Pleje af lædermøbler – Giv din lædersofa nyt liv på 5 minutter

Den rigtige pleje af lædermøbler er lynhurtig, og du kan give din lædersofa nyt liv på kun 5 minutter. Lædermøbler fremstilles af flere forskellig slags læder, og de almindelig slags er anilin, semianilin eller dækfarvet læder.

Pleje af lædermøbler
Med den rette pleje vil dine lædersmøbler se flot ud i mange år

Du må ikke bruge almindelige sæbespåner til at pleje dine lædermøbler med, da det vil udtørre læderet.

Du kan købe en speciel slags naturlige sæbespåner hos en møbelpolstrer eller specialbutikker, men det er stadig en skrap omgang for de fleste lædermøbler. Lad os først se på hvilke produkter møbelpolstreren anbefaler.

Hvilke sæbespåner til læder?

Når det kommer til pleje og rengøring af lædermøbler såsom sofaer og stole, så er der kun en producent, som alle der arbejder med læder sværger til. Det er Guardian, som er kæmpe producent der specialisere sig inden for pleje og beskyttelses produkter.

Det betyder at du skal gå efter Guardian Sæbespåner, som er testet og godkendt af teknologisk Institut. Den indeholder desuden hverken farve, parfume, optisk hvidt eller blegemiddel.

Guardian sæbespåner til læder

  • Testet af Teknologisk Institut.
  • 100% fri for parfume, farve og blegemiddel.
  • Bruges af professionelle.
  • Rengør og vedligeholder på samme tid.

Der er ikke mange forhandlere af guardian sæbespåner til private. Den kan dog købes enkelte steder online.

De rigtige sæbespåner til læder koster ikke alverden og du risikere ikke at ødelægge læderet, når du bruger et kvalitetsprodukt. Er du glad for dine lædermøbler, så er pengene givet godt ud.

Rengøring af lædermøbler med sæbespåner

Når du har fået fat i sæbespåner fra Guardian, så skal du i gang med at rengøre og det kan gøres både rigtigt og forkert.

Den rigtige måde at rengøre med sæbespåner:

Du bruger skummet fra sæbespånerne til at rengøre læderet på denne måde:

  • Tag ½ dl sæbespåner til en liter vand og pisk det til skum med et piskeris.
  • Det kan være en god idé at teste sæbeskummet på et sted, som ikke umiddelbart er synligt, for at se, hvordan farven bliver bagefter. Den kan nemlig godt ændre sig.
  • Smør sæbeskummet på med cirkelbevægelser over hele læderet.
  • Lad det tørre ind på læderet – det tager tit kun 5 minutter.
  • Tag en tør bomuldsklud eller bomuldsviskestykke og poler hele møblet.

Vedligeholdelse og pleje af lædermøbler

Udover almindelig rengøring med sæbespåner, så bør man også med jævne mellemrum give sine lædermøbler en omgang læderbeskyttelse og pleje.

Har du nogle lædermøbler som har været dyre, eller som du bare er rigtig glad for, så kan du forebygge udtørring, ridser og falmning med noget godt læderpleje.

Igen er det Guardian, som har forstået at lave et produktsæt, der er værd at anbefale. Det kan bruges til vedligeholdelse af anilin, semianilin og dækfarvet læder.

Guardian Læderplejesæt

Det er et plejesæt med lige præcis det man skal bruge, hverken mere eller mindre.

Du får:

  • 250 ml Guardian Læderrens
  • 250 ml Guardian Lædercreme
  • 2 stk. påføringssvampe.

Personligt har jeg gjort det til en årlig tradition at give min dyrt indkøbte lædersofa en omgang med læderrens og lædercreme i feriedagene omkring jul og nytår.

Anilinlæder er naturlæder uden beskyttelse

Du kan forsigtigt støvsuge anilin læderet
Støvsug forsigtigt

Den blødeste form for læder er anilinlæder, som er naturlæder, der slet ikke har fået nogen form for behandling.

Det kan være svært at pleje en lædersofa i anilinlæder, da denne slags læder er meget modtagelig over for ridser og pletter.

Fordelen ved anilinlæder er at det har en høj åndbarhed, og det er utroligt behageligt at sidde i år efter år, da det får kroppens temperatur.

Du kan genkende anilinlæder ved at du kan se insektstik  og helede ar på læderet, og porene i huden kan også ses.

