Ovenlysvindue – Krav og modeller

OvenlysvindueBor du i en mørk overetage? En løsning kan være et eller flere ovenlysvinduer, der kan tilføre rummet mere lys. Som tommelfingerregel giver et ovenlysvindue dobbelt så meget lys som et almindeligt vindue, der sidder på facaden i stedet for skråtaget.

Men i hvilke huse kan du installere dem? Hvilke typer af vinduer findes der, er der nogle specifikke lovkrav og hvor ligger prislejet? Få svarene og mere til i denne artikel, hvor jeg guider dig igennem processen at anskaffe et nyt ovenlysvindue.

Hvor kan du placere et ovenlysvindue?

Et ovenlysvindue kan du placere i enten skråtag (tegl) eller i et etplanshus for oven.

Lysskakt til ovenlysvindue

Lysskakt

Skal du placere det i etplanshus, så vil et tagvindue sikre, at der går en lysskakt fra vinduet ned i gennem rummet. Hvis du har et fladt tag, så kan det monteres på en pult eller en ovenlyskuppel.

Skal du placere det i et stråtægt hus, så kan du frit vælge, hvor på tagfladen du vil placere vinduet.

I princippet kan ovenlysvinduer vende mod alle verdenshjørner, men du skal være opmærksom på, at vender du det mod syd, så kan den stærke sol genere om sommeren.

Derfor bør du have en solafskærmning, hvis du foretrækker, at vinduet vendes mod syd. Det kan f.eks. være udvendige rulleskodder eller indvendige mørklægningsgardiner.Krav til vinduer

Der er nogle krav, som du skal være opmærksom på, inden du får installeret et ovenlysvindue.

Bygningsreglementet foreskriver, at dit ovenlysvindue skal have en isoleringsevne på 180 angivet i u-værdi. Hvis du er usikker på, hvad en given u-værdi er på et isoleringsvindue, så tjek med producenten. Normalt skal du ikke søge kommunen om tilladelse til at installere ovenlysvinduer.

Mange ovenlysvinduer er mulige at åbne, men det er dog ikke et krav. De ovenlysvinduer, der ikke kan åbnes, skal dog være selvrensende, da de ellers vil være så godt som umulige at gøre rene på ydersiden.

Der er god grund til at have rengøringen med i dine overvejelser, når du beslutter dig for, hvorvidt det skal være muligt at åbne vinduet eller ej. Her er det også relevant at tænke på vinduets hældning, da det ved stor hældning til dels gøres rent af regnvandet.

I nogle tilfælde har du faktisk brug for en lift for at rense et ovenlysvindue – hvis det ikke kan vendes.

3 tilbud på nye vinduer

Forskellige typer af ovenlys

Fire store ovenlysvinduer

Fire store ovenlysvinduer

Når du har taget stilling til, hvor dit ovenlys skal placeres, så er du klar til at finde ud af hvilken type af ovenlys, der egner sig bedst til dit hjem.

Et almindeligt ovenlys er normalt et vindue placeret i tagfladen. Det er typisk sådanne modeller Velux er blevet meget populær på, selvom Velux også har andre produkter såsom lystunneler.

Hvis dine ovenlysvinduer skal installeres højt oppe, så er det praktisk at købe nogle med fjernbetjening, så du kan åbne og lukke dem uden at skulle op på en stige.

Der er dog også andre løsninger, da tagvinduer fås i mange forskellige standardstørrelser, både når det gælder bredde og højde.

Eksempelvis kan du både få ateliervinduer, der typisk har en større åbning end et almindeligt ovenlysvindue.

En anden populær model er et L-formet ovenlysvindue, der på smart vis kombinerer et traditionelt ovenlysvindue med et almindeligt vindue. For ovenlys til flade tage (etplanshuse) anbefales eksempelvis pyramideformede vinduer eller rytterlys.

Ovenlysvinduer og prisklasse

Der er mange udbydere af ovenlysvinduer – også online. De fleste udbydere oplyser dog ikke priser, så du må bede en eller flere forhandlere om et tilbud, der passer specifikt på dit behov.

Her er eksempelvis en mulighed for at høre om et tilbud hos net2kompagniet.dk, der reklamerer med nemme og billige løsninger.


Få vinduet monteret

Ekstreme ovenlysvinduer

Ekstreme ovenlysvinduer

Det anbefales generelt, at tagvinduer installeres af en professionel håndværker, da der er mange hensyn at tage, og det er en kompliceret montering, da man skal gennembryde tagets forskellige lag.

Bliver vinduet monteret forkert, så kan man f.eks. risikere, at taget bliver utæt.

Bemærk at monteringen ofte kommer oveni, så hør også hos forskellige forhandlere, hvor meget det koster.

Overvejer du at installere et eller flere ovenlysvinduer, så er der meget sund fornuft i det. Du får meget mere lys, og om sommeren bliver rummene også mere opvarmede.

Inden du gør dit køb, så er det dog en god idé at overveje, hvor du vil placere vinduet, hvilken type af vindue det skal være og krav til ovenlysvinduers isoleringsevne.

Hvis du vælger at placere vinduet sydligt, så vil jeg anbefale dig, at du sørger for at afskærme vinduet med f.eks. rulleskodder eller et mørklægningsgardin, da det ellers bliver for varmt.

Med i overvejelserne om hvilke type vindue du gerne vil have, skal du også have i mente, om det kan gøres rent. Du kan afhente tilbud hos forhandlere på nettet, og vi anbefaler dig, at få monteringen lavet af nogle professionelle – i så fald kommer prisen for monteringen oveni.

3 tilbud på nye vinduer

TAGS: Billige ovenlysvinduer , Montering af ovenlysvinduer , Ovenlysvindue

Mikael er i gang med en gennemgående renovering og modernisering af sit 4 hus (og et sommerhus). Er Gør-Det-Selv person til fingerspidserne og elsker processen fra gammelt bras til renoveret og lækkert. Med en kæmpe have og en masse projekter, så sker der altid noget nyt.

Kommentarer

En kommentar på Ovenlysvindue – Krav og modeller

 1. Søren Vammen siger:

  Hej..

  Vi har lige købt nybygget hus, hvor der er blevet monteret oplukkelig Velux-tagvindue i badeværelset.
  Hvor mange m2 skal lystunnelen/lysskakten isoleres med ?
  Lystunnelen/lysskakten er lavet af vandfast krydsfiner.
  Skal lystunnelen/lysskakten ikke isoleres med samme antal m2, som loftet, som er isoleret med 330 m2 ?
  Er der ikke et reglement, hvor jeg kan læse om reglerne for ovennævnte spørgsmål vedrørende isolering ?