redskabsskure til havehuse, hjemmekontorer og gæsteværelser. Der er derfor ej heller nogen fast definition, andet end at der er tale om en fritliggende bygning, som typisk ligger i tæt forbindelse med stuehuset. Eftersom annekserne kan anvendes til en lang række forskellige formål, kan de også have en lang række forskelligartede designs – lige fra den traditionelle bjælkehytte til det mere havepavillonlignende design.

Hvilke byggeregler er der for et anneks?

Når du først har fået overbevist resten af familien om, at et anneks er den rigtige løsning, kan det være svært at vente. Måske har du allermest lyst til at styrte ud i det nærmeste byggemarked og hente inspiration til dit gør det selv-projekt. Du skal dog tænke projektet grundigt igennem – så du ikke overtræder nogen regler. Opdager kommunen, at du ikke har fulgt reglerne, risikerer du nemlig at skulle rive annekset ned.

Eftersom et anneks kan være så mange forskellige ting, er der også forskellige regler. Først og fremmest skal du vide, hvordan du planlægger at bruge annekset – skal det udelukkende anvendes til hobbyprojekter, eller påtænker du at bruge det som et ekstra værelse og dermed beboelse?

Anneks som ekstra boligkvadratmeter

Et anneks er et fremragende valg til dig, der står og mangler et ekstra værelse i hjemmet – og som måske hverken har mulighed eller lyst til at udbygge stuehuset eller førstesalen. Du kan f.eks. lade din teenager få sin egen mini-bolig eller lade svigermor få lidt bedre plads, når hun kommer for at passe børnene.

Planlægger du at inddrage annekset som beboelse, skal du også efterleve flere forskellige regler:

  • Annekset kræver en byggetilladelse fra kommunen, ligesom du skal opfylde de gældende krav til isolering og brandsikkerhed med mere. Annekset skal ligeledes indgå i Bygnings- og Boligregistret (BBR). Du vil typisk også få brug for at få forsikret annekset – det gælder både selve bygningen, men også inventaret. Du har måske valgt at opbevare de dyre havemaskiner i annekset.
  • Du må med de ekstra kvadratmeter for annekset ikke overstige en samlet bebyggelsesprocent på 30% (villakvarterer).
  • Annekset skal placeres minimum 2,5 m fra skel, ligesom højden altid skal svare til 1,4 x afstand til naboskel og sti. Bemærk, at disse meterangivelser kan være anderledes i sommerhusområder.

Et anneks beregnet til beboelse kræver således en del flere overvejelser, og når der skal indhentes en byggetilladelse, vil byggeprocessen også kunne blive forsinket.

Til gengæld får du et velfungerende ekstra værelse, som måske kan give jer et ekstra frirum i hverdagen – endda mange år frem.

Læs også: Isolering af anneks – pris & regler

Annekser som ”småhuse”

Planlægger du at bruge dit anneks som et legehus, et ekstra syrum eller som et hjemmekontor, vil det i henhold til byggereglementet typisk figurere som en sekundær bygning på matriklen. I dette tilfælde skal du ikke indhente en byggetilladelse og kan relativt hurtigt komme i gang med projektet. Du skal dog være opmærksom på ét bestemt tal: 50 m2.

Det samlede antal kvadratmeter for sekundære bygninger på matriklen må totalt ikke overstige 50 m2. Det kan få en afgørende betydning for, hvor stort et anneks du kan bygge. Har du eksempelvis allerede en carport på 20 m2 og et drivhus på 10 m2, har du kun 20 m2 i ”overskud” til dit anneks. Det kan være med til at begrænse dine anvendelsesmuligheder for annekset.

Vil du overgå de 50 m2, skal du søge om byggetilladelse. Du skal også altid være OBS på, at du overholder de forskellige punkter i lokalplanen – der kan eksempelvis være faste regler, hvor stort et anneks max. må være som selvstændig bygning. Også her skal du være du OBS på, om der er tale om et villakvarter eller sommerhusområde. I sommerhusområderne må du som udgangspunkt ikke bygge i flere planer.

Ligger din anvendelse af annekset lidt i en gråzone, er det bedste råd altid at tage kommunen med på råd. Det gælder bl.a., hvis du har planer om at bruge annekset til udlejning eller erhverv.

+10.000 tilbud givet siden 2010
Få et gratis tilbud på et nyt anneks
  • Vi dækker hele Danmark.
  • 100% uforpligtende og gratis.
  • Få svar indenfor 24 timer.
  • Ingen opgave er for stor eller for lille.