Det er meget vigtigt at holde lædermøbler af anilinlæder langt bort fra sollys og andre varmekilder, da det ødelægger læderet.

Anilinlæder bliver smukkere og lidt mørkere med tiden, og det får en smuk patina, som gør din lædersofa helt unik.

Den bedste pleje af din lædersofa og andre lædermøbler i anilinlæder er blot en forsigtig støvsugning en gang om ugen med en meget blød børste.

Du kan ved lidt grundigere rengøring tørre lædermøblerne af med en blød klud, som du opvrider i en koldt kogt vand, eller demineraliseret vand.

Brug aldrig stærke rengøringsmidler på dit anilinlæder for at fjerne pletter. Pletter bliver med tiden til en naturlig del af sofaen patina.

Hvis du er meget ked af pletten, så er det bedst at kontakte en professionel møbelhandler fremfor selv at prøve.

Semianilin har en let overfladebeskyttelse

Læder tørres over med blød klud
Tør læderet over med en blød klud for at fjerne støv

Semianilin læder er let overfladebehandlet, og alle naturmærkerne kan ikke så let ses. Det er stadig åndbart og dejligt at sidde i.

Semianilin læder er lettere at gøre rent end anilinlæder, og du kan tage en klud, hvis du spilder kaffe og lige tørre det af.

Den ugentlige pleje gøres med en tør og blød klud for at fjerne støv, eller du kan bruge den bløde børste på støvsugeren.

Du kan en sjælden gang gøre lædersofaen ren med sæbespåner beregnet til læder, eller købe et møbelplejesæt til vedligeholdelse og pleje.

Korrigeret dækfarvet læder er er let at gøre rent

Vælg dækfarvet læder hvis du har dyr
Har du hund, kat eller børn, så vælg dækfarvet læder, så du ikke skal bekymre dig om sofaen.

Korrigeret dækfarvet læder er utrolig modstandsdygtigt og rigtig nemt at gøre rent. Derfor er det et godt valg til familier med børn eller dyr, da de som regel er meget hårde over for sofaen.

Lige meget hvad du spilder på korrigeret dækfarvet læder, kan du bare tørre det af med en klud med lunket vand, og det pletter stort set aldrig.

Det hedder korrigeret fordi man med sandpapir fjerner alle de naturmærker, som du kan se i anilinlæder. Overfladebehandlingen er foretaget med lak og derfor er overfladen så glat og modstandsdygtig.

Denne slags læder bør du også blot tørre over med en blød klud eller støvsuge ugentligt for at fjerne støv.

Det har som regel ikke brug for hårdere rengøring, men du kan bruge sæbespåner beregnet til møbelpleje, hvis du synes at det trænger til en større omgang.

Dæk ridser med læderdækfarve og giv sofaen nyt liv

Dæk ridser med læderdækfarve
Du kan dække ridser med læderdækfarve

Du får specielle produkter såsom Gold Quality Læderdækfarve eller Recoulour Renovator, som er beregnet til at dække dybe skrammer og pletter og give en gammel lædersofa nyt liv.

Disse produkter er beregnet til korrigeret dækfarvet læder,  og du bør ikke bruge det på anilin eller semianilin.

Først skal sofaen rengøres grundigt, og derefter bruger du disse læderdækfarver i en farve som matcher din sofa. Det skal forsigtigt duppes på dybe ridser og skrammer.

Du lader det tørre, og derefter giver du hele sofaen en tyndt lag med en blød klud.

Plej din lædersofa rigtigt

Pletter på læder
Overlad pletter til en professionel

Det er vigtigt for den rigtige pleje af din lædersofa, at du ved om det er anilinlæder, semianilinlæder eller dækfarvet læder.

En sofa af dækfarvet læder er utrolig robust i forhold til anilin og semianilin, og den holder til brug i både børnehjem og dyrehjem.

Spilder du mad eller drikke på din sofa af dækfarvet læder, er det let at tørre af med en fugtig klud.

Spilder du på anilin eller semianilin kan du forsigtigt forsøge at suge det op så hurtigt som muligt med en tør klud, men husk aldrig at tvære i det.

Dup så forsigtigt som du kan. En plet på anilinlæder ser frygtelig ud, men vil i løbet af årene langsomt forsvinde og blive en del af den chamerende patina.

Overlad hellere pletterne til en professionel, og prøv aldrig at fjerne dem med rengøringsmidler.

