Skifertag – fordele og ulemper

Skal du have lagt nyt tag på huset, så er der mange overvejelser at tage hensyn til. Skifertag er en af de populære valgmuligheder, og det er forholdsvis let at lægge og flot ser det ud.

Det er dog også en dyr løsning. I det følgende vil vi give dig en række nyttige informationer om skifertag, så du kan tage stilling til, om dit nye tag skal være skifertag.

Skifertag

Hvad er skifer?

Skifer kan beskrives som en finkornet sedimentær bjergart eller metamorf, der bl.a. består af mudder og ler.

I modsætning til andre tagtyper, så skæres skiferen direkte ud af selve klippevæggen. Derefter saves skiferen op.

Endelig bliver den skåret til flager, som så kan monteres som tag. Denne lempelige metode betyder at producenterne ikke bruger meget energi – forstået som el eller andre energikrævende ressourcer – på at fremstille skifer.

Skifer-fremstillingen er derfor meget miljøvenlig – ja, faktisk er det en af de mest miljøvenlige byggematerialer overhovedet. Og der findes stadig store arealer af skifer, så vi kan med sindsro bruge dette materiale.

Skifertag kommer typisk fra Storbritannien og Norge, mens Spanien har den største hovedproduktion af naturskifer – også til andre formål end tag, ligesom Kina, Indien og Sydamerika er godt med.

Flotte farver

Farvet skifertagÆgte skifer er som beskrevet ovenover dyr, hvorfor der også er alternativer såsom kunstskifer eller imiteret skifer.

Du kan også få keramisk skifer, som er finkornet kvartssand.

Det er brændt ved høje temperaturer. Der er lidt begrebsforvirring på området, sommetider bliver eternit f.eks. omtalt som skifer.

For at være sikker på, at det er ægte skifer, skal du spørge efter naturskifer eller blot ægte skifer hos din forhandler.

Skifer er smukt og begejstrer arkitekter

Skiferen rummer et naturligt farvespil, den kommer både i en blågrå farve og i en rødlig farve, hvilket gør den til en fryd for øjet og meget populær.

Der er ingen tvivl om, at skifer er et meget smukt materiale, ikke blot på grund af farvespillet, men også fordi det er en klassisk sten, der giver et elegant, men diskret indtryk.

Skiferens flotte ydre kan være en af grundene til, at mange danske, smukke bygninger har skifertag, f.eks. kirker, slotte og hoteller. Skønhed kombineret med holdbarhed har alle dage appelleret til arkitekter.

Desuden holder skiferen farven og ændrer næsten ikke udseende gennem årene.

Skifer holder i mange år

Skifer udmærker sig ved at være ekstremt hårdført materiale, ofte kan det holde mere end 100 år, hvis det er lagt rigtigt.

Det betyder, at du ikke behøver at bruge tid på vedligeholdelse. I disse tider hvor klimaet bliver mere og mere ekstremt er det bestemt også en fordel, at skifer er det mest stormsikrede tag.

Kunstskifer

Skifertag er dyrt

Til gengæld er skifertag dyrt. Du kan vælge mellem naturskifer og kunstig skifer, hvor naturskifer er det dyreste.

Den høje pris hænger sammen med, at det et naturmateriale, som kræver meget arbejde under både sortering og produktion.

Skiferstenene bliver nemlig omhyggeligt valgt ud, da porøse eller vandsugende sten ikke er velegnede for tag.

Desuden lægges skifertag næsten altid med dobbeltdækning, hvilket vil sige, at du kun kan se 50 procent af hver sten, når taget står færdigt – der skal altså med andre ord rigtigt mange sten til!

Det skal dog indskydes, at det kan lægges med en lavere hældning end f.eks. tegltage.

Priser og tilbud på skifertag

På nettet kan du finde mange tilbud på skifertag, men kontroller altid, at det er ægte skifer, hvis det altså er det, du er ude efter – som sagt kan du også få billigere efterligninger bl.a. kunstskifer.

Forhandlerne sælger som regel skifersten efter breddemål. Du kan f.eks. få skifer-sten til 300 kr. pr. kvadratmeter hos Welmore.

De fleste steder skal du dog tale om dit behov med selve forhandleren, og så vil han give dig en pris. Det er ikke særlig mange steder på nettet, hvor de oplyser om prisen på forhånd.

Opsætning af tag

Du skal have hjælp af blikkenslager til at lægge taget. Vores råd er, at du ikke sparer på kvaliteten af håndværkere, da tag er en vigtig investering, og taget gerne skal holde i mange år.

Beslutter du dig for et skifertag, så vil det alligevel være i den dyre ende, og så vil det være synd, hvis ikke taget bliver lagt ordentligt.

Vælg nogle håndværkere, der har masser af erfaring, så er du sikker på, at taget kan holde i mange år – uden konstant at skulle have en masse små, dumme reparationer.

Alt i alt er der altså en række fordele ved et skifertag: Det er fremstillet under gode miljømæssige forhold, det er flot, og det holder meget længe uden nogen form vedligeholdelse.

Du skal dog være parat til at punge ud, da naturlig skifer er dyr. Sørg også for at opsætningen bliver foretaget af erfarne folk. Hvis du finder skifertag for dyrt, kan du f.eks. over veje kunstskifer.

TAGS: Ægte skifer , Billig skifertag , Priser på skifertag

Mikael er i gang med en gennemgående renovering og modernisering af sit 4 hus (og et sommerhus). Er Gør-Det-Selv person til fingerspidserne og elsker processen fra gammelt bras til renoveret og lækkert. Med en kæmpe have og en masse projekter, så sker der altid noget nyt.

Kommentarer