Udskiftning af fuger – i murværk og ved vinduer

Udskiftning af fuger

Udskiftning af fuger kræver lidt øvelse, men det er sagtens noget du kan gøre selv. Samtidig kan det give besparelser på varmeregningen.

Der er mange fordele ved at udskifte de gamle fuger i dit hus, både i murværket og omkring vinduerne.

For det første sparer du penge på varmeregningen og for det andet beskytter du dine mursten, som ellers kan blive ødelagt af indtrængende vand og fugt.

Der ud over vil en udskiftning af dine fuger få dit hus til at fremstå helt “nyt”, hvilket er rigtig godt, specielt i en salgssituation. Læs her, hvordan du gør det, samt hvilke faldgruber du skal undgå, hvis du vil gøre det selv.

Der er forskel på fuger

Fugerne i murværk er som oftest lavet af cement eller af kalkmørtel. Det sidste er især gældende for gamle huse og her tale vi om huse fra før 1950.

Du skal altid sørge for at lave de nye fuger i det samme materiale som de gamle, både på grund af udseendet, men også for at bibeholde holdbarheden af muren generelt.Fugerne omkring vinduer (og døre) kan se helt anderledes ud, end dem i murværket.

Det kan skyldes at de er blevet udskiftet oftere (især ved et gammelt hus) og/eller at huset har fået skiftet vinduer.

En fuge omkring et vindue kan være lavet i tre forskellige materialer:

  1. Kalkmørtelfuge, der ligner de fuger, du måske har i dit murværk. Der er særligt gamle huse, der har disse fuger.
  2. En elastisk gummifuge, som er blevet sprøjtet ind med en såkaldt fugepistol.
  3. Et såkaldt fugebånd, som er et særligt bånd, der både kan klæbe sig fast og udvide sig.

Du kan også have en kombination af disse tre materialer, hvor den mest almindelig er en gummifuge inderst og et fugebånd yderst.

Igen skal du altid sørge for at lave de nye fuger i samme materiale som de gamle, men pas på. Hvis der er skiftet vinduer i et gammelt hus, så kan de gamle fuger være skiftet ud fra kalkmørtel til f.eks. fugebånd. Det skal du skynde dig at lave om, så huset fremstår originalt, både rent teknisk og visuelt.

Hvornår skal fugerne udskiftes?

Fuger der trænger til udskiftning

Fuger der trænger til udskiftning

Du kan tydeligt se, hvornår dine fuger trænger til at blive skiftet. Hvad en kalkmørtelfuge angår, så vil den have synlige revner og sprækker, mens både en gummifuge og et fugebånd vil se indtørret og rynket ud.

Og husk – du kan intet gøre for at forhindre, at dine fuger tørrer ud eller revner.

Der er hvad man må accepterer, når man bor i hus, som bliver udsat for tidens vind, vejr og slid.

Med andre ord kan du ikke behandle dine fuger med hverken maling, lak eller noget tredje, for at beskytte dem – tværtimod.

Hvis du f.eks. maler dine fuger, så forringer du fugens holdbarhed og overfladen kan nemmere sprække og tørrer ud.

Kan jeg gøre det selv?

Du kan sagtens udskifte dine fuger selv. Det kræver naturligvis lidt tålmodighed, men det er ikke svært og heller ikke nogen dyr proces.

Hvordan udskifter jeg fugerne?

Det nemmeste at gå til er fugerne omkring dine vinduer og/eller døre, ganske enkelt fordi der ikke er så mange som i dit murværk. Derfor kan det være et godt sted at begynde.

Det er dog samme teknik som med fugerne og det handler i al sin enkelhed om at fjerne de gamle fuger, rense og lægge nye fuger i.

Nye fuger i murværk

Benyt en fugefræser

Benyt en fugefræser

For at få de gamle fuger væk, er det nemmest at bruge en vinkelsliber med en såkaldt fræseforsats. En fræseforsats kan du købe til en hvilken som helst vinkelsliber, men prisen afhænger af det enkelte mærke.

Du kan også leje en særlig maskine, der kun kan fræse fuger ud – den hedder en fugefræser og det kan godt betale sig, hvis du ikke skal fuge hele dit hus eller hvis du bor i et mindre hus.

Med den rette maskine er det bare om at gå i gang med at fræse fugerne ud. Alt afhængig af antallet af fuger, bør du kunne gøre det på dag.

Dernæst skal fugerne børstes og skylles med rent vand, inden du putter nyt mørtel i. Her skal du være omhyggelig med at få mørtelen til at sidde fast og se pænt ud – et genialt hjælpemiddel er en fugeske, der er en lille spartel, der passer til fugernes størrelse.

Til sidst børster du overskydende fugemasse væk og så skal murværket afsyres. Her er det rigeligt med eddikeafkalker, selvom mange vil anbefale en opløsning med saltsyre. Saltsyre bør du undgå, da det er yderst skadeligt for miljøet.


Nye fuger omkring vinduer og døre

Hvis du har kalkmørtel i dine fuger omkring vinduerne og dørene, så er det samme arbejdsgang som med murværket.

Hvis du har gummifuger og/eller fugebånd, så kan du som regel fjerne de gamle fuger relativt let og til nød tage en hobbykniv til hjælp. Derefter renser du i bunden og så skal du lægge en såkaldt bagstopper ind – det kan være skumgummi eller mineraluld – inden du skubber et nyt fugebånd ind eller sprøjter en ny gummifuge på plads.

Vores anbefaling

Generelt vil vi opfordre dig til at holde godt øje med dine fuger. Når man ikke kan vedligeholde dem, så bør du se dem efter et par gange om året, for at tjekke, at de ikke er ved at gå i stykker. Det er nemlig en dyr fornøjelse for din varmeregning, hvis dine fuger bliver utætte og du ikke opdager det i tide.

TAGS: Fjerne gamle fuger , Nye fuger mellem mursten , Udskiftning af fuger

Mikael er i gang med en gennemgående renovering og modernisering af sit 4 hus (og et sommerhus). Er Gør-Det-Selv person til fingerspidserne og elsker processen fra gammelt bras til renoveret og lækkert. Med en kæmpe have og en masse projekter, så sker der altid noget nyt.

Kommentarer

En kommentar på Udskiftning af fuger – i murværk og ved vinduer

  1. Carsten. Norup. siger:

    Hej.Hvor dyb skal man fræse gamle fuger ud i facade, ved renovering af nye fuger.