Orangeri – Pris, regler og inspiration

I de seneste år, er orangerier blevet særdeles populære. Med et orangeri får du et praktisk sted at dyrke planter, og du kan skabe et helt fantastisk frirum for dig og din familie

Orangeriet giver et ekstra rum, hvor der er plads til at nyde kaffen eller et køligt glas hvidvin, samtidig med at du befinder dig i hyggelige omgivelser. Læs med, og se, hvorfor du skal overveje at få dit eget orangeri.

orangeri inspirationOrangerier i forskellige former skyder op i de danske haver og giver mulighed for at dyrke blomster og planter, som kræver meget lys og sol. Orangeriet er også et behageligt sted at opholde dig, når du skal slappe af og nyde dine flotte planter og blomster.

Få et tilbud på dit drømme orangeri – Altid lave priser – 100% uforpligtende.

Hvad er et orangeri?

Et orangeri kan bedst sammenlignes med et drivhus, der i vore dage ofte er opført i moderne byggematerialer, der er fuldt på højde med de materialer, der brugges til almindelige huse og udestuer.

Orangerier har deres oprindelse i sydeuropa, hvor formålet med glashusene var, at citrustræer kunne overvintre uden at tage skade af kulden. Senere er opførelsen af orangerier blevet forfinet, og trenden har bredt sig til det øvrige Europa. Særligt i bl.a. Danmark er orangerierne skudt op flere steder og bruges som en kombination af et drivhus og opholdsrum.

Et orangeri kan være en selvstændig bygning i haven, eller orangeriet kan bygges sammen med huset som en slags moderne udestue. Ved at bygge orangeriet på en vestvendt mur, får du den bedste udnyttelse af solens stråler, og du kan dyrke agurker, tomater eller andre og mere eksotiske planter.

Mange fritstående orangerier er seks- eller ottekantede, og får derved et udtryk, der minder om tidligere tiders havepavilloner. Orangerierne kan dog have mange andre former, og det er kun fantasien, der sætter grænser for, hvordan du skal designe dit orangeri.

inspiration til orangeri

Ud over det rent praktiske formål til dyrkning af planter, er orangeriet perfekt til hyggeligt samvær hen over foråret, på de lange sommeraftener og langt ind i efteråret. Her sørger orangeriets glas for en dejlig og livgivende varme.

For at undgå overophedning er det meget vigtigt, at du sørger for, at der kan skabes tilstrækkelig udluftning. På den måde får planterne de bedste betingelser, og du kan selv nyde kaffen i en behagelig temparatur.

Forskellen på et orangeri, en udestue og et drivhus

Den helt eksakte definition på et orangeri er en smule flydende og afhænger i høj grad af, hvilke materialer og hvilken konstruktion, du vælger af opføre orangeriet i.

I ordets oprindelige betydning var orangeriet udelukkende en praktisk foranstaltning, der gjorde det muligt at beskytte skrøbelige planter mod kulde og frost.

I vores dage bliver de fleste orangerier opført med forskellige formål for øje. Hvis du udelukkende opfører orangeriet med det formål at dyrke planter og blomster, så er ’orangeri’ nærmest bare et lidt finere ord for et drivhus.

De fleste vælger dog at bruge orangeriet som et ekstra opholdsrum, som kan bruges til at komme i nær kontakt med naturen, og som er perfekt på de årstider, hvor det er for koldt til at sidde under åben himmel.

For at få den optimale udnyttelse af solens stråler har et orangeri ofte glas fra gulv til loft og i taget. Dog vælger mange et solafskærmet tag til f.eks. en udestue, mens væksthuse også næsten udelukkende er opført i glas.

Få et tilbud på dit drømme orangeri – Altid lave priser – 100% uforpligtende.

Som du nok kan fornemme, er der ingen egentlige definitioner på forskellene mellem et orangeri, et drivhus og en udestue. Den benævelse du forbruger til din bygning er i bund og grund heller ikke så vigtig, så længe orangeriet opfylder dine ønsker og krav til et ekstra rum, der giver mange forskellige muligheder for udnyttelse.

Hvis du vælger at integrere dit orangeri med huset, vil du kunne lave en flot og moderne form for udestue. I disse tilfælde skelnes der, rent byggeteknsisk, mellem, om orangeriet er opvarmet eller ej. De byggetekniske regler omkring opførelse af et orangeri, kommer vi nærmere ind på i det følgende.

Orangeri – priser

Når du skal planlægge og designe dit orangeri, kan du med fordel overveje, hvilke behov orangeriet skal opfylde, og om det skal kunne bruges som opholdsrum både sommer og vinter.

