Vedligeholdelse af pool – Sådan gør du det lettest

En pool skal vedligeholdes, så vandet altid er rent. Det vigtigste er at kontrollere pH-værdien hver eneste dag, så du kan holde den mellem 7,0 og 7,4.

Mange oplever at svømmepølen bliver grøn, og det skyldes ofte alger, som kommer når pH-værdien er forkert, eller at der ikke er nok klor i vandet.

Vedligeholdelse af pool
Vedligeholdelse af pool – det er vigtig at tjekke pH-værdien hver eneste dag.

Oplever du ofte problemer med vandet i poolen, bør du også tjekke, at du har den rigtige størrelse pumpe og sandfilter. Du skal også huske at sandfilteret har brug for at blive renset ved en returskylning mindst een gang om ugen.

PH-værdien skal altid være mellem 7,0 og 7,4

Test pH værdi
Test pH værdi i poolen

Vandet i poolen bliver hurtigt beskidt fra de mennesker, som bader i poolen. F.eks. sveder et menneske i bassinet 1 liter sved i timen, hvis han eller hun bruger swimmingpoolen aktivt, og der bliver afgivet mange bakterier både fra spyt og fra resten af kroppen.

Overfladesår og infektioner er en anden faktor, der inficerer badevandet. Dertil kommer nedfald fra træer og har du en hund, der ynder at bade i poolen, så kan den tilføre bakterier til vandet svarende op til 30 mennesker.

Alger vokser også hurtigt i poolen, hvis pH-værdien er forkert, eller der ikke er nok klor i vandet.

PH-værdien er det vigtigste i svømmepølen, da kloren ikke kan virke med en forkert pH-værdi. Derfor skal pH-værdien testes dagligt med et testsæt, som f.eks. et testsæt til ca. 169 kroner.

Er pH-værdien ikke mellem 7,0 og 7,4 skal du justere pH-vædien. Du kan bruge forskellige kemikalier til at regulere pH-værdien:

 • Flydende saltsyre
 • Flydende svovlsyre
 • Ph-granulat

De sælges ofte under navne som pH- (pH-minus), der tilsættes for at sænke pH-værdien, eller pH+ (pH-plus),der tilsættes for at hæve pH-værdien.

Du kan købe gode og billige pH plus og pH minus produkter fra gode producenter i denne webshop, som har et kæmpe udvalg.

Klor fjerner alger og bakterier, og skal tilsættes ofte

vedligehold pool med klor
Put klor i poolen

Når du har fået styr på vandets pH-værdi, så husk også at tjekke, at der er tilstrækkeligt med klor i. Med de fleste testsæt, tester du både pH-værdi og frit klor, og du kan købe et testsæt eller strips i denne webshop. De almindelige testsæt koster fra ca. 30 kr. og det samme koster et sæt med test strips (til pool og spa).

Værdien af den frie klor skal ligge på ca. 1-3 ppm.

Ved at putte klor i vandet, så desinficeres vandet ved at fjerne alger og bakterier. Kloren ødelægger bakterier og algeres cellevægge, så disse encellede organismer dør. Derefter nedbrydes kloren til enkelte atomer eller indgår i andre forbindelser med de andre kemikalier i svømmepølen.

Solens stråler påvirker kloren i svømmepølen, så det hurtigere nedbrydes eller indgår i forbindelser med andre kemikalier, og derfor anbefales det nogen gange at tilsætte stoffet cyanur, som beskytter kloren mod solens stråler.

Mange klor-produkter indeholder også cyanur, og disse produkter kalder man for stabiliserede klorprodukter. Problemet er at for meget cyanur kan medføre en klorlås, så selvom at der er rigtig meget klor i vandet, så virker det ikke længere.

Selvom det på mange måder er smart at bruge de klorprodukter, som indeholder cyanur, risikerer du en klorlås, hvis du bruger dem. Og den eneste måde at fjerne klorlåsen på, er at fjerne en stor del af poolvandet.

Omvendt beskytter cyanur kloren i vandet, så du ikke skal bruge som meget klor i vandet, hvis du bruger en stabiliseret klor, som hvis du bruger en ustabiliseret klor. Og du kan også tilsætte cyanur, hvis du bruger ustabiliserede klorprodukter.

Cyanur-indholdet skal være mellem 30 og 50 ppm, og du kan selv måle Cyanur-indholdet i vandet med et testsæt.

Du kan købe ustabiliseret klor enten som et granulat-produkt eller flydende. Denne webshop har et stort udvalg i diverse klor-produkter.

Stablilseret klor med cyanur kan også bruges, men husk at du risikerer en klorlås. Du kan f.eks. købe stabiliseret klor som tabletter. 5 kg tabletter fra HTH koster ca. 750 kr.

Du skal være opmærksom på, at du ikke må tilsætte klor lige efter du har reguleret vandets pH-værdi med pH-produkter, da der så kan opstå farlige klordampe.

Du skal vente mindst seks timer og følg altid instrukserne på produktvejledningerne. Husk i øvrigt altid at have gemt alle kemikalier væk og uden for børnehøjde.

Flokningsmiddel og fosforfjerner hjælper mod alger

groen-pool Alger lever blandt andet af fosfor, og derfor kan det nogle gange være en god idé at bruge en fosforfjerner mod alger. Det er relativt dyrt, og koster ca. 420 kr. inkl. levering for 1 L. Du kan købe et testsæt, som tester indholdet af fosfor i dit vand for ca. 200 kr. inkl. levering.

Et flokningsmiddel samler de mindre partikler i vandet, såsom døde alger, så de kan opfanges af filteret.

Disse mindre partikler er ofte så små, at de ikke bliver opfanget, når vandet filtreres igennem sandfilteret.

