Montering af toilet – pris, regler og gør-det-selv guide

Måske er du ved at renovere dit badeværelse og vil derfor gerne have et nyt toilet, eller måske er dit gamle toilet i stykker – Uanset hvad grunden er til at du skal have monteret et nyt toilet, så får du her et indblik i priser og grunden trin-for-trin guide til hvordan du håndterer monteringen af et nyt toilet.

toilet montering

Først og fremmest vil jeg hurtigt svare på en meget almindeligt spørgsmål: Må du selv montere et toilet?

Det korte svar er: Ja, det må du godt. Men du skal dog sikre dig, at der er en lukkehane (stopventil eller ballofix), for vandet skal nemlig lukkes, når du går i gang med at montere toilettet.

Du må både montere et toilet helt fra bunden, eller skifte dit gamle toilet ud med et nyt. Bemærk dog, at en vvs-installatør skal montere eller udskifte toilettet, hvis du ikke har en lukkehane.

Få et billigt og uforpligtende tilbud på monteringen af dit toilet fra en erfaren VVS’er.

Få et gratis tilbud på din montering og tilslutning af dit toilet – 100% uforpligtende.

Er det svært at montere et toilet?

Når du har besluttet dig for at købe et billigt toilet på nettet, i det lokale byggemarked eller et helt tredje sted, skal du tage stilling til, om du selv vil montere det, eller få det gjort af en professionel fagmand.

Egentlig er det ikke særlig svært at montere et toilet, men det kræver som minimum kendskab til grundlæggende begreber indenfor vvs. Står du derfor uforstående overfor begreber som pumper, tryk og vvs generelt, bør du om ikke andet læse lidt op på emnet, før du giver dig i kast med at montere dit nye toilet eller din nye hængeskål.

Hvad koster montering af toilet (Pris)?

Hvis man skal kunne vurdere om det kan svare sig at sætte sig ind i at montere sit eget toilet, bør man sammenligne det med hvad det koster at hyre en VVS’er til at montere toilettet i stedet.

Prisen for at få sit nye toilet monteret af en uddannet fagmand varierer selvfølgelig en del, men er som udgangspunkt baseret på en timepris og eventuelle kørselsudgifter.

Kort fortalt, så kan det formentlig ikke svare sig selv at installere sit toilet, medmindre man er en erfaren handyman med en smule know-how indenfor VVS.

Nogle toiletinstallationer er naturligvis mere omfattende end andre, men prisen for udskiftning af et almindeligt toilet ligger på omkring 1000 kr. Det er en billig pris for at få det udført af en professionel med en håndværkerforsikring, og du undgår at lave de typiske fejl gør-det-selv folket laver i forbindelse med montering af et toilet.

Skal du have flyttet toilettets placering, eller skiftet fra et stående toilet til et væghængt toilet, så bliver prisen naturligvis højere. Ved større ændringer bør du forvente en pris i omfanget 2000-5000 kroner.

For at danne dig et objektivt og nøgternt overblik over prisniveauet i din by, kan du for eksempel bede om tilbud fra 2 eller 3 forskellige VVS-firmaer, så du er sikker på at vælge den rette løsning til en rimelig pris.

Få 3 gratis tilbud på montering af toilet – 100% uforpligtende.

Type af toilet

Væghængt toilet
Væghængt toilet

Du har tjekket, at du har en lukkehane og er nu klar til at montere toilettet.

Det er ikke så vanskeligt, som man måske skulle tro.

Hvordan det skal monteres afhænger af, hvilken toiletkumme, du har købt, nogle modeller er bygget til at hænge på væggen, og for de toiletter gælder nogle andre regler end de almindelige opretstående toiletter.

Ved ophængte toiletter skal du følge brugsanvisningen nøje og være sikker på, at din væg kan holde til et opsat toilet.

Montering af toilettet – skridt for skridt

De fleste vælger dog det opretstående toilet, hvorfor det også er det toilet, som jeg vil vælge i det følgende, hvor jeg vil give dig en guideline til, hvordan du monterer dit toilet.

Jeg vil derfor også tage afsæt i, at du allerede har et gammelt toilet, som det nye skal monteres oveni. Materialer du skal bruge til udskiftningen er en skruetrækker, en boremaskine med slag, en 8-12 skiftenøgle.

