Komposit terrassebrædder – Fordele og ulemper

Komposit terrassebrædder har den store fordel, at det er helt fri for gift i modsætning til trykimprægneret træ.

Komposit træ er ofte blevet fremstillet som at være vedligeholdelsesfrit af producenter og forhandlere, men det er ikke rigtigt. Det skal jævnligt gøres rent for at fjerne skimmelsvamp og mug.

Komposit terassebrædder

Da komposit træ først kom frem blev det markedsført, som helt revolutionerende og fantastisk. Men det har vist sig, at der også er flere ulemper ved det.

Komposit terrassebrædder er helt fri for gift

Hvis du er på jagt efter nogle gode komposit terrassebrædder, læser du ofte om de store fordele ved det:

 • Det skal vedligeholdes mindre end træ.
 • Det er miljøvenligt og fri for gift.
 • Komposit træ holder længere end træ.
 • Meget modstandsdygtig over for termitter og andre træspisende insekter.
 • Der afgiver ikke så let splinter, så det er sikrere for bare fødder.

  Ingen splinter neodeck

Det er svært at vide præcis hvor længe at en terrasse af komposit terrassebrædder kan holde, men nogle producenter giver en garanti på 15 år, hvilket er fantastisk sammenligneligt med trykimprægneret træ og grantræ.

Eg og teak kan holde længere, men er også væsentligt dyrere i forhold til både komposit træ, trykimprægneret træ og grantræ.

I forhold til trykimprægneret træ er det en meget stor fordel, da der slet ikke anvendes giftige kemikalier i fremstillingen af komposit terrassebrædder.

Det fremstilles ofte af genbrugsmaterialer og når det skrottes kan det bruges til nyt komposittræ. Det er derfor et forholdsvist miljøvenligt produkt.

Komposit terrassebrædder skal vedligeholdes

Du kan eventuelt højtryksrense dine kompositterassebrædder
Du slipper ikke for at vedligeholde dine komposit terassebrædder

I USA kom en af de store producenter rigtig galt afsted, da de reklamerede med at deres komposit terrassebrædder var helt vedligeholdelsesfri.

Da forbrugerne troede at brædderne slet ikke krævede nogen form for vedligeholdelse, gik der ikke ret lang tid, før deres terrasser var helt angrebet af skimmelsvamp og mug.

Producenten endte med at udskifte 37.000 terrasser, da de havde reklameret med at terrasserne slet ikke skulle vedligeholdes.

Der er derfor ikke længere nogen producenter, som reklamerer med at kompositterrasser er vedligeholdelsesfri, da det er vigtigt at komposit terrassebrædderne jævnligt gøres rent,  så mug og skimmelsvamp kan fjernes.

Nogle producenter anbefaler en grundigere rengøring med en højtryksrenser en gang om året, men dette kan være en skrap omgang for kompositbrædderne.

Nogle af de andre ulemper ved kompositbrædder er:

 • Brandfaren er væsentlig større end den er ved almindeligt træ.
 • Der kommer let ridser i overfladen.
 • De mørke komposit terrassebrædder kan blive frygtelig varme om sommeren.
 • Komposittræet falmer efter en relativ kort årrække, og i modsætning til træ kan man ikke give det en behandling for at få farverne og gløden tilbage.
 • Det er dyrere end trykimprægneret træ, men billigere end teak og eg.

Der er således en del ulemper ved komposit terrassebrædder, som forhandleren måske ikke altid gør dig opmærksom på.

Opvejer fordelene de mange ulemper?

Neodeck terassebrædder

Den største fordel ved komposit terrassebrædder er at de ikke skal males, lakeres eller oliebehandles som trykimprægneret træ og andet slags træ skal.

Når du får det fra fabrikken er det blevet behandlet, så du kan blot lægge terrassen og slippe for at bekymre dig om at give det træpleje.

Det trykimprægnerede træ skal behandles ca. hvert tredje år, men det slipper du for med komposittræ.

Den anden meget store fordel er, at det er helt giftfrit, og det synes jeg er en rigtig god ting, både i forhold til miljøet, og for din egen sundhed.

Det er meget billigere end de hårde træarter, som ikke er trykimprægneret.

Derfor kan kompositbrædder være et godt valg, hvis du vil undgå trykimprægneret træ til rimelige penge.

Her finder du de bedste og de billigste komposit terrassebrædder

Det er blevet meget populært at bruge komposit terrassebrædder i Danmark til terrassen, da der er mange fordele ved dette forholdsvis nye materiale. Det kan være svært at gennemskue forskellene mellem produkterne, da de ligner hinanden rigtig meget.

Komposit brædder fra Ideck

Som med alt andet afhænger kvaliteten som regel af prisen. Komposit kan sammensættes på mange forskellige måder og med forskellige materialer, så der vil altid være forskel på producenternes produkter.

Kun nogle af producenterne har en meget lang garanti, og det er lige præcis garantien som efter min mening er utrolig vigtig, da det afspejler producentens tiltro til produktet.

Hvis jeg skulle anbefale en producent ud fra egen erfaring, så skal det være kirkedal komposit. Prisen er den dyre ende, men kvaliteten og servicen fra virksomheden er også i en klasse for sig.

