Isolering af garage og værksted

En god isolering af garage og værksted giver en masse nye udnyttelsesmuligheder, som du ikke har i en garage med frostgrader om vinteren.

Isoleringen betyder, at du kan opbevare elektrisk håndværktøj, maling, fugemasse og lignende materialer, som ikke tåler kulde og frost. Du vil også kunne bruge garagen som lagerplads for frugt og grøntsager og til at holde dine sodavand dejligt kølige.

Der er nogle få ting, du skal vide, inden du kaster dig over isoleringsopgaven. Dem komme vi ind på om lidt senere.

isolering af garage

Der er en stor tilfredsstillelse i at sætte sig ind i en bil, der har stået i en isoleret garage. Om vinteren er bilen dejlig varm, og om sommeren holder isoleringen den værste varme ude af bilen. Hvis du også bruger garagen som værksted, vil du blive rigtig glad for det isolerede rum, og du vil kunne bruge værkstedet året rundt.

I de koldeste vintermåneder kan du eventuelt bruge en lille olieradiator til at hæve temperaturen et par grader, når du skal bruge garagen eller værkstedet. Husk dog, at det ikke er tilladt at installere en permanent varmekilde, da det sætter helt særlige krav til bygningen og dens isolering.

Vil du se hvad de koster at få isoleret din garage eller værksted, så kan vi hjælpe.

Må vi give et tilbud på din isoleringsopgave? 100% gratis og uforpligtende.

Regler for isolering af garagen

Når du skal isolere huse til beboelse, er der en masse regler og krav, der skal overholdes. Det slipper du for, når du skal lave ny isolering af garage og værksted. Så længe der ikke er beboelse i en del af bygningen, så kan du isolere, ganske som du vil.

Det betyder også, at du ikke skal have isoleringen godkendt, og at du kan gå i gang med projektet uden at spørge kommunen eller andre myndigheder om tilladelse.

Selvom der ikke er noget reglement forbundet med isolering af garager, skure og værksteder, så kan det dog stadig gode betale sig at følge de byggetekniske retningslinjer.

Hvis du isolerer forkert eller ikke bruger de rette materialer, risikerer du nemlig, at der kan dannes fugt i garagens konstruktion. Fugt kan på sigt føre til råd og svamp, og det vil du til enhver tid gerne undgå.

I det følgende får du nogle af de grundlæggende principper for isolering af garagen og værkstedet, så det bliver gjort korrekt. En god isolering giver garagen flere anvendelsesmuligheder, og et dejlig isoleret værksted kan give mange fornøjelige timer med dine hobbyprojekter.

Isolering af garageloft

Det kan være meget svært at efterisolere loftet i et redskabsskur eller en garage. Når du isolerer garageloftet, et det meget vigtigt, at hele hulrummet mellem loft og tag ikke fyldes op med isoleringsmateriale. Der skal være luft mellem isolering og undersiden af taget, så hulrummet kan ventileres.

Et dårligt isoleret tag uden udluftning kan ikke ånde, og du risikerer at fugt vil ødelægge trækonstruktionen i taget.

Den bedste løsning, når taget skal isoleres, er at foretage isoleringen, når garagen eller værkstedet bygges fra nyt. Det er ikke altid, du har den mulighed, så den næstbedste løsning er at tage tagbeklædningen ned, så du kan komme til at isolere udefra.

På den måde kan du sørge for, at isoleringsmaterialet kommer til at ligge pænt og tæt til spær osv. oven på garagens loftbeklædning.

Præcis hvor meget isolering du har plads til, afhænger helt af garagens opbygning og konstruktion. 100 mm vil ofte være nok til, at du kan holde den værste kulde ude af garagen. Hvis du har plads til mere isolering, så er det selvfølgelig bare endnu bedre.

Som nævnt skal du sørge for, at der er luft mellem det øverste lag isolering og undersiden af tagbeklædningen. Som tommelfingerregel bør der være omkring 50 mm luft, så du kan opnå den vigtige ventilation af konstruktionen.

