Græssåning – Hvornår og hvordan er det bedst at så græs?

Græssåning
Græssåning er ikke svært og langt billigere end af købe græs der skal rulles ud. Det kræver lidt arbejde, men giver også stor fornøjelse.

Hvis du hører til dem, der ikke kan overskue at så græs omkring dit nybyggede hus og er parat til at købe rullegræs eller få en anlægsgartner til at komme og ordne det, så skynd dig at læse videre.

For det er ikke så svært og udover alle de penge du sparer, så er det en sand fornøjelse at se din græsplæne vokse op under fødderne på dig.

De tre enkle trin til en ny græsplæne

At så græs falder i tre forskellige trin, som alle er lige vigtige og lige enkle.

Det første trin er så afgjort det hårdeste, mens de to sidste ikke kræver meget mere end hvad der kan nås på en eftermiddag.

De tre trin er forberedelse, selve såningen og til sidste pleje.

Forberedelsen – fræsningen og planeringen

Nok er græsfrø taknemmelige og breder sig med lynets hast (når de først har fået fat), men de kræver altså en ordentlig og forarbejdet jord.

Har du f.eks. lige bygget et nyt hus, så vil jorden omkring det sandsynligvis være fyldt med byggeaffalds-rester og sammenpresset jord.

Det klogeste er her at leje en ordentlig maskine, der kan fræse jorden rigtig godt igennem.

Med håndkraft skal du så selv fjerne de store ting, der måtte komme til syne undervejs, såsom sten, stål, flamingo og meget andet.

Dernæst planerer du jorden, altså gør den plan og lige.

Du kan sagtens lave højdeforskelle, bakker og små dale, men sørg for at der ikke er nogle små toppe af jord nogen steder (og sørg for ikke at have for store ambitioner – en plan og lige græsplæne er altså flottere end et mislykkedes forsøg på at anlægge en tro kopi af Kongens Have i København.)

Se hvad det koster at få anlagt en græsplæne af en anlægsgartner – 100% uforpligtende.

Forberedelsen – vandingen

Når jorden er fræset godt igennem (og gør det hellere en ekstra gang for at være sikker), så skal du vande den godt igennem.

Ikke med gødning, men bare almindeligt vand – dette er naturligvis ikke nødvendigt, hvis du er så heldig at løbe ind i regnvejr på dette tidspunkt.

Jorden skal nemlig være våd for at kunne “tage imod”, der græsfrø, du vil så.

Forberedelsen – jorden

I det hele taget skal du kigge godt og grundigt på den jord, du gerne vil have dine græsfrø til at spire op igennem.

Er den f.eks. meget kalkholdig, vil den have et hvidt skær over sig, mens – hvis den fyldt med ler – så vil den være fyldt med store klumper, som vandet ikke kan trænge igennem.

Muldjord til græssåning
Muldjord er langt det bedste til græssåning. Græsset får optimale vækstbetingelser og sikrer dig en grøn plæne hurtigere.

Du skal gerne have en muldholdig jord, som du let kan grave i og som nærmest falder fra “hinanden”, når du løfter den.

Jorden skal i øvrigt nok blive fast, når din græsplæne er vokset til, for så vil græssets rodnet være med til at holde fast på jorden.

Har du ikke en muldholdig jord, så kan det i den grad betale sig at køre noget frisk muld eller naturgødet jordforbedring oven på din eksisterende jord. Frisk muld kan du blot lægge ud, men jordforbedring skal gerne fræses ned i jorden.

Hvad nu hvis det er en gammel græsplæne?

Det er jo ikke sikkert, du har bygget et nyt hus på en ny grund eller overhovedet har bygget.

Hvis du derimod er træt af den gamle græsplæne og gerne vil så en ny, så – ja, så skal du i særdeleshed gøre det samme.

En “gammel” græsplæne har med tiden samlet så mange forskellige frø og har sandsynligvis et stort og komplekst rodnet under sig, så det er mere end vigtigt at du giver din nye græsplæne optimale vækstbetingelser.

LÆS OGSÅ: Bekæmpelse af mos i græsplænen (Trin-for-trin vejledning)

De bedste græsfrø til nysåning

Nu er jorden klar til såning, men først skal du have styr på indkøb af græsfrø. Det er utrolig vigtigt at du vælger en god græsfrøblanding!

