Fugt i kælderen – Hvad gør du?

Har du en gammel kældervæg og er den skjoldet og malingen ved at skalle af, så er der højst sandsynligvis tale om fugt.

Og har du fugt, så skal du have gjort noget ved det i en fart, da du ellers kan risikere, at fugt og skimmel breder sig til resten af kælderen. I værste fald kan fugtskaderne resultere i et svampeangreb af hele boligen – og rammer det først hele huset – så har store økonomiske omkostninger at få det fjernet.

fugt i kælderen

Ud over økonomiske omkostninger resulterer det desuden ofte i ubehagelige gener for dit helbred, f.eks. kan det give irriterede øjne, irriterede luftveje og hovedpine. Her følger nogle gode råd om, hvad du kan gøre, hvis du har fugt på din kældervæg.

Vil du være på den sikre side og have en fagmand ud og se på dit fugtproblem i kælderen, kan du gratis få et fugttjek og et uforpligtende tilbud på udbedring herunder.

Få et gratis fugttjek og tilbud på udbedring af dit fugtproblem –  100% uforpligtende.

Årsager til fugt i kælderen

Det er svært at bekæmpe fugtproblemet, hvis du ikke kender den helt eksakte årsag til, at der trænger fugt igennem kældervæggene. I værste fald kan det være tidsspilde at påbegynde en udbedring af væggen, hvis det egentligt problem ikke er identificeret.

Hvis du ikke får løst fugtproblemet rimelig hurtigt, kan det på længere sigt få uheldige konsekvenser for boligens tilstand. Fugtproblemer løser nemlig aldrig sig selv – de har til gengæld tendens til at tiltage, medmindre du sætter ind i tide.

De mest almindelige årsager til fugt i kælderen er:

  • Manglende udluftning og varme
  • Utætte vand- og afløbsrør
  • Tilstoppede afløb og brønde
  • Regnvand, som løber ind mod huset
  • Grundvand, der trænger igennem væggen

Manglende udluftning og varme

Hvis din kælder gennem længere tid har stået ubrugt hen, kan der dannes en smule fugt på væggene. Hvis du ikke tidligere har været plaget af fugtproblemer, kan denne form for fugt skyldes manglende udluftning, og at der ikke har været tændt for varmen i kælderen.

Ved at etablere en god ventilation, evt. ved at bore udluftningsriste i væggen og samtidig sætte varme på i kælderen, vil du ofte kunne løse problemet.

Utætte vand- og afløbsrør

Et fugtproblem der opstår meget pludseligt, er næsten altid tegn på en udefrakommende påvirkning. Det kan være et utæt vandrør eller kloakrør som siver og dermed skaber problemer.

Ved pludseligt opståede fugtskader, skal du have fat i en fagmand hurtigst muligt, så årsagen kan findes. Hvis væggene har taget meget skade af vandet, skal de udtørres og renoveres.

Tilstoppede afløb og brønde

En tilstoppet regnvandsbrønd kan ligeledes give fugtproblemer. Denne årsag er en af de letteste at udbedre, og når der er hul igennem afløbsrøret igen, skulle fugtproblemet forsvinde af sig selv.

Som ved de utætte rør kan væggen dog have taget så meget skade, at en udbedring er nødvendig.

Regnvand løber ind mod huset

Hvis terrænet rundt om huset falder ind mod husets vægge, vil regnvand sive ned langs fundamentet, og det kan give fugtskader i kælderen. Denne form for skader ses ofte, hvis der er anlagt store flisebelagte terrasser eller havegange, hvor vandet ikke bliver ledt væk fra huset.

Grundvand der trænger igennem væggen

Hvis fugten er et generelt problem over hele kælderen, kan det tyde på, at der er tale om indtrængende grundvand. Dette problem har ingen simpel løsning, da der sandsynligvis er behov for, at der etableres omfangsdræn rundt om huset.

Hvis du mistænker grundvand for at være skyld i dine fugtproblemer, skal du have fat i en professionel fagmand, der kan vejlede dig i den bedste løsning.

Få et gratis fugttjek og tilbud på udbedring af dit fugtproblem –  100% uforpligtende.

Hold øje med fugt i kælderen

Hvis du har et hus af ældre dato, vil du ofte kunne opleve problemer med fugt i kældervæggene. Tidligere blev kældre mest brugt til viktualierum og som vaskekælder, og derfor var det ikke så vigtigt, at rummet var tørt og fri for fugt. Men nu til dags bruger vi kælderen til mange flere ting, og vi vil gerne have så tørre rum som muligt.

