Vedligeholdelse af linoleum – Undgå forkert pleje som skader gulvet

Linoleum er et dejligt naturmateriale, og vedligeholder du dit gulv korrekt, kan det se flot ud i mange årtier. Du kan dog let ødelægge det med forkert pleje, og så kommer det til at se gammelt og slidt ud.

Vedligeholdelse af linoleum
Du ødelægger let dit linoleum med den forkerte pleje.

Det er både let og hurtigt at pleje dit linoleumsgulv, og du kan hurtigt få overstået den daglige rengøring ved at feje det med en blød kost eller en blød moppe.

Brug ikke disse rengøringsmidler på dit linoleumsgulv

Brug aldrig brun sæbe på linoleum
Brun sæbe ødelægger linoleum

Mange har alt for sent fundet ud af, at de har brugt de forkerte rengøringsmidler på deres linoleum, og derved ødelagt gulvet.

Linoleum fremstilles kun af naturlige materialer, og hovedingrediensen er linolie, som kommer fra hørplantens frø. Linolien blandes med harpiks, kalkstensmel, træmel, og korkmel og pigmenter til at farve det med til forskellige farver. En stor fordel ved linoleum er, at bakterier ikke kan vokse på gulvet, og det er derfor et godt hygiejnisk valg i mange sammenhænge.

Som udgangspunkt må du aldrig bruge rengøringsmidler med en pH-værdi over 10, og derfor er brun sæbe en af linoleums værste fjender.

Undgå alle disse produkter, som ødelægger linoleumsgulvet:

 • Brun sæbe
 • Klor
 • Salmiak
 • Acetone
 • Ethanol
 • Lud
 • Soda
 • Ovnrens
 • Afløbsrens
 • Gulvlak
 • Lakfernis
 • Skurepulver
 • Fedtfjernende rengørinsmidler som sulfo

Kommer du til at bruge nogle af disse produkter på dit linoleumgulv, ødelægger du overfladen, og det bliver meget modtageligt over for ridser og skrammer.

Er skaden allerede sket, bør du give det linolie for at mætte overfladen igen. Lad det sidde i 20 minutter, så det kan trænge ind i gulvet, og tør derefter det overskydende olie væk.

Bedste rengøringsmidel til linoleum.

Nu har vi set på hvilke produkter man IKKE må bruge, men hvad skal du så se efter? Der er flere bud på linoleum-rengøringsprodukter, men der er særlig et produkt, som har mange år på bagen og som professionelle også bruger – det er Monel 818.

Monel 818 er et vaskepleje-produkt til linoleum og vinyl. Monel 818 har en god duft og er ikke tilsat voks. Den rengør og lægger et usynligt lag beskyttelsesfilm, hvad mere kan man ønske sig?

Monel 818 – Linoleum vask & pleje

 • Anbefales af rengøringsfirmaer.
 • Rengør, plejer og beskytter.
 • Indeholder parfume.
 • Helt uden voks.

Bedste linolie til linoleumsoverflader

Hvis man sørger for at pleje og rengøre sit linoleumsgulv jævnligt med gode produkter som Monel 818, så er det faktisk ikke nødvendigt at tilføre linolie særligt ofte.

Men er der tale om et misvedligeholdt eller skadet linoleumsgulv, så bør man påføre en blanding af linolie og mineralsk terpentin 1-2 gange om året.

Blandingsforhold: 1 del terpentin til 3 dele linolie

Her er den bedste linolie og mineralsk terpentin, som de fleste professionelle og private bruger.

Borup Rå Linolie

Anerkendt brand, som levere produkter der bare virker – Hver gang! Lad være med at eksperimentere med billige olier.

Linolien kan også bruges (ufortyndet) til hårdtræsmøbler som fx teaktræ.

Borup Mineralsk Terpentin

Det er samme historie. Køb det sammen med linolien fra borup, det er det de professionelle bruger, som ikke tør gå på kompromis med kvaliteten.

 • Husk at bruge handsker
 • Kan også bruges som penselrens

Er dit gulv vinyl eller linoleum?

