Har du overvejet at beklæde din væg med glasvæv, kan du her trin for trin få beskrevet, hvordan du gør det bedst.
Indholdsfortegnelse
ToggleVæv bestående af glasfibre er forholdsvist let at arbejde med, hvis du har de rette redskaber. Dog er der et vist forarbejde inden opsætningen, og det er ikke helt ligegyldigt hvilken type væg, du beklæder.
Opsætning af glasvæv kan du sagtens klare selv, men vi vil også gerne give dig et uforpligtende tilbud på opgaven, såfremt du ønsker professionelt hjælp.
Få et gratis og 100% uforpligtende tilbud på opsætning af glasvæv – Altid lave priser
Glasvæv hhv. glasfilt
Glasvæv blev oprindeligt udviklet til armering af vægoverflader. Det består af flade sammenvævede glasfibertråde – både helt tynde og lidt bredere tråde. Du kan få mange forskellige mønstre og strukturer, og hvad du skal vælge afhænger helt af, hvor jævn og glat væggen er.
Til en meget jævn væg, kan du bruge de fineste vævninger. Er din væg mere ujævn og hullet, skal du gå efter en grov vævning.
Glasfilt består af det samme materiale men er tyndere og har en finere forarbejdning. Det egner sig kun til vægge, der er helt jævne og rene. Glasfibrene danner en velouragtig overflade, der bliver glat ved efterfølgende overmaling.
Hvorfor bruge væv?
Der er to store fordele ved væv fremstillet af glasfibre. For det første er det med til at gøre væggen stærkere – en stor fordel, hvis du f.eks. har tynde gipsvægge. For det andet har det en struktur, der gør det lettere at arbejde med end tapet. Det er f.eks. meget let at beskære.
Grundet eller ikke grundet?
Væv fås typisk i baner med en bredde på mellem 90 og 100cm. Udover selve vævstypen – fine hhv. grove strukturer eller særlige mønstre – kan du vælge mellem grundede eller ubehandlede kvaliteter.
Fordelen ved førstnævnte er, at arbejdsprocessen i forhold til klargøring og maling af vævet gøres kortere. Ulempen er, at det er lidt tungere at arbejde med.
Priseksempler
Hos visse forhandlere kan du få anden sortering helt ned til 99 kr. for 20m. Men typisk ligger priserne fra omkring 250 kr. for 25m. Grundet væv er generelt dyrere end ubehandlet væv. Jf. f.eks. Malgodt.dk: 50m ubehandlet væv 545 kr. / grundet væv: 798 kr.
Få et gratis og 100% uforpligtende tilbud på opsætning af glasvæv – Altid lave priser
Gør det selv: materialer, det rette værktøj m.v.
Vælger du at fortage opsætningen på egen hånd, skal du bruge følgende materialer: spartelmasse/ polyfilla, sandpapir, væv, vævklæber (selve limen), sandpapir, grunder/ vævfylder og afdækningsplast (og evt. også grundrens – se nedenstående afsnit).
Hvad værktøj angår, har du brug for: spartel, pensel, langhåret malerulle, tapetbørste, hobbykniv og en gummi- eller plast-spartel. Det kan også være smart at anskaffe sig nogle arbejdshandsker, da de løse glasfibre i vævet godt kan irritere huden en smule.
Vær omhyggelig med forarbejdet
Glasvæv skjuler ikke store huller, buler, revner eller voldsomme ujævnheder. Så det er vigtigt, at du meget omhyggeligt gennemgår væggen, inden du sætter vævet op.
- Tapetserede vægge: Sørg for at fjerne eventuelle løstsiddende tapetrester. Genstridige rester kan dampes væk.
- Malede vægge: Vask væggene af med grundrens.
- Sugende væg-materiale som gips og letbeton behandles med en grunder.
Næste skridt er at spartle huller og revner med spartelmasse. Når det er tørt, sliber du grundigt med slibepapir indtil, du har en helt jævn og mat overflade. Også blanke flader uden huller, revner eller lignende bør slibes matte, så vævet er nemmere at sætte op. Den behandlede væg påføres forankringsgrunder.