Det er altid i god idé at gå væggene igennem med jævne mellemrum og kigge efter tegn på fugt. Hvis du har store klædeskabe eller lignende, som står op mod væggene, så husk at tjekke, om der er tegn på fugt eller skimmel bag skabene.

Det er ret let at holde øje med, om fugten i rummet stiger. Du kan hænge et almindeligt hygrometer op, som måler den relative fugtighed i rummet. Hvis der sker en stigning i luftfugtigheden, så ved du, at der muligvis er et problem, som kræver din opmærksomhed.

Fugt kan give svamp i kælderen på sigt

Som tidligere nævnt er der flere ulemper forbundet med en fugtig kælder. En af de mest almindelige problemer er skimmelsvamp. Svampen sætter sig som mørke aftegninger på væggene, og den opstår mest bag skabe, kommoder eller andre møbler, der står tæt op ad væggen. Skimmelsvampen ses også ofte under rummets gulvtæpper.

Hvis der dannes skimmelsvamp, kan det påvirke dit helbred og bl.a. give allergi. Det gælder derfor om at få svampen udryddet i en fart. Som nævnt højere oppe i artiklen vil et skimmelangreb kunne brede sig til resten af boligen, og i sidste ende kan huset blive ubeboeligt, indtil skimmelsvampen er bekæmpet.

Sådan fjerner du fugt i kælderen

Er du heldig at opdage fugten i god tid, så er der op til flere metoder du kan tage i brug for at komme fugten til livs. Er du i tvivl om hvor omfattende fugtproblemet er, så er nødt til at tilkalde en fagmand.

Jeg kan anbefale dig at sende en beskrivelse og billede af dit/jeres fugtproblemer til 3byggetilbud.dk her (link), hvorefter du modtager en mail med løsningsmuligheder.

Masser af udluftning

Kælder - udluftning af fugtGenerelt bør vægge, der er fugtige have masser af luft. Hvis det kun er en kældervæg, der er plaget i begrænset omfang, så luft først ud, da det kan tage let fugt.

Luften skal helst frit kunne bevæge sig. Det kan dog hurtigt blive for koldt at have vinduerne åbne – og det er også kun nyttigt ved begrænset fugt.

Skulle ventilation ikke hjælpe, så kan du supplere med at fjerne maling og tapet fra vægge og reparere pudset og male med en diffusionsåben maling som f.eks. silikatmaling.

En anden god idé er at have konstant varme i kælderen – den skal dog være svag – og husk selvfølgelig at lufte ud stadigvæk.

Omfangsdræn kan være løsningen

Omfangsdræn til kælder fugtEn anden løsning kan være at etablere et omfangsdræn. Det er som regel en effektiv løsning, men også en dyr og omfattende løsning.

Hele fundamentet skal fritgraves, og ydervæggene skal tætnes med grundmursplader eller asfalt.

Det er næppe noget du lige gør på en eftermiddag, og du rådes til at få professionelle til at udføre arbejdet, da fritgravningen ellers kan medføre alvorlige skader.

Mørtel-løsningen

Hvis din væg ikke er så hårdt ramt, så behøver du nødvendigvis ikke at investere i et omfangsdræn.

Men vær opmærksom på, at du ikke blot kan børste den gamle maling af og male på ny – så vil den nye maling hurtigt begynde at skalle igen. Du kan dog købe noget særlig mørtel, der gør det muligt for væggen at ånde – mørtlen kan du selv smøre på.

Der er dog også eksperter, der fraråder denne løsning, da de mener, at vandtrykket med tiden vil medføre en afskalning af puds og maling.

Hvis du er i tvivl, om mørtel egner sig til din væg, så kan det anbefales, at du kontakter en fagmand for gode råd og kompetent vejledning.

Få et gratis fugttjek og tilbud på udbedring af dit fugtproblem –  100% uforpligtende.

Huller i væggen

Hvis der fortsat er problemer, så kan boringer af såkaldte vandhuller hindre en fugtopstigning. Ved at bore huller i muren kan disse fungere som et værn mod vandets spredning.

Andre årsager til en fugtig kælder

Kloak - Fugt i kælderHvis ingen af disse tiltag hjælper, så kan fugten også skyldes kloakken. For hvis kloakken er overbelastet, så kan vandet trænge ind i kælderen. Hvis det er årsagen rådes du til at ringe til din kloakmester, så vedkommende kan foretage en inspektion.

Hvordan ved jeg, at det er fugt?

Nu har vi fortalt om, hvordan du kan omgås fugt på en kældervæg. Først skal du dog være sikker på, at der rent faktisk er tale om fugt.