Du kan f.eks. vælge flokningsmidlet Superflock, som både flokkulerer små partikler og fjerner fosfor, x og x fra vandet og derved forhindrer algevækst. Det koster ca. 400 kr. for 1 kg. hos Poolworld.dk.

Du kan også få et langt billigere flokningsmiddel, som ikke fjerne fosfor, men kun flokkulerer for ca. 112 kr..

Alkaliteten i poolen skal også testes og justeres

Du skal også teste alkaliteten i svømmepølen, da den fungerer som en slags buffer for pH-værdien. Alkaliteten er et udtryk for, hvor mange forskellige salte, der er i svømmepølen. Du måler alkaliteten med de fleste testsæt, som du også bruger til pH og klor-måling.

Alkaliteten skal helst være mellem 100 og 150 ppm. Er den for høj, kan det være meget svært at ændre pH-værdien, og det er som om at kloren ikke virker ordentligt.

Du kan købe alkalitet-regulering til ca. 240 kr. for 5 kg.

Børst kanterne og bundsug poolen

Vedligeholde pool kant
Rens poolens kant

Der er også en række servicerutiner, som du bør tage højde i plejen af din pool, som f.eks. vedligeholdelse af bassinkant.

Det nemmeste trick er at rense kanten for fedt, olie og sod med en børste dyppet i varmt vand. Du skal dog sikre dig, at hvis dit bassin har en vinyl-liner, så skal den kunne klare brug af hård børste.

Det er også en god idé at tjekke om bassinbund, hjørner og vægge er rene og fri for snavs mm. Hvis de trænger til rens anbefales også at prøve med en børste og varmt vand.

Husk også at bundsuge bassinet omhyggeligt, at tømme og rense forfilterkurv og skimmerkurv. Filteret returskylles en gang om ugen mellem 1 og 5 minutter afhængig af hvilken pumpe og filter, som du har.  Derefter skal du fylde nyt vand i svømmepølen.

Guide til almindelige problemer med poolen

Der er mange mennesker, som oplever forskellige problemer med vandet i deres svømmepøl, som du kan se på alle kommentarerene til denne artikel. De mest almindelige problemer er grønt vand, samt at vandet bliver hvidt som mælk, eller at det tåget.

Det kan være svært at få vandet helt klart og flot igen, men giv ikke op; det plejer at lykkes til sidst, hvis du er omhyggelig og vedholdende.

Vandet i svømmepølen er grønt – det mest almindelige problem

vandet er grønt i poolen
Vandet er grønt i poolen

Et af de mest almindelige problemer med svømmepølen er, at vandet er grønt. Det skyldes som regel alger, og kan have flere årsager:

 • PH-værdien er så høj, at kloren ikke virker – test pH-værdi og tilsat pH-regulerende middel.
 • Der er Cyanur i vandet – dette middel bruges af mange producenter i deres klorprodukter, for at beskytte kloren mod solens UV-stråler. Denne slags klor-produkter med cyanur, kaldes stabiliseret klor. Tilsættes for meget af disse produkter, holder kloren op med at virke. I dette tilfælde, kan du blive nødt til at fjerne noget af vandet. Du kan selv måle Cyanur-indholdet i vandet med et testsæt til ca. 165 kr.. Indholdet af cyanur skal være under 30 ppm. Er det over, bliver du nødt til at fjerne noget af det gamle vand, og tilsætte nyt vand.
 • Der er ikke nok klor i vandet – så kan du chok-klorerere. Det er bedst at chok-klorere, når det er mørkt, da solen brænder kloren væk alt for hurtigt. Opløs kalkbaseret klorgranulat eller flydende klor i en spand vand, før du tilsætter det til svømmepølen, så opløses det bedst i al vandet. Fyld vand i spanden, før du tilsætter kloren. Du skal også sikre dig, at PH-værdien er max 7,0, før du chokklorerer. Den rette dosis til chokklorering er enten 150-300 g kalkbaseret klorgranulat eller 1- 2 ltr. flydende klor pr. 10.000 liter vand. Lad pumpen køre de næste 24 timer.
 • Er vandet meget mørkt, og kan du ikke se længere end 30 cm’s dybde, så er det nødvendigt at skifte alt vandet.
 • Når algerne er blevet dræbt, bliver de en slags grå farve, så svømmepølen kan se blå eller mælket blå ud. Så skal algerne filtreres væk ved at lade pumpen køre indtil de er væk. Det er en god idé at bruge et flokningsmiddel.

Lad pumpen køre 24 timer i døgnet indtil de døde alger er fjernet. Ellers skal den helst køre 10 ud af 24 timer.

Du kan købe et testsæt for ca. 125 kr. inkl. levering, hvor du kan teste Ph-værdi og klor.

Du kan købe klor til chok-klorering, som ikke danner klorlås her.

En anden grund til, at vandet er grønt, er metal i vandet. Det skyldes som regel at PH-værdien er for lav, og så skal den ændres til et sted mellem 7,0 og 7,4.

Vandet i poolen er hvidt som mælk

vand i pool er hvidt som mælk
mælkehvidt vand i poolen

Svømmepølens vand bliver ofte helt mælkehvidt efter en chokklorering.

Hvis svømmepølen allerede har en koncentration af calcium over 200 ppm, og du tilsætter et klorprodukt med calcium, vil det ofte blive hvidt.

Er der meget calcium/kalk i vandet, anses vandet for at være meget hårdt.

Er hårdhedsgraden alt for høj, kan du evt. blive nødt til at fjerne noget af svømmepølens vand, og fylde nyt vand oveni.

Er hårhedsgraden f.eks. 400 ppm, bør du fjerne ca. en fjerdedel af svømmepølens vand, og erstatte det med nyt vand.