Isolering af garagevægge

Hvis du vil have et godt isoleret skur eller værksted, er det ikke nok kun at isolere loftet. Du skal også kigge på værkstedets vægge og tage stilling til, hvor meget isolering du vil have plads til der.

Ligesom ved loftet, kan det være en vanskelig opgave at efterisolere værkstedets vægge. Det bedste du kan gøre, er at tage den udvendige vægbeklædningen ned. Du skal have plads til minimum 100 mm isolering, og der skal være ca. 20 mm luft mellem isolering og bagsiden af den udvendige beklædning.

Få gratis rådgivning om din isoleringsopgave og et godt tilbud – 100% uforpligtende.

Hvis du ikke har plads til både isolering og 20 mm ventilation, kan det blive nødvendigt at tage den indvendige vægbeklædning ned også. På den måde kan du sætte lister på garagens indvendige skelet, så du skaber mere plads til isoleringen. Denne løsning vil resultere i en smule mindre gulvplads i rummet, men til gengæld vil væggene få den rigtige isoleringstykkelse.

Når du har skrællet garagen helt ned til træskelettet, er du klar til genopbygningen. Det letteste er at starte med at sætte vindpap på ydersiden at træskelettet. Vindpappen sørger for at det ikke kan blæse ind i isoleringen og i sidste ende ind i garagen. Vindpap er diffusionsåbent, og tillader derfor at konstruktionen kan ”ånde”.

Når skelettet er beklædt med vindpap, sætter du 20 mm tykke lister uden på vindpappet ned langs de lodrette stolper. Listerne sørger for, at du kan holde den nødvendige afstand mellem isoleringslag og vægbeklædning, så der kan skabes den rette ventilation.

Derefter monterer du den udvendige beklædning, så garagen er lukket. Indvendig isolerer du imellem stolperne i træskelettet og monterer den indvendige vægbeklædning igen.

Nu har du en dejlig isoleret garage og et lækkert værksted med isoleret loft og vægge.

Isolering af gammel garageport

De fleste nyere garageporte er allerede monteret med isolering fra fabrikken. Hvis din garageport er af ældre dato, har den sandsynligvis aldrig set skyggen af isolering.

Når du har en lækker garage med isoleret loft og væg, så hjælper det ikke meget, hvis kulden trænger ind igennem garageporten.

Der findes mange forskellige garageporte, men fælles for dem alle er, at det er svært at isolere dem med et godt resultat.

En almindelig vippeport i træ kan i de fleste tilfælde beklædes indvendig med f.eks. polystyrenplader, som er det materiale, du bedst kender som flamingo. Problemet er dog ofte, at det kun er muligt at få plads til et tyndt isoleringslag.

Hvis porten er af metal, kan du blive nødt til at klæbe flamingopladerne fast med montagelim. Her skal du huske at vælge en lim, der er egnet til polystyren, da almindelige limtyper smelter pladerne.

Hvilken form for isolering der er bedst til din garageport, afhænger af portens materiale og konstruktion. Du kan godt opnå er hæderligt resultat ved af efterisolere porten, men den bedste løsning er en moderne isoleret port.

isolering af garage
Glæden ved en ny garageport er også værd at tælle med.

En ny port vil isolere bedst, og den vil være tæt mellem karm og port, så det ikke trækker ind, når det blæser koldt udenfor.

Isolering af garage – priser

Prisen for isolering af garagen afhænger af flere faktorer:

  • Garagens størrelse
  • Ønsket isoleringstykkelse
  • Om vægbeklædningen kan genbruges

Almindelig 100 mm isoleringsbatts kan købes for omkring 35 kr. pr. m2. Vindpap koster omkring 15 kr. pr. m2. Hvis vi leger med tanken om, at du kan genbruge både den indvendige og den udvendige beklædning, kan du altså isolere garagen eller skuret for omkring 50 kr. pr. m2. Herefter er det bare at gange op med antallet af kvadratmeter, og så har du den samlede materialepris.