Den bedste pleje til de tre slags læder er at fjerne støvet nænsomt en gang om ugen, så det ikke trænger ned i læderet. Det gøres bedst med en blød klud, eller eventuelt en støvsuger med en meget blød børste.

På både semianilin og dækfarvet læder, kan du bruge sæbespåner en sjælden gang til en grundigere rengøring, men gør det kun på en anilinsofa, hvis det udtrykkeligt er blevet anbefalet af din møbelhandler.

Vil du give en dækfarvet sofa nyt liv, kan du købe læderdækfarve og shine den op med et helt nyt lag. Det fås i stort set alle farver, og er let at bruge.

FAQ

Kan man fjerne pletter fra en lædersofa?

Det kommer an på, hvilken slags læder, sofaen er lavet af. Er sofaen i anilinlæder, kan du ikke få pletten af, men den kan blive en del af sofaens patina. Det behøver ikke være en tragedie, men kan faktisk blive smukt. Semianilin er lettere at redde, hvis du er hurtig med en klud. Er din sofa af korrigeret dækfarvet læder, har du lidt længere tid til at redde pletten, da læderet er overfladebehandlet, så det afviser væske. Generelt skal du dog være hurtig til at tørre op, uanset lædertype.

Kan man bruge almindelige sæbespåner til lædermøbler?

Ja, det kan du. Når du rengør læder, skal du bruge sæbeskum, som du pisker op fra spånerne. Du skal dog vælge sæbespåner uden parfume eller andre tilsætningsstoffer. Vil du forkæle dit læder, skal du vælge sæbespåner med en fedtprocent på 80.

Kan man ændre farven på sine lædermøbler?

Ja, det kan du godt. Du kan dog ikke få en lysere farve, kun en mørkere. Men har du en brun lædersofa, som du gerne vil farve sort, kan det godt lade sig gøre. Du skal have fat i narvsværte i den farve, du gerne vil have læderet i. Start med at rense læderet med læderrens. Derefter maler du narvsværten på med en pensel. Formentlig skal læderet have to omgange, og du skal male vådt i vådt og altså ikke vente på, at første lag tørrer. Til sidst skal du give dit møbel en grundig omgang læderfedt.

12 kommentarer til “Pleje af lædermøbler – Giv din lædersofa nyt liv på 5 minutter”

  1. FEJL i jeres info :

    …….. gøres både rigtigt og forkert.
    Den rigtige måde at rengøre med sæbespåner:
    Du bruger skummet fra sæbespånerne til at rengøre læderet på denne måde:
    * Tag ½ dl ‘sæbeskum’ til en liter vand og pisk det til skum med et piskeris……..

    Herover skal vist stå :
    * Tag en 1/2 dl ‘sæbespåner’ …

    Man kan jo ikke piske mere skum ud af skum og 1 liter vand ?????

    Svar
  2. Vi har haft en hjørnesofa siden 96 vi giver vores anilinlæder fedt når den trænger , fedt som du også smører hovedtøjet eller sadel til en hest , den er stadig fin , sæbespåner er ikke godt

    Hilsen Palle

    Svar
  3. vores lædersofa er utrolig glat at sidde i , man glider ganske langsomt ned, er der noget man kan pleje dem med så den bliver mere sidde venlig ?

    Svar
  4. Hej.

    Jeg har en foresprøgsel til, hvordan man plejer bøffellæder. Kan jeg for at give læderet nyt liv og evt. Farve den med sort navsværte og efterfølgende give den læderfedt?

    Eller havd anbefaler i?

    På forhånd tak.

    Hilsen Juccélino.

    Svar
    • Hej Anne,

      Almindelige sæbespåner kan udtørre læderet og derfor skal der en særlig slags til. Vores anbefaling af sæbe er i flydende form, så altså ikke spåner.

      Om COOP’s sæbespåner fungerer uden at udtørre læderet, tør jeg ikke sige noget om. Personligt ville jeg ikke turde tage chancen (med mindre de direkte skriver, at det passer til pleje af lædermøbler).

      Mvh.
      Mikael

      Svar
      • Det er meget simpelt, det kræver et stort indhold af fedt for at kunne bruges til læder, over 70%

    • n ejsa. Ligesom Marianne spørger om, så er vores lædersofa også utrolig glat at sidde i , vi glider ganske langsomt ned. Det er en N100 fra Nielaus 1982, og den er næsten ikke brugt. Er der noget man kan pleje dem med så den bliver mere sidde venlig ?

      Svar

Skriv en kommentar