Fugt i kælder – Hvad gør man ved en fugtig kældervæg

Fugt i kælder vægHar du en gammel kældervæg og er den skjoldet og malingen ved at skalle af, så er der højst sandsynligvis tale om fugt.

Og har du fugt, så skal du have gjort noget ved det i en fart, da du ellers kan risikere, at fugt og skimmel breder sig til resten af kælderen. I værste fald kan fugtskaderne resultere i et svampeangreb af hele boligen – og rammer det først hele huset – så har store økonomiske omkostninger at få det fjernet.

Ud over økonomiske omkostninger resulterer det desuden ofte i ubehagelige gener for dit helbred, f.eks. kan det give irriterede øjne, irriterede luftveje og hovedpine. Her følger nogle gode råd om, hvad du kan gøre, hvis du har fugt på din kældervæg.

Masser af udluftning

Kælder - udluftning af fugtGenerelt bør vægge, der er fugtige have masser af luft. Hvis det kun er en kældervæg, der er plaget i begrænset omfang, så luft først ud, da det kan tage let fugt.

Luften skal helst frit kunne bevæge sig. Det kan dog hurtigt blive for koldt at have vinduerne åbne – og det er også kun nyttigt ved begrænset fugt.

Skulle ventilation ikke hjælpe, så kan du supplere med at fjerne maling og tapet fra vægge og reparere pudset og male med en diffusionsåben maling som f.eks. silikatmaling.

En anden god idé er at have konstant varme i kælderen – den skal dog være svag – og husk selvfølgelig at lufte ud stadigvæk.

Omfangsdræn kan være løsningen

Omfangsdræn til kælder fugtEn anden løsning kan være at etablere et omfangsdræn. Det er som regel en effektiv løsning, men også en dyr og omfattende løsning.

Hele fundamentet skal fritgraves, og ydervæggene skal tætnes med grundmursplader eller asfalt.

Det er næppe noget du lige gør på en eftermiddag, og du rådes til at få professionelle til at udføre arbejdet, da fritgravningen ellers kan medføre alvorlige skader.

Mørtel-løsningen

Hvis din væg ikke er så hårdt ramt, så behøver du nødvendigvis ikke at investere i et omfangsdræn.

Men vær opmærksom på, at du ikke blot kan børste den gamle maling af og male på ny – så vil den nye maling hurtigt begynde at skalle igen. Du kan dog købe noget særlig mørtel, der gør det muligt for væggen at ånde – mørtlen kan du selv smøre på.

Der er dog også eksperter, der fraråder denne løsning, da de mener, at vandtrykket med tiden vil medføre en afskalning af puds og maling.

Hvis du er i tvivl, om mørtel egner sig til din væg, så kan det anbefales, at du kontakter en fagmand for gode råd og kompetent vejledning.

Huller i væggen

Hvis der fortsat er problemer, så kan boringer af såkaldte vandhuller hindre en fugtopstigning. Ved at bore huller i muren kan disse fungere som et værn mod vandets spredning.

Andre årsager til en fugtig kælder

Kloak - Fugt i kælderHvis ingen af disse tiltag hjælper, så kan fugten også skyldes kloakken. For hvis kloakken er overbelastet, så kan vandet trænge ind i kælderen. Hvis det er årsagen rådes du til at ringe til din kloakmester, så vedkommende kan foretage en inspektion.

Hvordan ved jeg, at det er fugt?

Nu har vi fortalt om, hvordan du kan omgås fugt på en kældervæg. Først skal du dog være sikker på, at der rent faktisk er tale om fugt.

Der kan være forskellige tegn, såsom vand der siver igennem kældervæggene, hvilket kan give sig udtryk i en porøs og løs overflade. Hold også øje med opfugtet træværk eller vækst af svampe, hvilket også er et tegn på fugt. Et andet fugt-tegn er, hvis det lugter muggent i kælderen.

Hvad er årsagen

Ã…rsagerne til fugt er mangeartede – det kan f.eks. være, at du har utætte vandrør, eller at regnvand løber ind i huset.

Der kan også være ikke synlige årsager, hvor fugten kan gemme sig bag beklædninger, træpaneler og glasvæv m.v.

Det er især ældre kældre fra før 1920’erne og 1930’erne, der døjer med fugt.

Inden du går i gang med at bekæmpe fugten er det en god idé at finde årsagen til fugten, da det også kan vise sig at være en del af løsningen i den forstand, at du får et bedre begreb om, hvordan problemet kan behandles, når du kender kilden til problemet.

Kælder fugt problemer

Her kan du evt. kontakte en fagmand, da han har den fornødne ekspertise til hurtigt at overskue, hvad problemet er.

Bemærk dog, at fugt sjældent kan fjernes fuldstændigt, da en kælder i naturlig form ofte er lidt fugtig. Det er bl.a. derfor, at en kælder ikke er egnet til beboelse.

Har du fugt i kælderen, så er første skridt at lufte ud. Hjælper det ikke kan en mørtel-løsning, et omfangsdræn eller huller i væggen være løsningen.

Vær dog opmærksom på, at det ikke er alle løsninger, som du kan udføre selv – vil du f.eks. have et omfangsdræn, så skal du have en professionel til at hjælpe dig.

TAGS: Fugt i kælder , Problemer med kælderfugt , Svamp i kælder

Mikael er i gang med en gennemgående renovering og modernisering af sit 4 hus (og et sommerhus). Er Gør-Det-Selv person til fingerspidserne og elsker processen fra gammelt bras til renoveret og lækkert. Med en kæmpe have og en masse projekter, så sker der altid noget nyt.

