Vandskuring – Priser, muligheder og gør-det-selv guide

Er murstenene på dit hus begyndt at se lidt triste ud, eller har du fået foretaget reparationer i muren, som er svære at skjule? Så kan en vandskuring af væggene være løsningen.

En vandskuring vil dække grimme mursten, skader og reparationer, og dit hus vil komme til at se flot og nyt ud. Læs med her, og vurder, om du selv skal kaste dig over opgaven, eller om du hellere vil overlade projektet til professionelle fagfolk.

vandskuring pris

Vandskuring kan være løsningen, når dine gamle murstensvægge skal have nyt liv. Du skal dog være helt sikker i din beslutning, for når først muren er vandskuret, er der ingen vej tilbage.

Du skal også gøre op med dig selv, om du magter opgaven på egen hånd, eller om du vil betale dig fra at få opgaven løst. Når du først har påbegyndt vandskuringen, kan du nemlig ikke så let stoppe midt det hele, og du bliver nødt til at gøre arbejdet færdigt.

Må vores erfarne murer give et godt tilbud på dit vanskuringsprojekt? – 100% uforpligtende.

Vi dækker hele DK

Vandskuring er ikke et vidundermiddel, der skjuler alverdens dårligdomme i murværket. Hvis muren har revner eller sætningsskader og mursten, der er gået i stykker, skal skaderne repareres, inden du kan påbegynde vandskuringsprojektet. Dernæst skal muren være fuldstændig ren.

For at få et godt resultat skal al snavs, mos, alger, maling osv. fjernes, så overfladen er helt ren og dermed har den bedste hæfteevne. Ligesom ved malerarbejde er det grundlæggende arbejde meget vigtigt, da alle skader og lignende, der ikke er udbedret, vil kunne ses igennem vandskuringen.

Vandskuring pris – hvad koster vandskuring?

Prisen på vandskuring af et hus afhænger af flere faktorer, og derfor vil den endelige pris altid være individuel. Du kan dog få et indtryk af, hvilke elementer der tæller med, når prisen skal beregnes:

  • Er det eksisterende murværk i orden?
  • Har muren tilbagelagte fuger?
  • Hvor højt er huset? – Behøves stillads?
  • Hvor mange kvadratmeter er der i alt?
  • Er der udsmykninger på væggene?
  • Hvilken farve ønsker du, muren skal have?

Det eksisterende murværk skal repareres, hvis der er skader, inden vandskuringen kan foretages. Og hvis muren har tilbagelagte fuger, skal de også fuges op, inden vandskuringen sættes i gang.

Ved høje huse og huse i flere etager kan det være nødvendigt med et stillads, så håndværkeren kan nå hele vejen op. Store huse har ligeledes flere kvadratmeter vægflade. Jo større fladen er, desto flere materialer og arbejdstid skal der bruges.

Hvis de eksisterende vægge har gesimser eller anden udsmykning, vil det sandsynligvis tage længere tid at udføre vandskuringen, og dermed vil arbejdsomkostningerne blive højere.

Sidst, men ikke mindst er valget af farve også en vigtig faktor. Du kan vandskure i mange forskellige farver, og her er den grå farve ofte den billigste.

Du skal regne med at vandskuring koster mellem 200 og 400 kr. pr. m2. – Men igen, hvis du vil have en nøjagtig pris på din vandskuringsopgave, så er du nødt til at indhente en tilbud.

Må vores erfarne murer give et godt tilbud på dit vanskuringsprojekt? – 100% uforpligtende.

Vi dækker hele DK

Kan du vandskure gule mursten?

Du kan vandskure alle former for mursten og mursten i alle farver. Du skal dog være opmærksom på stenenes overflade. Særligt de gule mursten er ofte maskinstrøgne og har derfor en glat overflade, som du ikke umiddelbart kan vandskure på.