Hvis du skal lukke for afspærringsventilen kan du bruge en vandpumpetang eller et fastnøglesæt og en borehammer.

1. Fjern det gamle toilet

Skal dit nye toilet monteres ovenpå et gammelt toilet, så skal du som det første lukke vandet på hovedhanen til selve din bolig.

Du kan også gøre det på de afspærringsventiler, som er monteret i forbindelse med wc’et. Derefter skal cisternen tømmes for vand, så det er tid til at skylle ud. Skålen skal også tømmes for vand.

Derefter kan du afmontere dit gamle toilet, hvilket du først skal gøre ved vandtilslutningen, og derefter kan du skrue wc’et af. Et tip er at holde godt fast ved stopventilen, (også kaldet ballofixen), når du skruer omløberen af. Det skal du, fordi de faste rør nogle gange ikke kan holde til det skæve vred.

2. Toiletkummen placeres og skrues fast

Placer toiletkummen ned i afløbsmuffen. Den nye toiletkumme skal nu skrues fast i gulvet. Til det formål skal du bruge et special-sæt af skruer og bøsninger, populært sagt kan man sige, at de er en slags rawplugs til underlaget. De kan købes, hvis ikke de følger med toilettet.

Dernæst bores hullerne, men husk at tage hensyn til underlagets materiale, så du bruger de rigtige bor til opgaven.

Hæld boremaskinen lidt ned ca. 30-40 grader, når du borer, det gør det nemmere at skrue skruerne i bagefter i kummen. Hvis du skal bore nye huller i gulvet, skal du sikre dig, at du kan bore hullerne uden det ødelægger kabler eller varmerør i gulvet.

3. Nu skal der sluttes tæt

Nu er kummen skruet fast, og du er parat til at gå i krig med klosettilslutningen og muffeskjuleren til afløbet. Kummen skal mod gulvet tætnes med fugemasse eller lynbeton – husk at slutte af med pæn kant det kan gøres med en pind eller skraber.

4. Toiletsædet er det sidste

Nu tilsluttes kummen med montageskruer og bøsninger. Husk også at bruge små dækknapper, da det gør rengøringen efter skruerne nemmere. Derefter tilsluttes vandet via en stump kombiflexslange. Og voila – det sidste skridt er at tilslutte toiletsædet – nu har du dit eget nye toilet.

Hvis du vil have en professionel til at montere toilettet

Synes du, at opgaven lyder for besværlig, eller er du nybegynder indenfor gør-det-selv-arbejdet, så kan du også kontakte en VVS-installatør, der kan hjælpe dig med monteringen.

Som regel kan du skrive efter et tilbud, men den vejledende pris for montering af et almindeligt (ikke væghængt) toilet ligger på omkring 1.000 kr., men det er selvfølgelig afhængigt af, hvad du skal have lavet.

Må vi give et gratis tilbud på din VVS-opgave? 100% uforpligtende.

Du kan eventuelt også kontakte din lokale VVS-installatør og høre ham, om han vil vurdere din toilet-montering til at høre til den komplicerede eller ukomplicerede af slagsen og derefter tage stilling til, om du vil kaste dig ud i det selv.

Skal, skal ikke?

Sammenfattende kan man sige, at du kan godt montere et toilet selv, såfremt du har en lukkehane, så du kan lukke for vandet, mens du monterer det. Jeg har her givet dig en guide til, hvordan du udskifter toilettet, og er du vant til gør-det-selv-arbejde, så skulle det ikke volde store problemer.

Hvad kan der gå galt, hvis man selv montere sit toilet?

Typisk er et toilet monteret på gulvet, og ved hjælp af en række slanger, dyser og pumper rigget op til kloak og vandledning. Så udover selvfølgelig at passe på selve toilettet ved flytning og montering, skal du huske at slukke for vand med mere, før du giver dig i kast med at sætte dit nye toilet op. Typisk vil det fremgå af brugs- og monteringsanvisningen, hvordan du skal forholde dig til disse spørgsmål.

Er der nogle regler for montering af toiletter?