Linoleum eller vinyl
Linoleum og vinyl ligner hinanden men er to forskellige produkter.

Vinyl og linoleum ligner umiddelbart hinanden meget, og er du i tvivl om dit gulv er linoleum eller vinyl kan du prøve en af de følgende metoder:

 • Prøv at skrab mønsteret af med en kniv. Hvis du kan skrabe mønsteret af i overfladen er det vinyl. Hvis det er gennemfarvet er det linoleum.
 • Tag en tændstik og hold den forsigtigt over gulvet. Hvis det smelter er de vinyl, og hvis det ikke smelter er det linoleum.

Vinyl er et syntetisk produkt i modsætning til linoleum. Det er fremstillet af PVC og indeholder ofte phthalater som kan være meget sundhedsskadelige – især for små børn. Vinylgulve er meget holdbare, men bliver stivere med tiden. Det kan gøres vandtæt og derfor bruges i badeværelser.

I modsætning til vinyl, bliver linoleum bliver ikke stivere med tiden, og indeholder ingen sundhedsskadelige stoffer.

Fjern sand og skidt fra gulvet grundigt hver dag

Fej støvsug linoleum
Støvsug, fej eller brug en tør moppe hver dag

Du beskytter bedst dit linoleumsgulv ved at undgå sand og skidt på det. Det bedste du kan gøre er at placere en rigtig god måtte foran gulvet, så det meste af skidtet tørres af på måtten, før de beskidte sko kommer ind på gulvet. Allerbedst er det, hvis ingen går med sko på det.

Det er en god idé at putte filtmærker på stole og borde, så de ikke skraber hen ad gulvet. Vær meget forsigtig, hvis du skal flytte store møbler omkring, da de let skader gulvet.

Det er ofte nok at feje dit gulv grundigt en gang om dagen. Men bliver det brugt meget, kan du feje først, og derefter vaske det med hårdt opvredet moppe eller klud i rent vand. Tør efter med en tør blød klud, så der ikke efterlades vand på gulvet.

I stedet for at feje kan du også bruge en tør microfibermoppe. Selve moppekluden koster fra 40 kr., og en teleskopstang koster fra 100 kr. alt efter hvilken størrelse og slags, det skal være. 

Sæbespåner er ikke det bedste valg til den ugentlige vask

Det har ofte været anbefalet at vaske linoleum med sæbespåner, men det er ikke en særlig god idé af to årsager. Dels kan det være svært at blande sæbespånerne i det rette forhold med vand, så blandingen ikke får en pH-værdi over 9. Dels er mange sæbespåner er meget dårlig kvalitet, og har en for lav fedtprocent, så de vil udtørre gulvet.

Hvis du alligevel vil bruge sæbespåner, så find en rigtig god kvalitet, og bland sæbespånerne med 1½-2 dl til 10 L vand.

Du bør heller ikke bruge natursæbe, da det er for fedtet, og ikke trænger ned i nye linoleumsgulve, som er overfladebeskyttet.

Mange producenter af linoleum anbefaler at bruge et universal rengøringsmiddel med en neutral pH, hvis gulvet trænger til en lidt grundigere rengøring. Du kan bruge helt almindeligt opvaskemiddel, da dets pH-værdi kun er 7-8, og dermed et godt stykke under de 9, som ødelægger gulvet. Bland en lille smule i en stor spand vand.

Monel 818 vaskepleje anbefales af mange producenter, som det bedste plejemiddel til linoleumsgulve. Det er billigt og fungere, det koster 115 kr. for 1 liter hos huma.dk.

Du skal naturligvis feje eller støvsuge gulvet meget grundigt før du vasker det, så skidtet ikke blot bliver tværet rundt på gulvet. Husk at tørre det med en blød klud efter, så der ikke ligger overskydende vand på gulvet.

Du kan bruge grundrens og ny linolie en gang om året

Du kan en gang om året give dit linoleum en blanding af linolie og mineralsk terpentin.

Først vaskes gulvet med en grundrens, som f.eks. Forbo Cleaner.

For hver liter linolie skal du bruge 2 liter mineralsk terpentin.