Vandet i svømmepølen er tåget

Pool med tåget vand
Tåget vand i poolen

Det er enormt vigtigt, at du har en god pumpe, som passer i størrelsen til din svømmepøl, så den kan filtrere vandet. Filteret skal renses ofte, og det gør du ved en “backwash”, eller en returskylning, som det hedder på dansk.

Bliver vandet hvidt eller tåget, skyldes det som regel, en af de følgende ting:

 • pH-værdien er for høj – tjek altid pH-værdien først, så du kan justere den til det rigtige niveau mellem 7,0 og 7,4 før du gør andet.
 • Der er ikke nok fri klor i vandet – i så fald kan det enten skyldes en klorlås pga for meget cyanur, for høj pH-værdi, eller at der “bare” er for lidt klor. Du kan prøve med chokklorering.
 • Filtersystemet er ikke i stand til at hive nok vand igennem sig – i så fald er din pumpe og dit filter for lille, og du har evt. brug for at få større pumpe og filter.
 • Der er for meget calcium i vandet – dette kan ske efter en chokklorering. Du bliver eventuelt nødt til at fjerne noget af vandet, hvis det ikke går over efter et par dage.
 • Der er fejl eller problemer med filteret, som evt. trænger til an returskylning, eller til at du tager det op og gør det rent. Det skal også udskiftes en gang i mellem.

Flokningsmidler sørger for at partiklerne i svømmepølen bliver så store at filteret kan fange dem. Bruger du ikke flokning, risikerer du at partiklerne er så små, at de ikke bliver fanget af filteret, og derfor bliver i svømmepølen.

Dette kan også få svømmepølen til at se uklar ud.

Sådan vedligeholder du lettest din pool

Skal du have en dejlig ren og flot svømmepøl hele sommeren, er det vigtigste at du dagligt tester svømmepølens pH. Uden den rigtige pH-værdi, virker kloren ikke ordentligt.

Glem heller ikke at teste alkaliteten, som fungerer som en slags buffer i forhold til pH-værdien. En forkert alkalitet gør det svært at justere pH-værdien.

Der skal tilsættes klor ofte, men præcis hvor tit afhænger blandt andet af, om du bruger stabiliseret eller ustabiliseret klor, og af hvor stor din pool er, og hvor meget den bruges.

Derfor er det bedst at teste dagligt, om der er nok klor i poolen. Er der ikke nok, så tilsæt med det samme noget ekstra klor. Det er bedst at teste om aftenen efter solen er gået ned.

Det er en god idé at chokklorere med jævne mellemrum. Er vandet pludselig grønt, så start med at tjekke pH-værdi, og så chokklorere, hvis pH-værdien er i orden.

Husk også at teste om der evt. er for meget cyanur i vandet, da det også er et almindeligt problem, hvis du har brugt stabiliseret klor. Har du svært ved at slippe af med algerne, kan du også bruge fosforfjerner eller et andet algefjernerprodukt.

Flokning kan bruges, når poolen er tåget, så de små partikler lettere fjernes.

Det er således lettest at vedligholde poolen, hvis du hele tiden tjekker at pH-værdi, klor og alkalitet er i orden, og med det samme justerer, hvis det ikke er.

FAQ

Hvordan skal en pool vedligeholdes?

En pool vedligeholdes gennem filtre og ofte også klor, som fjerner alger og bakterier. pH-værdien i din pool skal ligge mellem 7,0 og 7,4, og det er nødvendigt at købe måleapparater for at finde ud af det. Poolen bør også drænes helt og renses med jævne mellemrum.

Hvordan vedligeholdes et badebassin?

Et oppusteligt badebassin er en praktisk tilføjelse til haven om sommeren, men skal renses og vedligeholdes ligesom en pool. Skift vandet hver eneste dag, når det er varmt, så bakterier ikke kan formere sig, og skift det hyppigt, hvis vejret er køligere, men bassinet bruges ofte. Dæk gerne bassinet til, hvis det er muligt, for at undgå insekter og plantenedfald.

Hvad koster pool vedligeholdelse?

Du kan betale nogen for at komme og rense din pool, og prisen vil variere efter størrelsen. Du kan dog sagtens selv varetage den daglige vedligeholdelse. Egen vedligeholdelse af pool vil koste dig nogle hundrede kroner om måneden, penge, der går til diverse produkter og rensemidler.

Skal et badebassin vedligeholdes?

Et oppusteligt badebassin eller en midlertidig stående pool skal også vedligeholdes, så du undgår store mængder af bakterier og usundt vand. Til store svømmebassiner af høj kvalitet, kan du ofte tilkøbe et filter eller diverse kemikalier, der kan hjælpe med at rense poolen, mens små bassiner skal have udskiftet vandet jævnligt.

Hvorfor skal en pool have en bestemt pH-værdi?

En for høj pH-værdi, altså en værdi, der overskrider 7,4, kan forårsage hudirritation, røde øjne og kløe, og det kan skabe kalkaflejringer på stige og liner. Overvåg vandets pH-værdi med dertil egnet udstyr, for at kunne bade sikkert.

Skal en pool dækkes om vinteren?

Inden vinteren bør du dræne din pool, rense den og dække den. Du kan tilføje plejemiddel og sænke vandniveauet, eller du kan tømme den helt.

76 kommentarer til “Vedligeholdelse af pool – Sådan gør du det lettest”

 1. Hej Mikael

  Vi har i mange år haft en pool i haven – men det er første gang, jeg oplever, at jeg ikke kan måle klorværdien.

  Har hævet ph-værdien, skiftet noget af vandet – returskyllet og chokkloret, men nej – stdig 0.

  Vandet er flot og klart, der er heller ingen klorlugt, har købt nyt målesæt og tabletter 2 forskellige steder – intet hjælper.

  Har du en ide?

