Ovenlysvinduer – montering, priser, regler og muligheder

OvenlysvindueBor du i en mørk overetage? En løsning kan være et eller flere ovenlysvinduer, der kan tilføre rummet mere lys. Som tommelfingerregel giver et ovenlysvindue dobbelt så meget lys som et almindeligt vindue, der sidder på facaden i stedet for skråtaget.

Men i hvilke huse kan du installere dem? Hvilke typer af vinduer findes der, er der nogle specifikke lovkrav og hvor ligger prislejet?

Få svarene og mere til i denne artikel, hvor jeg guider dig igennem processen at anskaffe et nyt ovenlysvindue.

Vil du gerne have et indblik i priserne på nye vinduer, så kan vi også hjælpe.

Få et gratis prisoverslag på nye ovenlysvinduer til din bolig – 100% uforpligtende.

Hvor kan du placere et ovenlysvindue?

Et ovenlysvindue kan du placere i enten skråtag (tegl) eller i et etplanshus for oven.

Lysskakt til ovenlysvindue
Lysskakt

Skal du placere det i etplanshus, så vil et tagvindue sikre, at der går en lysskakt fra vinduet ned i gennem rummet. Hvis du har et fladt tag, så kan det monteres på en pult eller en ovenlyskuppel.

Skal du placere det i et stråtægt hus, så kan du frit vælge, hvor på tagfladen du vil placere vinduet.

I princippet kan ovenlysvinduer vende mod alle verdenshjørner, men du skal være opmærksom på, at vender du det mod syd, så kan den stærke sol genere om sommeren.

Derfor bør du have en solafskærmning, hvis du foretrækker, at vinduet vendes mod syd. Det kan f.eks. være udvendige rulleskodder eller indvendige mørklægningsgardiner.

Regler og krav til ovenlysvinduer

Der er nogle krav, som du skal være opmærksom på, inden du får installeret et ovenlysvindue.

Bygningsreglementet foreskriver, at dit ovenlysvindue skal have en isoleringsevne på 180 angivet i u-værdi. Hvis du er usikker på, hvad en given u-værdi er på et isoleringsvindue, så tjek med producenten. Normalt skal du ikke søge kommunen om tilladelse til at installere ovenlysvinduer.

Mange ovenlysvinduer er mulige at åbne, men det er dog ikke et krav. De ovenlysvinduer, der ikke kan åbnes, skal dog være selvrensende, da de ellers vil være så godt som umulige at gøre rene på ydersiden.

Der er god grund til at have rengøringen med i dine overvejelser, når du beslutter dig for, hvorvidt det skal være muligt at åbne vinduet eller ej. Her er det også relevant at tænke på vinduets hældning, da det ved stor hældning til dels gøres rent af regnvandet.

I nogle tilfælde har du faktisk brug for en lift for at rense et ovenlysvindue – hvis det ikke kan vendes.

Læs også: Nye vinduer – typer, regler og tilskud

Forskellige typer af ovenlys

Fire store ovenlysvinduer
Fire store ovenlysvinduer

Når du har taget stilling til, hvor dit ovenlys skal placeres, så er du klar til at finde ud af hvilken type af ovenlys, der egner sig bedst til dit hjem.

Et almindeligt ovenlys er normalt et vindue placeret i tagfladen. Det er typisk sådanne modeller Velux er blevet meget populær på, selvom Velux også har andre produkter såsom lystunneler.

Hvis dine ovenlysvinduer skal installeres højt oppe, så er det praktisk at købe nogle med fjernbetjening, så du kan åbne og lukke dem uden at skulle op på en stige.

Der er dog også andre løsninger, da tagvinduer fås i mange forskellige standardstørrelser, både når det gælder bredde og højde.

Eksempelvis kan du både få ateliervinduer, der typisk har en større åbning end et almindeligt ovenlysvindue.

En anden populær model er et L-formet ovenlysvindue, der på smart vis kombinerer et traditionelt ovenlysvindue med et almindeligt vindue. For ovenlys til flade tage (etplanshuse) anbefales eksempelvis pyramideformede vinduer eller rytterlys.

Få et gratis prisoverslag på nye vinduer til din bolig – 100% uforpligtende.

Ovenlysvinduer i fladt tag

Selvom dit hus har fladt tag, kan du sagtens få glæde af et ovenlysvindue alligevel. Her er det vigtigt, at du vælger et ovenlysvindue, der er specielt beregnet til flade tage. Denne slags ovenlysvinduer har den rigtige type inddækning, der sikrer, at vinduet slutter tæt til taget hele vejen rundt.

Inddækningen monteres rundt om vinduet og består af forskellige profiler, der gør taget helt tæt langs vinduets kanter.

