Vedligeholdelse af træterrasse – Effektiv pleje af træterrasser

Vedligeholdelse af trætrrasse
Vedligeholdelse af træterrasse med olie

Det kan godt betale sig at behandle og pleje træterrassen, hvis den skal holde i mange år.

Du kan male den, så du får en helt ensartet overfalde eller behandle den med olie, såfremt du foretrækker at kunne se træets naturlige struktur og farve.

Hvad enten du vælger det ene eller det andet, bør du være omhyggelig med selve forarbejdet (afvaskning, slibning m.v.) og i øvrigt være opmærksom på, hvilken type træ du arbejder med.

Se herunder, hvordan du får det bedste resultat.

Ønsker du ikke selv at stå for vedligholdelse af din træterrasse, hjælper vi gerne med et gratis tilbud på professionel behandling af din træterrasse.

Få et gratis tilbud på behandling af din træterrasse – 100% uforpligtende.

Vedligeholdelse af træterrasse ved hjælp af olie

Olie giver god beskyttelse til træet og fremhæver dets særlige glød. De fleste trætyper har godt af at blive olieret mindst en gang om året.

Inden du giver dig i kast med oliebehandlingen, bør du sørge for følgende: Vask træet af med lunkent vand og lad det tørre. Er der særligt genstridige pletter, alger eller mugdannelser, kan du eventuelt bruge rensemidler specielt egnet til træ.

Det pæneste resultat opnår du, hvis du også sliber terrassen, inden du olierer. Dette kræver selvfølgelig lidt mere tid.

Til gengæld behøver du ikke gentage behandlingen så ofte, hvis du er grundig. Hertil kommer, at du ved grundig oliebehandling stort set vil undgå de nuanceforskelle, der vil være mellem ubehandlet træ, der ligger i skygge hhv. direkte i solen.

Forskel på træsorter

Bemærk, at der er forskel på, hvor meget olie de forskellige træsorter indeholder fra naturens side. Teak – en meget hård træsort – rummer en del naturlig træolie og kræver derfor mindre behandling set i forhold til holdbarhed.

Hvis du er interesseret i mere end holdbarhed og gerne vil fremhæve de varme nuancer i træet, vil årlige oliehandlinger være gavnlige. Alt i alt er det dog en smagssag. Faktisk kan ubehandlet teak også være ganske smukt, da det med tiden udvikler særlig, gråhvid tone.

Hårde træsorter kræver mindst behandling

Behandling af træterrasse
Den rigtige behandling af træterrassen sikrer, at træet ikke bliver fugtigt og begynder at rådne.

Desto hårdere træsort, desto højere grad af holdbarhed. Dansk lærk egner sig fint til terrassebeklædning, så længe du ikke glemmer at pleje og behandle det.

Også materialer lavet af mere eksotiske træsorter – og dem findes der mange af på markedet – har en god holdbarhed.

Udover teak hører mahogni og ipé til de mest holdbare.

Mahogni er lidt lysere end teak men besidder stort set de samme egenskaber. Hårdest er ipé. Ved en eventuel afslibning skal du altså lægge en del kræfter i arbejdet.

Trykimprægneret træ skal også vedligeholdes

Hvis du gik og troede, at du kunne bygge din terrasse med trykimprægneret træ og så undgå vedligeholdelse, så tog du fejl.

Det smarte ved at planker og bjælker er imprægneret er, at de bedre kan modstå regn, fugt og det generelle danske vejr (hvilket resulterer i svamp og råd).

Men ser du på langt de fleste af de trykimprægnerede materialer du kan købe i byggemarkederne i dag, så er de kun behandlet i overfladen og ofte ikke særlig dybt. Deres modstandsdygtighed er derfor begrænset, om end bedre end dem der ikke er behandlet.

Træet findes dog i forskellige klasser fra det der kaldes NTR AB som er det mindst beskyttede, til det der hedder NTR M som blandt andet benyttes i havne mv.

Hvis du vil sikre dit træ den optimale levetid, så skal du give dine brædder noget træbeskyttelse, maling eller olie. Præcis som du ville gøre med almindeligt træ der ikke er trykimprægneret. Et godt råd er dog at vente et lille år inden du giver det første gang, så du er sikker på at det vil hæfte ordentligt.

Få et gratis tilbud på behandling af din træterrasse – 100% uforpligtende.

Fordelen ved at bruge grunder under malede overfalder

Mange fortrækker at lade træet fremstå så ubehandlet som muligt og udelukkende vedligeholde det ved hjælp af olie.

Du kan dog også vælge at male terrassen. Fordelen er her, at du kan vælge en farve, der passer helt perfekt til resten af huset, og du kan hurtigt ændre den, hvis du finder frem til noget bedre. Herudover kan vandafvisende maling gøre det lettere at rengøre terrasseoverfladen i det daglige.

Har du lige anlagt din terrasse, og skal du til at male den, kan du med fordel forbehandle træet med grunder.

Dette vil gøre, at malingen hænger langt bedre fast. Opstår der først huller ét sted i den malede overflade, vil regnvand hurtigt trænge ind og brede sig til store del af træet.

Valg af malingens farve – sort kan være upraktisk

Med hensyn til farve er der frit valg på alle hylder. Blot skal du huske, at mørke og sorte overflader suger meget solvarme til sig.

Om sommeren, hvor solen er kraftigst, kan terrassefladen blive så varm, at du ikke kan gå på den med varme fødder. Det samme gælder i øvrigt ved brug af sorte eller mørke sten og fliser, der også er et populært terrasse-materiale.