  Mvh
  Annelise Andersen

  Svar
 2. Hej Annelise,

  Der kan være nogle forskellige parametre der gør sig gældende. Men i stedet for at komme ind på alle de mange muligheder, så vil jeg anbefale at du prøver at læse denne dialog hos swimmingpool-raadgiveren.dk/forum3/39-klorvaerdien/2097-klorvaerdien-driller. Jeg gætter på at den vil kunne dig med problemet.

  Ellers må du endelig vende tilbage.

  Mvh
  Mikael

  Svar
 3. Hej igen Michael

  Den har jeg læst – alt er prøvet undtagen vandanalyse, men da vandet er klart og uden lugte eller andet, har jeg ikke fået det undersøgt.

  Kan det være at sandet trænger til udskiftning? har du erfaring med det?

  Mvh
  Annelise

  Svar
 4. Hej Annelise,

  Jeg har ikke erfaring med udskiftning af sandet. Hvis du har prøvet alle de ting der anbefales i den debat jeg linkede til, så er jeg ved at løbe tør for ideer. Det eneste jeg tænker at du kunne forsøge var, at teste begge dine målesæt på noget andet. F.eks. lav en balje med vand og tilsæt klor.

  Blot for at være 100% sikker på, at det ikke er dine testsæt der er noget galt med. Hvis du heller ikke i en hel ny balje med helt nyt vand og helt nyt klor kan få dem til at give en værdi, så ved du hvor problemet ligger.

  Virker dine testsæt fint, så vil jeg nok anbefale at hive en professionel ud. Måske han kan se et eller andet som du ikke lige har tænkt på.

  Mvh
  Mikael

  Svar
 5. Hej Mikael,

  Jeg har en pool på størrelse med 6.500 liter, poolen har haft vand i sig i 3 uger og kun den ene uge fik jeg ikke testede den, men nu er vandet skummemælkshvid og når pumpen eller andet der ikke er i berøring i vandet, er vandet klart og fint, men så hvis jeg vil fjerne instikter fra overfladen bliver vandet skummemælks hvidt igen. Ph-værdien er 7,2 og ilten er 10,0. Hvad skal jeg gøre for at få mit vand klart igen.??
  Mvh
  Pernille Larsen

  Svar
 6. Hej Pernille,

  Det er umuligt at sige hvad der præcis er galt hos dig, men når vandet får en mælkeagtig overflade så kan det normalt skyldes en eller flere af 5 følgende ting:

  1) Der er ikke nok fri klor i vandet
  2) Filtersystemet er ikke i stand til at hive nok vand igennem sig
  3) Der er for meget calcium i vandet
  4) Ph-værdien er for høj
  5) Der er fejl eller problemer med filteret

  Jeg beklager at jeg ikke kan sige noget mere præcist. Den hurtige løsning vil være at få en professionel ud og kigge på problemet, men det vil selvfølgelig koste nogle penge.

  Mvh
  Mikael

  Svar
 7. Hej.
  Vi har lige startet en pool op.
  Ph værdien er fin med, 7,2.
  Vi er ved at fjerne jern fra vandet, via filter og flok middel, hvilket jeg forventer bliver godt.
  MEN når jeg måler den aktive ilt værdi, ligger denne over 10, selv mange timer efter tilsætning.
  Hvad betyder dette, og hvordan får jeg værdien ned, og kan man godt bade i det?
  jeg har prøvet at Google dette, men kan ikke rigtig finde nogle svar.
  Har du en ide her.
  Hilsen Søs.

  Svar
 8. Hej Mikael

  Tak for den hurtige respons.

  Det er et start set fra toysr’ us.
  Det hedder Aqua fun pool Care start set. produceret for Top-Toy.
  Det er en 3 in 1 oxygen multi taps. Med et blå, hvid og orange lag.
  Poolen indeholder ca. 5400 liter.

  Hilsen søs

  Svar
 9. Hej igen Søs,

  Efter at have spurgt lidt rundt, så kunne noget tyde på, at du har tilsat for meget aktiv ilt. Mit bedste gæt er derfor, at du ikke har fulgt doseringen på produktet (uden at jeg dog kender det specifikke produkt).

  Normalt siger man, at den aktive ilt værdi ikke skal ligge over 5 og det er ikke en god ide at bade i vandet hvis det er højere end det. Så når du er oppe på 10, bør du ikke bruge bassinet.

  Værdien vil langsomt falde i takt med at den forbrænder bakterierne. Hvis du ikke vil vente på det, så kan du også vælge at udskifte dele af vandet.

  Vil til slut lige sende en tak til Per fra Poolworld.dk som jeg blandt andet har talt med.

  Mvh
  Mikael

  Svar
 10. Hej Mikael

  Mange tak for svaret, over dosering er helt sikker muligt. Vi har jo fulgt anvisninger på pakningen med efter dosering hver 3 dag. Så det har da helt sikkert resulteret i overdosering. Nok også fordi poolen ikke blev brugt i starten pga. Jern i vandet.
  Stor hilsen til Per, jeg har faktis købt flokningsmiddel og solcelle ved Poolworld. Gode priser samt hurtig levering.
  Det er super at vide hvad man skal forholde sig til. Tak.
  Hilsen Søs.

  Svar
 11. Hej
  Kan man bruge andet end det dyre ph+ til at justere poolen?
  Jeg har en stående pool på 30.000 l
  Hilsen Maiken

  Svar
 12. Hej Mikael.
  Vi har en pool på 60.000 liter vand i. Vi har givet den her til opstart en ordentlig opstart med flydende klor + saltpeter syre. Men vores vand er forsat grønt og ikke særligt lækkert. Ph værdien er fin, Hvor mange liter flydende klor vil du anbefalde vi skal bruge for at komme af med alger og for at holde den ved lige hele sommeren?