Dette spreder du ud over gulvet i et jævnt lag, og lader det sidde 5-10 minutter, hvorefter du fjerner det overskydende væske med en tør klud.

Derefter bruger du Mornel Gulvpleje helt rent uden at blande det, Spred det ud på gulvet med en moppe eller en klud. Til sidst tager du en tør og blød klud, og polér hele gulvet.

Sådan fjerner du lettest pletter på linoleum

Brun sæbe ødelægger linoleum
Fjern pletterne ligeså snart de spildes

De fleste pletter kan fjernes med vand tilsat en lille smule neutralt rengøringsmiddel med en pH på ca. 7.

Det gælder både kaffe, maling, ketchup, æg, chokolade og fedt.

Nogle pletter er mere genstridige, og dem kan du fjerne på følgende måde:

 • Sorte mærker fra sko: kan ofte fjernes med et viskelæder.
 • Tyggegummi og stearin: du kan fryse det med en pose frosne ærter, og derefter fjerne det.
 • Blod: koldt vand.

Jo hurtigere du får fjernet pletten, jo bedre er det. Du kan prøve forsigtigt med mineralsk terpentin, hvis den ikke bliver fjernet.

Det kan dog fjerne noget af fedtet fra overfladen, og du bør bruge linolie eller et plejeprodukt bagefter.

Den rigtige pleje giver flotte gulve i 100 år

Der er steder i verden, hvor man har haft de samme linoleumsgulve i 100 år, og de er stadig lige flotte.

Du kan også beholde det samme flotte linoleumsgulv, hvis du passer godt på det. Det er især vigtigt at feje det dagligt, eller støvsuge det med den bløde børste på støvsugeren.

Vask det så lidt som muligt, og prøv med rent vand og en hårdt opvredet moppe først.

Det kan tit være nok til at få gulvet til at se flot ud igen. Har gulvet brug for lidt mere rengøring, så brug det anbefalede Mornel Forbo gulvpleje.

Linoleum er også et godt økologisk valg, da det laves af naturlige materialer, og det er derfor blevet meget moderne igen.

FAQ

Hvor ofte skal linoleum rengøres?

Linoleum rengøres med jævne mellemrum, gerne dagligt, så det holdes rent og pænt. Hvis det er med tekstur, bør det rengøres dagligt eller hver anden dag for at undgå store samlinger af støv og snavs, men ellers er materialet ikke vedligeholdelseskrævende. Misvedligeholdt linoleum kan tørre ud og begynde at sprække, så det går i stykker.

Må man bruge sæbespåner til linoleum?

Linoleum kan rengøres med en ren eller let fugtig klud. Hvis overfladen er snavset, kan den renses med en klud opvredet i vand med en sæbeopløsning bestående af ¼ deciliter sæbespåner pr. 1L varmt vand.

Hvordan kan man fjerne misfarvninger fra linoleum?

Du burde ofte kunne fjerne pletter fra linoleum med en tør klud, vand eller almindeligt rengøringsmiddel. Skridmærker kan fjernes med en finere nylonsvamp, der altså ikke sliber i overfladen.

Hvad består linoleum af?

Linoleum er et naturligt materiale bestående af linolie, træmel, kalk, harpiks og farvepigmenter. De er et sammensat materiale, der kan bruges til mange ting, ofte møbler eller gulve. Det har antibakterielle og selvhelende egenskaber, så du skal ikke bekymre dig om små ridser i overfladen.

Hvordan skal linoleum behandles?

Det er normalt ikke nødvendigt at behandle linoleum med hverken lak eller voks, men det skal vaskes, og hvis muligt skal det dagligt tørres af med en let fugtig klud. Linoleum må ikke vaskes med brun sæbe eller opvaskemiddel, og gulvene skal rengøres med almindeligt, varmt vand, hvis det ikke er beskadiget.

Kan linoleum males?

Som regel er det ikke et problem at male på linoleum, men det kan være nødvendigt at lave en lag for stabilitet. Malingen bør testes i små mængder først, inden du køber større mængder, så du er sikker på, den kan sidde fast og tørre ordentligt.