Ovenlysvinduer i stuen

Ovenlysvinduer til flade tage findes i en masse forskellige størrelser. Når du vælger vinduets størrelse, skal du tænke på det udtryk vinduet giver i rummet. Nogle gange vil det tage sig bedre ud, hvis der monteres flere små vinduer i stedet for ét stort vindue.

Ovenlyskuppel i de flade tage

Til de flade tage kan du vælge en ovenlyskuppel. Kuplen findes i flere varianter, og du kan bl.a. vælge, om der skal være mulighed for at åbne kuplen, eller om den skal være med fast ramme.

Ovenlyskuplen er en oplagt mulighed for at få ekstra lys ind i boligen. I rum hvor det kan være svært at skabe nok naturligt lysindfald, er en ovenlyskuppel bestemt værd at overveje.

Ovenlyskupler er ligeledes geniale til brug i garager, værksteder og udhuse, hvor der typisk ikke er vinduer i facaden.

Ovenlysvinduer i kip

Hvis du har loft til kip i huset, kan du vælge at montere en række ovenlysvinduer på hver sin side af tagryggen. Ved at montere flere vinduer på række kan du skabe et godt lysindfald i rummet. Denne form for montering giver et helt særligt og næsten maritimt look.

Løsningen kan laves på flere måder, og derfor er det vigtigt, at du tager vinduesproducenten med på råd. Ved at hente professionel rådgivning, får du den løsning, der kan lade sig gøre i forhold til husets konstruktion, og den løsning, der passer bedst husets øvrige arkitektur.

Ligesom med almindelige ovenlysvinduer kan du vælge, om vinduerne skal kunne åbnes, eller om de skal have en fast karm. Vinduer der kan åbnes, er en dyrere løsning, men til gengæld kan du bruge vinduerne til at skabe en behagelig udluftning og ventilation på de varme sommerdage.

Ovenlysvindue i garagen

I mange garager kniber det med at få godt med dagslys ind i rummet. Ofte er der ikke almindelige vinduer i en garage, og derfor må du tit klare dig med elektrisk lys.

Der er dog intet i vejen for, at du kan montere ovenlysvinduer i garagen. Det kan faktisk mange gange være den bedste løsning for at skabe et naturligt lys, uden at du behøver have vinduer i væggen.

Der findes ikke specielle ovenlysvinduer til garager. Her bruger du den samme type, som du ville bruge i et almindeligt beboelseshus. Det er garagens tagkonstruktion, der afgør, hvilken type ovenlysvindue du skal bruge.

Få et gratis prisoverslag på nye vinduer til din bolig – 100% uforpligtende.

Ved flade tage kan du f.eks. vælge en kuppel – som er den billigste løsning – eller du kan vælge et ovenlysvindue til fladt tag, som det er beskrevet herover. Hvis du har rejsning på taget, skal du vælge det traditionelle ovenlysvindue til tagflader.

Det er vigtigt at bemærke, at almindelige ovenlysvinduer kræver en taghældning på minimum 15 grader. Minimumshældningen kan variere, alt efter hvilket vindue du vælger. Hvis du er i tvivl, så rådfør dig altid med producenten.

Elektriske ovenlysvinduer

I mange huse sidder ovenlysvinduerne så højt, at du ikke kan nå at åbne dem uden en stige. Hvis du vil have størst mulig gavn af dine højt placerede vinduer, så skal du vælge et vindue, der kan åbnes elektrisk.

De el-betjente vinduer kan åbnes ved hjælp af en kontakt på væggen eller via en fjernbetjening – alt efter vinduets fabrikat og type.

En tryk på kontakten eller på fjernbetjeningen åbner vinduet præcis så meget, som du ønsker. De fleste elektriske ovenlysvinduer kan udstyres med en regnsensor. Det betyder, at vinduet automatisk lukker, hvis det begynder at regne. Du kan derfor trygt gå i seng med vinduet åbent, velvidende at det selv lukker, hvis det begynder at regne.

Ovenlysvindue priser

Der er mange udbydere af ovenlysvinduer – også online. De fleste udbydere oplyser dog ikke priser, så du må bede en eller flere forhandlere om et tilbud, der passer specifikt på dit behov.

Ligesom ved almindelige vinduer findes der flere fabrikanter af ovenlysvinduer og dermed mange forskellige priser.

Faktorer, der spiller ind på prisen, er bl.a.:

 • Vinduets størrelse
 • Om vinduet skal kunne åbnes
 • Om det skal være el-betjent
 • Om der skal være gardiner – manuelle eller elektriske
 • Om vinduet skal kunne bruges til flugtvej

Derudover findes der ovenlysvinduer, der er fremstillet i et historisk look, og som passer godt til ældre og fredede bygninger. Disse vinduer produceres ikke i så stort et antal og kan have specielle priser.

Få et gratis prisoverslag på nye vinduer til din bolig – 100% uforpligtende.

