Montering af toilet – Hvordan og må man gøre det selv?

Montering af toilet

Ved montering af toilet er der nogle ting du skal være opmærksom på. Men “ja” du må godt gøre det selv.

Måske er du ved at renovere dit badeværelse og vil derfor gerne have et nyt toilet, eller måske er du ved at bygge et nyt badeværelse fra bunden. Uanset hvad, så er det relevant for dig at stille spørgsmålet: Må jeg montere toilettet selv?

tilbud på montering af toilet

Det korte svar er: Ja, det må du godt. Men du skal dog sikre dig, at der er en lukkehane (stopventil eller ballofix), for vandet skal nemlig lukkes, når du går i gang med at montere toilettet. Du må både montere et toilet helt fra bunden, eller skifte dit gamle toilet ud med et nyt.

Bemærk dog, at en vvs-installatør skal montere eller udskifte toilettet, hvis du ikke har en lukkehane.

Type af toilet

Væghængt toilet

Væghængt toilet

Du har tjekket, at du har en lukkehane og er nu klar til at montere toilettet.

Det er ikke så vanskeligt, som man måske skulle tro.

Hvordan det skal monteres afhænger af, hvilken toiletkumme, du har købt, nogle modeller er bygget til at hænge på væggen, og for de toiletter gælder nogle andre regler end de almindelige opretstående toiletter.

Ved ophængte toiletter skal du følge brugsanvisningen nøje og være sikker på, at din væg kan holde til et opsat toilet.

Hvordan monterer du toilettet – skridt for skridt

De fleste vælger dog det opretstående toilet, hvorfor det også er det toilet, som jeg vil vælge i det følgende, hvor jeg vil give dig en guideline til, hvordan du monterer dit toilet.

Jeg vil derfor også tage afsæt i, at du allerede har et gammelt toilet, som det nye skal monteres oveni. Materialer du skal bruge til udskiftningen er en skruetrækker, en boremaskine med slag, en 8-12 skiftenøgle.

Hvis du skal lukke for afspærringsventilen kan du bruge en vandpumpetang eller et fastnøglesæt og en borehammer.

1. Fjern det gamle toilet

Skal dit nye toilet monteres ovenpå et gammelt toilet, så skal du som det første lukke vandet på hovedhanen til selve din bolig.

Du kan også gøre det på de afspærringsventiler, som er monteret i forbindelse med wc’et. Derefter skal cisternen tømmes for vand, så det er tid til at skylle ud. Skålen skal også tømmes for vand.

Derefter kan du afmontere dit gamle toilet, hvilket du først skal gøre ved vandtilslutningen, og derefter kan du skrue wc’et af. Et tip er at holde godt fast ved stopventilen, (også kaldet ballofixen), når du skruer omløberen af. Det skal du, fordi de faste rør nogle gange ikke kan holde til det skæve vred.

2. Toiletkummen placeres og skrues fast

Placer toiletkummen ned i afløbsmuffen. Den nye toiletkumme skal nu skrues fast i gulvet. Til det formål skal du bruge et special-sæt af skruer og bøsninger, populært sagt kan man sige, at de er en slags rawplugs til underlaget. De kan købes, hvis ikke de følger med toilettet.

Dernæst bores hullerne, men husk at tage hensyn til underlagets materiale, så du bruger de rigtige bor til opgaven.

Hæld boremaskinen lidt ned ca. 30-40 grader, når du borer, det gør det nemmere at skrue skruerne i bagefter i kummen. Hvis du skal bore nye huller i gulvet, skal du sikre dig, at du kan bore hullerne uden det ødelægger kabler eller varmerør i gulvet.

3. Nu skal der sluttes tæt

Nu er kummen skruet fast, og du er parat til at gå i krig med klosettilslutningen og muffeskjuleren til afløbet. Kummen skal mod gulvet tætnes med fugemasse eller lynbeton – husk at slutte af med pæn kant det kan gøres med en pind eller skraber.

4. Toiletsædet er det sidste

Nu tilsluttes kummen med montageskruer og bøsninger. Husk også at bruge små dækknapper, da det gør rengøringen efter skruerne nemmere. Derefter tilsluttes vandet via en stump kombiflexslange. Og voila – det sidste skridt er at tilslutte toiletsædet – nu har du dit eget nye toilet.

Hvis du vil have en professionel til at montere toilettet

Synes du, at opgaven lyder for besværlig, eller er du nybegynder indenfor gør-det-selv-arbejdet, så kan du også kontakte en VVS-installatør, der kan hjælpe dig med monteringen.

Som regel kan du skrive efter et tilbud, men den vejledende pris for montering af et almindeligt (ikke væghængt) toilet ligger på omkring 1.000 kr., men det er selvfølgelig afhængigt af, hvad du skal have lavet.

Andre montører tilbyder at lave det hele fra bunden, hvor du også får et nyt toilet med. Det kan du fx få hos Vase VVS til knapt 4.000 kr.

Du kan eventuelt også kontakte din lokale VVS-installatør og høre ham, om han vil vurdere din toilet-montering til at høre til den komplicerede eller ukomplicerede af slagsen og derefter tage stilling til, om du vil kaste dig ud i det selv.

tilbud på montering af toilet

Skal, skal ikke?

Sammenfattende kan man sige, at du kan godt montere et toilet selv, såfremt du har en lukkehane, så du kan lukke for vandet, mens du monterer det. Jeg har her givet dig en guide til, hvordan du udskifter toilettet, og er du vant til gør-det-selv-arbejde, så skulle det ikke volde store problemer.

TAGS: Installation af toilet , montering af toilet , opsætning af toilet

Mikael er i gang med en gennemgående renovering og modernisering af sit 4 hus (og et sommerhus). Er Gør-Det-Selv person til fingerspidserne og elsker processen fra gammelt bras til renoveret og lækkert. Med en kæmpe have og en masse projekter, så sker der altid noget nyt.

Kommentarer

6 Kommentarer på Montering af toilet – Hvordan og må man gøre det selv?

 1. John Studt siger:

  Jeg har en tvist grundet Deres sidde vedr opsætning af toilet
  i skriver at det koster 1000 Dkk at sætte et toilet op

  Er det et kloset i et med s lås ? 1000-
  eller er det,
  Er det et Væghængt toilet med stativ ? 4500-

 2. Mikael siger:

  Hej John,

  Hvis du klikker på linket i forbindelse med de “1000 kroner” vil du kunne se nærmere. Det er Flemming-vvs.dk der har angivet denne pris.

 3. Mimi Skov Pedersbæk siger:

  Hej.
  Kan man installere et toilet i stueetagen, hvis der er en faldstamme fra et toilet på første sal?
  Og hvor meget skal man regne med at det vil koste?

  Med venlig hilsen
  Mimi

 4. Mikael siger:

  Hej Mimi,

  Ja det kan du godt. Det er ikke meget anderledes end folk der bor i lejligheder. Med hensyn til prisen, så er det umuligt at svare på.

  Min bedste anbefaling er, at du f.eks. kontakter 3byggetilbud og indhenter 3 gratis tilbud på opgaven.

  mvh
  Mikael

 5. Leif Hansen siger:

  Hej kan man montere 2 væghængte toiletter med stativ med en meters mellemrum det ene ovenpå faldstammen det andet med skrå afløb fald 10 cm

  hilsen Leif

 6. lars berg siger:

  Må der monteres et væghængt toilet i en bærende væg som også er naboens væg ?