  Mvh
  Heidi

  Svar
 13. Hej Heidi,

  Jeg vil anbefale at du følger vejledningen på flasken med klor. Der skal meget gerne stå tydeligt forklaret hvor meget du skal bruge.

  Svar
 14. Jeg har en intex pool ca. 6500 liter.

  Har i dag puttet klor, ph+ og pool protect i. Nu er vandet hvidt, og ved måling er kloor for høj. Kan det være det eneste problem. Ifølge test strimmel er PH 7,4 og alkalinity mellem 180 og 240.

  I skriver om ilt, med det fremgår ikke at det start sæt jeg har købt i harald nyborg – mærket waterhouse.

  Hvad skal jeg gøre?

  Lotte

  Svar
 15. Hej Lotte,

  Det lyder umiddelbart til at du skal have fat i noget flokningsmiddel.

  Hvis vandet er meget uklart bør du få fat i en flydende version. Du kan evt. købe det hos Biltema.dk

  Svar
 16. Hej Mikael!
  Jeg har en udendørs pool på 17.000 liter, som desværre har fået grønt vand. Jeg gir den tørklor og klorværdi og ph-værdi er fine. Har først prøvet at chokbehandle. Derefter med ren pool, så samles algerne i klumper, men vi kan ikke støvsuge dem op, de spredes bare og vandet bliver rigtig grumset og selvfølgelig grønt. Vi har prøvet med masser af frisk vand og nyt filter, men ingenting hjælper. Tror du vi skal have algerfjerner i vandet, kan se man kan købe noget der hedder Clarifyer bayrol med alger 3 liter til 330 kr.
  Venlig hilsen
  Vivian Vind.

  Svar
 17. Hej Vivian,

  Jeg fandt denne guide som forklarer processen når du har grønt vand. Du behøver ikke benytte det specifikke mærke produkt. Processen vil være den samme.

  Se guiden her.

  Svar
 18. Hej Mikael
  I år har jeg sat en pool op på næsten 5000 l. Er ikke meget for klor så jeg tilsatte Expo Pioner salttabletter. 3 kg pr 1000 l. Har også købt et Summer Fun klorfrit starterset. Har reguleret ph værdi så den ligger på 7,4 MEN iltindholdet ligger over 10. Hvordan får jeg reguleret det ned til mellem 5 og 10. Jeg har også brugt aktiv ilt for desinfektion. Hvor stor er betydningen med ilten når det er badevand?
  Venlig hilsen
  Connie

  Svar
 19. Hej

  Vi har et bassin med 15000 liter vand og kører med klor/sandpumpe. Der er sådan en hvid hinde på vandet. Hvad skyldes det og hvordan får man det væk. Ligeledes er det usundt at bade i det når der er den hvide hinde. Vi har prøvet med noget klaring men det har ikke hjulpet så det er måske et spørgsmål om vi har brugt nok eller ??

  Med venlig hilsen

  Lis Krogh

  Svar
 20. Hej Mikael
  sidder og læser svar
  til folk
  har selv i dag sat en lille pool op er lidt sent på den i år
  men jeg bruger ½l saltsyre og 4,5 liter billig flydende klor til 2300 l
  stikker hånd og arm i og snuser op af armen skal lugte af klor
  så passer det hele, har aldrig haft alge angreb elle mælke hvidt vand
  til sætter klor efter duft prøven
  og griner af mine naboer der måler og måler,og har problemer hele tiden
  overtog så lige naboens lille pool på 1600 l, og brugte min metode,den bruges nu, det gav 6 flasker rødvin i væddemål, og deres lille pool til 2 voksne står krystal klar, jeg griner og de er glade
  måske du kan bruge måle forholder klor-syre, skal lige sige at efter følgende bruger jeg langtids virkende klor tabletter, men arm lugt prøven den virker
  MVH.
  Peter

  Svar
 21. Hej Peter,

  Tak for det gode og praktisk råd. Det er da noget man kan tage og føle på. Om det så kræver en særlig god næse skal jeg ikke kunne sige 🙂 – Virker det så virker det.

  Mvh
  Mikael

  Svar
 22. Hej. Jeg har købt et 12000 l intex badebasin og er ved at være træt af at bruge SÃ… mange penge på vedligeholdelse af det. Jeg køber oxigen tabs og syre fra toyrus. Kan jeg anvende andre produkter fra andre leverandører? Måske alm klor og saltsyre? Jeg er laborant så kan bestille billigt. Det jeg er bange for er om jeg ødelægger bassinet, ikke med syren men med andet rengøringsmiddel.

  Svar
 23. Har godt nok kun små pools på ca 4000 L, men har aldrig haft nogle problemer. Starter med at måle ph og klor og når det passer så derefter kun klor, og så måler jeg 1 gang om ugen. Jeg bruger tørklor og har aldirg haft nogle problemer. Jeg kører på samme bøtte på 5. år

  Svar
 24. Hej Mikael.
  Jeg har en pool på 6000 liter og søger efter noget jeg kan rengøre bunden med. Der er meget bundfald i som filteret ikke kan tage. Hvad anbefaler du er bedst at bruge? Kan se at haraldnyborg har en til at rengøre bunden med, men ved ikke om den er god nok?
  Mvh. Stine

  Svar
 25. Hej Mikkel

  Tak for alle de dejlige råd om have-sommer-pool.
  Vi har en pool på 12.000 l på 4 ugg, men har de sidste par dage haft lidt grønligt vand 🙁
  Har så godt som muligt renset bunden og siderne med klude og støvsugning, tilført ph minus, klar pool, og klor. Værdierne er som de skal, men vandet har stadig et lidt grønligt skær…..øv.
  Vi tænker at skifte ca halvdelen af vandet ud – kan man det…,
  Tænker dog først at skifte sandet i filterpumpen !!
  Har fra start fulgt anvisningerne på swim og fun produkterne, bruger også oxygen tabs.

