Montering af akustikpaneler – Pris & Guide

Dårlig akustik er ikke bare irriterende, fordi børnenes leg bare larmer for meget, eller du ikke ordentlig kan høre, hvad dine gæster siger, når I sidder ved spisebordet. Dårlig akustik kan faktisk have stor betydning for din dagligdag. En ubehagelig rumklang i et lokale, du opholder dig meget i, kan give dig stress, nedsætte din evne til at koncentrere dig – og nedsætte produktiviteten, hvis det er i et erhvervs- eller kontorlokale, den er gal med lyden.

akustikpaneler montering

Heldigvis er akustik og rumklang noget flere og flere er blevet opmærksomme på, og det er et problem, der nemt kan afhjælpes med montering af akustikpaneler, der kan opsuge den ubehagelige rumklang – og give et moderne og eksklusivt look til dit køkken, soveværelse eller stue.

+10.000 tilbud givet siden 2010
Få et gratis tilbud på akustikpaneler & montering
  • Vi dækker hele Danmark.
  • 100% uforpligtende og gratis.
  • Få svar indenfor 24 timer.
  • Ingen opgave er for stor eller for lille.
  • Entreprisegaranti med dækning på op til 35.000 kr.

I vores guide kan du blive klogere på, hvad akustikpaneler er, og hvordan du selv kan løse problemer med dårlig akustik.

Hvad er rumklang og dårlig akustik?

Dårlig akustik kaldes også rumklang, og ofte opdager du ikke, hvor dårlig lydmiljøet i et lokale har været, før det er bedret – og med et suk kan konstatere, at: ” nu er her meget hyggeligere og rarere at være”.

Lyd består som bekendt af lydbølger, som rammer dit øre og registreres som lyd af din hjerne. Rumklang opstår, når lydbølgerne bliver ved med at suse rundt i lokalet, fordi de reflekteres fra vægge, lofter og gulv – selv om lyden selv rent faktisk er ophørt.

Vores ører bliver populært sagt ved med at høre et ekko af lyden, og når der er mange lyde på et sted, som fx ved en samtale eller børns leg, så blandes ekko, efter ekko efter ekko sammen i en stor pærevælling – og du har en fornemmelse af både at kunne høre for meget og alt for lidt, på en og samme tid.

Står du ude i det fri, vil du aldrig opleve rumklang, da går lyden fra lydkilden og direkte til dit øre. Det er altså refleksionen af lyden i lokalet, der giver problemet. Og her hjælper montering af akustikpaneler, fordi de netop opsuger lyden og hindrer den i at blive reflekteret og sendt ud i en enerverende ekkovirkning.

LÆS OGSÅ: Montering af troldtekt (Guide & priser)

Stilfulde og funktionelle paneler

Med moderne akustikpaneler får du ikke blot et produkt, der afhjælper problemer med generende rumklang og dårlig akustik, du får også et stilelement ind, der passer perfekt til den moderne bolig, den smukke villa eller sommerhuset.

Akustikpaneler kommer i mange forskellige træsorter og farver – og i forskellige materialer som fx linoleum, hvis du vil have et råt look med lidt kant, eller bare gerne vil have paneler, hvor der er knald på farverne.

Med moderne akustikpaneler har du rig mulighed for at lege med boligindretningen, samtidig med at du løser et konkret lydproblem – du kan sænke loftet visuelt, skabe varme og nordisk stemning i en lang gang, samle stuens elementer med en panelvæg i træsorter og nuancer, der passer til det øvrige møblement – eller du kan skabe et rum i rummet med en rumdeler af akustikpaneler.

Hvor skal akustikpanelerne monteres?

Når du skal finde ud af, hvor dine nye akustikpaneler skal sættes op, så skal du blot bruge dine ører og din sunde fornuft.

Afgør først, hvor i rummet eller rummene problemerne med dårlig lyd er størst. Er det ved spisebordet, hvor der er højt til loftet? I stuen, når I sidder og taler i sofaen? Eller er det i køkkenet, hvor alt bare skramler og larmer.

Højt til loftet, minimalistisk indretning og store væg- og vinduesflader er alt sammen noget, der kan forværre akustikken i et rum. Du skal selvfølgelig ikke sætte lyddæmpende paneler foran dine vinduer, men vælg da evt. væggen overfor eller loftet, hvis det er et meget højloftet rum.

Du behøver ikke lave en hel akustikvæg for at få et godt resultat, ofte kan et enkelt panel eller to gøre underværker. Monter panelerne på væggen overfor, hvor I sidder og taler – som baggrund i en del af køkkenet, eller lav en rumdeler beklædt med akustikpaneler.

Hvis du har store problemer med akustikken i et lokale og vil have optimal effekt af den lyddæmpende effekt, kan du som tommelfingerregel regne med, at mindst 20% af et lokales loft- eller vægareal skal dækkes med akustikpaneler.

+10.000 tilbud givet siden 2010
Få et gratis tilbud på akustikpaneler & montering
  • Vi dækker hele Danmark.
  • 100% uforpligtende og gratis.
  • Få svar indenfor 24 timer.
  • Ingen opgave er for stor eller for lille.
  • Entreprisegaranti med dækning på op til 35.000 kr.

Hvad er akustikpaneler lavet af?