Hertil kommer de trælister, søm og skruer der skal bruges, men det er heldigvis i småtingsafdelingen. Hvis du vælger et tykkere lag isolering, og hvis vægbeklædningen skal udskiftes, skal du lægge denne pris oven i beløbet.

Isolering af skur og garage er et oplagt gør det selv-projekt. Hvis du vælger at udføre opgaven selv, kan du spare penge til håndværkere. Hvis du ikke selv vil binde an med projektet, kan du bede en håndværker om at give dig et tilbud på opgaven.

Må vi give et tilbud på din isoleringsopgave? 100% gratis og uforpligtende.

Tilskud til isolering af garage

Med de nuværende regler, er det ikke muligt at få tilskud til isolering af garage eller værksted, medmindre garagen deler tagkonstruktion med et beboelseshus. Hvis garagen er en integreret del af huset, vil der altså være mulighed for at søge om tilskud til et isoleringsprojekt.

Selvom din garage ikke er omfattet af tilskudsordningen, så ændrer regler og lovgivning sig dog med jævne mellemrum. Derfor kan det godt betale sig, at du holder dig opdateret med de gældende regler og tjekker op på tilskudskravene, inden du begynder på projektet.

Skal man bruge dampspærre ved isolering af garagen?

Som udgangspunkt skal du aldrig bruge dampspærre, når du isolerer et uopvarmet rum, som f.eks. en garage eller et redskabsskur.

Særligt på de varme sommerdage, hvor der er køligere i garagen end udenfor, vil der dannes kondens på indersiden af dampspærren. Kondensen vil i værste tilfælde medføre råd og svamp i træværket, og du risikerer, at hele konstruktionen skal laves om.

Nyttige links om isolering

Stor guide om isolering af gulv

Isolering af tag – regler og priser

FAQ

Kan man selv isolere garage eller værksted?

Du kan godt selv isolere din garage eller dit værksted, men hvis du ikke har arbejdet med det før, bør du hyre en professionel til at stå for projektet eller i større grad hjælpe. Dårlig isolering kan nemlig blive dyrt i længden, da det ofte skal laves om.

Kan garager og værksteder efterisoleres?

Du kan sagtens efterisolere både garage og værksted, men det kan blive en besværlig opgave. Få gerne hjælp fra en professionel håndværker, så du er sikker på, det bliver gjort ordentligt.

Hvilke regler er der for isolering af en garage?

Så længe garagen ikke skal bruges til beboelse, er der ingen regler for, hvordan det skal isoleres. Det samme gælder værksted eller et skur. Sørg for, at isoleringen er tyk nok, så den faktisk kan holde på varmen og holde kulden ude.

Hvad koster det at isolere værksted?

Isolering af værksted vil variere i pris alt efter, hvor stort et område skal isoleres, om der er tale om både vægge og loft, og om du også hyrer en eller flere håndværkere til at gøre arbejdet. Prisen på isoleringsmaterialerne alene kan sagtens ligge under 100,- kroner pr. kvadratmeter, men dertil kommer lønninger og yderligere materialer.

Hvordan isolerer man garage eller værksted?

Der er flere måder at isolere en garage eller et værksted, og det afhænger af, om du skal efterisolere eller bygger nyt, og om der skal være mulighed for beboelse i lokalet. Der skal være plads til minimum 10 cm isolering og 2 cm luft mellem isoleringen og den udvendige beklædnings bagside.

Skal et værksted isoleres?

Et hjemmeværksted skal ikke nødvendigvis isoleres, men det kan være en stor fordel, hvis det også skal bruges i vintermånederne. Isolering kan desuden også hjælpe dig under meget varme perioder i løbet af sommeren.

Skriv en kommentar