For at vandskuringen kan hæfte til stenene, skal de glatte overflader først sandblæses. Hvis du undlader at sandblæse de glatte sten, vil vandskuringen ikke have den nødvendige vedhæftningsevne, og du vil ikke kunne få vandskuringen til at hænge fast.

Når murstenene bliver sandblæst, får de en ru overflade, som giver en meget bedre vedhæftning og et holdbart resultat.

Vandskuring af gasbeton

Tidligere blev der bygget mange huse med ydervægge i gasbeton. Gasbeton er billigt at bygge med, og det har en god isoleringsevne, men desværre er det ikke det smukkeste materiale at vælge.

Hvis du vil pynte dine gasbetonfacader, kan du vælge at vandskure væggene på linje med vandskuring af mursten.

Gasbeton er et meget sugende materiale, og derfor er det vigtigt, at du grunder væggene, inden du begynder på vandskuringen. Ved at grunde væggene mætter du gasbetonen, så den ikke suger for meget, når du smører vandskuringen på.

Vandskuring af glatte overflader giver ikke den underlæggende murstenstruktur, som du kender fra en almindeligt muret væg. Du kan dog lave en ”snydemur”, der giver indtryk af, at der er en rigtig murstensvæg under vandskuringen.

Den kunstige murstensvæg kan laves ved at pudse væggen op, og derefter bruge en speciel fugeskraber til at lave de vandrette fuger. Til de lodrette studsfuger skal du bruge en anden type fugeskraber, der former forbandtet i væggen.

Når pudsen er tør, skal du påføre vandskuringen – præcis som hvis der var tale om en murstensvæg.

Det er et lidt større arbejde at lave ”snydevæggen” og den efterfølgende vandskuring, men til gengæld kommer væggen til at få et helt andet udtryk. Den triste gasbetonvæg er pludselig blevet forvandlet til en flot vandskuret murstensfacade.

Vandskuring – gør-det-selv

Kan du vandskure selv? Ja, det kan du faktisk sagtens, men det kræver en smule viden og nogle få tips, som du kan læse om her.

Når du skal vandskure, skal du have lidt tålmodighed med arbejdet. Når du har været i gang et kort stykke tid, vil du opdage, at du hurtigt får taget på værktøjet og følingen med vandskuringsmørtlen.

Herunder vil vi forklare dig, hvilket værktøj der skal bruges til opgaven. Vi kommer også ind på, hvordan du blander mørtlen, så den får den helt rette konsistens, og så selvfølgelig hvordan du bedst griber opgaven an.

Selvom du aldrig har prøvet at vandskure en væg før, skal du ikke lade dig afskrække af projektet. Hvis du besidder en lille smule håndelag – og i øvrigt har lyst til at binde an med opgaven – så er det egentlig bare om at komme i gang med det samme.

Hvad skal du bruge til at vandskure med?

Vandskuring stiller meget få krav til din værktøjskasse. Hvis du ikke har beskæftiget dig med murerarbejde tidligere, har du sikkert ikke værktøjet i forvejen. Da der kun er tale om ganske lidt udstyr, kan det dog indkøbes meget billigt.

  • Trækbræt i stål
  • Filtsebræt med gummisål
  • Murerske
  • Stor murerspand
  • Kraftig boremaskine
  • Piskeris

Trækbrættet i stål bruges til at trække mørtlen på væggen, og filtsebrættet bruges til at fordele mørtlen ud, så murstenenes struktur bliver synlig. Hvis du allerede har erfaring med vandskure, kan du bruge et større trækbræt. Hvis du er nybegynder, anbefales det at bruge et mindre trækbræt, der er lettere at håndtere.

Murerskeen er god at bruge, når du skal fiske mørtlen op af spanden og lægge den på trækbrættet.

Blandingen af mørtlen sker lettest med en kraftig boremaskine med et piskeris. Ved store projekter kan du med fordel bruge en blandemaskine til opgaven.

Endelig skal du naturligvis bruge en hæftemørtel til selve vandskuringen.