Alternativer til træ

Som sagt behøver du ikke slibe, male og oliere så ofte, hvis du gør arbejdet grundigt. Synes du, at du har mange andre ting at se til, og vil du helst slippe for besværet, kan du eventuelt også overveje, om en stenterrasse vil være noget for dig i stedet.

Her behøver du i hvert fald ikke bekymre dig om råd og varierende farvetoner. Og den samlede pris for en stenterrasse behøver ikke nødvendigvis være højere end prisen for en træterrasse.

Ikke behandlet træterrasse
Hvis du ikke holder træterrassen ved lige begynder træet at miste sin flotte farve, glød og holdbarhed.

Den mest effektive form for pleje

Opsummerende kan vi give dig følgende råd: Oliebehandling bør foretages mindst en gang om året. Vask først gulvet og lad det tørre.

Ønsker du et helt perfekt resultat, kan du med fordel slibe resterne af gammel oliebehandling af.

Ved maling er det vigtigt at mætte træet med en grunder. Farven på malingen er heller ikke helt uvæsentlig.

Vil du undgå skoldhede gulvflader på grund af solopvarmning, bør du vælge lyse nuancer.

Hvor grundig din terrasse-behandling skal være afhænger af træets kvalitet: Hårde træsorter vil altid være de mest holdbare.

Vil du have (næsten) vedligeholdelsesfri flader, kan du eventuelt lægge sten i stedet for træ.

Få et gratis tilbud på behandling af din træterrasse – 100% uforpligtende.

FAQ

Kan en træterrasse tåle, at man sliber den hvert år?

En oliebehandling virker bedre, hvis terrassen slibes først, men hvor meget slider det træet ned? Heldigvis ikke ret meget. Kunsten er kun at slibe overfladebehandlingen – altså olielaget – af. Så kan din terrasse tåle at blive slebet årligt resten af din levetid - mindst.

Kan man bygge terrasse i bambus?

Bambus er blevet meget populært i de senere år både til møbler og gulve, men kan det holde til det skiftende danske vejr? Svaret er ja – bambus er utroligt holdbart og i øvrigt et bæredygtigt materiale til en overkommelig pris. Bæredygtigheden skyldes, at bambus er hurtigtvoksende og er klar til fældning efter 5 år, mens andre trætyper først kan fældes efter 50 år.

Er trykimprægneret træ giftigt som terrassemateriale?

Hvis brædderne er imprægneret i Danmark, løber du ikke nogen risiko. Er det derimod imprægneret i udlandet, kan det indeholde giftstoffer, eksempelvis krom, som gør, at man fraråder at børn kommer i kontakt med det. Har du allerede bygget en terrasse i udenlandsk trykimprægneret træ, kan du overfladebehandle det og dermed sikre, at træet ikke kan afgive stoffer til små bare fødder.

Kan man male oliebehandlet træ?

Hvis du vil male en terrasse, der er oliebehandlet, skal du afrense og slibe godt ned først. Er terrassen behandlet med linolie, skal den høvles ned. Ellers hæfter malingen ikke.

10 kommentarer til “Vedligeholdelse af træterrasse – Effektiv pleje af træterrasser”

 1. Hej Henrik. Tak for den information. Nu så jeg at du anførte en hjemmeside der netop sælge denne olie, så jeg håber ikke at din anbefaling kun er fordi du sælger den? Det vil jo alt andet lige gøre den mindre troværdig.

  Svar
 2. Hej. Hvorfor den mistro når en anbefaler et produkt, det kunne være at personen har stor erfaring med produktet.

  Hilsen Poul E

  Svar
 3. Hej Poul,

  Det kan sagtens være. Erfaringer viser dog, at når folk anbefaler noget på nettet som de samtidig tjener penge på (og inkluderer deres eget link), så er formålet oftest markedsføring med profit for øje.

  Dermed ikke sagt at det er sådan i dette tilfælde. Vil meget gerne høre Henriks kommentar omkring det.

  Svar
 4. Hej. Vi har en teresse bygget af superwood, da det er miljøvenligt og ok for børn at lege rundt på. Det er nu 5 år gammelt og sidste år begyndte vi for alvor at få splinter i. Vi har vasket d hvert år og slebet det med en rystepydser for ca. 3 år siden. Mit spørgsmål er om det er muligt at leje en gulvsliber og slibe superwood ned med et godt resultat og skal d behandles med noget? Vh. Marianne

  Svar
 5. Hej Pia,

  Der må vist være tale om en skrivefejl. Jeg har fjernet det nu. Naturligvis kan du bruge trykimprægneret træ.

  Der er heller ikke noget i vejen for at bruge heldækkende maling. Blot husk at fortælle din farvehandel, hvilken type træ du skal male og at det skal være til udendørs brug.

  Mvh
  Mikael

  Svar
 6. Hej Søren. Vi vil lægge en terrasse af Red Balau. Vi vil som anbefalet slibe og oliere den. Er Gori med en varm rødbrun farve ok, eller skal det være traditionel træolie med rødbrun farve.
  Vh. Eva.

  Svar
 7. Hej
  Jeg har lagt et ipé gulv på altan. Og gav det olie første gang, men der efter kom der et skybrud, så nu er der pletter der hvor regnen har slået ned. For at få det væk, skal jeg så igang med sandpapir igen eller kan jeg give der et tynd lag olie. For at det bliver pænt igen. Hilsen Jørn

  Svar
 8. Jeg påførte min nye gangbro i lyst fyrretræ Gori 303 farveløs transparent træolie.
  Desværre gjorde det gangbroen mørk. Hvordan kan jeg lysne den?

  Svar

Skriv en kommentar