Der kan være forskellige tegn, såsom vand der siver igennem kældervæggene, hvilket kan give sig udtryk i en porøs og løs overflade. Hold også øje med opfugtet træværk eller vækst af svampe, hvilket også er et tegn på fugt. Et andet fugt-tegn er, hvis det lugter muggent i kælderen.

Dækker forsikringen mod fugt i kælderen?

Hvis du er nyslået husejer, og du opdager, at der er fugt i kælderen, skal du som det første tage fat i dit forsikringsselskab. Selskabet kan hjælpe med at klarlægge årsagen til problemet.

Hvis huset er af nyere dato, vil din ejerskifteforsikring i mange tilfælde dække et fugt- eller skimmelproblem. Hvis huset derimod er af ældre dato, hvor det må forventes, at der kan opstå fugtproblemer, så dækker forsikringen ikke.

Det er meget vigtigt, at du inddrager forsikringsselskabet, inden du begynder at udbedre skader, så du får vished for, om du kan forvente, at skaden dækkes.

Er kælderen kun fugtig om sommeren, skal du bruge en varmepumpe

Hvis der danner sig fugt på kældervæggene om sommeren, skyldes det formentlig kondens. Den høje temperatur udenfor kombineret med en lav temperatur i kælderen, får luftfugtigheden til at stige, og derved dannes kondens.

I disse tilfælde er en luft til luft-varmepumpe kombineret med god udluftning en meget effektiv fugtbekæmper. Varmepumpen hæver temperaturen i rummet, hvorved risikoen for kondens minimeres.

Samtidig er varmepumpen ideel, når der skal skabes cirkulation i kælderens stillestående luft. Varmepumpen blæser luften rundt, og hvis du sørger for god udluftning, vil fugt og kondens forsvinde meget hurtigt.

Naturlig udluftning i kælderen kan skabes ved at holde vinduer eller døre åbne. Hvis der ikke kan skabes ventilation den vej, bør du overveje at bore friskluftventiler i væggene eller i vinduerne.

Læs også: Isolering af kælder – fordele og ulemper

Læs også: Fugt i væggen – hvad gør du nu?

12 kommentarer til “Fugt i kælderen – Hvad gør du?”

  1. Vi har fugt i en høj kælderlejlighed. Muligvis nyopstået, det er kun i et hjørne ud mod gade og naboejendom. Der er et nedløbsrør mellem de to ejendomme.
    Alle steder står der at det skal vurderes af en fagmand.
    Mit spørgsmål er : hvad er en fagmand inden for dette felt?

    Svar
  2. Hej Jette,

    Det er et rigtig godt spørgsmål og svaret kommer lidt an på hvad problemet skyldes.

    Umiddelbart vil jeg anbefale dig én af de to følgende muligheder.

    1) Kontakt dit forsikringsselskab og forklar problemet. Så sender de gerne en fagmand ud for at vurdere om det er noget som kan blive dækket af din forsikring. Mig bekendt koster det ikke noget, men hør dem hellere for en sikkerheds skyld. Det kræver naturligvis at du har en forsikring der evt. ville kunne dække skaden.

    2) Kontakt et firma der laver “bygningsanalyse”. Dem findes der en del af. En Google søgning gav mig blandt andet: http://www.dba.as/Fugtskader.aspx?ID=44 og http://www.hoeflich.dk/bygningsanalyse.html

    Jeg kender ikke nogen af dem, så kan ikke sige god for dem. Det smarte vil være, at du finder en i nærheden af hvor du bor.

    Håber du finder en løsning.

    mvh
    Mikael

    Svar
  3. Vi har også en del fugt i kælderen. Tror det skyldes forkert maling, så jeg er ved at skrabe af (hårdt arbejde). Tror do også at hældningen på grunden nogle steder hælder ind mod muren.. Kan man bare rette ved med at fylde mere jord på langs muren og så lave hældningen væk fra muren? Eller skal det være græs, fliser eller noget bestem grus?
    hat hørt om en skinne til muren som lige kan tage det væreste vand – hvad hedder sådan en?
    Tak

    Svar
  4. Hej Jesper,

    Det er altid en god ide at sikre, at terrænet hælder væk fra huset. Det optimale er en hældning på ca. 2% (altså 2 cm pr. meter) og hældningen skal gerne være minimum 3 meter.

    Med hensyn til materiale så vil fliser eller andet “ikke sugende” materiale være det bedste. Men hvis du ikke har lyst til at bruge formuer på fliser, så vælg noget andet som ikke suger og/eller holder på vandet. Lerjord er det dårligste valg.