Få ovenlysvinduet monteret

Ekstreme ovenlysvinduer
Ekstreme ovenlysvinduer

Det anbefales generelt, at tagvinduer installeres af en professionel håndværker, da der er mange hensyn at tage, og det er en kompliceret montering, da man skal gennembryde tagets forskellige lag.

Bliver vinduet monteret forkert, så kan man f.eks. risikere, at taget bliver utæt.

LÆS OGSÅ: Montering af vinduer (Guide & priser)

Bemærk at monteringen ofte kommer oveni, så hør også hos forskellige forhandlere, hvor meget det koster.

Overvejer du at installere et eller flere ovenlysvinduer, så er der meget sund fornuft i det. Du får meget mere lys, og om sommeren bliver rummene også mere opvarmede.

Inden du gør dit køb, så er det dog en god idé at overveje, hvor du vil placere vinduet, hvilken type af vindue det skal være og krav til ovenlysvinduers isoleringsevne.

Hvis du vælger at placere vinduet sydligt, så vil jeg anbefale dig, at du sørger for at afskærme vinduet med f.eks. rulleskodder eller et mørklægningsgardin, da det ellers bliver for varmt.

Med i overvejelserne om hvilke type vindue du gerne vil have, skal du også have i mente, om det kan gøres rent. Du kan afhente tilbud hos forhandlere på nettet, og vi anbefaler dig, at få monteringen lavet af nogle professionelle – i så fald kommer prisen for monteringen oveni.

Gardiner til ovenlysvindue

Alt efter hvor ovenlysvinduet skal placeres, kan du vælge, om der skal monteres gardiner i vinduet. Gardiner til ovenlys findes i et hav af varianter, så du kan vælge præcis den løsning, der passer til vinduets placering.

I soveværelser og børneværelser vil det være praktisk at vælge mørklægningsgardiner. Specielt i de tilfælde hvor solen kan genere enten morgen eller aften, vil du blive glad for mørklægningsgardinerne, der kan lukke solen helt ude.

Uanset om du vælger almindelige rullegardiner eller mørklægningsgardiner, kan du vælge blandt en masse forskellige farver og mønstre. På den måde kan du sætte dit eget personlige præg på vinduet, og du kan vælge den farve, der passer til rummet. Til børneværelser kan du vælge gardiner med forskellige motiver, som gør gardinet ekstra festligt for børnene.

Til de vinduer, der sidder højt placeret, kan du med fordel kigge efter gardiner, der kan betjenes elektrisk. Et tryk på en fjernbetjening ruller gardinet op eller ned.

Ud over de almindelige rullegardiner kan du også vælge persienner, plisségardiner og foldegardiner.

FAQ

Kan ovenlysvinduer monteres på enhver taghældning?

Ja. Ovenlysvinduer fra f.eks. Velux og Solstro vippevinduer kan monteres på tage med en hældning fra 15° til 90°. Tophængte vinduer kan installeres på tage med en hældning på 15° til 75° og Velux har dertil specialløsninger til taghældninger på 0° til 15°.

Hvilke muligheder er der for at reducere lys og varme?

Hvis du installerer et sydvendt ovenlysvindue, har du brug for at kunne spærre for både lys og varme. Det kan gøres på forskellige måder. For det første kan du vælge et vindue, der har energiruder med argongas mellem ruderne. Det øger isoleringsevnen. Du kan desuden vælge et vindue med Lo-E glas, som tillader synligt lys at passere gennem ruden, men blokerer varmeudviklende ultraviolet lys. Derudover findes der forskellige gardinløsninger, ligesom du selv kan montere en solfilm.

Hvor længe holder et ovenlysvindue?

Hvis du vælger et ovenlysvindue af god kvalitet og vedligeholder det, kan du regne med at det holder i 30-40 år.

Hvad gør man, hvis der kommer kondens på indersiden af ruden?

Hvis der dannes kondens på indersiden af dit ovenlysvindue, skal du først og fremmest sikre dig, at rummet ventileres godt nok. Det vil sige, at der skal luftes ud to-tre gange ti minutter dagligt. Dernæst er det bedst at have en varmekilde direkte under ovenlysvinduet. Det minimerer effektivt kondens.

En kommentar til “Ovenlysvinduer – montering, priser, regler og muligheder”

 1. Hej..

  Vi har lige købt nybygget hus, hvor der er blevet monteret oplukkelig Velux-tagvindue i badeværelset.
  Hvor mange m2 skal lystunnelen/lysskakten isoleres med ?
  Lystunnelen/lysskakten er lavet af vandfast krydsfiner.
  Skal lystunnelen/lysskakten ikke isoleres med samme antal m2, som loftet, som er isoleret med 330 m2 ?
  Er der ikke et reglement, hvor jeg kan læse om reglerne for ovennævnte spørgsmål vedrørende isolering ?

  Svar

Skriv en kommentar