Jordvarmeanlæg – Lidt slange og en pumpe

Jordvarmeanlæg

Et jordvarmeanlæg giver varmt vand i radiatorne og i hanerne billigt. Har du et relativt nyt hus, der er godt isoleret og en stor have, er det en særdeles god idé at invester i et jordvarmeanlæg.

Selv om jordvarmeanlægget koster minimum 100.000 kr., tjener du det ind igen på ca. 10 år, og derefter har du meget billig varme i resten af jordvarmeanlæggets levetid. Selve pumpen har en levetid på op til 20 år, og slangerne meget længere – nogle mener op til 100 år.

Et jordvarmeanlæg består af slanger og en pumpe

Et jordvarmeanlæg udnytter jordens passive varme, og består af en jordvarmepumpe og slanger, der nedgraves i jorden. Slangerne indeholder frostvæske, der opvarmes af jorden, hvorefter frostvæsken afgiver varmen til pumpen, der fordeler den i huset.

Jorden bliver opvarmet af solen fra slutningen af vinteren gennem hele sommerhalvåret. Selvom jorden kun er 5-7 grader varm, er frostvæsken endnu koldere, og kan derfor trække varmen ud af jorden.Slangerne skal graves ned i haven, og du har brug for et stort areal. Som en tommelfingerregel har du brug for ca. dobbelt så meget plads i haven, som det areal, der skal opvarmes. Har du 130 kvadratmeter, skal du bruge minimum 260 kvadratmeter i haven.

Slangerne graves ned i ca. en meters dybde med 1,5 meter imellem slangerne, hvorefter de testes og fyldes med frostvæske. Slangerne dækkes til med jord, og du kan plante græs oven på jorden. Du må dog ikke lægge andet oven på jorden, da solen afgiver mest varme til jorden, hvis den kan opvarme den uhindret. Så du kan f.eks. ikke lægge dem under en terrasse.

Det anslås at slangerne kan holde 50-100 år, selv om det ikke er blevet testet endnu. Selve jordvarmepumpen har en levetid på 14-20 året.

tilbud på jordvarme

Hvem sparer penge på at få installeret jordvarme?

Du skal helst have et relativt nyt hus, der er godt isolereret, for at spare penge på jordvarme. Der er mange mennesker, der er blevet skuffede over, at huset ikke bliver varmt nok, hvis de bor i et gammelt hus.

Det er meget billigere at anlægge jordvarme i et nyt hus, da en etableret have ikke skal graves op. Dog er det stadigvæk en god investering, da du sparer mange penge på lang sigt.

Har du fjernvarme, kan det ikke betale sig at få installeret jordvarme, da det i forvejen er så billigt.

Hvordan får du jordvarme?

Du kan starte med at kontakte en energirådgiver, for at få dem til at vurdere om jordvarme er noget for dig. De besøger dit hus og din grund, og kan se om det er egnet til jordvarme, eller om en anden energiform ville være bedre. Du kan finde energirådgiver på denne hjemmeside.

Anbefaler energirådgiveren, at du installerer gulvvarme, kan du tage kontakt til installatør, der kan anlægge slangerne og installere varmepumpen for dig. Installatøren kan udregne præcis, hvor mange meter slanger, som er optimalt for at opvarme dit hus. Det er en god idé at få et tilbud fra flere firmaer, for at se hvilket, der er billigst, og hvad tilbuddene dækker.

Det kan ofte være nødvendigt, at få jordvarmepumpen justeret i månederne efter installationen, og det kan være en god idé at tilbuddet indeholder disse besøg. Du kan også spørge forhandlerne efter referencer, så du kan finde ud af, om andre kunder har været glade for firmaet.

Hvem kan installere et jordvarmeanlæg?

To store firmaer, som der installerer jordvarme er OK og Dansk Varmepumpe Industri. OK bruger pumper fra Vølund, og Dansk Varmepumpe Industri bruger jordvarmepumper af mærket Queen.

Der er derudover mange mindre firmaer, der installerer jordvarme. Du kan f.eks. benytte en hjemmeside, hvor du får 3 tilbud, som du kan sammenligne som f.eks. denne hjemmeside.

Der er flere praktiske ting, der går forud installationen af et jordvarmeanlæg. Du skal ansøge kommunen om godkendelse af installationen, men det kan ofte gøres digitalt, hvis du går ind på din kommunes hjemmeside.

Kommunen skal blot sikre at jordvarmeanlægget ikke anlægges i nærheden af drikkevand. Anlægget kan ofte installeres på 3 dage, og har så en indkøringsperiode på 2-4 uger, hvorefter det skal justeres.

Jordvarmeanlægget skal have et årligt eftersyn af en godkendt fagmand, men ellers er der ingen udgifter til vedligeholdelse.


Jordvarme er en investering til fremtiden

Selvom et jordvarmeanlæg umiddelbart er en stor investering, er der mange gode grund til at bruge jordvarme som opvarmningsform:

  • Du bliver mere uafhængig af oliepriser, da du skal bruge et minimum af elektricitet for at drive jordvarmeanlægget. Det anslås, at priserne fortsat vil stige de næste mange år.
  • Det er en utrolig miljøvenlig opvarmningsform, da du ikke brænder fossile brændstoffer af, og du mindsker dit CO2-udslip i høj grad.
  • Du sparer mange penge set over 20 år. Mange familier kan spare ca. 100.000 kr. på 20 år.

Der er således mange gode grunde, til at få gravet slanger ned i haven, så du kan begynde at udnytte den gratis jordvarme, der findes i din have. Med en god jordvarmepumpe, kan du spare rigtig mange penge i de næste mange år.

tilbud på jordvarme

TAGS: billigt jordvarmeanlæg , installation af jordvarmeanlæg , tilskud til jordvarmeanlæg

Karen interesserer sig for alt, som gør hjemmet smukkere, sjovere og mere funktionelt at være i. Hun foretager indgående research af nye smarte maskiner og redskaber, og finder ud af, hvor de kan købes billigst. Dybdeborende undersøgelser af, hvordan huset og haven bedst forbedres og vedligeholdes, bliver viderebragt i tilbundsgående og læsevenlige guides.

Kommentarer