  Stina

  Svar
 26. Hej Mikael – mit mangeårige bassin er 9 x 5 mtr. med forskellig dybde – i alt 60 m3. Har i år fået et problem – alger har sat sig fast flere steder i bunden og på siderne. Har fin PH-værdi 7,2 og kloret på normal vis. Har for 8 dage siden på anbefaling fra min HTH-klor leverandør hældt ca. 10-12 ltr. 30% saltsyre i bassinet, da jeg fik fortalt, at det så ville løsne de fastsiddende alger. Men de sitter der sgu’ endnu. Har også forsøgt med en hård kost – uden resultat. Mikael – har du en godt råd? På forhånd tak. Med hilsen og håndslaw fra Kurt, Gl. Køge Landevej, Hvidovre

  Svar
 27. Hej Mikael.
  Jeg ved ikke helt hvad det er, men tror det er skidt fra træerne, græs osv. Når vandet har stået noget tid er det helt klart, men ligeså snart det bliver hvirvlet rundt er det helt grumset og grønligt.

  Svar
 28. Hej Mikael – sendte en forespørgsel den 6. august men har desværre ikke opnået et svar fra dig. Vel vidende, at vi er midt i en ferieperiode, så måske sidder du ved en svømmepøl og nyder en sjus. Respekt! Håber en dag at høre fra dig.

  Svar
 29. Hej Kurt,

  Med den rigtige PH-værdi og den rette mængde klor (du kan evt. prøve at chock-klorere), så kan du ikke gøre meget andet på den front.

  Det undrer mig, at du selv med en hård børste ikke er i stand til at få algene væk. Det burde nemlig være muligt (omend det måske kun er en midlertidig løsning).

  Du er helt sikker på at det er alger, ikke?

  Det sidste forslag jeg har, er ikke særlig sjovt. Der vil du nemlig skulle tømme din pool og tage meget skrappere algefjernere i brug.

  Svar
 30. Hej Bjarne,

  Jeg vil ikke anbefale, at du bruger andre produkter end dem der er specifikt beregnet til formålet. Har aldrig overvejet et benytte Klorin, så skal ikke kunne sige noget omkring resultatet.

  Mvh
  Mikael

  Svar
 31. Hej
  Vi er på et hotel, hvor har været problemer med svømmebassinet.Hvor lang tid skal der gå efter der tilsættes klor i bassinet.

  Hilsen Keld

  Svar
 32. Hej Keld

  Hvis du spørger om hvornår I må bade efter at hotellet har tilsat klor til pool’en, så afhænger det af klorniveauet.

  Så I skal have hotellet til at måle om klorniveauet er ok til badning inden i hopper i.

  Mvh
  Mikael

  Svar
 33. Hej Michael.
  Jeg har haft pool i 10 år men ikke haft skiftet sandet i sandfilteret. Vandet er klart og fint og alt synes uproblematisk. Der hvor jeg handler kemikalier mv. siger de dog at man bør skifte sandet ca. hver 5.år (ligesom jeg kan læse på nettet at de fleste synes at gøre) og muligvis skifte til de der glaslign. sten i stedet.
  Når nu alt fungerer super tænker jeg om det overhovedet er nødvendigt at skifte sandet, men kan gøre det hvis der opstår problemer med sand i bunden af poolen mv.
  Hvad tænker du?
  mvh Julie

  Svar
 34. Hej Julie,

  Hvis sandfiltret virker som det skal, så er der ingen grund til at skifte det.

  Over tid bliver filtret mindre effektivt, men så længe det løser opgaven uden problemer, så giver det ikke mening at skifte.

  Så hold du blot øje med at alt virker som det skal 🙂

  Mvh
  Mikael

  Svar
 35. Hej Mikael.

  Jeg har en stålpool på 35000 l. i haven, har lukket alt vandet ud, da jeg vil gøre den ren. Har du et godt tip til hvad jeg skal bruge, for at få vasket den ned ??.
  Hilsen Ole.

  Svar
 36. Hej Ole,

  Når du skriver at din pool skal “renses ned” er den så angrebet af noget bestemt?

  Altså alger, rust eller andre ting i den stil?

  Eller taler vi bare helt almindeligt snavs?

  Mvh
  Mikael

  Svar
 37. Hej Mikael, min pool er grøn, har målt med hvor meget clor der var i med DPH pillen og den var helt lyserød over 3.0, jeg tænkte jeg heller måtte chok clour den alligevel og gjort dette stadigt helt lyserød. Har du en ide hvad jeg gøre ? jeg kan ikke se bunden i poolen pga. af det grønne vand
  MVH Simon

  Svar
 38. Hej Simon K
  Et råd fra poolejer til poolejer…Du skal stensikkert få hævet din PH inden du gør noget som helst andet..! Den stiger lynhurtigt i det her vejr. Billigst er det at købe flydende saltsyre hos en trælast eller lign. Jeg køber det i store dunke og det koster ingenting ift. de PH- flasker man køber hos forhandlerne. Men pas på det er farlige kemikaler at arbejde med (jeg har briller og noget om næsen så jeg ikke indånder dampene) og ingen børn i nærheden..! Mvh Julie

  Svar
 39. Hej Michael
  (og Connie)
  Jeg lader til at have sammme problem som Connie. Min pool (12500 liter) har et fint pH værdi, men Ilt niveauer er for højt (10). Jeg har fulgt doseringen på pakken, men har ikke kunne få det ned over de sidste par dage. Jeg måler 1-2 timer efter tilsætningen af Pool Cares 3-in-1 tabletter og også andre tidspunkter. Stadig en værdi over 10. Poolen er klar og virker til at være ok.

