Reparer dit løbende toilet selv – Læs hvordan du gør

Løbende toilet
Et toilet der løber er penge ud af vinduet. Læs her hvordan du selv kan reparere det.

Et løbende toilet koster utrolig mange penge, så det er vigtigt at få det repareret så hurtigt som muligt.

Løber det, så uro kan ses på vandoverfladen, kan det koste knap 20.000 kr. om året! Selv hvis du umiddelbart ikke kan se, at det løber, kan det stadig koste 5.000 kr. om året, så der er god grund til at tjekke om dit toilet løber, og få det repareret så hurtigt som muligt. Du kan let selv gøre det.

Læs med her, for at se hvordan du reparer dit løbende toilet.

Løber dit toilet?

Nogen gange er det åbenlyst at se, at toilettet løber. Andre gange kan du høre, at det bliver ved med at løbe.

Hvis toilettet kun løber en lille smule, kan det være svært at se, om det i det hele tage løber. For at finde ud det, kan du holde et stykke toilet papir ned øverst i kummen.

Bliver toiletpapiret vådt, løber toilettet, og det er tid til at udskifte en pakning. Der kan også være kalk og snavs, som skal renses ud.

Populære Ifö toiletter fra alle årtier

Der står Ifö toiletter i de fleste danske hjem, og der er produceret mange forskellige modeller igennem de sidste årtier, bl.a.:

  • Ifö Carezza er fra 1960’erne
  • Ifö Cascade er fra 1970’erne
  • Ifö Aqua, som blev produceret fra 1984-1996
  • Ifö Cera var det første toilet med dobbeltskyl, og blev produceret fra 1996
  • Ifö Sign kom på markedet i 2006
Bundpakning
Bundpakning

Pakninger koster ca. 10-20 kr. ekskl. levering, eller 60-70 kr. inkl. levering.

Gustavsberg er et andet populært mærke, men det kan være lidt svære at finde reservedele til.

Skift pakningen til udløbsventilen

Løber toilettet, er det tid til at udskifte pakningen i toilettet. Det kan være lidt forskelligt fra toilet til toilet, hvorledes pakningen udskiftes. Ifö Cera toiletterne er blandt de mest solgte i Danmark og her skiftes pakningen således:

  1. Luk for vandtilførslen på toilettet. Der sidder en hane på vandledningen nederst ved toilettet, som du kan lukke for.
  2. Fjern trykknappen øverst ved at trykke den ned i den ene side, og løft den op i den anden.
  3. Når trykknappen er fjernet, er det let at fjerne cisternelåget.
  4. Du fjerner slangen med vandtilførsel til højre i toilettet på den modsatte side af vandflyderen ved at dreje på en skrue i midten, hvorefter du kan hive slangen af.
  5. Du kan nu fjerne indløbsstemplet og udskifte pakningen eller hele indløbsstemplet.
  6. Tænd for vandtilførslen og lad lidt vand løbe igennem slangen, for at rense kalk og snavs ud i den, og skyl hullet, hvor slangen sad.
  7. Bundpakningen sidder i bundudløbet.
  8. For at få bundudløbet ud, skal du evt. bruge en skruetrækker. Du stikker skruetrækkeren lige ned imellem overløbsrøret og bundudløbet. Du slår let på skruetrækkeren, så den adskiller bundudløbet forrest med overløbsrøret bagerst. Nu kan du tage bundudløbet ud.
  9. Du kan nu let fjerne bundpakningen fra bundudløbet.
  10. Den nye pakning smøres med hanefedt, og den sættes på bundafløbet.
  11. Bundafløbet fastmonteres ved at sætte det i hakket, som det sad i. Skub det på plads indtil det giver et klik.
Reparer selv toilet
Følger du punkterne herover, så vil du kunne få toilettet til at holde op med at løbe.

Arbejdsgangen er stort set den samme for de fleste Ifö toiletter, selv om det kan variere lidt. F.eks. har Ifö Carezza og Cascade en gammeldags knap til at skylle ud med, hvor du hiver op, og giver slip. Den er meget let at fjerne, da knappen let kan skrues af.

Reparer det løbende toilet og spar mange penge

Det koster mange penge at lade toilettet løbe. Uden at du lægger mærke til det, kan du have brugt 5.000 kr. om året på et løbende toilet.

På nogle få uger mens du er på ferie, kan et løbende toilet forbruge flere tusind liter vand. Der er eksempler på, at varmemesteren får et låsefirma til at låse sig ind i en lejlighed for lejerens regning, hvis der er mistanke om at toilettet løber, mens lejeren er på ferie. En låsesmed er meget dyr, og det er meget ærgerlige penge at give ud.

Jo hurtigere, du får repareret dit løbende toilet, jo flere penge sparer du. Du kan let selv skifte pakningerne; bare vær sikker på, at du får fat i de rigtige.

Det er derfor vigtigt, at du ved, hvilket WC du har. Du kan evt. kigge på producenternes hjemmesider for at være sikker på modellen.

Kan du ikke selv reparere toilettet, så skynd dig at ringe til din varmemester eller VVS-manden, så de kan reparere det for dig. Det er alt for dyrt at lade være!

FAQ

Hvad kan det koste når ens toilet løber?

Det værste eksempel vi har fundet er et toilet som løb i et helt år, hvor der kom en ekstra regning på 20.000 kr. Det ses dog oftere at det løber op i par tusind kroner, hvis et toilet står og løber i et par måneder. Så der er virkelig god grund til at reagere hurtigt, hvis dit toilet løber.

Er det nemt at fixe et toilet der løber?

Det kan være nemt, men det kan også være omfattende at reparere et løbende toilet. Det kan være en småting som fx at skifte pakningen til udløbsventilen, men det kan også være at du er nødt til at investere i et nyt toilet. Læs mere om hvordan du fixer dit løbende toilet i indlægget.

2 kommentarer til “Reparer dit løbende toilet selv – Læs hvordan du gør”

  1. Hej Alice,

    Ja der er noget der hedder “svummet”. Det er når man kaster på (altså overfladen bliver grov i det – i modsætning til når man pudser en fin glat overflade).

    Weber har en god guide på deres side til hvordan man reparere revner i væggen. Du kan se den her.

    Der er dog ingen garanti for, at revner ikke kommer igen.

    Mvh
    Mikael

    Svar
  2. Hej
    Jeg skal male huset udvendigt. En håndværker har kaldt overfladen svummet??? Er der noget der hedder det? Huset er malet gult, og der er revner i malingen, hvordan reparerer man disse revner inden man maler?

    Svar

Skriv en kommentar