En af de helt store fordele ved orangeriet er de mange forskellige anvendelsesmuligheder. Du kan bruge orangeriet til dyrkning af blomster og planter, og du kan integrere bygningen med huset og få et ekstra opholdsrum.

Forhold der har indflydelse på prisen er bl.a.:

  • Størrelse – Hvor mange kvadratmeter?
  • Placering – Fritliggende eller bygget på huset?
  • Form – Almindelig firkantet eller måske 6 eller 8-kantet?
  • Isolering – Skal orangeriet benyttes om vinteren?
  • Opvarmning – Skal der være fast opvarmning?
  • Materialer – Glas overalt eller måske en lille mur?

Jo større du vælger at bygge dit orangeri, desto dyrere bliver det. Det siger selvfølgelig næsten sig selv, men hvis der skal være plads til både planter og mennesker, så er en vis størrelse nødvendig. Her skal du huske at overholde reglerne for opførelse af bygninger på grunden.

Placeringen og formen på orangeriet kan også have en stor betydning for den endelige pris. Du kan købe mange forskellige færdige ”byggesæt”, som indeholder alt du skal bruge. Disse byggesæt findes i alle prisklasser, og her udgør materialevalget en stor del af prisforskellen på de enkelte konstruktioner.

Hvis orangeriet skal bygges sammen med huset, kan du måske ikke finde et færdigt byggesæt, der passer i stil og udformning. Her kan du vælge, om du selv vil stå for designet, eller du kan få en arkitekt eller et byggefirma til at hjælpe med at skabe det perfekte design. Denne proces vil være en fordyrelse af projektet, men den sikrer, at du får et orangeri, der passer til husets stil og øvrige design.

orangeri tilbygning

Sidst men absolut ikke mindst, skal du finde ud af, om orangeriet skal kunne opvarmes. Hvis du vælger at benytte samme opvarmning som i din bolig, skal orangeriet isoleres, og der skal bruges nogle andre materialer i konstruktionen.

Hvad det endelige orangeri kommer til at koste, er derfor helt afhængig af design og konstruktion. Du kan nemt finde mindre orangerier, der koster 10.000 – 15.000 kr. Du kan også sagtens konstruere et orangeri, der koster det samme som en almindelig tilbygning.

Hvis du selv er indstillet på at stå for opførslen, vil du kunne spare en del penge. Hvis du skal bruge professionelle håndværkere er prisen højere, men du får til gengæld garanti på arbejdet.

Læs også: Udestue – priseksempler

Færdige orangeri drivhus – Pris & inspiration

Her har vi fundet de mest populære færdigløsninger af drivhuse/orangeri, som kan fås til fornuftige penge og stadigvæk emmer af hygge.

Halls Atrium 9 m2 Aluminium Glas

halls orangeri drivhus

Vitavia Sirius 13000 Aluminium Glas

vitavia drivhus orangeri

Juliana Orangeri 15 m2 med hærdet glas

Orangeri fra Juliana

Regler for opførelse af orangeri

Som nævnt er der klare regler for opførelse af orangerier og andre bygninger på din grund. Hvilke regler du skal rette dig efter, er helt afhængig af bygningens placering, og om den er opvarmet.

Ganske kort er reglerne således:

  • Uopvarmet orangeri – Hvis det samlede antal kvadratmeter af mindre bygninger (skure, drivhuse, osv.) ikke overstiger 50 m2, kan du opføre dit orangeri uden byggetilladelse fra kommunen. Du skal stadig følge de almindelige byggetekniske regler omkring højder, placering osv., og du skal være opmærksom på, om der er lokalplaner eller andre regler, der gælder i dit område. Du kan altid spørge kommunen til råds, hvis du er i tvivl. Du må gerne bruge gasovn, værmeblæser og lignende i orangeriet, men der må ikke være permanent opvarmning.
  • Opvarmede orangerier – Hvis orangeriet er opvarmet, vil det i byggeteknisk forstand betegnes som en tilbygning. Derfor skal orangeriet opføres efter samme regler som almindelig beboelse, og du skal have byggetilladelse fra kommunen, før du må påbegynde byggeriet. Her gælder de almindelige regler for bebyggelsesprocenter, hvilket kan få indflydelse på orangeriet størrelse.

Hvis du på nogen måde kommer i tvivl om, hvorvidt opførelsen af et orangeri er lovligt, er det bedste råd at sprøge kommunen. De vil kunne give dig de helt præcise oplysninger, og kommunen kan se, om der er særlige regler eller krav, der skal overholdes i netop dit område.

Orangeri som tilbygning (Integreret orangeri)

Mange vælger at opføre orangeriet som en tilbygning til huset. Som nævnt skal du være meget opmærksom på de regler, der gælder, særligt hvis dit orangeri skal være opvarmet.