De helt billige græsfrø vil give dig problemer med mos, sygdom og pletter i græsplænen, og så skal de dårlig græsfrø desuden klippes helt op til 25% oftere.

Det er faktisk svært at overskue de forskellige græssorter, og det er langt fra ligegyldigt, hvilken du vælger at så i din have.

For hvad er det du gerne vil have, at din plæne skal kunne?

  • Skal græsplænen bruges til fodbold, børn og aktiviteter?
  • Skal den bare bruges til at slappe af på?

Og hvordan er din have egentlig skruet sammen?

  • Ligger plænen meget i skygge?
  • Ligger plænen meget i solen?
  • Er der meget sumpet og fugtigt, hvor plænen er?
  • Er jorden sandet eller leret?
  • Er der meget tørt og tendens til bare pletter, hvor plænen er?

Skal du bruge din plæne til at spille fodbold på, skal den derfor være slidstærk i al almindelighed og være modstandsdygtig over for både såvel sol som skygge og tørke og kulde. Samtidig skal det også være en type, der ikke vokser sig alt for lang.

Det er mange krav og ingen frø rummer alle de kvaliteter i en art, hvorfor producenterne da også blander dem, så en græsblanding indeholder typisk frø fra 4-5 arter.

Producenterne hjælper dig også med at finde frem til, hvilken der er den rigtige for dig ved at skrive på betegnelser på pakkerne som ’skyggegræs’ og ’slidstærk’, men hjælper det jo ikke noget, hvis du ikke ved, hvilke forhold du har på ”hjemmebanen”, så det skal du som sagt gøre dig klar, inden du smider penge på disken.

Den bedste græsfrøblanding til nysåning på det danske marked er Turfline Original, som produceres af den verdenskendte producent DLF.

Det er kun meget få kroner du sparer ved at købe en dårlig græsblanding, så det giver ikke mening at spare her. Anlægsgartnere anbefaler Turfline fordi:

  • S-mærket (Udstedt af NaturErhvervstyrelsen).
  • 6 forskellige græssorter (Gartnere anbefaler min. 4)
  • Testvinder på slidstyrke, tæthed og spiringstid.
  • Vokser langsommer (Spar hver 4. klipning)

Fås billigst hos officiel forhandler her.

Selve såningen af græsfrø

Når jorden er klar og du er klar til at tilbringe en eftermiddag i naturen, mens børnene bliver passet et helt andet sted, så skal du finde din indre tålmodighed og give dig i kast med at så.

Med en pose over den ene skulder begiver du dig af sted med dine græsfrø, som du med løs – men sikker – hånd drysser ud over din jord.

Først går du i lige linjer den ene vej, dernæst på tværs. På den måde skulle du gerne dække det hele ordentligt.

Fortvivl dog ikke, hvis du rammer lidt ved siden af – der kan eftersås senere.

Ventetiden og pleje af en ny græsplæne

Tæt græsplæne
En tæt græsplæne ser bare bedre ud

Nu kan du tage dig et velfortjent hvil på terrassen, mens du venter på at græsset kommer op. Husk ikke at vande nu!

Hvis du gør det, risikere du at skylle græsfrøene væk eller sammen i et hjørne.

Først når du ser de første spæde grønne græsstrå stikke op af jorden, så må du vande – og her må du gerne bruge gødning.

I øvrigt så må græsset ikke betrædes, før det er blevet til græs, så husk at sige det til familien.

Nydelsen og den fortsatte pleje

Græsset skal naturligvis slås og gerne en gang om ugen. Du må også gerne gøde din græsplæne, men dette skal du ikke gøre mere end et par gange om året.

LÆS OGSÅ: Gødning af græsplænen (Guide)

Tilbage er der kun at nyde din græsplæne og håbe at den ikke bliver invaderet af muldvarpeskud eller lignende.

Hvornår er det bedst at så græsfrø?

Det er faktisk bedst at så græsplæne i august eller september måned.

På det tidspunkt er jorden nemlig stadig varm og der er mulighed for godt med regn.

