Udskiftning af fuger – i murværk og ved vinduer

Udskiftning af fuger
Udskiftning af fuger kræver lidt øvelse, men det er sagtens noget du kan gøre selv. Samtidig kan det give besparelser på varmeregningen.

Der er mange fordele ved at udskifte de gamle fuger i dit hus, både i murværket og omkring vinduerne.

For det første sparer du penge på varmeregningen og for det andet beskytter du dine mursten, som ellers kan blive ødelagt af indtrængende vand og fugt.

Der ud over vil en udskiftning af dine fuger få dit hus til at fremstå helt “nyt”, hvilket er rigtig godt, specielt i en salgssituation. Læs her, hvordan du gør det, samt hvilke faldgruber du skal undgå, hvis du vil gøre det selv.

Må vi give et gratis prisoverslag på din fugeopgave? – 100% uforpligtende.

Der er forskel på fuger

Fugerne i murværk er som oftest lavet af cement eller af kalkmørtel. Det sidste er især gældende for gamle huse og her tale vi om huse fra før 1950.

Du skal altid sørge for at lave de nye fuger i det samme materiale som de gamle, både på grund af udseendet, men også for at bibeholde holdbarheden af muren generelt.

Fugerne omkring vinduer (og døre) kan se helt anderledes ud, end dem i murværket.

Det kan skyldes at de er blevet udskiftet oftere (især ved et gammelt hus) og/eller at huset har fået skiftet vinduer.

En fuge omkring et vindue kan være lavet i tre forskellige materialer:

  1. Kalkmørtelfuge, der ligner de fuger, du måske har i dit murværk. Der er særligt gamle huse, der har disse fuger.
  2. En elastisk gummifuge, som er blevet sprøjtet ind med en såkaldt fugepistol.
  3. Et såkaldt fugebånd, som er et særligt bånd, der både kan klæbe sig fast og udvide sig.

Du kan også have en kombination af disse tre materialer, hvor den mest almindelig er en gummifuge inderst og et fugebånd yderst.

Igen skal du altid sørge for at lave de nye fuger i samme materiale som de gamle, men pas på. Hvis der er skiftet vinduer i et gammelt hus, så kan de gamle fuger være skiftet ud fra kalkmørtel til f.eks. fugebånd. Det skal du skynde dig at lave om, så huset fremstår originalt, både rent teknisk og visuelt.

Hvornår skal fugerne udskiftes?

Fuger der trænger til udskiftning
Fuger der trænger til udskiftning

Du kan tydeligt se, hvornår dine fuger trænger til at blive skiftet. Hvad en kalkmørtelfuge angår, så vil den have synlige revner og sprækker, mens både en gummifuge og et fugebånd vil se indtørret og rynket ud.

Og husk – du kan intet gøre for at forhindre, at dine fuger tørrer ud eller revner.

Der er hvad man må accepterer, når man bor i hus, som bliver udsat for tidens vind, vejr og slid.

Med andre ord kan du ikke behandle dine fuger med hverken maling, lak eller noget tredje, for at beskytte dem – tværtimod.

Hvis du f.eks. maler dine fuger, så forringer du fugens holdbarhed og overfladen kan nemmere sprække og tørrer ud.

Hvordan udskifter man fuger?

Det nemmeste at gå til er fugerne omkring dine vinduer og/eller døre, ganske enkelt fordi der ikke er så mange som i dit murværk. Derfor kan det være et godt sted at begynde.

Det er dog samme teknik som med fugerne og det handler i al sin enkelhed om at fjerne de gamle fuger, rense og lægge nye fuger i.

Nye fuger i murværk

Benyt en fugefræser
Benyt en fugefræser

For at få de gamle fuger væk, er det nemmest at bruge en vinkelsliber med en såkaldt fræseforsats. En fræseforsats kan du købe til en hvilken som helst vinkelsliber, men prisen afhænger af det enkelte mærke.

Du kan også leje en særlig maskine, der kun kan fræse fuger ud – den hedder en fugefræser og det kan godt betale sig, hvis du ikke skal fuge hele dit hus eller hvis du bor i et mindre hus.

Med den rette maskine er det bare om at gå i gang med at fræse fugerne ud. Alt afhængig af antallet af fuger, bør du kunne gøre det på dag.

Dernæst skal fugerne børstes og skylles med rent vand, inden du putter nyt mørtel i. Her skal du være omhyggelig med at få mørtelen til at sidde fast og se pænt ud – et genialt hjælpemiddel er en fugeske, der er en lille spartel, der passer til fugernes størrelse.

Til sidst børster du overskydende fugemasse væk og så skal murværket afsyres. Her er det rigeligt med eddikeafkalker, selvom mange vil anbefale en opløsning med saltsyre. Saltsyre bør du undgå, da det er yderst skadeligt for miljøet.

Se hvad du kan spare ved selv at udskifte fuger- Få et gratis tilbud – 100% uforpligtende.

Nye fuger omkring vinduer og døre

Hvis du har kalkmørtel i dine fuger omkring vinduerne og dørene, så er det samme arbejdsgang som med murværket.

Hvis du har gummifuger og/eller fugebånd, så kan du som regel fjerne de gamle fuger relativt let og til nød tage en hobbykniv til hjælp. Derefter renser du i bunden og så skal du lægge en såkaldt bagstopper ind – det kan være skumgummi eller mineraluld – inden du skubber et nyt fugebånd ind eller sprøjter en ny gummifuge på plads.