Blandingsforhold (vi anbefaler, du køber færdigblandet)
Der findes flere måder at blande hæftemørtel på. Den letteste – og den vi klart anbefaler – er den færdigblandede type.

Den færdigblandede hæftemørtel skal kun tilsættes vand. Fordelen ved det er, at du er sikker på at ramme det rette blandingsforhold ved hver blanding. Du skal kun tilsætte den mængde vand, som producenten af produktet angiver. Så får mørtlen den rette konsistens.

Tilfør vandet ganske langsomt, når du blander mørtlen. På den måde er det lettere at styre blandingsforholdet, og du har lettere ved at undgå klumper i mørtlen.

Når blandingen er færdig, skal den hvile i ca. 5 minutter, hvorefter du er klar til at trække mørtlen på væggen.

Hvordan vandskurer du?

Som tidligere nævnt skal alt forarbejde være gjort, inden du påbegynder vandskuringen. Murværket skal være repareret, alt snavs skal være vasket væk, og væggene skal være helt tørre.

Vandskuring minder en hel del om fuldspartling af vægge, så hvis du har prøvet det, så har du allerede en idé om, hvordan arbejdsgangen foregår.

Start med at lægge mørtlen på trækbrættet med murerskeen. Du starter i bunden af muren, og så trækker du mørtlen på, så den bliver siddende på muren. Trækbrættet skal holdes i en forholdsvis lille vinkel på muren, så mørtlen fordeles jævnt.

Du skal trække et lag på, der er ca. 1 -2 mm i tykkelsen. Jo mere ensartet du kan fordele mørtlen, jo lettere er det efterfølgende arbejde.

Påfør mørtlen på et passende stykke mur, og lad den sidde et øjeblik, til overfladen begynder at tørre ind.

Nu kan du begynde med den egentlige vandskuring. Her skal du bruge en spand med rent vand og filtsebrættet. Dyp filtsebrættets gummisål i vandet, og begynd at arbejde mørtlen af med små cirkelbevægelser. Efter kort tid kan du begynde at fornemme murstenene under mørtlen, og når du har den ønskede struktur, er du færdig i det område. Dyp filtsebrættet jævnligt i vandet, og bevæg dig stille og roligt hen over muren med de cirkulære bevægelser.

Du lærer hurtigt, hvor stort et stykke mur du skal vandskure ad gangen, og hvor tør mørtlen skal være, for at den er lettest at arbejde med.

Hold øje med vejrudsigten inden du vandskurer

Det perfekte vejr til vandskuringsopgaven er tørt, lettere skyet og ikke for koldt. Muren må ikke være alt for våd af regn, ligesom du heller ikke kan vandskure i regnvejr, da der er risiko for, at mørtlen vil regne af.

Du må helst ikke vandskure i stærk sol. Mørtlen vil tørre for hurtigt, og så kan du ikke nå at trække mørtlen ordentligt ud. Hvis temperaturen nærmer sig frysepunktet, skal du udsætte vandskuringsprojektet til senere. Der må heller ikke være udsigt til frost, natten efter du har vandskuret.

Tørretid efter vandskuring

Tørretiden for produktet er angivet på posen. I de fleste tilfælde vil der være en tørretid på en dags tid.

Hvis muren skal males efterfølgende, er det meget vigtigt, at du lader mørtlen tørre helt op og hærde igennem, inden du begynder at male. Det er vigtigt at du anvender en diffusionsåben maling, så muren kan ånde.

Vandskuring med farve

Hvis du vil undgå at male muren efter vandskuringen, kan du vælge at lade farven stå grå. Du kan også vælge et mørtelprodukt i en farve, der passer til den ønskede nuance.

Indfarvet mørtel kan købes færdigblandet, og de fleste producenter har farvekort, du kan tage med hjem, når du skal beslutte dig for den rigtige farve.

Den farvede mørtel bruges på fuldstændig samme måde som den traditionelle grå mørtel.

Må vores erfarne murer give et godt tilbud på dit vanskuringsprojekt? – 100% uforpligtende.