Selve opsætningen
Nu er du klar til selve opsætningen. Vi giver dig her den mest hensigtsmæssige fremgangsmetode. Men det er også en ide at tjekke, hvad der står i brugsanvisningen til den pakke væv, du har købt.
- Skær vævbanerne til. De skal være 10cm længere end afstanden mellem loft og gulv.
- Påfør væggen lim i et jævnt, fyldigt lag. Dog kun til et par baner ad gangen. På den måde er det nemmere at styre processen.
- Sæt den første bane op. Fastgør på loftsfladen med et ombuk på 5cm og stryg vævet fast ved hjælp af en plast- eller gummispartel. Banen skal hænge helt lodret (brug evt. en lodsnor).
- Der stryges fra loftet og nedefter. Herefter fra midten og ud mod kanterne, således at alle luftblærer forsvinder.
- Sæt de andre baner op – kant mod kant. Kanterne presses fast med en tapetbørste.
- Inden limen tørrer helt, skærer du med hobbykniv de overflødige restcentimeter af vævet væk – både mod loftet og mod gulvet. Ved montering henover kontakter og lignende, skærer du bare et kryds fra hjørne til hjørne, således at du bagefter nemt kan fjerne snipperne.
Maling af væggen
Efter et døgn er limen normalt tør og vævet dermed helt fastgjort. Ubehandlet væv suger en del. Inden du maler væggen i den ønskede farve, skal du derfor mætte vævet ved at give det en gang grunder/ vævfylder.
Du kan alternativt også påføre vævet et ekstra lag lim, da dette ofte vil være billigere end selve grunderen. Endelig er der selvfølgelig også den mulighed, at du køber forgrundet væv.
Grunderen har brug for tørre op til otte timer. Den ønskede farve påføres herefter to gange for det bedste resultat.
Grundighed betaler sig
Det bedste resultat opnår du ved en omhyggelig klargøring af væggen, der skal beklædes: Fjern tapetrester, rengør malede vægge med grundrens etc. Vælg den rette type væv – brug kun den fineste kvalitet til meget jævne vægge – og sæt en bane op ad gangen. Grunder er vigtigt, da væv suger meget. Du kan dog spare på grunderen ved at bruge mere lim eller købe forgrundet væv.
Jeg har spånplader, som vægge i huset. Jeg har forsøgt at fjerne alt savsmulds-tappet, men der sidder nogen resterende savsmuld tilbage, som er vanvittig genstridigt. Jeg har læst jeg ikke må dampe det af, når det er på en spånpladevæg. Kan jeg slibe det glas, og lade glasvævet dække det sidste? eller viser selv den mindste smule tapet sig i glasvævet?
Hej Peter
Det er et rigtig godt spørgsmål og du har helt ret i, at det kan være et problem af dampe på spånplader.
Du vil ofte kunne se selv meget små ujævnheder gennem glasvæv, så din løsning om at slibe det af, bør kunne fungere.
Når du sætter glasvæv op, så vil du hurtigt kunne se, om arbejdet er gjort godt nok. Ujævnhederne bør kunne ses med det samme (hvis ellers belysningen tillader det).
Mvh. Mikael
Hvordan ser man hvilken side af en glasvævstapet, der er grundet ?
Er den side, der er grundet, forside eller bagside?
Hej Henning
Det er et rigtig godt spørgsmål og du har helt ret i, at det kan være svært at se.
Jeg har ikke andet råd end at du kommer med dit bedste gæt.
Den grundede side er normalt altid udad på rullen når du køber den.
Når du sætter det op, så skal den grundede side vende udad (altså væk fra væggen).
Mvh.
Mikael
Hej Jørgen,
Der findes mange forskellige. Eksempelvis denne.
Det står gerne på spanden når du køber den om den kan bruges til ikke sugende overflader.
Hvad lim skal jeg bruge når jeg sætter glasvæv op på ikke sugende væg MVH jørgen
Hej Sadia,
Ja glasvævet holder op med at stikke når det er blevet grundet og malet. Dermed ikke sagt, at du skal stå og grubbe en bar ryg op ad det 🙂
Når du sætter det op så husk handsker og evt. langeærmer.
Mvh
Mikael
vil glasvævet stikke mindre efter jeg har grundet og malet på det?