44 kommentarer til “Vedligeholdelse af linoleum – Undgå forkert pleje som skader gulvet”

 1. Jeg har fået nogen grimme pletter på mit sorte vinylgulv, disse stammer fra noget afløbsrens som der dryppede ned på gulvet, har jeg nogen mulighed for at fjerne disse??

  Svar
  • Hej Thomas,

   Selvom jeg rigtig gerne ville komme med et godt råd som kan redde dit vinylgulv, så må jeg nok desværre sige, at det højest sandsynligt ikke er muligt.

   Afløbsrens er noget kraftigt stads og hvis det først har “ætset” sig ned i din vinyl, så er der ikke meget at gøre.

   Med venlig hilsen
   Mikael

   Svar
 2. Hejsa.
  Når man har et stort gulv i linoleum. Og gulvet er blevet vasket i AJAX! Gulvet er så klistret at det næsten hiver mine sko af… Hvordan kan jeg redde mit gulv?!?!
  Vh
  Lisbeth Rønning

  Svar
  • Hej Lisbeth,

   Jeg vil anbefale at du går ud og får fat i sæbe der er beregnet til linoleum. Vask så gulvet et par gange efter anvisningerne på produktet. Det burde få dit gulv tilbage til “normal” tilstand.

   Med venlig hilsen
   Mikael

   Svar
 3. Hej har et meget slemt linoleumsgulv så jeg har renset med grundrens beregnet til det, det har stadig en overflade man ligesom hænger fast i, hvad gør jeg for at rede det

  Svar
  • Hej Anne,

   Når du skriver “hænger fast” er det så klistret eller er det en ru overflade du hænger fast i?

   Med venlig hilsen
   Mikael

   Svar
   • Hej Anne

    Når gulvet er ru, så er jeg ikke sikker på, at der er så meget at gøre. Havde det kun været klister, så kunne det måske have været fjernet.

 4. hej
  jeg har fået opgaven af ” feje, vaske gulve + bone” i vores gildesal i den andelsboligforening jeg bor i
  efter flg har jeg så fået at vide jeg skal” bruge GULVSKRUPPE og skure gulvet med grundrens – og derefter når det er tørt BONE med håndkraft”
  det har jeg så gjort – men der er kommet nogle striber – for mig ser det ud som striber efter GULVSKUPPENS stive børster
  har jeg fået en forkert vejledning?
  gulvet er ca 15 år gammelt
  mvh Alice

  Svar
  • Hej Alice,

   Det er svært at svare definitivt på. Normalt burde et linoleumsgulv godt kunne tåle en almindelig gulvskrubbe. Men har den været meget hård og/eller har du presset meget hårdt, så kan det åbenbart godt give striber.

   Hvis du har gjort som du har fået at vide, så har du jo ikke gjort noget galt. Men det er naturligvis surt hvis gulvet nu har fået striber.

   Med venlig hilsen
   Mikael

   Svar
 5. Hej

  Jeg har som anvist behandlet min linoleumsbordplade med en blanding af 1 del rå linolie og 2 dele mineralsk terpentin efter foreskrifterne. Det har desværre vist sig at være en skidt løsning. Det er blevet skjoldet og grimt. Hvordan renser jeg det af igen uden at ødelægge linoleummet.
  Håber i kan hjælpe

  Svar
 6. Hej,
  jeg har købt et hus, hvor der ligger mørkebrun linoleum (mener jeg) i både badeværelse samt bryggers.
  Specielt i bryggerset er hvid belægning (kalk?) omkring afløb osv. – hvad kan jeg gøre for at få fjerne dette?
  Jeg har prøvet at vaske med eddike og lade det ligge lidt – uden held.
  Generelt er gulvet virkelig pænt og ikke slidt el.lign. , men “bare” ligesom kalket til.
  På forhånd tak

  Svar
  • Hej Lone,

   Hvis ikke eddike tager det, så er det enten ikke kalk, eller også har det sat sig for dybt i gulvet. Umiddelbart vil jeg ikke anbefale at bruge “skrappere” midler, da det meget vel kan ødelægge gulvet.

   Så jeg har desværre ikke en god løsning til dig.