  Jeg kan læse mig til at tabsene er lidt langsomme/svage i forhold til “rene”oxygen tabletter.

  Jeg håber på et godt svar mht. oxygenniveauet.

  mvh.
  Flemming

  Svar
 40. Jeg har en 800 Lit. Intex pool/Spa. Vandet kan opvarmes til 40 grader. men står altid på 34. Vandet er blåligt og klart især efter brug af “små-børne-bassin” renholdnins produkt – bruger samtidig lidt klor hver dag.
  1 gang om ugen tømmes 1/4 vand af og tilsættes frisk (næsten som med Aquarium). Spørgsmål ; Kan man vaske filterne, så man ikke behøver at købe nye ? (Holder 3-4 dage ved daglig brug og skylning om aftenen) Tænker at det er det samme møg der er i filtret, som er på vores tøj.
  MVH Frederik

  Svar
 41. Hej Frederik,

  Jeg er lidt i tvivl om hvilke pool du har. Er det denne her?

  I så fald, så er jeg usikker på hvad det er for et filter du taler om.

  mvh
  Mikael

  Svar
 42. Hej igen Frederik,

  Der må jeg melde pas. Den model kender jeg ikke. Umiddelbart kan jeg kun se, at den forhandles i USA og Canada…

  Har du prøvet at kontakte firmaet via deres hjemmeside eller på telefon 1-800-234-6839 ?

  Mvh
  Mikael

  Svar
 43. Hej Mikael

  Nej de forhandles i flere modeller hos Toys R us. Men det jeg tænkte var filtret som vist på billedet består af textil fibre, hvorfor vask i maskine m. klor kunne rengøre det ?

  Svar
 44. Hej Jørgen,

  DPD test (tidligere kaldet Palin systemet) måler Klor niveauet. Men det kan også bruges til at måle Bromin og Ozon i vandet.

  Med venlig hilsen
  Mikael

  Svar
 45. Hej Michael
  Jeg søger at få at få klar besked på hvad der skal gøres hvis:
  PH værdien er for høj- hvad skal der så tilsættes:
  Hvis PH værdien er for lav- hvad skal der så tilsættes:
  Saltsyre/svovlsyre- hvis den er for høj eller for lav:
  Hvis Kloren er for høj hvad gør man så:
  Hvis kloren er for lav- tilsætter man klor 🙂
  Hvis alkaliteten er for lav eller for høj hvad gør man så:

  vi har en pool på 68.000 L
  hvad vil du anbefale man gør for at vedlige holde den?
  hvad skal vi bruge af kemikalier?

  du kan vel høre vi er nybegyndere 🙂
  vi håber du kan give os en god vejledning, på forhånd mange tak.
  Janni & Erik

  Svar
  • Hej Erik,

   Der er ingen skam i at være nybegynder. Det har alle været engang. Du er hverken den første eller den sidste.

   Nu ved jeg ikke om I har overtaget et hus med pool, for hvis det er en ny pool I har købt, så ville jeg mene, at leverandøren burde have undervist jer i det hele.

   Men uanset, så er der forskellige skridt der skal tages:

   Det første skridt er, at værdierne skal måles. I skal ikke begynde at lege med kemikalier før I kender tingenes tilstand.

   I kan købe manuelle testsæt eller digitale. Poolworld har fx. flere digitale testere, der kan klare flere ting på én gang: https://shop.poolworld.dk/category/digital-test-182/

   I forhold til hvad jeres tests så viser, så skal tilsætte diverse kemikaler i forhold til dette (noget skal hæves og andet skal sænkes).

   Når I tilsætter, så er det vigtigt, at I følger anvisningerne på pakkerne. Der står præcis hvor meget I skal bruge og hvordan det skal gøres.

   Med venlig hilsen
   Mikael

   Svar
 46. Hej Mikael.
  Jeg har netop sat gang i et lille bassin på 5500 l..
  Der er sandfilterpumpe sat tilsluttet, mit spørgsmål går på hvor længe pumpen skal køre om dagen?
  Er det nødvendigt at den kører 24/7

  Mvh.
  Thorleif

  Svar
  • Hej Thorleif,

   Det er lidt svært at svare på. Mit bedste svar vil være at teste hvor meget eller hvor lidt der skal til for at holde de ønskede værdier.

   Mvh.
   Mikael

   Svar
 47. Hej Mikael

  Vi har købt en 6000 L bassin i ToysRus og der har egentlig ikke været problem. Vi bruger ikke klor men nogle rensetabs hvor vi inden skal måle PH-værdi. Vi bruger noget såkaldt minus til at nedsætte PH, hvad den tit er. Mener tabs er aktivt ilt uden at være 100% sikker. Nu er sagen bare, at vi var på ferie i 14 dage og tænkte sku ikke lige på bassin. Vandet lugter ikke og har hverken alger eller er mælkehvidt, men da jeg rensede med net, kom der noget op, der var gennemsigtigt og klistret. Jeg har læst mig til, at det er myggelarver. Mega klamt. Jeg har tømt bassin så godt jeg kan for vand. Det virker som om sidderne og bunden er klistret. Er det farligt? Tør ikke fylde nyt vand i, hvis det er farligt. Håber at høre dit råd.

  Svar
 48. Hej Mikael

  Vi har en fin 2400ltr pool fra Bauhaus, hvor der er papir-filter i pumpen. Der er dog efter mangel på rensning/målinger/dosering etc, på grund af fravær/ferie, begyndt at lugte fra vandet, samt det er gråt/uklart. Kan det “redddes”, eller er det bedst at tømme poolen og starte på en frisk?
  Jeg har brugt klor piller i en skimmer og ellers holdt PH-værdien i et godt niveau tidligere…

  Svar
  • Hej Tom

   Mange tak for spørgsmålet. Når der “kun” er tale om 2400 liter, så vil jeg helt klart anbefale at skifte vandet. Det er den lettest og mest sikre løsning.