Du kan også så i foråret, men regn så med to ting: Du skal vande meget og du kan ikke bruge græsplænen før sommeren efter. Der er derfor bedst at anlægge en ny græsplæne i sensommeren.

De letteste steder at leje maskine til fræsning og såning er hos de store byggemarkeder som fx Stark.

Køb af græsfrø gør du i det lokale plantecenter og/eller byggemarked – hold øje med tilbud, for dem er der altid masser af.

FAQ

Hvornår skal jeg så græs?

Du bør så græsfrø i august eller september. Det er der primært to grunde til: jorden har stadig en god temperatur, og der er gode muligheder for regn. Du kan også så græs i foråret, men du skal være forberedt på at skulle vande.

Skal jeg vande nysået græs?

Hvis du lige har sået dine græsfrø, bør du ikke vande med det samme, da du risikerer at sprede og skylle frøene væk. Når de første græsstrå begynder at komme frem, skal du gå i gang med at vande. Hvis du planter i sensommeren eller efteråret, er der dog gode chancer for regn, hvilket gør det mindre nødvendigt.

Hvornår er græsplænen udvokset?

Hvis du planter om foråret, skal du ikke regne med at have en flot og tæt plæne denne sommer. Det er der derimod mulighed for, hvis du planter i efteråret.

Hvordan gør jeg jorden klar til at så græs?

Vi anbefaler, at du gør tre ting, inden du sår græsfrø: fræs jorden, og gør jorden plan - Giv jorden masser af vand - Sørg for at have en muldholdig jord.

Skal græsfrø ligge ovenpå på jorden eller i jorden?

Du kan godt lægge græsfrø ovenpå jorden. Dette vil dog give større risiko for, at frøene bliver spredt rundt. Vi anbefaler, at du river frøene lidt ned i jorden, efter du har spredt dem. Det sørger for, at de er bedre beskyttet.

Skal jeg tromle jorden inden græssåning?

Det kan godt være en god ide at tromle græsplænen, så jorden er komprimeret og de værste lufthuller i jorden er fjernet. Hvis du har en mindre have, kan du også vælge at stampe jorden med fødderne, da det kan give et mindst lige så godt resultat.

16 kommentarer til “Græssåning – Hvornår og hvordan er det bedst at så græs?”

  1. Hejsa
    Vi anlagde ny græsplæne for 10 dage siden. Efter 5 dage kom der en del regn, hvilket jo er dejligt. Men siden er der ikke kommet regn. Da der er meget varmt i øjeblikket, valgte vi at vande igår. Skal vi nu blive ved med at vande og hvor ofte, såfremt der ikke kommer regn?
    Man jo helst ikke træde på en nyanlagt plæne, men det er jo lidt vanskeligt, når vi skal vande 🙂

    Svar
  2. Anlæg af græs på tidligere jord med engblomster

    Hvad skal jeg gøre? Skal jeg skrabe øverste lag jord af og lægge nyt muld på? Jeg vil jo gerne undgå engblomster i min græsplæne.

    Svar
    • Hej Karsten,

      Et nyt lag muld vil uden tvivl være det mest effektive, men også et ret omfattende og bekosteligt projekt.

      Alternativt ville jeg nok forsøge at klippe alle blomster helt ned, gerne med en plæneklipper med opsamler, hvis det kan lade sig gøre.

      Herefter “lufte” området meget groft med en vertikalskære, som formentlig kan løsne det værste beplantning af blomster, ukrudt og lignende, som så skal rives sammen og fjernes.

      Til sidst skal der sås nye græsfrø. Hvis du så i de næste 12-24 måneder sørger for gode vilkår for græsplanterne ved at gøde og efterså regelmæssigt, så tror jeg at du nok skal få en rigtig pæn græsplæne uden engblomster.