   Svar
 7. Jeg har svært ved at holde linoleum gulve på tandklinik de udtørre og har stort slid af stole bruger vaskepleje middel som anbefales – vi må ikke støvsuge for patient sikkerheden Hvorfor ikke spåner eller flydende Probat natursæbe som giver lidt fedtstof?

  Svar
 8. Hvordan gør linolium sig som køkkenbordplade f.eks omkring kogepladen?
  Kan man selv lave en bordplade fra linoleum til gulv?

  Svar
 9. jeg har læst alle rådene til linoleumsgulve m pletter.
  Men mit problem er en sort linoleum bordplade.
  (Konferencebord af Magnus Olesen).
  Et rådnet rødløg er sivet ned på bordet gennem et perforeret frugtfad.
  Hvordan får jeg skjolden væk – og i øvrigt hele pladen, som har flere små og mindre pletter, til at stå ensartet?

  Svar
 10. Hej, håber I har et godt råd.
  Har lige fået nyt toilet og det er lidt mindre end det gamle, så jeg har derfor en faveforskel på mit vinylgulv fra der hvor det gamle stod.
  Hvad kan jeg gøre ?

  Svar
 11. Hej – jeg har et bord med linoleumsplade. Der er desværre kommet kalkpletter på efter, at der har stået vandflasker på bordet. Hvordan får jeg bedst disse pletter væk. (pladen er sort)
  Mvh Lone

  Svar
 12. Jeg er lige flyttet og der er linoleumgulv i badeværelset (inkl. brusenichen). Det ser ikke særligt lækkert ud (er nok ikke blevet behandlet ordenligt), især der hvor brusenichen er. Gulvet går lidt ned i et kar og kanterne er nærmest sorte af skidt. Jeg har ikke villet skrubbe på det før jeg viste hvordan sådan et gulv skal behandles. Linoleumen er nærmest gråmeleret og der hvor vaskemaskinen står er der mørke pletter.

  Er det mon til at gøre pænt igen? Skal jeg prøve med Forbo Cleaner og mineralsk terpentin som beskrevet? Der er kalkpletter i brusenichen også.

  Svar
  • Hej Pia,

   Det er et rigtig godt spørgsmål. Et forsigtigt gæt er, at det nok aldrig bliver rigtig pænt. Men jeg vil alligevel anbefale at prøve at rense det. Det bliver næppe mere ulækkert end det er nu.

   Mvh.
   Mikael

   Svar
 13. Hej, jeg arbejder på en færge, og her, dog kun på nogle få kvadratmeter i styrehuset, er linoliumen enormt klistret. Vi har vasket det mange gange, både med maskine og i hånden, men det hjælper ikke
  Hvad kan det være?
  Vh

  Svar
 14. Håber I kan hjælpe 🙂

  Der er dryppet lidt sekundlim på min linoleum. Hvordan kan det opløses, uden at ødelægge den flotte overflade?

  Venlig hilsen
  Grith Petersen

  Svar
 15. Hej!

  Vi har et flot spisebord med sort linoleum. Der er desværre kommet en hvid skjold på overfladen, som formentlig stammer fra en mælkeplet, der ikke er tørret af i tide. Jeg har prøvet med linoleum sæbe (Guardian), men skjolden forsvinder ikke. Har du et godt råd? Kan mineralsk terpentin mon hjælpe?

  Mvh. Camilla

  Svar
  • Hej igen!

   Det er lykkedes at fjerne skjolden! Satte den “i blød” med varmt vand tilsat lidt opvaskemiddel. Skjolden forsvandt ikke ved overtørring med klud. Men da jeg brugte en rengøringssvamp (den grove grønne side) – vupti, pletten forsvandt! Nu får overfladen lidt behandling, og bordet står som nyt.

   Mvh. Camilla

   Svar
   • Hej Camilla

    Dejligt at høre at du fik løst problemet og tusind tak for at dele løsningen med os andre.

    mvh.
    Mikael

 16. Hej. Vi har ved en støvsugning af et sort linoleumsgulv, hvor børstehovedet ikke var korrekt indstillet, fået overfladiske ridser på kryds og tværs over hele gulvet. Er der mon noget man kan gøre for at fjerne dem? På forhånd tak.