   Mvh.
   Mikael

   Svar
 49. Hej Michael vi har lige købt hus med pool, og den har ikke været brugt i mange år, så jeg søger en mand til at komme og hjælpe, med at rengøre poolen og få den opstartet, og ellers 1 gang om ugen komme og rengøre den og måle pH
  V H henrik

  Svar
  • Hej Henrik,

   Det kan jeg skam godt forstå. Husplushave er et online magasin, så vi sælger ikke ydelser. Prøv evt. at Google efter “rensning af pool + bynavn”. Måske der er en i dit lokalområde.

   Mvh.
   Mikael

   Svar
 50. Hejsa skal til at starte en pool op på 16000l har du gode råd så vi får det gjort rigtig fra starten af hilsen Birgit

  Svar
 51. Hej Mikael
  Vi er på ferie og i går da vi kom op, var badetøjet lyserødt eller alt det hvide på badetøjet var lyserødt. Vi har inde badet 14 dage i samme pool uden, der er sket noget. Ved du hvad årsagen kan være til at bade tøjet er farvet lyserødt?
  På forhånd tak.
  Thomas

  Svar
  • Hej Thomas,

   Det lyder godt nok underligt. Var det en pool på et hotel? Umiddelbart bør der ikke være noget som farver tøjet (det ville være helt tosset at bruge).

   Har I prøve at spørge hotellet? Måske I kan få erstatning.

   mvh.
   Mikael

   Svar
 52. Hjælp til dummies😊
  Børnene købte en pool i biltema på 6125 l.
  Den blev fyldt op, pumpen sat til og så målte vi pH værdi som var 8.
  Herefter tilsatte vi 350 g. PH minus (oprørt i spand) og tændte pumpen.
  Værdien ændrede sig ikke – så vi tilsatte yderligere 250 gr. og stadig intet skete.
  Så tilsatte vi yderligere 400 gr og herefter var pH værdien en smule mindre 7,8.
  Nu tilsatte vi så 4 klor tabletter i flyderen og ventede natten over.
  Om morgenen var pH fortsat 7,8 og klor 3.
  Vi prøvede med 300 gr minus – men intet skete. Nu læste vi os til alkalie indholdet og så det var højt på 240 og tilsatte derfor 1,5 kg pH minus og ventede natten over.
  Idag er pH på 7,6 og klor 0.
  Vi har nu tilsat 40 gram hurtig klor og VENTER igen… en time efter var pH 7,6 og klor på 5.
  Børnenes tålmodighed her 3 dage og 2,5 kg pH minus efter er ved at være opbrugt og aner ikke hvordan jeg får det til at fungere så de kan komme i???
  Hvad gør vi forkert og må de bade når der er så meget i????

  Svar
  • Hej Sisse, vi her lige købt pool (11.000 l.) og oplever det samme som dig -ikke at kunne få pH-niveau ned. Er nysgerrig efter om I fik det løst og hvordan? Mvh. Luise

   Svar
 53. Hej Michael
  Vi har en fritstående pool på 17000L
  Kan du fortælle mig de gode og dårlige sider ved at bruge aktiv ilt til rensning af vandet istedet for chlor?

  Svar
 54. Hej.
  Jeg vil gerne vide, om pumpen skal startes, når jeg retur skyller? Eller om man bare skal lade vandtrykket drive returskyllet?
  Mvh Hanne.

  Svar
 55. Hej vires pool har for meget klor, den ligger på 5😕. Er der noget det kan fortæller mig, om dette er farlig? Og hvad skal vi gær for at stabiliserer klor til til det rigtig?

  Mvh. Sandra

  Svar
 56. Hej
  Vi har en pool på 16.000L med alm filterpumpe. Vi har købt flydende flockingmiddel og vil putte det i i aften. Lade pumpen være slukket natten over. Støvsuge poolen imorgen Tidlig og Derefter tænde pumpen igen når vi skal bruge poolen. Vi har en overfladeskimmer koblet til pumpen.
  Er det den rigtig fremgangsmåde?
  Har svært ved at læse mig til det når vi har en filterpumpe?!

  Svar
 57. Nybegynder her
  Vi har har langt om længe fået vores vand til at være klar igen efter det har været grønt. Det har fået klor, saltsyre samt købt sandfilterpumpe men nu er pH værdien for lavt

  Hvad sker der hvis man bade i en pool hvor pH værdien er for lavt ?

  Svar
  • Hej Marlene

   Så skal du have hævet pH-værdien. Surt vand tærer på pumper, slanger osv. Når pH-værdien er for lav i en pool så kan det også genere øjne og slimhinder på dem som bader i poolen.

   Derfor er det vigtigt at måle pH-værdien ofte og gøre en disciplin ud af at holde den nogenlunde stabil.

   Svar
 58. Hej
  Vi er helt nye poolejere, vi har fået installeret klor/saltniator.
  Ved opstarten har vi chockkloret og derefter fyldt 125kg salt i poolen. (Poolen er på ca 25kubikmeter)
  Nu kan vi ikke få reguleret Clværdien, ved test viser den 9,9 High – hvad kan vi gøre, har forsøgt at reg, PHværdien og Akaliteten med disse er også svære at regulere.

  Svar
 59. Hej Mikael
  Jeg har købt et bedstway badebasin på 10 000 liter og er blevet meget i tvilv om hvor meget klor starter jeg skal putte i .

  Skal jeg dgl putte klor starter granulat i og hvor mange gram vil du tro.

  Mvh Claus

  Svar

Skriv en kommentar