Hvor bør jeg placere mit anneks?

Som beskrevet er der faste regler for, hvor tæt på et skel du må placere dit anneks. Har du en større grund, er der dog rig mulighed for at gennemtænke, hvor annekset vil få den bedste placering. Overvejer du at bruge annekset som atelier, er det f.eks. vigtigt at sørge for et godt lysindfald – uden alt for mange træer, der kan skygge. Skal annekset omvendt anvendes som legehus, vil børnene måske elske at have træerne tæt på, så de kan skabe deres eget legeunivers, eventuelt i kombination med en trampolin.

Husk dog her at tage højde for børnenes sikkerhed, så der f.eks. ikke kan flyve grene ned over annekset eller trampolinen.

Når du tænker på placering, skal du også tænke i de mere lavpraktiske løsninger. Det kan være alt fra, hvor langt annekset skal ligge fra hovedhuset, til om der er mulighed for at placere det tæt på en kloak, så du kan få et toilet i annekset uden at skulle ud i ekstra gravearbejde.

Normalt vil du skulle anlægge et støbt fundament til dit nye anneks – og på en plan flade. Skal annekset ligge i et område med lidt ujævne terræner – eller vil du bare gerne undgå de store udgravninger på grunden – kan du overveje det nyere alternativ med jordskruer.

Vælger du at placere annekset tæt op ad din nuværende bolig, er det en god idé at gå efter et design, hvor det er tydeligt, at de to boliger hænger sammen. Har du eksempelvis et træhus, kan du også vælge et klassisk bjælkehytte-look. Læs her gerne om valget af den rette træbeskyttelse.

Hvad koster et anneks?

Hvad er det, du søger? Er det en simpel lille træhytte med plads til haveredskaberne? Eller har du store planer om at skabe et mini-hus med bad, toilet og køkken? Du kan også med fordel tænke i løsninger som en hems, overdækket terrasse med tilhørende nyttehave eller en 2-etagers konstruktion. Eller hvad med termoruder og døre med sprosser, som komplimenterer hovedhuset? Det er svært at give en konkret pris på et anneks, da en lang række faktorer spiller ind

De små træhytter kan fås i anneks priser omkring +/- 10.000 kroner, men de vil så også være ret basic og uden isolering m.v. Skal du have den komplette løsning, skal du være indstillet på at nærme dig de 100.000-150.000, og til tider endnu mere, alt efter hvor mange ekstra finesser du vil have med i købet.

+10.000 tilbud givet siden 2010
Få et gratis tilbud på et nyt anneks
  • Vi dækker hele Danmark.
  • 100% uforpligtende og gratis.
  • Få svar indenfor 24 timer.
  • Ingen opgave er for stor eller for lille.

Din anneks pris kan også afhænge af, hvor meget af byggeriet du selv kan klare. Flere virksomheder tilbyder færdige byggesæt, som du selv kan montere. Her er fordelen, at du får en fast pris på forhånd og således kender de samlede omkostninger. Skal du have håndværkere på projektet, er det også en af de ting, der kan trække prisen ekstra op.

Selvom et anneks måske lyder som en umiddelbar dyr løsning, kan du holde det op med, hvad det ellers ville koste enten at flytte eller udbygge det eksisterende stuehus. Et anneks kan give dig de ekstra kvadratmeter, som gør, at du kan blive endnu længere i din nuværende bolig. Det vil derfor på mange måder være en nyttig langtidsinvestering for langt de fleste boligejere.

FAQ

Hvad er et anneks?

Et anneks er en fritliggende bygning, som typisk ligger i tæt forbindelse med stuehuset. Det kan bruges til en lang række ting – som beboelse eller hobbyaktiviteter.

Skal jeg indhente byggetilladelse til et anneks?

Ikke nødvendigvis. Skal dit anneks ikke bruges til beboelse, er der som udgangspunkt ikke behov for en byggetilladelse. Det samlede antal kvadratmeter for småhuse på matriklen må imidlertid ikke overstige 50 m2. Du skal altid være OBS på lokalplanen, og hvor tæt det må placeres på et skel.

Hvad koster et anneks?

De små træhytter kan fås i anneks priser omkring +/- 10.000 kroner, men de vil så også være ret basic og uden isolering m.v. Skal du have den komplette løsning, skal du være indstillet på at nærme dig de 100.000-150.000, og nogle gange endnu mere, alt efter hvor mange ekstra finesser du vil have med i købet.

En kommentar til “Nyt Anneks – Priser, regler & gode råd”

Skriv en kommentar