  Svar
 17. Min søn ha fået dryppet dråber fra toiletrens på limolioms gulve på badeværelser der er nu gule plamager kan je få dem væk har prøvet med alm rengøringsmidler

  Svar
  • Hej Lone

   Det var da godt nok uheldigt! Hvordan man lige ordner pletter fra toiletrens ved jeg ikke, men det er formentlig syreskader. Hvis du har dit linoleumsgulv meget kært, så ville jeg kontakte et professionelt rengøringsfirma og få dem til at se om det kan redes.

   Svar
 18. Der er kommet et “fint” mønster, som stammer fra bunden af en urtepotteskjuler, på vores sofabord med linoleum.
  Løfter linoleum sig, lige som et trægulv, hvis jeg lader pladen soppe i vand, eller hvad kan jeg gøre?
  Mvh Nina

  Svar
  • Hej Nina

   Har du prøvet med nogle af de anbefale pleje- og vaskeprodukter til linoleum? Hvis ikke, så ville jeg prøve det først.

   Men umiddelbart bør linoleum ikke løfte sig, som man kender det fra træ.

   Svar
 19. Hejsa jeg har en sort køkkenvask (ikke i granit) jeg skulle have kunstig negle af og hældte acetone i en skål men det kom i vasken og nu er der grålige skjolder hvad gør jeg så min vask bliver sort igen håber i kan hjælpe mig 🙏

  Svar
 20. hvordan fjerner man kalkaflejringer af linoleum gulv i et badeværelse i selve brusekabinen ?

  Og hvad med stor plet på ditto gulv i køkken, hvor skraldepose med frugtsaft eller lignende har lækket et døgns tid, og det er trængt ned i Linoleum ?

  Opvaske middel indeholder vist også lidt sprit eller syre? og det skader ikke gulvet ?

  På forhånd mange tak. mvh Berth

  Svar
  • Hej Berth, har du monstro fundet en løsning på at fjerne den plet på dit køkkengulv? Jeg har også en plet på mit gulv efter spildt vand der har ligget for længe, som jeg ikke ved hvordan jeg skal fjerne.
   Mvh. Kristina

   Svar
 21. Jeg har et smukt spisebord med grå linoleum på overfladen. Der er nu desværre kommet stearin på som har efterladt små “fedt pletter”… kan disse fjernes?

  Svar
 22. Jeg har nogen køkkenlåger med linoleum, hvordan anbefaler du at pleje disse så de ikke tørre ud.

  Kan rå linoleum bruges eller vil du anbefale det dyre plejeflasker der er at købe ?

  På forhånd tak.

  Svar
 23. Hej,
  Jeg har et gult linoleumsgulv i mit køkken og ligeledes det samme linoleum i en vindueskarm. Jeg kan nu se, at der hvor jeg på gulvet har min hunde-vandskål og i vindueskarmen en plante, der har jeg fået mørke pletter på linoleummet, hvor der har været spildt vand. Jeg har aldrig hørt, at vand skulle kunne give pletter på linoleum på denne måde og jeg undrer mig over, om jeg kan fjerne det. Kan du hjælpe med et råd hertil?
  Mvh. Kristina

  Svar
 24. Jeg har købt et enormt flot spisebord belagt med sort linoleum. Da jeg fik transportfolien af, opdagede jeg til min store skræk, at overfladen stort set havde højglans over det hele. Hvad jeg elsker ved linoleum er matheden!
  Bordet er fra 50’erne, så glansen kan vel skyldes slidtage . . . . eller forkert behandling . . ?

  I et lille hjørne har jeg eksperimenteret med en ståluldssvamp og petroleum for at “komme ned” i linoleummen – til et mere originalt niveau. Efterfulgt af vask og læderfedt. En skrap kur, men resultatet er overraskende pænt.

  Men metoden er jo ikke særlig miljøvenlig, så spørgsmålet er, om der findes bedre metoder?

  Svar

Skriv en kommentar