Kommentarer

9 Kommentarer på Fugt i kælder – Hvad gør man ved en fugtig kældervæg

 1. jette nygaard siger:

  Vi har fugt i en høj kælderlejlighed. Muligvis nyopstået, det er kun i et hjørne ud mod gade og naboejendom. Der er et nedløbsrør mellem de to ejendomme.
  Alle steder står der at det skal vurderes af en fagmand.
  Mit spørgsmål er : hvad er en fagmand inden for dette felt?

 2. Mikael siger:

  Hej Jette,

  Det er et rigtig godt spørgsmål og svaret kommer lidt an på hvad problemet skyldes.

  Umiddelbart vil jeg anbefale dig én af de to følgende muligheder.

  1) Kontakt dit forsikringsselskab og forklar problemet. Så sender de gerne en fagmand ud for at vurdere om det er noget som kan blive dækket af din forsikring. Mig bekendt koster det ikke noget, men hør dem hellere for en sikkerheds skyld. Det kræver naturligvis at du har en forsikring der evt. ville kunne dække skaden.

  2) Kontakt et firma der laver “bygningsanalyse”. Dem findes der en del af. En Google søgning gav mig blandt andet: http://www.dba.as/Fugtskader.aspx?ID=44 og http://www.hoeflich.dk/bygningsanalyse.html

  Jeg kender ikke nogen af dem, så kan ikke sige god for dem. Det smarte vil være, at du finder en i nærheden af hvor du bor.

  Håber du finder en løsning.

  mvh
  Mikael

 3. jesper siger:

  Vi har også en del fugt i kælderen. Tror det skyldes forkert maling, så jeg er ved at skrabe af (hårdt arbejde). Tror do også at hældningen på grunden nogle steder hælder ind mod muren.. Kan man bare rette ved med at fylde mere jord på langs muren og så lave hældningen væk fra muren? Eller skal det være græs, fliser eller noget bestem grus?
  hat hørt om en skinne til muren som lige kan tage det væreste vand – hvad hedder sådan en?
  Tak

 4. Mikael siger:

  Hej Jesper,

  Det er altid en god ide at sikre, at terrænet hælder væk fra huset. Det optimale er en hældning på ca. 2% (altså 2 cm pr. meter) og hældningen skal gerne være minimum 3 meter.

  Med hensyn til materiale så vil fliser eller andet “ikke sugende” materiale være det bedste. Men hvis du ikke har lyst til at bruge formuer på fliser, så vælg noget andet som ikke suger og/eller holder på vandet. Lerjord er det dårligste valg.

  I værste fald taler vi om etablering af omfangsdræn, men så bliver det først dyrt.

  Omkring den skinne du nævner, så siger det mig ikke umiddelbart noget, så den kan jeg ikke hjælpe med.

  Mvh
  Mikael

 5. Anders siger:

  Vores fuld kælder, har aldrig været under vand eller andet.
  Den har dog igennem flere år (ca 8) været lukket af. Den tidligere ejer gad ikke varme kælderen op, så der kom pap for alle vinduer og varmen slukket.
  Det har selvfølgelig givet fugt i kælderen.

  Har indtil videre hivet gulvtæpper og tapet af vægge, uden at konstatere skimmel eller brune pletter. Dog er der masser af pus, som kan bankes af.

  Har snakket med en maler om at han sagtens kan lave dette. Han siger at alle væggene skal fuld spartles med sand spartel og hullerne rep med pul fylde.

  Ville det være den rigtige måde at gribe sagen an ?

 6. Mikael siger:

  Hej Anders,

  Det kan sagtens være en løsning.

  Inden I går i gang, så ville jeg nok vælge at banke det løse pus af og vente lidt tid for at se om der kommer mere.

  Ufordringen kan nemlig være, at vi kælderen (mod forventning) alligevel ikke er så tæt som I tror, så vil malerens arbejde være spildt og der skal kigges på en større og dyrere løsning.

  Giver det mening?

  mvh
  Mikael

 7. Anne siger:

  Hej

  Vi har fuld kælder i vores hus fra 1949. I det ene kælderrum trænger vand ind af væggen, hvor vi nu kan se et hul. Kælderen ligger under jorden (vi har lyskasser). Problemet med vand i kælderen opstår hver gang, det regner. Hvordan udbedres en sådan skade og hvilken fagmand bør vi kontakte? En murer?

  Vh
  Anne

 8. Mikael siger:

  Hej Anne,

  Hvis problemet er muren, så vil det helt klart være en god ide, at få en murer til at kigge på det.

  Det er dog ikke sikkert, at løsningen blot er at lappe hullet. I værste fald skal der etableres omfangsdræn og så skal du have fat i specialister der arbejder med den slags.

  Mureren vil være den billigste af de to løsninger, så der ville jeg starte.

  Mvh
  Mikael

 9. Dorte siger:

  Hejsa,
  Jeg har en kælder der har været fugtig, og til dels er det lidt endnu.
  Jeg har sat varmeblæser i kælderen og det har hjulpet meget. Der er også omgangsdræn på 3 sider af huset – den sidste er det ikke muligt at lave dræn på.
  Nu vil jeg i gang med at pudse væggene op igen, der hvor det trænger.

  Jeg synes der er mange slags mørtel at købe, så har du et råd til hvilken type der er bedst? Muren skal jo stadig kunne “ånde” eller komme af med vand stadigvæk!
  Jeg antager at jeg skal kalke ydermurene efterfølgende – er der et produkt du kan anbefale?
  Mvh
  Dorte