Et orangeri som tilbygning er en perfekt løsning, hvis du ønsker dig et lækkert fristed, der kan anvendes til mange formål. Orangeriet kan bruges til dyrkning af lækre frugter og eksotiske planter, men også som hyggekrog på tidspunkter, hvor udetemperatueren ikke indbyder til ophold i det fri.

Særligt lækkert er det, når de første solstråler titter frem i det tidlige forår. På det tidspunkt kan du mærke, hvordan solen er med til at opvarme orangeriet, og du kan nyde morgenkaffen i den lækre varme.

En anden fordel ved et integreret orangeri er, at det er meget let at komme til. Så snart du åbner døren fra stuen, står du midt i orangeriet, og du behøver hverken sko eller overtøj. Et fritliggende orangeri bliver ofte ikke brugt, som det var tiltænkt, fordi det er for besværligt at slæbe kaffe og mad frem og tilbage.

Hvis du ydermere vælger at isolere det integrerede orangeri, får du et ekstra rum i huset. Hvis der er plads kan du lave en lille ekstra stue, så du og familien rigtigt kan nyde planter og sollys sammen.

Hvis du holder af at så dine planter selv, er orangeriet også det perfekte sted. Her kan du komme i gang langt tidligere end ellers, så du kan have dine planter klar til udplantning, så snart vejret tilader det. På den måde vil du kunne give planterne den optimale start på livet, og du vil være langt foran naboen – og det tæller jo også.

Orangeri – opvarmning med pejs

Et uopvarmet orangri behøver på ingen måde at være koldt og kedeligt. En stor fordel ved ikke at installere fast opvarmning er bl.a., at orangeriet bliver langt billigere at opføre, og at du som udgangspunkt ikke behøver at søge om byggetilladelse.

De reducerede omkostninger giver måske luft i budgettet til at installere en pejs i orangeriet. På den måde kan du sagtens bruge orangeriet det meste af året uden store omkostninger til opvarmning.

Få et tilbud på dit drømme orangeri – Altid lave priser – 100% uforpligtende.

En pejs vil hurtigt kunne hæve tamperaturen med adskillige grader, og selv på kolde dage kan du nemt holde varmen i orangeriet. For at orangeriet ikke skal anses for et beboelsesrum og dermed isoleres, må du højst opvarme det til 15 grader.

Temperaturen i et uisoleret orangeri falder hurtigt, når det bliver koldere udenfor. Ved at lægge en smule brænde i ovnen, kan du sagtens få en behagelig temperatur for både planter og mennesker. Det betyder bl.a., at orangeriet kan bruges som det perfekte sted at drikke kaffe efter middagen eller som et hyggeligt sted at byde gæsterne velkommen, inden I går til bords.

Der findes flere forskellige muligheder for opvarmning med pejs i orangeriet. Den mest brugte mulighed er at installere en lille brændeovn til almindelig fast brændsel. Husk at tage skorstensfejeren med på råd, inden du installerer ovn eller pejs, så du er sikker på, at alle regler og krav overholdes.

FAQ

Hvor må man lovligt placere et orangeri?

Hvis du bygger på en helårsgrund, skal du altid bygge 2,5 meter fra skel. Reglen gælder ikke, hvis du bare sætter et lille drivhus op, men i så fald må det ikke være over 2,5 meter højt. Bygger du et orangeri skal du gå ud fra at reglen om de 2,5 meter gælder.

Er det bedst at bygge sit orangeri i halvskygge?

Placeringen kommer an på, hvor varmt du gerne vil have det i dit orangeri. Vælger du at placere orangeriet i fuld sol med de lange sider mod hhv. syd og nord, kan der blive meget varmt. I så fald er det en god idé at investere i automatiske vinduesåbnere, der lukker vinduerne op, når temperaturen bliver for høj. Vil du holde temperaturen lidt lavere, kan du sagtens bygge nær mindre træer eller andet, der skygger. Du skal dog huske at tænke på, at nogle mindre træer bliver til større træer, og i så fald risikerer du at der bliver for skyggefuldt i dit orangeri.

Kan jeg selv bygge mit orangeri?

Du kan naturligvis selv bygge sit orangeri med et færdigkøbt samlesæt, men hvis du har tiden og lysten kan du også bygge dit orangeri af genbrugsmaterialer. Det nemmeste er at købe gamle vinduer og døre gennem en af genbrugsportalerne. Her kan du også købe brugte mursten til soklen og gamle terrassebrædder eller fliser til gulvet. Der er masser af glimrende vejledninger på nettet, så du behøver ikke være erfaren håndværker for at få et godt resultat.

2 kommentarer til “Orangeri – Pris, regler og inspiration”

Skriv en kommentar