Som udgangspunkt skal man ikke være certificeret til at sætte et toilet op i sit eget hjem. Dog skal du være opmærksom på, at det kræver kendskab til både vandledninger og kloak, at montere et toilet i eget hjem.

Fordele/ulemper ved selv at montere toilettet?

Vi anbefaler dig kun at montere dit nye toilet selv, hvis du føler at du har overblik over de forskellige begreber på området, og ellers er i stand til at læse dig til de forskellige ting. Fordelen ved at montere dit nye toilet selv er, at du sparer de penge, der ellers skulle have gået til montørens løn, hvorimod den klare ulempe er, at du bruger ekstra tid og kræfter på at sætte dig ind begreberne på området.

FAQ

Hvor langt fra væggen skal et toilet stå?

Som regel skal toilettet stå omkring 10 centimeter fra væggen, men det er ikke altid muligt. Afløbet kan være placeret for tæt på væggen og dermed bliver afstanden fra toilettet til væggen mindre end de 10 centimeter. Det kan dog løses med en såkaldt excentrisk klosettilslutning. Sådan en forskyder toilettets afløbsstuds, så toilettet kan placeres med den rette afstand til væggen.

Kan man selv montere et toilet, hvis man har gulvvarme?

Hvis din gulvvarme er lagt af en professionel, kan du som regel roligt bore huller, når du skal montere dit toilet. Men er gulvvarmen f.eks. lagt af en tidligere ejer, kan du komme meget galt afsted. Hvis du borer ned i et gulvvarmerør, står du pludselig med et større renoveringsprojekt. Hvis du er usikker på, om du trygt kan bore, kan du vælge et toilet til underlimning i stedet.

Hvor meget plads skal der være foran et toilet?

Der står i bygningsreglementet, at der skal være mindst 110 cm fri plads foran et toilet. Det samme gælder i øvrigt håndvasken. Målt fra midten af toilettet skal der være mindst 40 cm til nærmeste sidevæg. Bygger du om, kan du godt slippe afsted med mindre frirum foran toilettet, hvis du ellers indretter det hensigtsmæssigt. Dog skal du regne med mindst 60 cm frirum.

8 kommentarer til “Montering af toilet – pris, regler og gør-det-selv guide”

 1. Jeg har en tvist grundet Deres sidde vedr opsætning af toilet
  i skriver at det koster 1000 Dkk at sætte et toilet op

  Er det et kloset i et med s lås ? 1000-
  eller er det,
  Er det et Væghængt toilet med stativ ? 4500-

  Svar
 2. Hej John,

  Hvis du klikker på linket i forbindelse med de “1000 kroner” vil du kunne se nærmere. Det er Flemming-vvs.dk der har angivet denne pris.

  Svar
 3. Hej.
  Kan man installere et toilet i stueetagen, hvis der er en faldstamme fra et toilet på første sal?
  Og hvor meget skal man regne med at det vil koste?

  Med venlig hilsen
  Mimi

  Svar
 4. Hej Mimi,

  Ja det kan du godt. Det er ikke meget anderledes end folk der bor i lejligheder. Med hensyn til prisen, så er det umuligt at svare på.

  Min bedste anbefaling er, at du f.eks. kontakter 3byggetilbud og indhenter 3 gratis tilbud på opgaven.

  mvh
  Mikael

  Svar
 5. Hej kan man montere 2 væghængte toiletter med stativ med en meters mellemrum det ene ovenpå faldstammen det andet med skrå afløb fald 10 cm

  hilsen Leif

  Svar
 6. Ved i hvad lejeloven siger ifht om man må få skiftet toilet med enkeltskyl ud med et med lille og stor skyl?

  Vi bor til leje og har et toilet med enkelt skyl og vi vil gerne spare penge ved at bruge lille skyl når man tisser.

  Håber at i kan hjælpe.

  Mvh
  John

  Svar
  • Hej John

   Du må som udgangspunkt godt skifte toilettet, men du bør altid forhøre dig hos din udlejer inden.
   Du skal dog være opmærksom på, at hvis du skifter til et toilet af dårlige kvalitet, så kan din udlejer kræve at du skifter toilettet tilbage til samme kvalitet, når du flytter fra boligen.

   Svar

Skriv en kommentar