Akustikpaneler kan være lavet af forskellige materialer, de mest gængse og populære til opsætning i private hjem er:

  • Træpaneler med trælameller i fx eg, ask eller valnød
  • Træpaneler med lakerede overflader
  • Linoleumslameller der fås indfarvede i mange forskellige nuancer

Fælles for alle typer af akustikpaneler er, at de er opbygget i flere lag. Inderst er der en lydabsorberende bagbeklædning, der typisk kan være af mineraluld og filt.

Udenpå det lydabsorberende lag er der påsat lameller, som yderligere er med til at opsuge lyden, da de jo netop danner en brudt flade, som ikke reflekterer lyden ud i rummet.

Udover panelerne med lameller kan du få akustikpaneler som hele plader eller med stof og print, der passer ind i stilen i din bolig.

Hvordan monterer man akustikpaneler?

Akustikpaneler kan monteres direkte på din væg eller i loftet, og du kan enten sætte dem op med montagelim eller bruge skruer, som skrues fast i bagpladen – vi anbefaler, at du bruger sorte skruer, så de ses mindst muligt.

Vi giver dig her en nem guide, som du kan følge trin for trin:

Opsætning af paneler

  • Sørg for at væg eller loft er helt fri for ujævnheder
  • Lim eller skru panelerne på et ad gangen – sæt skruerne mellem lamellerne, brug 6-10 skruer pr. panel. Bruger du lim, hold da en afstand på ca. 5 cm til kanterne og sørg for at pladerne vender ens. Regn med at skulle bruge en limpatron med montagelim pr. panel, så du er sikker på, at panelet sidder godt fast
  • Tag næste plade og skub den på plads, så den går i hak med den første
  • Du kan også vælge at sætte lægter op på væggen og montere akustikpanelerne på dem, derved opstår der et hulrum bag ved panelerne for en endnu bedre lydisolering.

Hvordan skærer man akustikpaneler?

Det er yderst nemt at tilpasse dine panelerne til den ønskede væg eller loftsflade, så din montering af akustikpaneler bliver helt perfekt. Alt, hvad du har brug for, er: en sav, en hobbykniv og lidt korte skruer eller klammer til at fæstne bagbeklædningen med.

Afkortning af akustikpaneler

  • Skal dine akustikpaneler gøres kortere, mål da den eksakte højde, de skal være, og brug en håndsav eller en rundsav
  • Hæft kanten til bagpladen i den afkortede ende med små skruer eller klammer. Husk at gøre dette fra bagsiden, så det ikke ses

Tilpasning i bredden

  • Skal et af dine akustikpaneler tilpasses i siderne ved fx en akustikvæg, gør da panelet smallere ved at skære gennem panelets bagbeklædning – mellem lamellerne – med en hobbykniv.
  • Opsæt sidste panel på samme måde som de øvrige

Hvad koster det at hyre en tømrer til montering af akustikpaneler?

Prisen på montering af akustikpaneler afhænger typisk af, hvor stort et område, der skal dækkes med akustikpaneler – om det er loftet eller en væg, og om der skal laves specielle afslutninger som fx ved loft til kip.

Mange tømrere og malere tilbyder i dag både at levere og montere akustikpaneler for dig, så det er bare med at ringe rundt – eller klikke lidt omkring på nettet – og finde en lokal håndværker, der kan hjælpe dig. Husk det er altid en god idé at hente flere tilbud hjem på den samme opgave, hvis du vil være sikker på at få den bedst mulige pris.

Du kan også vælge selv at bestille akustikpladerne hjem og blot lade en lokal håndværker stå for monteringen af akustikpaneler. Da vil prisen typisk basere sig på en timepris. Du kan blive lidt klogere på priser i vores guide timepris på tømrer.

+10.000 tilbud givet siden 2010
Få et gratis tilbud på akustikpaneler & montering
  • Vi dækker hele Danmark.
  • 100% uforpligtende og gratis.
  • Få svar indenfor 24 timer.
  • Ingen opgave er for stor eller for lille.
  • Entreprisegaranti med dækning på op til 35.000 kr.

Hvilke akustikpaneler er bedst?

Der findes forskellige klasser af akustikpaneler, men vi anbefaler, at du vælger montering af akustikpaneler af klasse A hjemme hos dig. Udover at være lydisolerende har paneler i denne kategori en brandhæmmende effekt.

Akustikpaneler af klasse A er: svagt antændelige, svagt varmeafgivende og svagt røgudviklende – og dermed det valg, hvor der ikke bare er tænkt i lydisolering, men også i din og din families sikkerhed.

Kan man male på akustikpaneler?

Du kan sagtens male dine akustikpaneler, hvis du vælger akustikpaneler, der er lavet af trælameller eller en hel plade.

Mange af panelerne er overfladebehandlet fra producentens side, så du vil i de fleste tilfælde være nødt til at give panelerne en let afslibning og efterfølgende hæftegrunder, inden du maler dem i den ønskede farve.

FAQ

Hvilke akustikpaneler er bedst?

De bedste akustikpaneler er dem i klasse A, som har en brandhæmmende effekt ved siden af deres lydisolerende egenskaber.

Hvor skal akustikpanelerne sidde?

Akustikpanelerne skal placeres de steder i rummet, hvor der opleves problemer med støj eller dårlig lyd. Det kan fx være over spisebordet, på bagvæggen i stuen eller i loftet i en lang fordelingsgang.

Kan jeg selv sætte akustikpaneler op?

Du kan sagtens selv montere dine nye akustikpaneler, alt hvad det kræver er lidt tålmodighed, en montagelim af gode kvalitet – eller nogle skruer.

Skriv en kommentar