Flotte, rene vægge uden ujævnheder og flossede kanter – det vil de fleste af os gerne have i vores stue eller andre steder i huset. For at opnå dette resultat er det vigtigt at tænke på underlaget for væggen – selve fundamentet skal nemlig være i orden for, at malingen i sidste ende ser pæn ud.
Indholdsfortegnelse
ToggleTil det formål er filt særdeles velegnet. Filt er et materiale, der består af små, fine tråde, der krydser hinanden. Det giver en glat og fin overflade, og derfor at foretrække for folk, der gerne vil have at deres væg er så jævn og ren som mulig. Filt bliver typisk benyttet på gipsplader, vægge og lofter.
Du kan både købe filt med og uden glas.
Glas har den fordel, at det gør filten nemmere at arbejde med, fordi den bliver stivere. Til gengæld kan filten resultere i små glassplinter, og det kan føles ubehageligt ru mod hænderne at arbejde med.
Må vi give et gratis tilbud på dit malerprojekt? – Altid lave priser – 100% uforpligtende.
I denne artikel vil jeg nævne nogle fordele og ulemper ved filt frem for glasvæv, du vil få råd til opsætningen af filt på vægge fra start til slut og der udover vil jeg præsentere dig for et par gode tilbud på nettet.
Glasvæv eller filt?
Man kan både bruge glasvæv og filt, som en slags underlag på væggen, før du påbegynder malingen. Der er uenighed blandt mange brugere om, hvorvidt filt er mere besværligt at sætte op end glasvæv, men i hvert fald skal du regne med, at filt generelt er dyrere at erhverve sig. Flere brugere på nettet mener dog, at det er pengene værd, da de synes, at det giver et pænere resultat end glasvæv.
Glasvæv har i modsætning til filt et sildebensmønster og er ofte mere groft i materialet – derfor er det også bedre til at skjule ujævnheder end filt, fordi glasvævets overflade ikke er så glat, men til gengæld jo ikke har samme rene overflade som filten.
Inden opsætning af filt på væg
Inden du går i gang med at sætte filten op, så skal du sørge for, at væggen er så jævn som muligt for at forhindre, at du senere hen vil kunne se ujævnheder igennem væven. Det betyder, at væggen skal være robust og fast og fri for gamle tapetrester. Den skal også være ren.
Når du har afrenset væggen, udspartlet den omhyggeligt og grundet den, så kan opsætningen af filten påbegyndes.
Når filten skal på væggen
Først putter du klæber på et stort stykke af væggen, så underlaget bliver svagt sugende. Det kan du eksempelvis gøre med en tandspartel eller en langhåret rulle i et jævnt lag. Dog ikke på hele væggen, da filten kun kan sættes op, mens væggen stadig er våd og klæbende.
Når klæberen er fordelt på et stort stykke af væggen, så sætter du filten op et par baner af gangen. Bagsiden af filten er som regel rullens indadvendte side – den er ofte markeret på den ene eller den anden vis. Når du sætter vævet op vil jeg anbefale, at du arbejder i lodrette baner. Få evt. en partner til at holde filten for dig, mens du ruller den på.
Når filten er sat op, skal du glatte den omhyggeligt, det kan du fx gøre med en blød spartel. Husk også at filten skal være 10 centimeter længere end selve afstanden fra loft til gulv – kanterne skærer du af til sidst med en hobbykniv.
Når vævet er tørret – det tager som regel et døgns tid – så kan du begynde at grunde. Hvis det er glasfiber du har købt, så anbefaler jeg dog, at du først mellemsliber vævet inden grundingen.
Dernæst er du klar til at male.
Gode tilbud på filt
Filt leveres som regel i metermål, så mål væggen grundigt op, inden du beslutter dig for, hvor mange ruller du skal have – ofte kan du få mængderabat, hvis du køber mange ruller. Når du køber filt ind, så skal du regne med ca. 10 procents spild, så køb altid lidt ekstra.
Må vi give et gratis tilbud på dit malerprojekt? – Altid lave priser – 100% uforpligtende.
Du kan fx få en rulle glasfilt på 25 meter til 184 kr (såfremt du køber 68 ruller).
Du kan også købe formalet filt, så slipper du for bøvl med, at det skærer lidt i hænderne, som du kan risikere, hvis du bruger glasfilt. Hos Flugger kan du få filt til 24 kr. meteren.
Du kan se en oversigt over deres forskellige varianter her: flugger.dk
Skal du sætte filt op din væg, så er det sagtens noget, som du kan gøre selv. Inden du går i gang er det vigtigt, at væggen er helt ren og jævn, dvs. du skal fjerne alt gammelt tapet mm. Dernæst skal du komme klæber på væggen, og så er du klar til at rulle filten på. Filt kommer både i glasfilt og formalet filt, og du køber ofte i metermål.