Vandskuring indendørs

Hvis du ønsker, at dine indendørs vægge skal fremstå med en flot og rå struktur, findes der produkter til indendørs vandskuring. Ved rå murstensvægge skal du bruge samme fremgangsmåde som ved udendørs vandskuring.

Ved vandskuring af vægge i gips eller gasbeton er produktet noget anderledes, end den vandskuringsmørtel du bruger udendørs. Faktisk minder den indendørs strygepuds om maling, og den skal også påføres med rulle og pensel. Hvis du ønsker et grovere look, kan du anvende en strukturrulle eller en stor pensel til påføringen.

Væggen får en superflot, finkornet udtryk, som på mange måder minder om vandskuring, og det smarte er, at strygepuds kan bruges på næsten alle overflader.

Du kan lade den indvendige vandskuring stå rå, som den er, eller du kan overmale med en vægmaling.

Vandskuring af gipsvæg

Indvendige skillevægge bliver som oftest opført i gipsplader. Hvis du ønsker den strukturerede overflade på gipspladevæggen, kan du ligeledes anvende strygepuds.

Vandskuring af gipsvægge giver dig helt nye muligheder, når du skal planlægge istandsættelsen af boligens rum.

Vandskuring på badeværelset

Ligesom du kan vandskure boligens øvrige vægge, vil vandskuring på badeværelset give et flot og rustikt look. Alt efter smag og behag kan du vælge at vandskure alle væggene på badeværelset, eller du kan nøjes med en enkelt væg.

Når du vandskurer på badeværelset, skal du huske at bruge en vådrumsmaling til den afsluttende malerbehandling.

Indhent altid flere tilbud på vandskuring

Nu har du fået en idé om, hvordan du vandskurer huset ydermure, og hvordan du kan lave flot indendørs vandskuring.

Som nævnt er vandskuring et projekt, du selv kan udføre, hvis du har tid og lyst. Vandskuring i sig selv er ikke svært, men processen kan være temmelig tidskrævende.

Du kan altid få et professionelt tilbud på din vandskuringsopgave. Professionelle håndværkere kan klare opgaven meget hurtigere, end du selv vil kunne, og her er du altid sikker på at få et godt resultat.

Husk altid, at det er en god idé at forhøre sig om priserne flere steder. Der kan nemlig være stor forskel på, hvad de enkelte firmaer vil tage for opgaven.

FAQ

Hvornår er vandskuring af facaden en god idé?

Når fugerne mellem dine mursten begynder at falde ud, når murstenene mørkner og bliver matte eller endog begynder at flage, er en facaderenovering på tide. Du kan naturligvis nøjes med at reparere fugerne, men mursten, der bliver nedbrudt, kan du ikke reparere. Men du kan standse processen og beskytte dine mure, hvis du vandskurer.

Kan man selv sandblæse sin facade?

Det koster ikke alverden at leje en sandblæser, så i princippet kan du godt selv sandblæse din facade. Det kan dog ikke anbefales. Alt efter hvilke materialer, din mur består af, skal man bruge forskellige teknikker, og det tager øvelse at få det rette håndelag. Det er desuden et stort arbejde og du risikerer at ødelægge muren og det kan blive rigtigt dyrt at få rettet op på.

Skal man reparere fugerne før man vandskurer?

Det er en rigtigt god idé at reparere ødelagte fuger, før du får vandskuret din mur. Hvis du selv kaster dig ud i at reparere fugerne, skal du være opmærksom på, at gamle fuger kan bestå af kalkmørtel, mens nye fuger som regel består af cementmørtel. Desuden kan dine fuger være en blanding. Det er vigtigt at du reparerer med den samme slags mørtel, som de oprindelige fuger er lavet af – ellers binder det nye mørtel ikke. For at være helt sikker, kan du indsende et stykke af en fuge til et laboratorie med speciale i at analysere den slags.

Skriv en kommentar