Omfugning pris pr. m2

Der er ikke mange materialer forbundet med udskiftning af fuger i murværk. Der skal bruges noget mørtel og en smule værktøj, men ikke så meget andet. Det vil derfor være arbejdslønnen, der fylder mest, når regnskabet skal gøres op.

Det betyder, at hvis du vælger at udføre fugearbejdet selv, vil du kunne gøre det meget billigt, hvis du ikke regner den tid med, som du bruger på projektet.

Hvis du skal have et murerfirma til at udføre opgaven, skal du regne med, at det vil koste ca. 500 kr. pr. m2 mur inklusiv udfræsning af de gamle fuger.

I de fleste tilfælde vil du kunne spare en del penge, hvis du selv fræser fugerne ud, inden mureren kommer og laver de nye fuger. Prøv eventuelt at rådføre dig med murerfirmaet, om der er dele af arbejdet, du selv kan udføre.

På et almindeligt parcelhus kan du i de fleste tilfælde nå alle fugerne fra jorden eller fra en lille stige.

Hvis du har et hus i flere etager, vil det være nødvendigt at få et stillads stillet op. Her vil den billigste løsning være et rullestillads, men denne løsning kræver, at der er plads til at køre stilladset rundt om huset. Rullestilladset kræver også, at jorden er hård, så stilladsets hjul ikke synker i.

Hvis rullestilladset ikke er en mulighed, skal der bygges et murerstillads op. Prisen afhænger af, hvor stort huset er, og hvor højt stilladset skal bygges op.

Reparation af fuger i skorsten

Hvis du har en muret skorsten på huset, skal du huske at tjekke fugerne på den også. Skorstenen sidder særligt udsat på huset, og det er ofte her, du ser de første tegn på, at fugerne smuldrer og trænger til at blive skiftet ud.

Heldigvis er det begrænset, hvor mange meter fuge der er på skorstenen, så rent arbejdsmæssigt, er det et overkommeligt projekt. Der hvor det bliver en smule bøvlet, er adgangen til skorstenen. Her kan det være nødvendigt at bygge en arbejdsplatform rundt om skorstenen, som håndværkerne kan stå på, mens de udfører arbejdet.

Efterhånden som en stor del af alle huse er blevet omlagt til opvarmning med naturgas og andre varmekilder, bliver mange skorstene ikke længere brugt. Hvis du også er i den situation, at skorstenen ikke bruges, kan du med fordel vælge at tage den ned i stedet for at renovere den.

udskifte fuger i skorsten

Du kan evt. læse vores guide til nedrivning af skorsten.

Det kræver, at hullet i taget bliver lappet, men så er du også ude over problemet med dårlige fuger i skorstenen fremover.

Nye fuger i facaden

Selvom fugerne i facaden er særdeles holdbare, kan det ikke undgås, at de med tiden bliver slidte og forvitrede. Hvis fugerne revner og falder ud, er der stor risiko for, at der trænger vand ind i facadens mursten. Det kan føre til fugtproblemer og frostsprængninger, hvis fugerne ikke bliver repareret.

Det ses ofte, at fugerne springer i et trappemønster helt ned fra soklen, og et stykke op ad muren. Dette skyldes at huset ”sætter sig”, hvilket dermed får fugerne til at krakelere.

I forbindelse med sætningsskader er det vigtigt, at sætningsskaderne stoppes og forhindres i at sprede sig. Når årsagen til sætningerne er fundet og udbedret, skal de revnede fuger krattes ud og fuges om.

Hvis der er tale om mindre områder, hvor fugerne falder ud, kan du nøjes med at lave en partiel udbedring i det pågældende område. Hvis problemet er mere omfattende, vil den bedste løsning være at fræse alle fugerne ud og fuge dem op på ny.

Må vi give et gratis prisoverslag på din fugeopgave? – 100% uforpligtende.

Facadens fuger har til formål at binde sammen på murstenene og beskytte stenene mod vejrliget. Fugerne er også en stor del af facadens visuelle udtryk, og når fugerne står knivskarpt, får du en helt andet indtryk af huset.

Har du en meget slidt facade, som er dårligt isoleret, kan du eventuelt overveje en større facaderenovering, som kan hjælpe på varmeregningen. Det kan du læse mere om i vores indlæg om facaderenovering her.

Beskadigede mursten skal skiftes

I forbindelse med at du renoverer husets fuger, er det meget vigtigt, at du samtidig kontrollerer om nogle af murstenene har taget skade. Hvis der er mursten, der er revnet eller har fået slået skaller af, skal de udskiftes, inden du begynder fugearbejdet.

Beskadigede mursten kan få de nye fuger til at revne eller krakelere, og det vil være rigtig ærgerligt, når du nu har brugt både tid og penge på at skifte husets fuger.

Hold øje med dine fuger

Generelt vil vi opfordre dig til at holde godt øje med dine fuger. Når man ikke kan vedligeholde dem, så bør du se dem efter et par gange om året, for at tjekke, at de ikke er ved at gå i stykker. Det er nemlig en dyr fornøjelse for din varmeregning, hvis dine fuger bliver utætte og du ikke opdager det i tide.

En kommentar til “Udskiftning af fuger – i murværk og ved vinduer”

Skriv en kommentar