    I værste fald taler vi om etablering af omfangsdræn, men så bliver det først dyrt.

    Omkring den skinne du nævner, så siger det mig ikke umiddelbart noget, så den kan jeg ikke hjælpe med.

    Mvh
    Mikael

    Svar
  5. Vores fuld kælder, har aldrig været under vand eller andet.
    Den har dog igennem flere år (ca 8) været lukket af. Den tidligere ejer gad ikke varme kælderen op, så der kom pap for alle vinduer og varmen slukket.
    Det har selvfølgelig givet fugt i kælderen.

    Har indtil videre hivet gulvtæpper og tapet af vægge, uden at konstatere skimmel eller brune pletter. Dog er der masser af pus, som kan bankes af.

    Har snakket med en maler om at han sagtens kan lave dette. Han siger at alle væggene skal fuld spartles med sand spartel og hullerne rep med pul fylde.

    Ville det være den rigtige måde at gribe sagen an ?

    Svar
  6. Hej Anders,

    Det kan sagtens være en løsning.

    Inden I går i gang, så ville jeg nok vælge at banke det løse pus af og vente lidt tid for at se om der kommer mere.

    Ufordringen kan nemlig være, at vi kælderen (mod forventning) alligevel ikke er så tæt som I tror, så vil malerens arbejde være spildt og der skal kigges på en større og dyrere løsning.

    Giver det mening?

    mvh
    Mikael

    Svar
  7. Hej

    Vi har fuld kælder i vores hus fra 1949. I det ene kælderrum trænger vand ind af væggen, hvor vi nu kan se et hul. Kælderen ligger under jorden (vi har lyskasser). Problemet med vand i kælderen opstår hver gang, det regner. Hvordan udbedres en sådan skade og hvilken fagmand bør vi kontakte? En murer?

    Vh
    Anne

    Svar
  8. Hej Anne,

    Hvis problemet er muren, så vil det helt klart være en god ide, at få en murer til at kigge på det.

    Det er dog ikke sikkert, at løsningen blot er at lappe hullet. I værste fald skal der etableres omfangsdræn og så skal du have fat i specialister der arbejder med den slags.

    Mureren vil være den billigste af de to løsninger, så der ville jeg starte.

    Mvh
    Mikael

    Svar
  9. Hejsa,
    Jeg har en kælder der har været fugtig, og til dels er det lidt endnu.
    Jeg har sat varmeblæser i kælderen og det har hjulpet meget. Der er også omgangsdræn på 3 sider af huset – den sidste er det ikke muligt at lave dræn på.
    Nu vil jeg i gang med at pudse væggene op igen, der hvor det trænger.

    Jeg synes der er mange slags mørtel at købe, så har du et råd til hvilken type der er bedst? Muren skal jo stadig kunne “ånde” eller komme af med vand stadigvæk!
    Jeg antager at jeg skal kalke ydermurene efterfølgende – er der et produkt du kan anbefale?
    Mvh
    Dorte

    Svar
  10. Vi har et gammelt hus fra 1920 og har her en ubeboet kælder afskåret fra husets øvrige etager. Vi har Ingen dræn rundt huset og har stenlagt terrasse lagt i højde så soklen på halvdelen af huset er dækket. Vores kælder er fugtig men også forholdsvis tør! I det ene hjerne i gavlen er der et “hul” som virker fugtig. Man kan her se/ fornemme de sten som husets fundament dengang er støbt på. Vi prøver pt at få oprøret hjørnet, men tænker at det er lost case:( mit spørgsmål er nu hvad kan jeg ordne hullet med- kan man blot røre cement op og putte herpå? Vh Anika

    Svar
    • Hej Anika

      Det er et rigtig godt spørgsmål, som jeg desværre ikke tør svare på uden at have set omfanget af problemet. Jeg vil helt klart anbefale dig at få en fagmand ud og vurdere hvordan i bør håndtere problemet – De penge vil være givet utrolig godt ud. Jeg kan anbefale dig at indhente tilbud på rådgivning og evt. udbedring hos 3byggetilbud her.

      Svar
  11. Varmepumpe og udluftning, foreslås der i artiklen….
    Et bedre alternativ er en effektiv affugter! Den opvarmer en smule, skaber luftcirkulation og tør luft, og man sparer ventilationstab på varmeregningen. Desuden kan affugtningen styres efter behov, ved at købe en affugter med hygrostat.
    Vær opmærksom på, at de billige affugtere kan have problemer med effektiviteten ved lavere temperaturer, og ofte er uden hygrostat.

    Svar

Skriv en kommentar