      Svar
  3. Hvordan anlægger man og gør klar til at så græs?
    Og her taler jeg ikke om at klargøre jorden.
    Men om hvordan jeg får en plan og lige græsplæne?
    Jeg ved eksempelvis at man bruger en tromle! Men ikke en gang bliver den omtalt i jeres meterlange og uendelige artikel om at så græs.
    I har en beskrivelse der omhandler at klargøre jord og denne gælder jo også om du skal så gulerødder, ærter pastinak or whatever.. selve kasteteknikken af græsfrøet eller ventetiden interessere jeg mig heller ikke for.
    Nej det der interesserer mig, er mere hvad gør jeg når jeg vil så en lige græsplæne og det er her jeg tror at tromlen kommer ind i billedet.
    Og bruger man den før frøet kastes efter eller begge dele

    Svar
    • Hej Christina

      Der er delte meninger om man bør bruge en tromle eller ej ved nyanlægning af græsplæner, men er jorden kørt igennem med en havefræser, så skal jorden uden tvivl komprimeres. Ved store græsplæner bruger man typisk en tromle og ved små græsplæner kan man hurtigt træde det igennem med sine fødder (hvilket også er mere effektivt mod lufthuller i plænen).

      Mht. at gøre græsplænen lige/plan, så bruger de fleste fx en europalle eller en alu stige, som man putter lidt ekstra vægt på og trækker henover plænen indtil den er plan. Der findes også værktøjer som fx en plæneplaner, der kan hjælpe med opgaven.

      Rækkefølgen du gør det på:
      1. fræser jorden
      2. fjerner store sten osv.
      3. komprimere/tromler området.
      4. planere området med fx en eupalle.
      5. kaster græsfrø.
      6. (Valgfri) kører en rive forsigtigt igennem jorden, så frøene sætter sig godt i jorden.
      7. gøder med en 14-3-15 plænegødning.

      Svar
  4. Hej Mikael,

    Vi har sået nyt græs denne fredag og lørdag på et nyanlagt jordstykke, og har fået godt med regn både lige efter såning og her i dagene efter.

    Min bekymring er vi måske har sprunget lidt let henover, idet vi ikke har revet efter vi har spredt frøende ud på det ellers omhyggeligt forarbejdede og gennemrevne underlag.

    Vil frøene stadig spire?

    De ser godt “klistret” sammen med jorden, og jeg har ikke observeret at nogen fugle går i dem..

    Jeg tænker det vil gøre mere skade end gavn at rive det igennem nu.. Eller hvad?

    Svar
    • Hej Michael,

      Ja det burde fungere fint. Det kan godt være, at du kun får 80% effekt vs. 100% hvis du havde revet dem godt ned. Til gengæld har du sparet lidt arbejdet.

      Hvis du ser at der kommer lidt bare pletter, så kan du bare smidt lidt flere frø.

      Mvh.
      Mikael

      Svar
  5. Vores gardner sagde vi skulle vande hver dag i 20min hvert sted, det hænger slet ikke sammen med alle de artikler der siger man ikke skal vande. Kan det hænge sammen med den tørke vi har haft de sidste 2-3 uger?

    Svar
    • Ja i disse tider skal der helt sikkert vandes. I hvert fald hvis det skal blive til græs i år 🙂

      Mvh.
      Mikael

      Svar
  6. Vi har en græsplæne med meget mos i. Sidste år gav vi den meget gødning og fik i løbet af sommeren næsten bugt med mosset.
    Nu trænger græsset til at blive slået, hvad kan vi gøre mht mosset ?
    Glæder mig til at høre dit svar.
    mvh
    Erik Buhl

    Svar
  7. Hej
    Skal man bare lade græsfrøene ligge ovenpå. Skal man ikke rive dem ned i jorden.

    Jeg har en ældre plæne som var meget fyldt med mos og jeg har revet megen jord af for at den helt bar. Jeg har købt en hel del muldjord på genbrugsstationen. Skal jeg nu fræse det sammen med en hårde jord som nedenunder. Eller skal jeg sikre mig at der er 15 cm af den nye muldjord.

    Mvh Marinus

    Svar
    • Hej Marinus,

      Det kan godt betale sig at rive dem lidt ned i jorden, men det kan også fungere hvis man ikke gør det.

      Ligger de lidt under overfladen, så er de bedre beskyttet.

      Husk at jord fra genbrugsstationen ofte er koncentreret, så det SKAL blandes godt op. Du behøver ikke fræse hele plænen op, men det er selvfølgelig en mulighed. Hvis ikke, så skal du få det blandet på anden vis.

      Med venlig hilsen
      Mikael

      Svar

Skriv en kommentar