Jeg har fundet lidt priser herunder:

Grå / sort komposit terrassebrædder

kirkedal komposit terrasse

Komposit terrassebrædder træfarvet

kirkedal komposit terrassebrædder

 

Der er flere producenter og forhandlere på det danske marked:

 • Wimex EasyPlank
 • FT Sunfloor / FT Nordeck
 • Nordic Deck
 • CT kompositbrædder
 • ProDeck komposit
 • Komposit Terasse Terassebrædder.
 • IDeck komposit terassebrædder
 • Neodeck 

Vælg kompositbrædder fremfor trykimprægneret træ

Har du et stor budget er de hårde træarter som eg og teak det bedste valg til træterrassen, da disse materialer er helt fri for gift og naturligt langtidsholdbare.

Selvom du skal vedligeholde træ mere end kompositbrædder, er det ikke nødvendigvis en ulempe.

Det betyder nemlig at du har mulighed for at få terrassen til at se flot ud igen med en omgang olie eller maling. Dette kan du ikke gøre med komposit terassebrædder.

Har du et mindre budget, bør du vælge kompositbrædder fremfor trykimprægneret træ, da trykimprægneret træ ofte har et meget stort indhold af giftige stoffer.

Det er dårligt både for dig og for miljøet, og derfor er kompositbrædder et godt valg.

Da trykimprægneret træ er langt billigere end kompositbrædder, kan du dog af økonomiske årsager blive nødt til at købe trykimprægneret træ. Det plejer også at være et udmærket valg, som mange terrasse-ejere har været glade for i årenes løb.

14 kommentarer til “Komposit terrassebrædder – Fordele og ulemper”

 1. Undskyld at jeg spørger jer,jeg er ved at samle oplysninger, om min Komposit terasse der er ca 8 år gammel, den bugter sig i bakkedal dvs brædderne har slået sig, så de vipper op på siderne og ender.De er lagt efter anvisning fra firmaet, lyder det normalt? Jeg takker på forhånd og håber på svar fra jer

  Svar
  • Hej Bodil,

   Nej det lyder ikke normalt. For mig lyder det som om brædderne enten ikke er sat ordentligt fast og/eller at de er blevet lagt for tæt og når de så bevæger sig, så støder de mod hinanden og begynder at slå sig.

   Med venlig hilsen
   Mikael

   Svar
   • Min gør det samme, og tænker det er varme og kulde der får det til at udvide sig og trække sig sammen.

    Derfor skal man løsne alle skruer for at flytte brædderne på plads. Hvilket er næsten samme arbejde som at lægge en ny..

 2. Jeg spiller i en golfklub hvor der er lagt kompositterrasse for ca 3 år siden.
  Der er udskiftet nogle brædder 3 gange , da brædderne knuses/ går i stykker.
  Jeg ved et andet sted hvor de også har fået skiftet brædder på grund af brud.
  Frøslev træ er holdt op med at forhandle kompositbrædder, da de mener kvaliteten er for dårlig.
  I vores firma anbefaler vi ikke mere kompositbrædder.

  Svar
  • Hej Lars

   Ja det bør de kunne. Husk dog at presset fra jorden kan være stort afhængigt af størrelsen på højbedet, så vælg brædder i en passende tykkelse.

   Mvh.
   Mikael

   Svar
 3. Hej Karen
  Søger lige din hjælp/viden, da det ikke har været muligt, at finde svar på følgende spørgsmål online:
  Kan man ændre farven, på et komposit havebord, og hvad skal man bruge?

  Håber du kan være behjælpelig, eller kan henvise videre.

  På forhånd tak!

  Med venlig hilsen, Lene Hertz

  Svar
  • Hej Lene

   Det er et rigtig godt spørgsmål og ikke noget vi har testet.

   Mit umiddelbare svar vil være “nej”. Komposit er jo et særligt materiale og ikke som hvis det havde været almindeligt træ. Men jeg tør ikke sige med sikkerhed, at der ikke findes en metode. Jeg kender den blot ikke.

   Mvh.
   Mikael

   Svar
 4. Hvordan får man ridser væk fra komposit terrasse brædder gulv.
  Øv har lige lagt den og kører så nogle potteplanter rundt på en våd terrasse.😢
  Hilsen elsebeth

  Svar
  • Hej Elsebeth,

   Uha, det lyder ikke godt. Hvis det er dybe ridser, så er der nok ikke så meget at gøre. Er det små ridser, så findes der slibe- og efterbehandlingsmidler til formålet.

   Mvh.
   Mikael

   Svar
 5. Hej.. Overvejer meget en komposit terrasse. Men er meget i tvivl om man skal vælge fyr, lærk eller komposit. Har 2 semi store hunde, så hvad holder bedst til dyr? (Det skal ligge på en overdækket terrasse).

  Svar
 6. Hej….. jeg lagde en kompositterrasse for 2 år siden, nu er der desværre kommet små røde pletter rundt omkring grillen(mener det er fedtsprøjt )… de kan ikke vaskes af på normal vis… kan de fjernes, hvis ja… hvordan….?

  Svar
 7. Overvejer om kompositbrædder eller plader ville kunne bruges som et miljøvenligt alternativ til asfalt som underlag på en skaterbane. Ville de kunne bevare deres ruhed?

  Svar
 8. Har lavet en terrasse hos min søn sammen med hans svigerfar. Det blev da meget nydeligt, men nu er mange af brædderne revnet på langs, en enkelt er blevet så skør, at den er trådt igennem. Brædderne er købt hos Bauhaus, det er ca. 1/2 år siden vi lavede terrassen. Der er kun 50cm mellem strør og de er lagt helt efter forskrifterne med plads til at kunne give sig. Bør Bauhaus ikke erstatte brædderne? Er det fabrikatet, det er galt med? Hvad kan ellers gå galt med kompositbrædder?

  Svar

Skriv en kommentar